Propozycja na słodkie śniadanie, albo zdrowy deser. Słodki, ale bez dodatku cukru :) Zdrowe pełnoziarniste gofry słodzone jedynie dojrzałym bananem. Wychodzą pyszne, puszyste, idealne z dodatkiem świeżych owoców. PEŁNOZIARNISTE GOFRY BANANOWE Czas przygotowania 30 minut Z podanych składników wyszły 3 gofry Dojrzały banan Duże jajko 40 g mąki orkiszowej 40 g mąki gryczanej Woda/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Łyżeczka
HealthyCreationsśniadanie miałam takie oto cuda, wszak zaczął się najpiękniejszy miesiąc w roku. W maju jak w gaju - raju mawiała moja babcia. Dlatego i śniadanie musi być wyjątkowe. Takie gofry są pyszne, sycące i całkiem zdrowe, polecam gorąco. Użyłam tutaj mąki pszennej graham i dzięki temu brzegi gofrów są chrupiące i pyszne. Dodajcie swoje ulubione kiełki i ulubiony ser żółty. Wytrawne(...)gofry z serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRumiane chrupiące gofry zagościły dzisiaj u mnie na weekendowym śniadaniu. Wypróbowałam już kilka przepisów i ten jest moim zdaniem najlepszy. Gofry wychodzą naprawdę delikatne i puszyste w środku, dzięki ubitym białkom. Najlepsze są oczywiście podawane na ciepło zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, konfiturą, kremem czekoladowym a nawet samym cukrem pudrem. Składniki: 2 szkl. mąki(...)żółtka wymieszać na gładką masę, aby nie było żadnych grudek. Dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 2 minuty, aż gofry się zarumienią. Studzić na kratce
wyzwania kuchennedobrego przygotujecie na zabawę? Sałatki, pyszne desery i nie tylko, zobaczcie sami! Udanej zabawy! Bellini Tiramisu kokosowe Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanki z awokado i grana padano Grzanki z ricottą
Moja smaczna kuchniaGofry dyniowe to moje nowe odkrycie tej jesieni. Nie sądziłam, że są tak smaczne i myślę, że jeszcze nie raz je zrobię. I jeszcze ten energetyzujący kolor! Do przygotowania puree polecam Hokkaido, która jest najbardziej mączysta ze wszystkich rodzajów dyni. A przepis na puree znajdzieje pod TYM linkiem. Moje gofry podaję z domowymi powidłami śliwkowymi na podwieczorek lub słodkie śniadanie(...)pieczenia, solą, cukrem i cynamonem. Dodać puree, mleko, jajka i olej. Całość zmiksować lub wymieszać trzepaczką i odstawić na kwadrans. Mocno rozgrzać gofrownicę i smażyć na niej gofry przez kilka minut na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
wyzwania kuchenneprzyrządzam o tej porze roku dosyć często. Jednak równie często staram się, aby te dania były jak najbardziej zdrowe. Jednym z moich faworytów w ostatnim czasie są dyniowe bezglutenowe gofry z czarnym sezamem. Podane z sałatką na ciepło w obłednym słodko-pikantnym dressingu. A jakby tej dobroci było mało, „wisienką na torcie” zostaje jajko gotowane w koszulce(...)uwielbiam takie z płynnym żółtkiem. Mówię Wam, to prawdziwe niebo w gębie. Zdrowe, kolorowe, niesamowicie smaczne i spełnia zadanie, czyli poprawia nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień :) 2 porcje: gofry: 100 g mąki owsianej bezglutenowej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 3 kopiaste łyżki puree z dynii 2 łyżki maślanki sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki sezamu odrobina oleju
Mienta blogRobiłam już gofry nie raz, ale tak naprawdę dopiero niedawno natrafiłam na przepis na gofry z drożdżami i chciałam wypróbować ten przepis. Gofry wyszły chrupiące i miękkie w środku. Składniki 4 g drożdży 3.5 szklanki mąki 25 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże roztapiamy w ciepłym mleku z cukrem
Delusional TrineDelikatne, mięciutkie, kakaowe gofry z kawałkami rozpuszczającej się czekolady w środku. Dobre nawet na drugi dzień, bo odpowiednio zabezpieczone nie schną i nie kruszeją, tylko zachowują swoją strukturę. Pysznie smakują z gałką waniliowych lodów, odrobiną bitej śmietany, truskawkami i polane rozpuszczoną mleczną czekoladą. Ogromna bomba kaloryczna, ale za to jaka smaczna :) Składniki (12 gofrów) 2 duże jajka 100 g cukru(...)konsystencję ciasta (gdyby było zbyt gęste dolać jeszcze dodatkowe 50 ml mleka). Czekoladę pokroić na kawałki, dodać do ciasta, wymieszać szpatułką. Wylewać ciasto na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem, piec gofry i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie inspiracjeUwielbiam gofry:) A ty? W tym połączeniu są pyszne, lekkie i chrupiące. Zapraszam po przepis:) SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżeczki cukru ( ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mleka 10 łyżek z górką mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka nasion chia owoce ( u mnie(...)miksując. Dodaj olej. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i mleko, oraz proszek do pieczenia. Ja na swoją gofrownicę dawałam po 3 łyżki ciasta i piekłam około 3 minuty. Gotowe gofry wyłóż na talerz i posyp lekko brzegi cukrem pudrem, daj owoce i posyp nasionami chia. Smacznego
Misz-masz by Domiśniadanie ;) Przepis wydaje się być dosyć pracochłonny, ale obiecuję Wam, że warto, wszystkie składniki łączą się w tak pyszną całość, że będziecie chętnie wracać do tego przepisu ;) Składniki: Gofry (6 sztuk): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 jajka rozmiar M łyżeczka proszku do pieczenia Jajko w koszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe: szpinak(...)posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut. Wyjmujemy z wody oraz z woreczka. Jajko powinno być ścięte z zewnątrz, ale płynne w środku. Gofry: Wszystkie składniki miksujemy razem. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Sos holenderski: Żółtka ubijamy na puch z sokiem z cytryny. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczone, gorące masło. Ciągle miksujemy
Czerwona Porzeczkalubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w książce "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza musiałam je przygotować! Gofry falafelowe z ciecierzycy 1 szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mąki pszennej 2 zabki czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko) 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 2
Domowy Smak JedzeniaPyszny deser, cudowne śniadanie co wolicie? jak wolicie zajadać gofry? Mnie smakują i rano i po południu, zawsze są znakomite. Mus z mango nadaje im charakteru, popróbujcie bo warto. Jeśli dodacie mąki pełnoziarnistej gofry będą całkiem zdrowe. Gofry z musem z mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWitajcie :) dzisiaj tak na szybko gofry z kremem kakaowym o smaku chili Lidl. Do gofrów użyłam mąki Młynów Stoisław. Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i jakość produktów. Zapraszam do sklepiku on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-377 2 . Składniki : 500 g mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław 500 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 jajko 4 łyżki cukru 6 łyżki oleju(...)wszystkie suche składniki,w drugiej wymieszaj żółtka, olej i mleko, białka ubij.Następnie dodaj wszystko do mąki i wymieszaj. Gofrownicę rozgrzej i lekko natłuść masłem przed pierwszym pieczeniem. Upieczone gofry podawaj z bitą śmietaną, czekoladą , dżemem lub cukrem pudrem, z czym lubisz najbardziej. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :) Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu chrupią a w środku są wilgotne. Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :) Inspirację znalazłam TUTAJ . Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 2 duże jajka 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Dzieje kuchennej Wiewióry