cieple lody - 1725 przepisów (strona:82/115)

Grasica cielęca w sosie z madery 208

zimnym mleku przez 24 godziny.  Odsącz ręcznikiem papierowym. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej mięso i blanszuj przez 5 minut. Po tym czasie grasicę przełóż do lodu i przyciśnij miską z wodą. Po 10 minutach obierz z osierdzia.  Na patelni rozpuść masło, grasicę obtocz w mące z dodatkiem pieprzu. Obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Przełóż(...)nasze dalsze modyfikacje: – do garnka wlać wino, zagotować, wrzucić żurawinę i gotować aż płyn odparuje, doprawić do smaku miodem. Migdały podprażyć na suchej patelni. Grasicę wyjąć i trzymać w cieple,  sos przetrzeć przez sito i zredukować przez gotowanie. Na talerz wyłożyć sos, na nim ułożyć grasicę, posypać migdałami i żurawiną. Obok ułożyć rukolę. Oczywiście rukola

królestwo garów
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 6 przepisów na zdrowe słodkie śniadania 272

Grillujemy ananasa z obu stronę do miękkości, po 5-7 minut na stronę. Na talerzykach rozkładamy porcje jogurtu waniliowego, układamy na jogurcie plastry ananasa, posypujemy granolą. Podajemy od razu, ciepłe. Kremowa owsianka czekoladowa 250ml wody 200ml mleka 3,2% 80g płatków owsianych błyskawicznych 1 pełna(z lekką górką) łyżka gorzkiego kakao + 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka cukru Muscovado(...)łyżki mleka 70g granoli owocowej bez cukru   W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje jogurtu, chrupiącej granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem owoców które nabierają konsystencji gęstych, owocowych lodów. Podajemy od razu. To śniadanie im dłużej stoi, tym bardziej się rozwarstwia (woda oddziela się od owoców i rozrzedza jogurt). Jaglanka z mango 250ml mleka 3,2% 200ml wody

Karo in the Kitchen
Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler 209

ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki: 6 łyżek masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)niego powstałe ciasto (nie mieszaj) a na jego wierzchu ułóż nektarynki. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut, do ładnego zarumienienia. Podawaj ciasto cieple, posypane cukrem pudrem. Smacznego! English version Easy nectarine cobbler (4 servings) Ingredients: 6 t bsp b utter 3/4 cup of all-purpose f lour 3/4 cup s ugar

karmelowy
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 267

posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścianki słoiczka oblewamy roztopioną mleczną czekoladą, chłodzimy. Zimne mleko kokosowe miksujemy na gładko z bananem, miodem i pierniczkami, wlewamy do słoiczka ( możemy dodać kruszony lód! ). Dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem, dodajemy słodkiego donuta, dokorujemy kruszonką pierniczkową i wypijamy do dna! BEZA WŁOSKA: SKŁADNIKI: * drobny cukier – 150 g * białko z jaj rozm. M – 2 szt * woda(...)cukier – 30 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 25 g * rum – 1 łyżka * drożdże – 20 g * olej do smażenia – ok. 500 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą

Ostra na Słodko
Novotel Warszawa Airport od kuchni 194

nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako(...)dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty. Ale przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań na ciepło: parówki, bekon, fasolka, jajka (prawdziwe nie z kartonika wiem bo sprawdziłam); wędliny, sery, twarożki, wędzone ryby, warzywa i owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa. Po śniadaniu Paweł Derucki

królestwo garów
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 299

użyć tu miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie trzeba zamienić przy wyrabianiu końcówki TRZEPAKI na tzw. HAKI.   Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem(...)przekroić na pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min.  WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Lody truskawkowe MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Ciasto truskawkowe CZARNA OD KUCHNI - Kostka z truskawką   SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą

Grunt to przepis!
Likier czekoladowy. 265

Jest niesamowity! Pyszny, czekoladowy, kremowy, o aksamitnej konsystencji, delikatny w smaku, po prostu bajeczny. W sam raz do popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku(...)Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą, studzimy mieszając od czasu do czasu (żeby nie zrobił się kożuch). Do jeszcze ciepłej masy wlewamy rum, mieszamy, rozlewamy do butelek i gotowe

Rozpustne gotowanie
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 178

duchu nie podniosło...? A jak już mi się uda, to wychwala, jakbym mu podała na talerzu danie ukradkiem podebrane z królewskiego stołu, nawet, gdy są to tylko zwykłe lody truskawkowe. Ostatnio sam nawet takie ukręcił - podobno wyszły pyszne. I, jeśli wierzyć Mamuni, teraz nie wolno ich jeść, tylko trzeba podziwiać, jakie piękne wyszły...  Dzisiaj Dzień Ojca(...)które idealnie się uzupełniają. U mnie jeszcze słodkie, intensywnie czerwone truskawki i cudownie chrupiące płatki migdałowe. Wyszło wybornie, ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi, szczególnie, gdy jeszcze ciasto jest lekko ciepłe, mmm... Pycha! Przepis znalazłam w Kuchni Lidla Pawła Małeckiego, która niedawno do mnie przyjechała. To pierwsza wypróbowana receptura; efekty jak najbardziej zadowalające, więc będę testować dalej. Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 336

szczególności ważny czas dla studentów w wieku powyżej 21 roku życia, ponieważ pozwala im na konsumpcję alkoholu i nadzwyczajne imprezowanie. Mieszkając w południowej Kalifornii napatrzyłam się na wiele. Stosunkowo ciepłe zimy pozwalają kalifornijskim studentom na dużo intensywniejszą zabwę niż ta, na którą mogą sobie pozwolić studenci z innych, zimnych stanów jak New Jersey czy Illinois. Wyjazdom nad rzekę Colorado, campingom(...)jakiś czas zastanawiałam się nad smakiem takiego shota. Nie chciałam, żeby był najzwyklejszy, owocowy. W pewnym momencie przyszedł mi do głowy kolejny amerykański barowy klasyk. White Russian. Podana na lodzie mieszanka mleka, wódki i kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie ten drink z Dude (Kolesiem) ustawicznie pijącym go w filmie „Big Lebowski

Jem więc Jestem
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 175

coraz trudniej się w nie wedrzeć. Matowa zieleń liści, pędy i kolce w barwach osadu wina - to koloru papieru do obkładania zeszytów i szkolnych podręczników. (...)  Najpyszniejsze będą jeżynowe lody, jeszcze dziś wieczorem - zamrożona słodycz, w której drzemią uśpione ostatnie promienie słońca, podszyte mrocznym chłodem.  Jeżyny, czarne i błyszczące. Ale przy zbieraniu najlepiej smakują te, w których(...)Sami czy z przyjaciółmi? Myślicie wtedy o lecie czy Wasze myśli powoli, niepozornie, jak nitki babiego lata, dryfują już w stronę jesieni? Lubię przełom sierpnia i września.  To ciepłe, dojrzałe światło. I łagodność z jaką układa się na łące szepczącej pierwszymi suchymi liśćmi. I pazerność jeżynowych pnączy. Pełzają zachłannie po ścianie domu, wplątują się między drewniane sztachety płotu

KUCHARNIA
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 186

Jeśli nie macie jabłek – do tego puddingu możecie wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki, polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka(...)piekarnik do 180 stopni. Smarujemy formę do pieczenia masłem. Wykładamy do formy namoczony chleb i polewamy resztą mleczno-jajecznego sosu. Wstawiamy do pieca na 30-40 minut. Podajemy na ciepło. Deser dobrze smakuje po odgrzaniu. Smacznego! Zobacz jak zrobić grzeszne śniadanie, czyli przepis na dutch baby. Artykuł Resztki ze świąt – szarlotka z chleba pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tort bezowy z rabarbarowym curdem, bitą śmietaną i malinami 202

rabarbarowego musu. Dokładnie ze sobą mieszamy, dalej podgrzewając. Następnie dodajemy resztę rabarbaru i próbujemy, czy masa jest (dla nas) odpowiednio słodka. Krem podgrzewamy jeszcze chwilę, do momentu, aż zgęstnieje. Ciepły krem rabarbarowy zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego masło. Mieszamy dopóki tłuszcz się całkowicie nie rozpuści. Rabarbarowy curd należy wystudzić, a następnie schłodzić (przynajmniej 2-3 godziny) w lodówce(...)zużyć całego curdu. Jest go sporo i jeśli blaty Waszego tortu mają mniej niż 20 cm to lepiej jednak zostawić trochę kremu i zjeść go później np. z lodami :D Smacznego

MyCookBook.pl
Rollsy cynamonowe 291

szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)Paczka drożdży instant (7 gram)1 łyżeczka cynamonu  olejsólPrzygotowanie:      Mleko podgrzewamy z trzema łyżkami oleju, dopóki nie zrobi się ciepłe, nie gorące. Przelewamy do większego garnka lub miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wsypujemy drożdże. Zostawiamy na dziesięć minut. Po tym czasie dorzucamy dwie łyżki cukru i szczyptę soli. Mieszamy. Stopniowo(...)góry. Pieczemy około 15-25 minut w 180 stopniach C, dopóki się lekko nie zarumienią. Można posypać cukrem pudrem, cynamonem (gdyby komuś było za mało), polać lukrem, lodami... Smakowego!   Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta

Weganizm infantylny
KREM BAWARSKI Z POZIOMKAMI 223

Rewelacyjny krem bawarski jest w smaku i konsystencji podobny do deseru Panna Cotta. Deser jest przepyszny, kremowy, delikatny, puszysty i słodki. Podaje się go przeważnie ze

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania