uropy. Tam pogoda (słowo klucz) jest zagwarantowana. Pracując przez wiele lat w biurze podróży często spotykałam się ze stwierdzeniem ,że lepiej jest dołożyć odrobinę więcej i wybrać się nad ciepłe morze i cieszyć się przewidywalną , cudowną aurą. Generalnie się z tym zgadzam. Jeśli wyjazd z biurem podróży nie spełnia oczekiwań , można szukać na własną rękę. Jednak nie zawsze wyprawa(...)pewne atrakcje dla mojej trójki młodych towarzyszy. Basen w hotelu, w czasie kapryśnej pogody jak najbardziej wskazany . Poza tym ra ż ą mnie ceny tzw. gastronomii. Gofry, lody, rybka (mrożona, nie pierwszej świeżości, ) i wiele innych potraw przygotowywanych by szybko zaspokoić wilczy głód dzikiego tłumu. .. Szybciej, drożej, przy brudnym stoliku ... nie lubię. INNE Co jeszcze mi przeszkadza
WYSPA SZCZĘSLIWAlody kawowe wędruję do salonu mojej babci, gdzie jako dziecko siadałam przy fortepianie i trzema palcami wygrywałam tylko mi znane takty, a babcia nagradzała mnie porcją domowych lodów. Kawowych. Najlepszych. Zielone, purpurowe, żółte, białe - moje porcelanowe ulubione naczynia. Kupione w pewną słoneczną i beztroską niedzielę, na bazarze, na wagę (!), na zapas, na tyle dań. Lubię(...)poczuć się dobrze. I choć dziś ważniejsze dla mnie było w czym zjadam, to dokładam do zbiorów także nowe wspomnienie. Tym razem smaku - wędzonego, pieczonego, poznanego na ciepło i sprawdzonego na zimno. Pysznego! ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM SKŁADNIKI na 2-3 porcje 250 g makaronu typu kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek
KUCHARNIAzbyt mocna ani intensywna. Ale wolę taką z mlekiem i cukrem. Mlekiem najlepiej spienionym - mmm... Rozkosz. Bardzo lubię kawy na zimno, takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia.Po(...)przepis Bereniki - od razu wiedziałam, że to cudo podbije nasze kubki smakowe.Nieco zmieniłam proporcje: nie dałam serka, za to więcej kremówki; zmieniłam też nieco sposób przygotowania (dodawanie żelatyny do ciepłej masy to moim zdaniem najłatwiejszy sposób, grudek nie będzie nigdy). Wyszło bosko! Naprawdę. Mus jest lekki, delikatny, mocno kawowy, mało słodki. Bita śmietana i truskawka wieńczą dzieło. Nie można się
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca.3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście blaszka do bagietek, ja niestety takiej nie posiadam). Blat i ręce posypujemy mąką. Bardzo delikatnie wykładamy ciasto (powinno(...)część powoli rozciągamy na długość około 30 cm. Przekładamy na blaszkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do kokilki wsypujemy kilka kostek lodu* i wstawiamy na dolną półkę piekarnika. Ciabatki wstawiamy na środkową. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Gotowe! :)*Dzięki kostkom lodu
My Culinary Artdzięki arbuzowi, który jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Słodzona jest ona miodem, co zwiększa jej wartość odżywczą. W tym roku pogada nas rozpieszcza i wiosna jest wyjątkowo ciepła, dlatego ważne jest abyśmy zadbali o dobre nawodnieniu organizmu... Składniki: ok. 1 kg arbuza 1 cytryna 1 szklanka wody mineralnej 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Arbuza pozbawiamy skóry, usuwamy(...)blendujemy na gładki mus. Następnie całość przecedzamy przez sitko do dzbanka. Dodajemy wodę mineralną oraz miód i dokładnie mieszamy. Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu
Kuchnia MagdaLenydzięki arbuzowi, który jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Słodzona jest ona miodem, co zwiększa jej wartość odżywczą. W tym roku pogada nas rozpieszcza i wiosna jest wyjątkowo ciepła, dlatego ważne jest abyśmy zadbali o dobre nawodnieniu organizmu... Składniki: ok. 1 kg arbuza 1 cytryna 1 szklanka wody mineralnej 1-2 łyżki miodu Wykonanie: Arbuza pozbawiamy skóry, usuwamy(...)blendujemy na gładki mus. Następnie całość przecedzamy przez sitko do dzbanka. Dodajemy wodę mineralną oraz miód i dokładnie mieszamy. Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu
Kuchnia MagdaLenysię, znudzonymi dziećmi do współpracy nie zachęca. A znów zima - jak to zima - człowiek biegnie w deszczu z zamakajacymi torbami zakupów i myśli tylko o jak najszybszym powrocie do ciepłego, suchego domu... Na dodatek wnętrze jest pomalowane na... czarno! Jak sypialnia zbuntowanego nastolatka-Goth'a. Tyle, że z odrobina połysku w postaci srebrnego brokatu. Efekt? Na zewnatrz nie widać(...)wolnych stolików, czy też nie. Ale, koniec końców dotarliśmy tam z okazji jednych, czy drugich urodzin i miejsce stało się dziecięcym najulubieńszym z ulubionych. Bo jakżeby inaczej? Kolekcja lodów, gofrów, ciast, smoothies i naleśników zachęci każdego. Ceny sa ot takie sobie, umiarkowane bym powiedziała. Zwykle urodzinowe szaleństwo kosztuje nas w okolicy £30. To za 5 wielkich porcji
Lejdi of the houseczerwiec) zbieramy kwiaty czarnego bzu (baldachy), z których robimy pyszny i niesamowicie zdrowy sok, idealny do drinków (np. z martini) lub po prostu jako napój z wodą i lodem. Z kolei z owoców dzikiej róży, która rośnie nad naszym domem od dwóch lat robimy nalewkę. Wszystkie składniki są lokalne: owoce dzikiej róży, miód od sąsiada pszczelarza, wódka z miejscowego sklepu(...)końcu powstała mniej więcej w tym samym czasie co on Śniadania z widokiem na góry W Słopnicach zjedliśmy już mnóstwo przepysznych posiłków „z widokiem”. W ciepłe dni siadamy na werandzie skąd rozciąga się piękny widok na Mogielicę. Jesienno-zimową porą patrzymy na nią przez okno. Najbardziej kochamy nasze słopnickie śniadania. Rano (wcześniej – koło 6 – budził
Niedzielny kucharzwarzyw. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość dusimy około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Studzimy, miksujemy (wraz z przyprawami) na gładką i nakładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrażamy. Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni(...)sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę
Kolorowy Przepisownikgotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody, po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie). Maliny zalać winem, dodać zioła prowansalskie, gotować 10 minut na wolnym ogniu, w między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez(...)Wątróbkę oczyścić, obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony. Wątróbka powinna być miękka i soczysta w środku, ale nie krwista! Podawać na ciepło z cebulką, jarmużem i sosem malinowym. Tkaniny Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQkońcu tego lata czeka nas kilka ciepłych dni, więc czas na orzeźwiającą lemoniadę ogórkową z limonką oraz miętą! Próbowaliście już takiego połączenia? :) Obok lemoniady lawendowej to jedno z moich ulubionych. Nie tylko świetnie smakuje, ale także za sprawą ogórka i mięty wspaniale gasi pragnienie. W sezonie ogórkowym nie może jej zabraknąć! ;) * SKŁADNIKI na ok. 1,5 l lemoniady 2 zielone(...)ogórki (ok. 300 g) 5 limonek 50 g cukru lub 100 ml syropu cukrowego* garść listków świeżej mięty 1 l wody kostki lodu * PRZYGOTOWANIE Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Kolejno przełóż je do kielicha blendera i zmiksuj na purée. Następnie przetrzyj przez sito. Wodę wymieszaj z cukrem lub syropem cukrowymi i dodaj ogórkowe purée. Z 3 limonek wyciśnij
Food Squaremusi poczekać do późnego lata) 2 szklanki ginu 1/2 szklanki soku z cytryny winogrona do ozdoby (u mnie mrożone) ok. 1/4 szklanki cukru do ozdoby Syrop klonowy połączyć z ciepłą wodą i mieszać do momentu aż połączą się razem. Do dużej butelki/karafy przelać wszystkie płynne składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lodówki. Podawać schłodzone z winogronami obtoczonymi w cukrze(...)żurawinowego 30 ml soku z limonki "Pijane żurawinu" (przepis poniżej) gałązka świeżego rozmarynu /lód opcjonalnie/ Do shakera wlać rum, syrop żurawinowy i sok z limonki oraz opcjonalnie lód. Wymieszać dokładnie i przelać do szklanki. Dodać łyżkę "Pijanych żurawin". Podawać udekorowane gałązką rozmarynu. "Pijane żurawiny" - w rondelku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru. Gotować aż cukier się
KUCHARNIAzaletą jest też jego spora moc: 1000 Wat. Sprzęt ma wymienne płytki, które bardzo szybko można zdemontować zmieniając na nowe. Płytki pokryte są nieprzywierającą powłoką, którą bezproblemowo się czyści ciepłą wodą z niewielką ilością płynu do mycia naczyń, to wielka zaleta, wkładki można myć również w zmywarce. Regulacja temperatury odbywa się za pomocą pokrętła znajdującego się na górnej klapie. Urządzenie(...)termoizolacyjnego tworzywa sztucznego. A cena 185 zł dla sprzętu, który zastępuje 3 urządzenia nie jest wygórowana. Szczerze polecam. Inne sprzęty, które testowałam: obręcz do krojenia biszkoptów maszynka do lodów naleśnikarka, c.d. zestaw noży The post Schab grillowany z pietruszką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodajemy otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz partiami przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką od herbaty (bądż kulistą łyżką od lodów) namoczoną w gorącym oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na lekko brązowy kolor. na średnio gorącym oleju, aby pączki "doszły(...)przejmujemy się, jeśli nasze pączusie nie są zbyt kuliste. Gwarantuję, że bez względu na kształt szybciutko znikną z talerza 😊 Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu (jeśli lubimy cynamon) bądż posypujemy cukrem pudrem
Walijskie Pichceniedrożdżami, cukrem, solą, olejem oraz wodą. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, czyli na ok. 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiać jeszcze przez 1-2 minuty, następnie podzielić na 8 porcji i każdą z nich(...)koniec wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Wstawić na środkowy poziom do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, a na dno postawić naczynie żaroodporne z kostkami lodu. Piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią, a uderzone od spodu będą wydawały głuchy odgłos. Upieczone, gorące bułki wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia
Simply Food