cieple lody - 1725 przepisów (strona:79/115)

Negimaki z shiitake 241

wrzącą wodą wrzucamy marchew i szparagi – blanszujemy 30 sek. Dorzucamy zieloną cebulkę i blanszujemy dalej przez kolejne 30 sek. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu, aby warzywa zahartować. Ponownie odcedzmy i osuszamy na papierowym ręczniku. Ostrym nożem kroimy wołowinę na równe plastry, które rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości(...)smażymy tylko połowę roladek. Smażymy obracając szczypcami, aż wszystkie strony będą brązowe – ok. 5 – 6 minut dla średnio wysmażonych (medium rare). Usmażone przekładamy do pojemnika i przykrywamy, aby zachować ciepło. Patelnię wycieramy do sucha, ponownie rozgrzewamy olej i smażymy tak samo drugą część roladek. Negimaki możemy dopiec w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez kolejne 6 minut

mojewypiekiinietylko
Mleczny koktajl z porzeczkami 207

Mleczny koktajl z porzeczkami . Owocowe koktajle na bazie mleka, kefiru, czy maślanki to doskonały zamiennik tradycyjnego śniadania, szczególnie lubię je pić w letnie, ciepłe dni, kiedy nie mam ochoty na normalne posiłki. Przy okazji można też trochę zgubić co nieco w biodrach, gdyż mleczne koktajle z owocami np. truskawkowe mają mało kalorii, są super light szczególnie gdy nie dodajemy cukru(...)porzeczkami, przepis? Porzeczki do koktajlu musimy umyć i odszypułkować, przełożyć do blendera z zimnym mlekiem. Zmiksować składniki. Do mlecznego koktajlu z porzeczkami tuż przed podaniem można dodać 2 kostki lodu i wypić ten mleczny koktajl ze smakiem 🙂 Smacznego! The post Mleczny koktajl z porzeczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienny sernik z figami 197

roku wyjątkowo bezboleśnie; wrzesień rozpieszczał nas słońcem i letnią pogodą; cudownie było ciągle móc nosić sandały i letnie sukienki. Jednocześnie zdążyłam się już stęsknić za ciepłymi swetrami i puchatymi skarpetkami w paski i gwiazdki; zakładam je z prawdziwą przyjemnością, wtulam się w ich kojące ciepło i miękkość.  Atrybutów jesieni jest wiele - liście zmieniające barwy, a później ścielące się(...)wchodzących między zęby, choć jednocześnie zachwycające niecodziennym kształtem i pięknym, intensywnym kolorem. Chyba właśnie dlatego nie poddałam się, ale dałam im jeszcze jedną szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 234

coś, co mi po prostu nie smakuje i czego robienie mija się z celem. Umówmy się, że jemy zdrowo, a to znaczy zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Naprawdę, gałka lodów czy porcja deseru jeszcze nikogo nie zabiły. Jeśli dbacie o linię zadbajcie też o przyjaciół – po prostu podzielcie się deserem. Jeśli macie ekspres, zaparzcie 300ml mocnego espresso. Likier kawowy(...)wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga, ale nie gotuje się gwałtownie woda. Woda nie może dotykać dna miski z jajkami. Ubijamy puszysty kogel-mogel na ciepło, na parze. Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu

Karo in the Kitchen
Prosta rolada z musem jabłkowym 162

różowe okulary. Zanurz się w życiu niczym ryba w głębokiej wodzie. A potem policzmy wszystkie gwiazdy na niebie owinięci szalikiem z butelką wina w ręku. I zjedzmy do tego lody. W środku nocy. Bo w życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym. Zamiast grzać się w wiosennych promieniach chowam się przed uporczywą śnieżycą. Skoro już prawdziwa wiosna(...)połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe (ale nie gorące), wyjąć je z formy i zedrzeć papier. Ułożyć je na ręczniku i za pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować

My simple kitchen
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 164

jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając je z lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru (ja używam Cukru Królewskiego) 1 laska wanilii(...)gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą  do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut od momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni wody. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV 130

wiórki kokosowe, mielone orzechy, kakao do posypki 1. Wszystkie suche składniki wymieszać. 2. Do suchych   dodać składniki mokre. Ciasto zagnieść. Jeżeli jest za suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta będzie można uformować elastyczną kulkę. 3. Owinąć kulkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 4. Następnie wylepić ciastem foremki (na dno formy najlepiej włożyć(...)kokosowych, rozdrobnionych orzeszkach. 9. Tartaletki wypełnij ulubionym budyniem (u nas zblendowana kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z karobem i ksylitolem) i udekoruj kuleczkami. Kruche mini tarty z lodami Mini tarty (10 tartaletek o śr. 6 cm): -110g mąki słonecznikowej -110g mąki migdałowej -100g ksylitolu -1 łyżeczka mielonego lnu -55g oleju kokosowego lub masła

Candy Pandas
Kruche ciasto z rabarbarem 244

lasek rabarbaru Wykonanie: 1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem. 2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania w przeciwienstwie do ciasta drożdzowego. 3. Uformowaną z ciasta kulę schłodź w zamrażarce przez pół godziny lub w lodówce przez 2-3 godziny. Ciasto możesz zrobić dzień wcześniej(...)rozsmaruj dżem truskawkowy i wyłóż rabarbar. 10. Zetrzyj resztkę ciasta na tarce równomiernie obsypując wierzch ciasta 11. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Podawaj z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i ulubioną kawą/herbatą. Smacznego

U Fiolki
Kruche ciasto z rabarbarem 231

lasek rabarbaru Wykonanie: 1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem. 2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania w przeciwienstwie do ciasta drożdzowego. 3. Uformowaną z ciasta kulę schłodź w zamrażarce przez pół godziny lub w lodówce przez 2-3 godziny. Ciasto możesz zrobić dzień wcześniej(...)rozsmaruj dżem truskawkowy i wyłóż rabarbar. 10. Zetrzyj resztkę ciasta na tarce równomiernie obsypując wierzch ciasta 11. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Podawaj z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i ulubioną kawą/herbatą. Smacznego

Fiolka w kuchni
Najlepsze bagietki pszenne 186

podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka oliwy- 1 czubata łyżeczki soli- 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie:Mieszamy suche składniki w misie robota. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą i wlewamy płyn do suchych składników. Ciasto wyrabiamy hakiem robota ok. 5 minut, wykładamy na stolnicę i formujemy kulę. Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do miski ciasto, przykrywamy(...)około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo naczynie z kostkami lodu, lub spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.Wstawiamy formę z bagietkami z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone bagietki studzimy na kratce. Smacznego! The post Najlepsze bagietki pszenne appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gazpacho andaluz 142

Jerez na wierzchu dodaje się surową cebulę, a w Maladze przygotowuje się ją na badzie bulionu cielęcego i ozdabia winogronami lub migdałami; W Cadiz podają ją zimą na ciepło a w Cordobie zabiela się śmietaną i zaciąga mąką kukurydzianą. Hiszpańska zupa swoją międzynarodową karierę rozpoczęła od stołów robotników, gdzie najprawdopodobniej była podawana jako ostatnie danie! Połączenie świeżych, soczystych(...)usuwamy zdrewniałe fragmenty. Papryki oczyszczamy z ziaren i również kroimy. Warzywa, wodę, ocet oraz przyprawy umieszczamy w kielichu miksera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (możemy wrzucić kilka kostek lodu). Gotową zupę wsadzamy do lodówki i chłodzimy przez ok 2 h (oczywiście można dłużej

Szybko Tanio Smacznie
70. Domowa creme fraiche z truskawkami 183

prosty przepis na francuski crème fraîche, będący lekko ukwaszoną tłustą (ok. 30-36% tłuszczu) śmietaną o konsystencji kremu. Świetnie nadaje się do deserów m. in. do świeżych owoców, czy lodów, do zup (nie ścina się przy gotowaniu!), sosów, a nawet ciast! Można kupić ją w sklepach, jednakże jeśli mamy możliwość w banalny i nieskomplikowany sposób przyrządzić tę śmietankę(...)wystarczy zachować zasadę 1 łyżka maślanki na 100g śmietanki i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Śmietankę mieszamy z maślanką i umieszczamy w czystym i szczelnym słoiczku, zakręcamy. Trzymamy w ciepłym miejscu przez co najmniej dobę, lecz nie więcej niż dwie doby (u mnie było to 30 godzin). Całość powinna nam zgęstnieć poprzez pracę kultur bakterii. Następnie umieszczamy w lodówce

Be Fit Be Strong
Truskawkowa kawa mrożona 163

Uwielbiam kawę w każdej postaci. W ciepłe dni często przygotowuję ją w wersji mrożonej. Od jakiegoś czasu ulubioną wersją jest kawa mrożona z truskawkami. Wykorzystując dzisiejszą piękna pogodę oraz chcąc zużyć zimowy zapas mrożonych truskawek powróciłam do ulubionego przepisu. Kawka miała być zaserwowana na tarasie, niestety pogoda ponownie zrobiła nam psikusa i delektowaliśmy się kawą oglądając widowisko błyskawic za oknem(...)Dodaję cukier (u mnie jedna łyżka, ale ja nie lubię słodkiej kawy:) ), mleko i ponownie miksuję. Kawa jest dość gęsta:) Podaję bezpośrednio po przygotowaniu.W przeciwieństwie do kawy z lodami ta wersja jest lżejsza i mniej kaloryczna, więc nawet na diecie można się nią delektować bez wyrzutów sumienia

Magiczna kuchnia Darii
DIAMANT-owa przyjemność 251

powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana(...)Mieszając uwolnisz z kryształków długo oczekiwaną słodycz.Taka kawa zupełnie inaczej smakuje . Jej głębia poruszy Ciebie i Twoich gości. Podana tak elegancko nawet w zwykłym kubeczku będzie znakiem wyjątkowego ciepła i szacunku jaki mamy do gościa.Albo do siebie.Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Orange curd - krem pomarańczowy 181

Orange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam! Składniki (Na około 250 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze) skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką(...)roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę pokrojonego masła cały czas mieszajac. Po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do minimum i cały czas

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania