gofry - 3099 przepisów (strona:77/207)

GOFRY „FRANCUSKIE” Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI ( nadziewane ) 122

ukrywać, że jestem gofrożercą! Uwielbiam gofry w każdej postaci – zarówno na słodko, jak i na ostro. Zainspirowana konkursem z marką MPM przygotowałam dla Was takie, jakich jeszcze nie było! #mpm #właczgoscinnosc Z ciasta francuskiego ( domowe, przepis TUTAJ , nadziewane masłem orzechowym i bananami. Podane z waniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze(...)środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia

Ostra na Słodko
GOFRY BATATOWE Z KOPERKIEM 103

Idealne. Chrupiące. Śniadaniowe.... gofry z batatów. Bataty uwielbiam za tę słodycz, którą mają w sobie :) Składniki: 40 g ugotowanych batatów 100 g masła 4 jajka 240 ml kefiru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sól pieprz koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie) plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony) jajka Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Masło(...)Masło dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir oraz miksujemy. Łączmy sypkie produkty z masą batatową. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia. Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone. Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką.   Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Wafle z borówkami 139

Takie śniadanka to ja uwielbiam Najlepiej w leniwe weekendy !! Pyszne, smaczne, chrupiące i bardzo słodkie Z poniższego przepisu możecie również przygotować tradycyjne gofry. Polecam Składniki ok. 4-5 wafli: – 250 mąki pszennej – 250 ml mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli do podania: borówka(...)mleko i sól). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy mocno gofrownicę. Nakładamy chochlą porcję i smażymy ok. 3-4 minuty, aż ciasto się przyrumieni. Gofry wykładamy najlepiej na kratkę. Dekorujemy albo tylko cukrem pudrem, borówkami i polewamy syropem daktylowym, albo zamiast cukru pudru układamy kleksy serka mascarpone wcześniej wymieszanego z łyżką cukru pudru, kładziemy owoce

I LOVE LIFE
Chrupiące, najlepsze gofry wg. przepisu M.Roux 520

Jedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować. Składniki: - 160g mąki pszennej (niepełna szklanka) - 1 łyżka cukru pudru - 50g masła - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka(...)szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote. Smacznego! * przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

CookYourself
Weekendowe śniadanie – domowe gofry 106

Domowe gofry od razu przypominają mi mój krótki epizod pracy jako Au Pair zaraz po skończonym liceum. Mała wieś niedaleko Luksemburga miała być moim domem na cały rok. I przez okrągły rok miałam się opiekować trojgiem dzieciaków. Opiekować to za dużo powiedziane. Do moich obowiązków, poza słuchaniem gry na pianinie lub klarnecie, zagonieniem do odrabiania […] Artykuł Weekendowe śniadanie(...)domowe gofry pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Gofry ziemniaczane. 161

Gofry ziemniaczane to mój najnowszy wynalazek.  Chłopcy konserwatyści stwierdzili że to nie dla nich, ale razem z Matyldą i Panem mężem zjedliśmy ze smakiem. Przypominają leniwe kluseczki.  Dla nas genialny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego.  Można zjeść na słodko z cynamonem i kwaśną śmietaną, lub na każdy możliwy sposób.  To tylko od Was zależy(...)Polecam. Przepis na około 10 małych gofrów. 350 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę. 2 łyżki miękkiego masła  3 łyżki jogurtu- użyłam greckiego 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko - żółtko i białko osobno  sól i pieprz według uznania Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, jogurtem, mlekiem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry na maślance 189

Gofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;) Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie

Domowa cukiernia Ewy
Gofry z malinami w przezroczystej galaretce 132

naszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru(...)kilka sztuk do dekoracji). Wstawiamy do lodówki, czekamy, aż galaretka całkiem stężeje. Kroimy ją na mniejszą i większą kostkę. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem - najlepiej bezpośrednio przed podaniem. Gofra smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego, nakładamy bitą śmietanę, a na niej układamy owoce w galaretce i galaratkę przezroczystą Winiary, całość posypujemy posypką i świeżymi malinami. Przepis bierze udział w Konkursie

Lena Gotuje
DOMOWE GOFRY! 166

DOMOWE FIT GOFRY! Ekspresowy przepis na fit gofry! Prościej się nie da: - 2 białka - 1 żółtko - 2 łyżki mąki orkiszowej -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mleka - 2 łyżki wody - olej kokosowy do smażenia Białka i żółtko ubij mikserem, dodaj mąkę z proszkiem, mleko i wodę. Odstaw masę na 15 minut. Smaż na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor

SMYKWKUCHNI
GOFRY BIAŁKOWE 185

Deser dietetyczny doskonały dla osób dbających o formę (chyba że posmarujecie gofry nutellą tak jak ja, wtedy już nie będą fit ;) na bazie odżywki białkowej, dzięki której są niezwykle lekkie i chrupiące. SKŁADNIKI NA 8 gofrów 100 g odżywki białkowej WPC80 (smak truskawkowy), 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku, 1 jajko, 100 ml mleka, 30 g mąki orkiszowej , 2 łyżki

słodki bratek
BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE ( bez laktozy ) 147

Gofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne zarówno na drugie śniadanie, lekki obiad, jak i fajny, słodki podwieczorek. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z cukrem pudrem, owocami czy też ulubionymi bakaliami. Zobaczcie, że bezglutenowe przepisy również są pyszne! Koniecznie spróbujcie

Ostra na Słodko
Gofry- safari w środku zimy 139

dzieci się nudzą,  a dokładniej chorują, dla spokoju świętego trzeba urozmaicić im śniadanie. Co tu będę dużo mówić -zobaczcie sami. Gofry chrupiące, lekkie - dzieci zachwycone. Na około 10 gofrów: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-3 łyżki drobnego cukru  1/3 szklanki oleju szczypta soli 2 duże lub 3 małe jajka- osobno żółtka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gofry 142

Gofry zawsze mi się kojarzą z wyjazdami nad morze gdzie wszędzie unosi się ich zapach. Tam chyba smakują najlepiej. Myślę,że wielu z Was też tak ma i lubi zjeść ciepłego chrupiącego gofra gdzieś na wyjeździe. Może te domowe to nie to samo,ale od czasu do czasu robię by choć na chwilę poczuć tamten klimat. Zapewniam

Kolorowa kuchnia Elki
Gofry belgijskie 199

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu

Domowa cukiernia Ewy
Gofry z płynną czekoladą 223

następnie stopniowo mąkę. Gotowe ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na około pół godziny, pozwalając by odpoczęło, a proszek zaczął działać. Po tym czasie możemy zacząć smażyć gofry. Jeśli nie posiadamy gofrownicy. to śmiało możemy usmażyć takiego gofra na patelni. Sama nie próbowałam, ale podobno działa znakomicie na patelni grillowej. Smażymy na średnim ogniu po 8 minut z każdej

Karczma Honorietty