Malinowe Muszelki Karnawał to czas na różne słodkości, zamiast faworków zrobiłam muszelki o smaku słodko malinowym. Składniki: · 3 szk. mąki pszennej · 3 łyżki cukru · Kostka masła · ½ szklanki śmietany
Kulinarna Chwilakalarepą i kaszą owsianą (wegańska) Na słodko: 1. Nagie „Jeżyki” – ciasteczka z bakaliami FIT 2. Koreczki tiramisu 3. Owsiane tartaletki z jogurtem i owocami FIT 4. Odchudzone i błyskawiczne faworki 5. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 6. Zdrowe szyszki z ryżu i daktyli 7. Banany w cieście kokosowym FIT 8. Odchudzony deser Oreo w słoiczku
Be Fit Be StrongCiasto ma podobną konsystencję do ciasta na naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC. Metalową foremkę do rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała. Szybko wyciągamy i przykładamy na sekundę do ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Słodki PomysłCześć! Jutro mamy Tłusty Czwartek i nie może być inaczej jak wszyscy biegniemy po coś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas na stołach i w brzuchach. Wróciłam dziś z pracy i wzięłam się za robotę. Gniotłam, ciasto rosło, gniotłam, pączki rosły. Tak mi zeszło do troszkę późnego wieczoru Jednak czego nie robi się
Pieprzyć z Fantazjągęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem ( 29 zł), był przepyszny. Na ciepło jadłyśmy pierogi z kaszanką, żurkiem i jabłkiem
Kulinarne przygody GatityNiemczech ciasto francuskie pakowane jest po 2 sztuki więc albo robię 12 rożków francuskich na raz, albo zostawiam i mam na następny raz i piekę np. Oponki , błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym , Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego , czy robię jabłka w cieście francuskim . Wróćmy do naszych rożków, nadzienie w tych rożkach jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli po upieczeniu faworków, pączków pozostały Wam białka to zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt
UgotowaćPrzykryć drugim krążkiem ciasta. Na środku ustawić kieliszek do wina. Ciasto przeciąć promieniście w ośmiu miejscach, nie ruszając środka osłoniętego kieliszkiem. Każdą z części przeciąć pośrodku (jak na formowanie faworków). Końcówkę przełożyć przez przecięcie od spodu (patrz zdjęcie obok). Ponacinać każdą część w dwóch miejscach przy krawędzi, jak pokazuje zdjęcie. Chodzi o to, by końcówki bardziej się rozdzielały
Weekendy w domu i ogrodzieOrzechów” trwa tu przez cały rok, więc w grudniu jest pewnie jeszcze większy wypas. Kolejnym atutem Rothenburga jest lokalne jedzenie, niemieckie wino i tradycyjne słodycze przypominające kule z faworków, które nazywa się Śniegowymi Kulami. Najlepsze miejscowe restauracje zrzeszone są w stowarzyszeniu Smak rzeki Tauber (Genießen ob der Tauber), więc warto kierować się tą rekomendacją. Ja polecam Glocke Weingut
Ugotowane pozamiatanekroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie do szkoły parzyć herbatę , robić kawę, kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać
Dorota Smakujepączki są słynne w całej rodzinie i wśród przyjaciół. W tym roku nie pochodzę do ich robienia. Również ze względu na gluten. Jeśli macie ochotę, przepis na pączki i faworki Babci Ireny znajdziecie tutaj . A kupowanych pączków - nie chcę. Postanowiłam za to zrobić hiszpańskie churros, ale bezglutenowe, więc był to eksperyment. I wyszły super! Właśnie podkradam kolejnego i popijam
Cytryna&Co.złożeniu płata na płat – nie klei się do siebie. Jeśli przesuszycie makaron za długo – popęka podczas krojenia. Kroić można zwykłym nożem, ozdobnym radełkiem z falbanką (takim jak do faworków) albo specjalnym nożem do makaronu, z kilkoma obrotowymi ostrzami. Pokrojony makaron można wysuszyć (na powietrzu (dobrze wysuszony makaron tagliatelle potrzebuje doby!), albo w elektrycznej suszarce) i przechowywać na później
Karo in the Kitchen