cieple lody - 1725 przepisów (strona:66/115)

Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 195

ślepo opierać się na przepisie, łyżka łyżce, jajko jajku nie są równe. Z równych części ciasta formujemy kulki lub postępujemy jak przy kopytkach. Ja sobie odmierzałam ciasto łyżką do lodów i dopiero formowałam. Gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju, pięć minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Garść wiśni zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i wolno(...)wiśnie zaczną się rozpadać, dodajemy resztę wiśni. A w połowie szklanki wody rozprowadzamy kisiel i zagęszczamy sos.  Doprawiamy do smaku, według własnych upodobań. Podajemy z ciepłymi knedlami.   Polewamy  sosem, albo jak na zdjęciu  układamy obok. Posiłek bardzo fajny, mimo lekkiego składu jest bardzo pożywny i rozgrzewający. A teraz gdy z każdej strony czai się grypa takie

Dieta moja pasja
Jagodzianka – nalewka na jagodach, cynamonie i pomarańczowej skórce 344

płasko a nie w torebce jagody łatwiej podzielić na pojedyncze owoce, nie zbiją się w grudy.   Pomarańczę najpierw myjemy z konserwującego wosku w zimnej wodzie, potem w ciepłej, a na koniec dodatkowo parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Osuszamy, skórkę pomarańczy ścinamy bardzo cienko, bez gorzkiego albedo, z całego owocu. Rozkładamy na jagodach. Blaszkę zawijamy folią spożywczą i owoce zamrażamy przez(...)PRZYGOTOWANIE 2 dzień Po dobie zamrożone owoce przekładamy do czystego, wyparzonego i szczelnego słoja, zalewamy wódką i spirytusem a następnie wkładamy do lodówki. W zamrożonych owocach utworzą się kryształki lodu a ścianki komórek popękają. Aromat się zamrozi, razem z sokiem w owocach — podczas rozmrażania w alkoholu będzie się powoli uwalniał . Dlatego proces ten powinien być przeprowadzony w lodówce, w ok.4

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 179

Niedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki,  a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem,ciasto jest(...)pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. 4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo

Fiolka w kuchni
Deser ze śliwkami i gruszkmi pod kruszonką 145

chyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić(...)dużo soku, który lekko zgęstnieje. Herbatniki kruszymy. Owoce wykładamy do miseczek lub kokilek i posypujemy herbatnikami. Możemy podać również z lodami waniliowymi

Lena Gotuje
Zielona fasolka szparagowa z domowym tahini i prażonym sezamem 183

dużo pisać - pyszna, chrupiąca, pożywna i zdrowa przekąska . Można ją pałaszować na ciepło lub zimno. I jak tu się oprzeć? Składniki 400 g fasolki szparagowej 2 łyżki lub wedle uznania masła sezamowego - tahini jasne, gęste sezam świeżo prażony do posypania sól morska gruboziarnista Przygotowanie przygotuj tahini z przepisu Masło sezamowe jasne - tahin i (w wersji gęstej) ugotuj fasolkę(...)zgodnie z przepisem Gotujemy fasolkę szparagową w szybkowarze ugotowaną fasolkę przełóż natychmiast do zimnej wody z kostkami lodu jak tylko fasolka się schłodzi, odsącz ją na durszlaku rozgrzej patelnię wrzuć na patelnię odsączoną fasolkę i polej ją masłem sezamowym, staraj się rozlać masło sezamowe po całej fasolce delikatnie potrząsaj patelnią, aby masło sezamowe zaczęło obtaczać fasolki - jeśli skleją

Szybko Szybkowar
Muffiny pączkowe z cukrem cynamonowym 193

gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez(...)szklanki) wsypać do miseczki. Dodać cynamon i wymieszać. Masło (230 g) rozpuścić i wlać do drugiej miseczki. MUFFINY  PĄCZKOWE Z CUKREM CYNAMONOWYM: Lekko przestudzone (jeszcze ciepłe) muffiny zamaczać w rozpuszczonym maśle (przez około 30 sekund, tak aby masło pokryło całą muffinkę i delikatnie w nią wsiąkło), a następnie bardzo dokładnie obtoczyć w cukrze cynamonowym. Czynności powtarzać z każdą kolejną

Gospodyni Miejska
Czekoladowy milkshake 157

czekoladowe, wówczas smak koktajlu nie będzie mniej czekoladowy oraz bardziej blady kolor A wiesz że w ten sposób możesz zrobić inny shake jak zamienisz nutelle na truskawki i dodasz lodów truskawkowych to będzie pyszny shake truskawkowy. Zobacz także inne przepisy na koktajle z blendera Piernikowy koktajl z jabłkiem i bananem Tak to już po dawno po Bożym Narodzeniu(...)się Koktajl bananowy z masłem orzechowym Dla każdego kto potrzebuje mocnej dawki energii na każdy poranek proponuję pyszny koktajl na bazie Koktajl kokosowy Kokos kojarzy się z tropikalną wyspą, ciepłą plażą. Z pewnością jest zasługą reklamy batoników Bounty .related-post{} .related-post .post-list{ text-align:left; } .related-post .post-list .item{ width:30%; margin:0.1em; padding

Przepisy na koktajle z blendera
Frużelina truskawkowa 145

Super dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ... Składniki: 600 g truskawek, 3/4 szklanki cukru, sok z połowy cytryny, 1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko(...)bulgotać dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Ciepłe przekładamy do słoiczków. Możemy zapasteryzować w piekarniku

Lena Gotuje
Koktajl Zielono Mi... 555

logistycznej, ale już w postaci zmiksowanej z owocami jako pyszny koktajl nie będzie wcale takie trudne. Co więcej urozmaici naszą dietę o nowe smaki i składniki odżywcze, a w ciepłe dni będzie świetnym sposobem na zdrowe orzeźwienie. Składniki: 1 szklanka liści szpinaku pęczek natki pietruszki 1 banan 1 kiwi 1 szklanka soku jabłkowego 1/2 szklanki mleka kokosowego(...)limonki Przygotowanie: Najpierw miksujemy zielone składniki (szpinak i pietruszkę) z sokiem jabłkowym, aż do uzyskania zielonego płynu. A następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Podajemy z kilkoma kostkami lodu

Smakowity Blog Kulinarny
napój dżina- kawa z ginem i lodami 165

Przed nami podobno jeszcze tylko kilka ciepłych dni a więc ostatnia okazja, żeby napić się zimnej kawy, zanim znowu zaczniemy się raczyć rozgrzewającymi napojami. Na niedzielę nie miałam ciasta więc w ramach deseru pyknęliśmy sobie taką kawkę z procentem. Gin ma charakterystyczny posmak, więc było to dla nas coś zupełnie nowego (bo jeśli pijemy gin to tradycyjnie z tonikiem). Taki(...)jednym.  *na dwie porcje Składniki: 2 gałki lodów truskawkowych 2 gałki lodów czekoladowych łyżka kawy sypkiej (fusiastej) 100 ml schłodzonego 100 ml mleka opcjonalnie cukier (pominęłam, słodycz lodów wystarczyła) Kawę zaparzyć szklanką wrzątku (posłodzić jeśli chcemy) i wystudzić. Przelać przez gęste sitko. Do dwóch szklanek nałożyć lody, zalać ginem a następnie wlać kawę. Mleko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 304

każdym większym sklepie na wyjeździe), świeży szczypior, rzodkiewki, ziarna sezamu i jajko. Lubię ramen z jajkiem – niezależnie od tego który to ramen Wyjęte z lodówki jajka trzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały, w rondlu zagotować wodę i uzbroić się w stoper – zagrzane jajka wrzucamy do gotującej się wody i od razu zmniejszamy gaz na minimum. Gotujemy jajka(...)minut (czas podany dla jajka wielkości M, jajka powyżej 72g gotujcie przez 8,5 minuty).   Po 7 minutach zalewamy jajka lodowatą wodą albo wkładamy je do miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy i przed podaniem kroimy na pół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne.   Makaron wrzuciłam do świeżo zagotowanego

Karo in the Kitchen
CHLEB Z DODATKIEM MAŚLANKI 149

mlekiem. Wyrabiamy ręką, może się okazać, że nie użyjemy całego płynu. Wszystko zależy od wilgotności naszej mąki. Ciasto ma być zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po 1 godzinie ciasto powinno troszkę podrosnąć, odgazowujemy czyli składamy w kopertę. Znowu odstawiamy do podrośnięcia. Po kolejnej godzinie składamy i formujemy bochenek, ja włożyłam do formy keksowej wyłożonej(...)godziny do podrośnięcia. U mnie ciasto zrównało się z blachą.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni C. Chlebek przed wstawieniem nacinamy, a na spód piekarnika  wrzucamy kostki lodu lub dajemy pojemnik z wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 180 stopni C i dopiekamy ok. 15 minut. Gdy zbliżamy się do końca pieczenia chleb możemy wyjąc

Pani na deser
Sałatka owocowa 217

Kolorowa, zdrowa i orzeźwiająca sałatka na ciepłe dni. Idealnie sprawdzi się na dziecięcym przyjęciu, a i myślę, że dorośli się skuszą ;) Owoce najlepiej włożyć do wafelków na chwilę przed podaniem. Kulki można sobie przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Wafelek można też zabezpieczyć papilotką do muffinek. Zapobiegnie to mocnemu namoczeniu wafelka od soków z arbuza i melona. Składniki: arbuz (najlepszy(...)będzie bezpestkowy) melon (najlepiej różne rodzaje) borówki mięta do dekoracji wafelki do lodów Z arbuza i melona powykrawać kulki specjalnym przyrządem. Do wafelków powkładać kulki melonowe i arbuzowe oraz borówki. Udekorować miętą. Gotowe! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 226

Niedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki,  a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem...,ciasto jest(...)pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania i ciepła. 4. Uformuj ciasto w kule,zawiń w folie spożywcza i schłodź w lodowce przez minimum godzinę 5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo

U Fiolki
domowa woda różana. 167

Cream // 600g wody różanej ~90g płatków róży ~0,5l przegotowanej, ciepłej wody ~sok z 1/2 cytryny Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody z cytryną. Ostawiamy w zacienione miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu przelewamy(...)najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego! Uwagi: -Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. -Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli jej użyć. Ja od razu zamroziłam całość, bo nie planowałam w najbliższym czasie żadnych wypieków z jej udziałem. Przepis dodaję do akcji

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania