Witajcie. Do tej pory robiłam tradycyjne placki ziemniaczane ale postanowiłam trochę unowocześnić moją kuchnię i tak powstały gofry ziemniaczane. Tak samo pyszne ale zawierające mniej tłuszczu. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o olejach to zachęcam do zajrzenia na stronę olej konwenanse . #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 0,5 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, jajko, olej i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej gofry ziemniaczane. Gorące gofry podajemy np. z sosem tzatziki. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneRobiłam już gofry nie raz, ale tak naprawdę dopiero niedawno natrafiłam na przepis na gofry z drożdżami i chciałam wypróbować ten przepis. Gofry wyszły chrupiące i miękkie w środku. Składniki 4 g drożdży 3.5 szklanki mąki 25 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże roztapiamy w ciepłym mleku z cukrem
Delusional TrineDelikatne, mięciutkie, kakaowe gofry z kawałkami rozpuszczającej się czekolady w środku. Dobre nawet na drugi dzień, bo odpowiednio zabezpieczone nie schną i nie kruszeją, tylko zachowują swoją strukturę. Pysznie smakują z gałką waniliowych lodów, odrobiną bitej śmietany, truskawkami i polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ogromna bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna :) Składniki (12 gofrów) 2 duże jajka 100 g cukru(...)konsystencję ciasta (gdyby było zbyt gęste dolać jeszcze dodatkowe 50 ml mleka). Czekoladę pokroić na kawałki, dodać do ciasta, wymieszać szpatułką. Wylewać ciasto na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem, piec gofry i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie inspiracjeUwielbiam gofry:) A ty? W tym połączeniu są pyszne, lekkie i chrupiące. Zapraszam po przepis:) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru ( ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mleka 10 łyżek z górką mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka nasion chia owoce ( u mnie(...)miksując. Dodaj olej. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i mleko, oraz proszek do pieczenia. Ja na swoją gofrownicę dawałam po 3 łyżki ciasta i piekłam około 3 minuty. Gotowe gofry wyłóż na talerz i posyp lekko brzegi cukrem pudrem, daj owoce i posyp nasionami chia. Smacznego
Misz-masz by Domiśniadanie ;) Przepis wydaje się być dosyć pracochłonny, ale obiecuję Wam, że warto, wszystkie składniki łączą się w tak pyszną całość, że będziecie chętnie wracać do tego przepisu ;) Składniki: Gofry (6 sztuk): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 jajka rozmiar M łyżeczka proszku do pieczenia Jajko w koszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe: szpinak(...)posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy
Czerwona Porzeczkalubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w książce "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza musiałam je przygotować! Gofry falafelowe z ciecierzycy 1 szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mąki pszennej 2 zabki czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko) 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 2
Domowy Smak JedzeniaPyszny deser, cudowne śniadanie co wolicie? jak wolicie zajadać gofry? Mnie smakują i rano i po południu, zawsze są znakomite. Mus z mango nadaje im charakteru, popróbujcie bo warto. Jeśli dodacie mąki pełnoziarnistej gofry będą całkiem zdrowe. Gofry z musem z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko gofry z kremem kakaowym o smaku chili Lidl. Do gofrów użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i jakość produktów. Zapraszam do sklepiku on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-377 2 . Składniki : 500 g mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 500 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 jajko 4 łyżki cukru 6 łyżki oleju(...)wszystkie suche składniki,w drugiej wymieszaj żółtka, olej i mleko, białka ubij.Następnie dodaj wszystko do mąki i wymieszaj. Gofrownicę rozgrzej i lekko natłuść masłem przed pierwszym pieczeniem. Upieczone gofry podawaj z bitą śmietaną, czekoladą , dżemem lub cukrem pudrem, z czym lubisz najbardziej. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :) Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu chrupią a w środku są wilgotne. Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :) Inspirację znalazłam TUTAJ . Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 2 duże jajka 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Dzieje kuchennej WiewióryGofry najbardziej kojarzą mi się z miejscowościami nadmorskimi. Jedną z moich ulubionych opcji, którą jadałem na usteckiej promenadzie jako dziecko, był gofr z musem jabłkowym. Zainspirowało mnie to do zrobienia tego dania. Są takie wyspy, które swego czasu miały być Eldorado dla naszych rodaków, a nazywają się Brytyjskie. Z tym Eldorado sprawa się trochę rypła w myśl zasady(...)kwatery cmentarne są pełne ludzi niezastąpionych. W każdym razie jest tam taki kraj jak Wielka Brytania. Obowiązuje tam ciekawa wariacja na temat gofra - gofer ziemniaczany. Jak ważne są ziemniaki przekonali się mieszkańcy okupowanej przez nich Irlandii w 1845 roku. Jabłka w postaci sosu chutney zostały zaadaptowane z innego kraju, który był przez nich okupowany czyli Indii. Oczywiście
Kryzysowa Książka Kucharskasukcesie gofrów belgijskich gryczanych postanowiłam przygotować kolejne gofry lecz nieco inne w smaku. Tym razem użyłam mąki kasztanowej, z którą nie wiedziałam co zrobić, oraz mąki ryżowej. Gofry mają bananowy smak i są ciemne dzięki zawartości kakao, a dodatek cukru perlistego powoduje, że przyjemnie chrupią. Bezglutenowe i bezjajeczne, czyli „hulaj dusza, piekła
To co kochamWordPress poinformował mnie, że to już rok. Trzeba więc świętować. Proponuję zatem gofry, no bo kto ich nie lubi? Nawet mój mąż zamiast jogurtu zjadł na śniadanie właśnie tegoż gofra- nie jednego;-) Co by nie przedłużać podaję przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-) Opakowanie serka ricotta ( 250 g) Około 300 ml maślanki 3jajka 250-260 g mąki pszennej
Niebieski kubek z kawaKiedyś jak dzieci były małe często robiłam gofry. Zawsze je bardzo lubiliśmy, są pyszne. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku ,nie przerywając mieszania. Wlać mleko kokosowe, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto porcjami wlewać do gofrownicy. Smażyć na złoty kolor. Udekorować ubitą śmietaną
Kuchnia Pokoleńczarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki
Moja smaczna kuchnia