Pizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i muszę przyznać, że jako dodatek do pizzy bardzo mi smakowały. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść krewetek polecam spróbować je właśnie pod taką postacią. Do tego przepisu ja postanowiłam, że użyć takich mniejszych krewetek z Biedronki, ale można spokojnie użyć(...)tych w standardowej wielkości. Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 2 (1 pizza o średnicy 30 cm) Ilość porcji: Składniki: Ciasto: 140 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 10 g drożdży (1/10 opakowania) ½ łyżeczki cukru szczypta soli 100 ml wody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek
KuchniaWeDwoje.plSekret ciasta na pizzę Zastanawialiście się kiedyś jak zrobić ciasto na domową pizzę tak aby smakowało tak jak we włoskiej restauracji? Otóż powiem Wam mój sekret na ciasto do pizzy! 1. Ciasto musi być odpowiednio wyrobione, w odpowiednio ciepłej temperaturze, a składnik jakim jest oliwa powinien być dodany gdy już prawie nasze ciasto jest ugniecione i gotowe do wyrośnięcia(...)wskazówka... w miarę możliwości możecie podgrzewać blachy, które później wykładacie ciastem. Dzięki temu ciasto jest chrupkie i unikamy zbyt słabego opieczenia ciasta od spodu. Pamiętajcie również, że sekretem pysznej pizzy są oprócz ciasta - składniki! Nie ma dobrej pizzy z byle jakimi składnikami... dlatego ja do swojej pizzy dodaję składniki najwyższej jakości i co ważne, co najmniej 3 rodzaje sera
MintTasteJeśli wierzyć legendzie, pizza „margharita” pochodzi z Neapolu, a wymyślił ją w 1889 roku Raffaele Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która podobno zachwyciła się tym prostym daniem. Należy podkreślić, że pizza neapolitańska to najważniejszy kulinarny symbol miasta. Robi się ją tutaj w trzech wariantach: „margherita”, „margherita extra” i „marinara”, a do jej wytworzenia konieczne są oryginalne składniki: ser mozzarella(...)ciepłym łagodnym klimacie nadmorskim znalazły znakomite warunki do rozwoju), najwyższej jakości mąka bio, neapolitańskie drożdże, sól (morska lub kamienna) oraz oliwa z oliwek. Należy wiedzieć, że ciasto na pizzę neapolitańską musi być uformowane i wyrobione ręcznie i nie może przekraczać 3 mm grubości. Pizza pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 500 stopni Celsjusza. W 2009 roku pizza neapolitańska
ProstePesto.plPewnie dziwicie się, jak powstaje pizza na grillu, ale to możliwe dzięki systemowi GBS w grillach marki Weber. Jeden specjalny ruszt z wymiennym środkowym elementem sprawia, że grillowanie staje się prawdziwą przygodą i kulinarną zabawą z wieloma możliwościami! A dzięki niemu upieczecie nie tylko pizzę, ale również wiele innych dań. Gourmet BBQ System (GBS) to rewolucyjny system rusztu opracowany przez(...)markę Weber, który dzięki wymiennemu środkowi pozwala na przygotowanie na grillu m.in.: steków, pizzy, gofrów, pieczonego kurczaka czy dań orientalnych. Możliwości wykorzystania GBS do przygotowywania różnych potraw są praktycznie nieograniczone. *Wpis powstał we współpracy z marką Weber . Dzięki systemowi GBS grille marki Weber stają się uniwersalne i sprawiają, że można na nich wyczarować o wiele więcej niż pieczone kiełbaski
Pasja SmakuPizza z patelni Prosta, szybka i bardzo smaczna pizza, którą wykonamy dosłownie w kilka chwil. Bez dodatku drożdży i bez użycia piekarnika. Całość zrobimy na dużej patelni. Jest to inne ciasto niż te klasyczne jakie znamy z pizzerii, ale również bardzo smaczne i do tego ekspresowe w przygotowaniu! Składniki: Ciasto: 100g mąki ok pół szklanki wody 1 łyżka(...)patelnie układamy ciasto i podsmażamy przez kilka minut *** *** Gdy ciasto zrumieni się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę *** *** Składniki na sos mieszamy razem i gotowym sosem smarujemy pizze na patelni *** *** Na sos wykładamy ulubione dodatki *** *** Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy pizze na małym ogniu przez kilka minut, aż ciasto pod spodem zrumieni się, a ser się rozpuści *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemNocna pizza to umowna nazwa, a wynika z tego, że wyrabiamy ciasto wieczorem i odkładamy na noc do lodówki. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny, ale zdarzyło mi się nie jeden raz, że trwało to dłużej, nawet dwa dni. Bardzo lubię robić pizzę w ten sposób. Po pierwsze, pizzę na drugi dzień możemy przygotować o dogodnej(...)porze. Po drugie, tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Składniki na 3 małe pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g świeżych liści szpinaku szczypta
Tajemnice Smakupizzy potrzebne są pomidory ? Nie zawsze! Bez sosu z pomidorów, ale za to z ricottą, mozzarellą i z dodatkami, takim, jak dynia, cebula, czosnek i rozmaryn, również smakuje wyśmienicie. Ciasto na tą pizzę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Takie ciasto w lodówce może dojrzewać około 24 godziny. Dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku(...)Składniki na 3 średniej wielkości pizze CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty) 1 ząbek czosnku 1 – 2 gałązki świeżego rozmarynu 400 g dyni 1 czerwona cebula
Tajemnice SmakuVincenzo ( Jarosława Iwaszkiewicza 4, 38-500 Sanok) I tutaj akurat liczba ma znaczenie, bo Vincenzo jest zdecydowanie u mnie na pierwszym miejscu w rankingu pizzerii sanockich. Lepszej pizzy nie zjecie w Sanoku NIGDZIE. Prowadzona przez Włocha - to czuć na kilometr. Pizzę jadłam już przez całe swoje życie myślę, że w ok. 100 miejscach. Kilkanaście razy we Włoszech(...)wielu miejscach w Rzeszowie, Czarnogórze, nad polskim morzem, w Łodzi, w Krakowie i jeszcze w wielu innych państwach i miastach. Ta pizza w moim ogólnym rankingu jest bardzo, bardzo, bardzo wysoko. Powiedziałabym, że wręcz na podium. Nasz faworyt to Quattro Staggioni (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz Diavola czyli klasyka
CzarnawisienkaVincenzo ( Jarosława Iwaszkiewicza 4, 38-500 Sanok) I tutaj akurat liczba ma znaczenie, bo Vincenzo jest zdecydowanie u mnie na pierwszym miejscu w rankingu pizzerii sanockich. Lepszej pizzy nie zjecie w Sanoku NIGDZIE. Prowadzona przez Włocha - to czuć na kilometr. Pizzę jadłam już przez całe swoje życie myślę, że w ok. 100 miejscach. Kilkanaście razy we Włoszech(...)wielu miejscach w Rzeszowie, Czarnogórze, nad polskim morzem, w Łodzi, w Krakowie i jeszcze w wielu innych państwach i miastach. Ta pizza w moim ogólnym rankingu jest bardzo, bardzo, bardzo wysoko. Powiedziałabym, że wręcz na podium. Nasz faworyt to Quattro Staggioni (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz Diavola czyli klasyka
Czarnawisienkaprzepis na ciasto na pizze dostałam od mamy mojej przyjaciółki, która od kilku lat mieszka we Włoszech. Kiedy po raz pierwszy poczęstowała mnie swoją pizzą, wiedziałam że muszę mieć ten przepis. Ciasto jest idealnie! Cienkie i chrupiące. A dodatki jakie zaproponowała po prostu mnie zachwyciły. Dziś mam dla Was podstawowy przepis na ciasto na pizze II, ale już w krótce(...)zdradzę Wam patent na genialne dodatki . <3 Ciasto na pizze II 4 średniej wielkości pizze Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania) 270 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek łyżka cukru sól Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około
PatiGotujeinnego jak klasyczna pizza podana w nieco inny sposób Ma formę rulonu z nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie. Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej(...)podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp ziołami włoskimi. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni) . Przed pieczeniem wierzch możesz posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy pizza będzie mieć ładniejszy bardziej rumiany wygląd. Jeśli chcesz, po wierzchu posyp… sezamem, ulubionymi suszonymi ziołami, ziarnami słonecznika lub dyni. A na deser
Kulinarne S.O.S.innego jak klasyczna pizza podana w nieco inny sposób Ma formę rulonu z nadzieniem w środku – możesz do niego użyć swoich ulubionych składników. Doskonale spisze się jako lekki obiad, kolacja lub przystawka na imprezie. Inne pomysły na pizzę… ** Pizza na cieście francuskim ** Pizza z patelni ** Pizza KORONA Składniki: 100 ml letniej wody (ok. pół szklanki) 1 1/2 płaskiej(...)podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp ziołami włoskimi. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni) . Przed pieczeniem wierzch możesz posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy pizza będzie mieć ładniejszy bardziej rumiany wygląd. Jeśli chcesz, po wierzchu posyp… sezamem, ulubionymi suszonymi ziołami, ziarnami słonecznika lub dyni. A na deser
Kulinarny S.O.S.Pizza hawajska, często w pizzeriach nazywana również pizzą hawaii to jedna z moim ulubionych pizz. Pizza hawajska to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią pizze na słodko. Szynkę można zastąpić np. parzonym boczkiem w plasterkach. The post Pizza hawajska. Pizza hawaii. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeProsta domowa pizza z salami Pizza to danie na każda okazje . Świetne w porze obiadu , na kolację , a nawet na śniadanie . Pizza wszędzie tam gdzie dopada nas głód , będzie zawsze doskonałym pomysłem . Sprawdzi się na imprezie , urodzinach lub przy nie planowanym najeździe gości . Może właśnie ze względu na jej elastyczne dopasowanie do naszego życia tak ją kochamy Kuchnia włoska , taka(...)musi być sprężyste ale nie twarde . Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia i ponownie wyrabiamy . Dzielimy na porcje jeśli chcecie zrobić kilka mniejszych lub zostawiamy w całości jeśli pizza ma być duża . Ciasto rozciągamy formując kształt koła . Ma być bardzo cienkie , nie grubsze niż 0,5 cm .Passatę mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , oregano , suszoną bazylią , solą i cukrem
Ogrodnik w podróżyUwielbiasz pizzę, ale często sobie jej odmawiasz, ponieważ dbasz o linię? A może jesteś na diecie bezglutenowej i szukasz przepisu bez mąki? Mam świetną wiadomość – w obu przypadkach możesz śmiało zajadać się przepysznym kawałkiem pizzy . Wypróbuj wersji pizzy na spodzie z cukinii! Jest rewelacyjna w smaku, ma mało węglowodanów i śmiało można ją jeść nawet na redukcji . Dodatki możesz(...)wybierać według swoich upodobań. Pizza z cukinii Pizza – spód 2 cukinie 50 g tartego parmezanu 2 jajka Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem Dodatki – ja użyłam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 6 plasterków sera żółtego mierzwionego 5 pieczarek 4 plastry szynki parmeńskiej 4 plastry pomidorów suszonych 1 mała cebula czerwona 50 g rukoli ((garść)) 5 g parmezanu
Przepisy na widelcu