kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste(...)pieczenia, wymieszać łyżką. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączy z masą serową. Placuszki smażyć po 1 minucie z obydwu stron, odłożyć na papierowy ręcznik. Podawać na ciepło polane miodem akacjowym lub posypane cukrem pudrem z owocami sezonowymi
SzczyptaSmaQPotrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić na 12 - 18 godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej 150g mąki(...)bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówki i znów czekamy aż urośnie i wypełni nam całą keksówkę. Piekarnik nastawiamy na 220C. Wkładamy wyrośnięte ciasto oraz na jakimś naczyniu 20 kostek lodu. Parująca woda przyczyni się do tego, że skórka chleba będzie chrupiąca. Temperaturę obniżamy do 210C i pieczemy 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnik i z keksówki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO 1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo 3-4 łyżki stopionego masła 3 łaski rabarbaru 3-4 łyżki cukru(...)posypać odrobiną cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. 10-15 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Świetnie smakuje na ciepło opruszone cukrem pudrem
KUCHARNIASpoglądając na butelkę ajerkoniaku, która stała już kilka miesięcy w szafce, zaczęłam zastanawiać się do czego ją wykorzystać, oprócz polania ... lodów (uwielbiam!). I wtedy przypomniałam sobie ten torcik. Bardzo odświętny, ajerkoniakowy smak zachwycił nasze podniebienia już dawno temu. Delikatny, piankowy, o zdecydowanym advokatowym smaku. Pięknie prezentuje się "żonkilowa żółć" z ułożonymi dookoła(...)Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem.Do masła dodajemy po łyżce ajerkoniaku ciągle miksując. Jeśli w którym momencie zauważymy, że masa zaczuna nam się warzyć, stawmy naczynie do ciepłej wody (nie wrzącej) i ubijajmy dalej. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Kiedy napęcznieje, delikatnie rozgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy (żelatyna ma być płynna
Walijskie Pichcenieogniu, uważając, aby się nie przypaliła. 2. Następnie do tłuszczu dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawiamy do ostygnięcia (całość powinna być lekko ciepła przed połączeniem z resztą składników). 3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. 5. Oddzielamy żółtka o białek. 6. Żółtka ucieramy(...)trakcie stygnięcia ciasto troszkę „klapnie” Brownie możemy podawać na różne sposoby. Bardzo dobrze komponuje się chociażby z bitą śmietaną i polewą karmelową Można je również podawać z lodami. D ajcie znać, jakie są Wasze ulubione ciasta. Czy często zdarza się Wam piec słodkości w domu? Smacznego! Artykuł Bezglutenowe Brownie, czyli prosty przepis na ciasto czekoladowe krok po kroku
Okiem Blondynki by McBlondijest pyszny a zarazem prosty w przygotowaniu. Gdy zrobiłam i spróbowałam mojego pierwszego ofenschlupferka ( przepis tutaj ) to.... wylądowałam w niebie. Nieziemsko pyszny deser podawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki(...)dodać bułkę, figi, orzechy, rodzynki. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać lody
Jadło i czytadłoKiedy kromki są zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie(...)temu wraz z Monią odwiedziłyśmy to miasto w celach czysto relaksacyjnych. Udało się nam dobrze zjeść- wszystkim odwiedzającym Opole polecam cudowną restaurację Starka i lodziarnię Sopelek z mistrzowskimi lodami z automatu. Gotowi na Opole?:-) Bardzo klimatyczny zakątek Opola. Plac Daszyńskiego, przepiękna fontanna Ceres... ...i zachwycające nasadzenia. Połączenie szumiących traw i barwnych kwiatów, na geometrycznych rabatach wygląda niezwykle atrakcyjnie
les mirabellesPulse – tryb ręczny Także rano możemy wykorzystać go do przygotowania pożywnego smoothie … a w południe ugotować pyszną zupę i zrobić sos do drugiego dania. No a wieczorem skruszyć lód na szaloną imprezę ;) Wystarczy wybrać funkcję, nacisnąć przycisk i gotowe. Pojemność : 1,75 l. ( zimnych składników ) Ja oczywiście poeksperymentowałam za sprzętem i przygotowałam kilka fantastycznych smakołyków! Dziś(...)następnie smażymy do miękkości, na rumiano. Na dno zupowaru ( do kielicha ) wlewamy odrobinkę oleju, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy przez 2 minuty przyciskając odpowiedni program. Zalewamy ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kosteczkę serki topione. Ustawiamy tryb „Zupa gładka” i gotujemy! Po ok. 25 minutach doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z przygotowanym
Ostra na Słodkosuszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody 80 ml lekko ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju lnianego (lub innego) WYKONANIE: 1. W misce mieszamy składniki zaczynu (ciasto powinno mieć jednolitą i dość gęstą konsystencję) 2. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy folią(...)równe części i formujemy bułki. 7. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st.C, a na dno wkładamy kilka kostek lodu, żeby go zaparować ( można też umieścić na dnie piekarnika naczynie żaroodporne z wodą). 9. Bułki pieczemy przez 12 – 15 minut, aż wyrosną, a wierzch się zarumieni. Udanych wypieków
Marcepanowa kuchniaKoktajle to idealna propozycja na śniadanie, czy deser. Szczególnie teraz, kiedy robi się ciepło i często nie mamy specjalnej ochoty na szybkie kanapki, bo koktajle nie dość, że gaszą pragnienie to robi się je jeszcze szybciej niż najzwyklejsze tosty! :) Przyznaję bez bicia, ze w dużym blenderze kielichowym nie robiłam ich dość często, bo ilu nas w domu jest(...)Zyle . Dlaczego akurat ten? Jest kompaktowy. Nie zajmuje wiele miejsca, z łatwością mieści się do szafki. Posiada dwa różne ostrza, którymi mogę zrobić koktajl/smoothie, albo zmielić kawę/skruszyć lód/zmielić dowolne ziarna na mąkę. Bardzo podoba mi się również to, że posiada kilka pojemników, dzięki czemu każdy z nas pije z kielicha, w jakim przygotował sobie swój koktajl
MamaOskarkasłoiczki w których możesz kupić jogurt w Biedronce, jogurt zjadasz a słoiczek zostaje :) ) i się zaczęło. * Zamiast słoiczka możesz użyć małych lub dużych szklanek, pucharków do lodów :) Eton Mess i lemon curd Beza 4 białka + szczypta soli 15 dkg cukru 1 łyżeczkę octu winnego 1 łyżka mąki kukurydzianej Białka ubijamy wraz(...)oraz wyciśnięty sok z cytryn, dosypujemy i w kąpieli wodnej ( większy garnek z wodą a na nim stawiamy metalową miskę z sokiem ). Gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, ciepło zacznie ogrzewać naszą metalową miskę, mieszamy sok z cukrem aż cukier się rozpuści, dodajemy masło w mniejszych kawałeczka i całość mieszamy, aż nasz lemon curd zgęstnieje. Całość u mnie
Kuchnia na wzgórzuSezon na rabarbar jest krótki, kojarzy mi się ze zbliżającymi się wakacjami, oraz z truskawkami, które uwielbiam. Rabarbar jest zapowiedzią lata, ciepła, odpoczynku, chociaż póki co nie zapowiada się na odpoczynek u mnie, ale to dobrze, że jest praca, że jest co robić. Uwielbiam rabarbar, uwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem(...)pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego) Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody waniliowe Wykonanie: Formę o wymiarach 20 x 30 posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć
dom-agi.plpopołudnie. Restauracja znajduje się na warszawskim Powiślu w Centrum Chopinowskim. Tamka 43 to restauracja, kawiarnia i bar wine. Organizowane są tutaj także wernisaże. Wystrój jest minimalistyczny, elegancki i ciepły. Bardzo krótka karta dań, która zmienia się bardzo często, jest oparta na sezonowości produktów. Króluje tu sosu vide, czyli długotrwałe gotowanie w niskich temperaturach. A ponieważ ducha Fryderyka Chopina czuć(...)krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane
Kulinarne przygody Gatitymiasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny odwiedzić popularne dzielnice: Navigli i Brera. To w nich koncentruje się całe życie nocne miasta(...)drinki itp. ) waha się w zależności od lokalu pomiędzy 7-10 Euro. Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem
Atlas SmakówTydzień temu chodziłam jeszcze w balerinkach. Siedzieliśmy na ławce na wzgórzu uniwersyteckim i jedliśmy lody w ostatnich promieniach słońca, tuż przed 17-tą. Albo szliśmy na przedszkolny plac zabaw. Dzieci bez czapek, w bluzkach z długim rękawem, robiły babki z piasku albo uprawiały zjazd bobslejowy na własnej pupie prosto do piaskownicy. A wczoraj? Wczorajszą szok przeżyłam z temperaturą(...)temperaturę, nie mam zamiaru zaprzestać chodzenia do pracy na piechotę. Bo na wieczorną aktywność poza domem o tej porze roku nikt mnie nie wyciągnie. Jestem z tych, którzy domowe ciepło (w dosłownym znaczeniu) cenią sobie ponad wszystkie inne zbytki i pokusy tego świata. I w końcu do jesieni pora też przystosować codzienne menu. Tym razem na obiad
bistro mama