cieple lody - 1725 przepisów (strona:71/115)

Cannelloni mięsne z brokułem i groszkiem 250

Pani Żona zrobić musi. Naprędce żegnam się z rozmarzonym myśleniem o obiedzie małżonkiem i pędzę lecę do kuchni w poszukiwaniu składników. Mięso mielone jest! - z przepaści zamrażarki wyciągam skuty lodem kawał nieokreślonego kształtu. Brokuł obecny! - lodówka wypluła z siebie całą głowę zielonego warzywa. Makaron odnaleziony! - przepaście szafek kuchennych oddały rurkowaty skarb w moje ręce. Czego mi tu jeszcze brakuje... Hmmm(...)groszek . Schował się za kukurydzą . Nieśmiały jakiś. A przecież on nasz rodzimy, z Polskich Kujaw pochodzący , tupetu nie powinno mu brakować, żeby z powodzeniem konkurować z kukurydzą pochodzącą z ciepłych Węgier . W końcu w najlepszej dla niego strefie klimatycznej uprawiany jest ! Szast prast i po kilku godzinach wytężonej, ale owocnej harówki w kuchni, dochodzi do siebie w piekarniku cannelloni mięsne

Grunt to przepis!
Czy wakacje z dziećmi to jeszcze wakacje? 164

wycieczkę samochodem. We własnym tempie, mamy zamiar obejrzeć to co nas interesuje, trochę pospacerować. Ułożyliśmy plan podróży. Znalazły się w nim punkty atrakcyjne dla dzieci: jakaś plaża, obiad i lody w fajnej restauracji i kilka innych atrakcji. Pierwsze trzy przystanki i wszystko przebiega jak powinno, na następnym słyszymy NUDA , kolejny przespany, przy kolejnych nie chcą już wysiadać(...)Podróż z małymi dziećmi potrafi dać w kość. Gdzie tu odpoczynek, ktoś zapyta? Odpoczynkiem jest dla mnie zmiana klimatu, krajobrazów, zapachów, dźwięków. Odpoczynkiem jest radość dzieci bawiących się w ciepłej wodzie morskiej lub hotelowym aquaparku. Radość niesie odkrywanie nowych smaków , krętych dróg , uliczek miast…, nawet z małymi pasażerami na tylnym siedzeniu.      Zimową porą otwieramy album

WYSPA SZCZĘSLIWA
Domowe burgery 190

ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko i wsypać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż potroi swoją objętość. CIASTO WŁAŚCIWE - do zaczynu dosypać mąkę wymieszaną z solą i cukrem. Dodać 2 żółtka i 5 łyżek oleju. Ciasto(...)około 10 minut ręcznie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce.  Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam

cucinare
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 248

Ciepło, bardzo ciepło :) Dla ochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb. Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy(...)kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty

SzczyptaSmaQ
Domowy jogurt 184

oszczedzam.  Jogurty dorzucam wszędzie: do niedzielnych placuszków, do chleba i pieczonej owsianki.  Uwielbiam też jogurt z mrożonymi miksowanymi  owocami. Powstaje cos o konsystencji mocno rozmrozonego loda (albo nawet zamrozonego jeśli damy mało kefiru a duzo owoców). Do swoich jogurtów używam jak na razie SIMBLAKT VIVO. Są w nim szczepy :  Acetobacter aceti, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum(...)okolo 43 stopni (ewentualnie zamiast mierzenia można sprawdzić palcem czy nie parzy) 3. Dodaj jogurt z bakteriami lub zakwasek i zakręć słoik.  4. Zadbaj aby miał cały czas ciepło. Ja wkładam słoiki do torby termoizolacyjnej po piwie owiniety dodadkowo w ręcznik.  Jogurt robię w okolicach 22 i o 7 jest gotowy. Na koniec małe uwagi: Jesli jogurt

Lubczyk i Wanilia
SŁONY KARMEL - SOS DAKTYLOWY 211

jesteście w domu. Zapraszam na wspólne DAKTYLowanie się tym sosem... Składniki: 6 szt. daktyli typu medjool* (im bardziej miękkie tym lepiej) *Jeśli macie twarde daktyle to namoczcie je w ciepłej wodzie przez mnimum 30 minut przed ich zmiksowaniem 1/4 szklanki napoju owsianego (lub dowolnego mlekopodobnego napoju roślinnego) Sól himalajska do smaku (ok. 1/8 łyżeczki) Przepis: Daktyle pozbawiamy pestki. Do miksera(...)ciut więcej "mleka". Podobnie z dodawaniem soli - sprawdzajcie jaka ilość Wam pasuje. Uwielbiam ten sos, bo w każdej chwili mogę szybko  dorobić   porcyjkę. Idealnie nadaje się do lodów, owsianki, kanapek lub jako dip do owoców (cudownie smakuje w połączeniu z kwaśnymi jabłkami). Przygotowany sos należy przechowywać w lodówce

Emcia Pichci
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 225

Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje:  2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka(...)cukru 3 łyżki masła 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2600

czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu) Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej do momentu, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 10-15 minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę z zimną wodą i ucieramy masę(...)samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy  w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie 150 stopni. Jeżeli nie posiadamy

Pudełko rozmaitości
Pomarańcze kandyzowane 170

pożądany kształt. Składniki: - 3 pomarańcze - 1,5 szklanki cukru * - 2 i ¼ szklanki wody * * Szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml   Pomarańcze bardzo dokładnie szorujemy pod ciepłą wodą i wyparzamy we wrzątku (można nawet kilka razy). W dużym garnku o grubym i szerokim dnie zagotowujemy wodę z cukrem. Osuszone pomarańcze kroimy na plastry o grubości(...)papierze do pieczenia, aby zastygły. Zastygnięte przekładamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Pomarańcze kandyzowane są niezwykle aromatyczne i dekoracyjne. To wykwintny i wspaniały dodatek do ciast, lodów, deserów… i nie tylko. Jak i gdzie można ich jeszcze użyć zależy tylko od Waszej kreatywności. Skorzystałam z przepisu na stronie Talerz Pokus.tv . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 161

zdaje nam się, że osiągnęliśmy cel, że lepiej już być nie może i najlepiej, gdyby świat po prostu zatrzymał się w tym miejscu. Z takich chwil pozostają jedynie ciepłe wspomnienia zbierane do pudełka pamięci, jak pocztówki z wakacji. Znacznie łatwiej przychodzi mi zatrzymać chwile przesiąknięte smakiem, naznaczone rozkoszą jedzenia, jego smakiem, aromatem, zapachem.  Nie da się przecież zatrzymać(...)dopiero co zerwałam pierwszą kwaśną i zjadłam łapczywie pod drzewem.  Kompot (klik) i galaretka (klik) ukryte w przepastnym sejfie spiżarni nie wystarczą.  Chcę więcej. Inaczej. Lody?! Tak! Gęste, kremowe, z dużymi kawałkami karmelizowanych papierówek, nutą cynamonu i dzikiej mięty, której bujne krzaki wyrosły tuż obok jabłoni.  Kawałek łąki w gałce loda. Smak sierpnia ukryty

KUCHARNIA
Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 125

smakowała wyborowo. Do picia, oprócz nalewki Saskej, wybraliśmy aromatyczną lemoniadę arbuzową. Co na danie główne? Oboje postawiliśmy na owoce morza. Biorąc pod uwagę, że w restauracji byliśmy w dość ciepły dzień, nie mieliśmy akurat ochoty na dania mięsne. Wybrałam krewetki na ostro, które podobnie jak rydze, podane były z chrupiącymi bagietkami. Mój partner zdecydował się na ośmiorniczkę. Była ona podana(...)kawałku sernika na bazie białej czekolady, podanego z owocami oraz owocowym sosem. Ciasto było doskonałym zwieńczeniem naszej kolacji. Inne desery, których możecie spróbować w restauracji to beza, lody czy tarta kajmakowa. W menu restauracji znajdziecie także dużo specjałów wołowych, jak Stek z Angusa czy Stek Rib Eye, a także burgery, które przy sąsiednich stolikach prezentowały się dość okazale

Kuchnia Bazylii
Czekoladki z mango i kawą – od serca 192

końca zrobimy sami. Do zrobienia czekoladek przyda się foremka – w sklepach możecie kupić specjalne foremki do czekoladek, ale idealnie posłuży Wam każda silikonowa foremka służąca do zrobienia kostek lodu. Silikon jest miękki i elastyczny – czekoladki zrobione w takiej foremce będą gładkie, błyszczące i łatwo wyjdą z formy, bez żadnych specjalnych zabiegów czy dodatkowego wysiłku, bez ich kruszenia czy łamania. Obie(...)maczku o smaku soczystego owocu mango i po pół łyżeczki błyszczących, ciemnych płatków czekoladowych. Obie te dekoracje dobrze odznaczają się kolorem na jasnej, białej czekoladzie, nie rozpuszczają pod wpływem ciepła rozpuszczonej czekolady. Maczek z mango chyba zostanie jedną z moich ulubionych posypek –ma mnóstwo smaku, jest bardzo soczysty, świetnie imituje smak świeżego owocu. I ten słoneczny kolor! Najpierw rozpuszczamy

Karo in the Kitchen
Łatwy Chleb Pszenno - Żytni dla zapracowanych 212

mąki żytniej typ 2000 300 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 gramy drożdży świeżych 250 ml wody Wykonanie: Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłą wodą i odczekałam kilka minut, aż drożdże ruszą. Do miski wsypałam obie mąki i sól. Następnie wlałam drożdże z wodą i wymieszałam wszystko razem i zagniotłam ciasto. Miskę przykryłam ściereczką(...)chleba (można do keksówki), oprószyłam po wierzchu mąką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Na dno piekarnika wsypałam szklankę kostek lodu. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze ok. 30-40 minut. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
domowe rożki do lodów 143

składniki: 30 – 40 g mąki 40 g masła 60 g cukru 1 białko 1/2 łyżeczki cynamonu lub do smaku wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. dodajemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania