cieple lody - 1725 przepisów (strona:87/115)

Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 163

zawsze musi to być prawda.  Za to bardzo spodobał mi się pomysł Pana Dawida, aby do gazpacho podać grzankę z roztopionym serem, np. mozzarella, otrzymując ciekawy kontrast zimne - ciepłe, gładkie - chrupiące. Kolejne gazpacho podam właśnie w taki sposób.  Gazpacho andaluz na podstawie przepisu z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudi Roden na 4-6 porcji czas przygotowania(...)wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (możesz zostawić też na całą noc). Rozlej do miseczek i posyp posiekanymi warzywami. Możesz wrzucić do każdej miseczki z gazpacho kostkę lodu. Przepis na gazpacho andaluz dodaję do swojej akcji ¡Viva España!:   Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 158

Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam(...)skladniki na ciasto wymieszac,umiescic w misie robota,wlac mleko z maslem i wyrabiac okolo 10 minut,do powstania gladkiego,elastycznego ciasta.Uformowac kule , przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.°Jablka obrac.podzielic na cwiartki,nastepnie pokroic w cienkie plasterki.Skropic sokiem z cytryny.°Na patelni rozpuscic 1 lyzke cukru pudru,dorzucic orzechy wloskie i podprazyc.Odlozyc do wystudzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 265

zostaną dokładam do miski z masłem i wypłukuję z niego resztki maślanki.W tym celu do miski z masłem dodaję bardzo zimną wodę (może być z rozpuszczonymi kostkami lodu, czym zimniejsza tym lepiej, ja spuszczam z kranu tak długo aż poleci bardzo mocno zimna). Obduszając łyżką naszą bryłkę masła wymywamy resztki maślanki. Wodę odlewamy i  czynność powtarzamy(...)też się ubije ale trwa to bardzo długo. Czym cieplejsza tym szybciej się ubija. Ja najbardziej lubię przygotowywać ze śmietanki wyjętej 2-3h wcześniej z lodówki, jest dość ciepła by szybko się ubiła, ale też wystarczająco chłodna by łatwiej się odrywała od łopatki miksera.Mniejszą ilość masła można także przygotować w słoiku, bez użycia miksera. Ubijamy ciepłą

Smaczne Zdrowe
Czekoladowo-Karmelowa Lava Cake; ''Death by chocolate with caramel'' 260

Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa w czystej postaci tylko z dodatkiem posypki z kakao, zostałam(...)masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec:  10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego

KreatywnePiny
Krem angielski 180

drugą stronę kanału La Manche i Francuzi również docenili jego zalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu(...)krem jednak się zwarzy można szybko przelać go do zimnego naczynia aby przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów

Smakowity Blog Kulinarny
Lodowe miseczki 153

Dziś mam dla Was bardzo króciutki, ale za to bardzo fajny przepis na efektowne lodowe miseczki. Ślicznie prezentują się w nich lody, granita, czy też mocno schłodzone inne owoce. Można też zaserwować w takiej miseczce kawior, sashimi czy carpaccio. Dodatkowej magii tej wyjątkowej „zastawie” i przy okazji trwałości możemy dodać za pomocą ciekłego azotu A co potrzebujemy? Musimy(...)postanowiły jednak przemieścić się na wierzch i pomóc im wrócić na miejsce przed ostatecznym zamarznięciem. Gdy nasze miseczki już porządnie zamarzną całość konstrukcji umieszczamy w dużym garnku z ciepłą wodą. Ciepłą wodę wlewamy również do małej miski uważając, aby nie rozpuścić sobie lodowego pucharka. Po kilku sekundach wyjmujemy małą miseczkę, a następnie z dużej miski gładko powinno wysunąć się nasze

Kate's Kitchen
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 210

nowych pólek i takie tam, i próbuje gotować ale co i rusz coś ląduje w nieremontowanym zakątku kuchennym i zawadza niemiłosiernie. Dzisiaj zabrałam dzieciaki na wycieczkę. Mega plac zabaw, lody i kino. Świetny zestaw.  A po powrocie do domu naleśniki. Tym razem zwyczajne gryczane z dżemem.  Przypomniały mi jednak, że powinnam dokończyć post o naleśnikach sprzed(...)łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadanie (nie)wakacyjncyh mistrzów 211

uniwersalnym ortalionie. W głowie kilka myśli - jak najszybciej dotrzeć z punktu A do punktu B, napić się czegoś ciepłego. Jeszcze jedną z nich jest wspomnienie wakacyjnego słońca, tego ogarniającego ciepła, które człowiek później oddaje nocą. Wraz ze wspomnieniem jest taki żal do matki natury, który nota bene, du.ę ściska - where's the summer? Na szczęście widoki wspaniałego jedzenia(...)furmanek z zapasami. Ale tym czym mogą, dzielą się i sprzedają chętnie. Idziemy w najbardziej interesujące mnie miejsce - sklep rybny. Niesamowity widok - jakiś pan jakiejś pani wnosi skrzynki wyłożone lodem, na których spoczywają świeżutkie ryby, rybeńki. Co się dalej dzieje z nimi? Jakaś pani ma kilka jakichś pań w tym "zakładzie" i robią wspólnie między innymi jakieś sałatki rybne. Miodzio

Right Behind The Kitchen
„pączki” z oliwkami 169

mąki pszennej, opakowanie drożdży suchych, 25 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 250 ml ciepłej wody, oliwki olej do głębokiego smażenia Oliwki bez pestek, z nadzieniem lub bez. Jeżeli nie mają nadzienia możemy włożyć do środka morele suszone, tuńczyka z puszki, ja użyłam suszoną żurawinę. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier(...)zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany

królestwo garów
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 158

SKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku(...)przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy.  Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku.  Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym miejscu.  Uwagi ; Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień, jeżeli nie chcemy go pasteryzować w słoiczkach, przekładamy do dużego pojemnika

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto bezglutenowe z masą jaglaną 203

Kolejna moja przygoda z ciastem bez glutenu :-) Kolejna pyszna przygoda, którą zachwyciłam moich gości :-) Szczególnie waniliowa masa z kaszy jaglanej zrobiła furorę :-) Lekko schłodzona smakuje jak delikatne lody i nikt nie zgadł, że to kasza ;-) więc nawet najwięksi jej przeciwnicy nie krzywili się jedząc :-) SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki bezglutenowej lub mieszanki mąk (ja użyłam 1 szklanki(...)minut, a następnie dodajemy syrop i całość przez chwilę blendujemy. Wodę i 2 łyżki syropu mieszamy razem, a następnie mieszaniną skrapiamy ciasto. Rozsmarowujemy na nim lekko ciepłą masę, posypujemy startymi okruchami i delikatnie dociskamy. Wierzch posypujemy startymi bezami.  Ciasto najlepiej smakuje schłodzone

Czary - gary w kuchni
Domowe wypieki - muffinki 167

chodzi? Mieszamy suche + mokre składniki bez użycia miksera i do piekarnika! Jesień tuż za rogiem, pora na jesienne zapachy i smaki. Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak ciepłe ciacho, kocyk i herbata! Przepis na pyszne muffinki marchewkowo - jabłkowe Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czasami nie daję(...)około 20 minut. Smacznego! Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania