mną jakieś 3 tygodnie w bagażniku samochodu, ale obecnie zajmuje miejsce na Polce w kuchni :) Przepis na lody waniliowe opiera się na przepisie na francuską bazę do lodów, która pokazała się w magazynie Kuchnia jakieś 2 lub 3 miesiące temu. Składniki: 250 ml mleka 3,2% 250 ml śmietany kremówki ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki(...)wolnym ogniu. Odstawiamy na 1-3 godziny. Z 5 żółtek ubijamy kogiel-mogel. Wcześniej odstawioną mieszankę z mleka i śmietanki z wanilia ponownie podgrzewamy, przecedzamy przez sito i wciąż ciepłą dodajemy do ubitych żółtek. Całość przelewamy do rondelka i mieszamy aż mieszanka zacznie gęstnieć i osadzać na łyżce - należy tył uważać, żeby masa nie zagotowała się i nie przypaliła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!powinien być mocno schłodzony, a palony cukier ciepły, wiadomo deser chłodzimy w lodówce, a cukier palimy przed podaniem. Jak masz palnik gazowy , to super, świetna zabawa i kilka chwil przygotowania. Jak go nie masz, możesz wstawić foremki z kremem do piekarnika z włączoną funkcją grill na kilka sekund, foremki możesz obłożyć lodem, aby deser zbytnio się nie rozgrzał. Tak między
Blondynka Gotujelejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie musimy przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja
mojewypiekiinietylkobyć duże, porcje ciasta nabieramy łyżką do lodów (za każdym razem maczamy ją w oleju). Łyżeczką robimy wgłębienie, nakładamy marmaladę, którą przykrywamy ciastem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. U mnie jednorazowo zmieściło się 8 pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu. Układamy na kratce i jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze. Lukrowane pączki z serka
mojewypiekiinietylkoblogu jest już przepis na lody miętowe - jakby ktoś był zainteresowany. Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem. Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa
Krakowskie smaki Anisłoika. Zalewamy wszystko alkoholem i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie tego czasu z cukru i wody tworzymy syrop, studzimy go do temperatury pokojowej i łączymy z nalewem bazyliowo-limonkowym. Napój jest gotowy do kosztowania, choć gdy się przegryzie nieco dłużej, jest jeszcze smaczniejszy. Najlepszy podawany zimny, jak lód
Kuchenna Kontrrewolucyaopcjonalnie 2 łyżeczki cukru- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody- ostudzić Przygotowanie: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić: około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. 3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego(...)mocno się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie. Nakładać łyżką do lodów na wafelki bądź podawać w pucharkach/słoiczkach/szklankach Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinysokiem. Cukier lub inny słodzik rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do dzbanka. Dorzuć laskę cynamonu lub cynamon mielony. Dolej czerwone wino. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet na dłużej. Przed podaniem dodaj do sangrii mocny alkohol i dopełnij dzbanek gazowaną wodą. Podawaj schłodzoną, najlepiej z dodatkiem kostek lodu
Chilli Czosnek i OliwaDoskonale orzeźwia i smakuje. Idealny na ciepłe dni, których już niedługo będzie jeszcze więcej Spróbujcie, polecam. Składniki: 2 i 1/2 pomarańczy 3/4 szklanki wody gazowanej (zimnej) 3-4 mniejsze gałązki melisy Cytrynki z Kwiatem z Czarnego Bzu Eterno – potrzebujemy 3 cytrynki i 4 łyżki syropu z kwiatu z czarnego bzu opcjonalnie kostki lodu (dziś pominęłam) Przygotowanie: Wyciskamy
Słodkie okruszkiniesamowity akcent. Znowu Orito - wiem :) ale ja lubię tego typu markizy :) Składniki: 250 ml mleka 3 gałki/łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych 3 ciasteczka Orito (Oreo lub inne markizy) 3 listki mięty Sposób przygotowania: Do pojemnika blendera wrzucamy lody, pokruszone ciasteczka (uwaga - zostawiamy pół ciasteczka do dekoracji!), zalewamy mlekiem i dodajemy lekko rozdrobnione listki mięty. Miksujemy
Kolorowy PrzepisownikOstatnio zrobiło się ciepło i zapewne większość z nas spędza dużo czasu na dworze , no i częściej chce nam się pić , a po co sięgać po napoje ze sklepu jak możemy przygotować je sami, zdrowe i bez chemii . Ja mam dzisiaj propozycję na wieloowocowy napój z dodatkiem miodu i lodu
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis na klasyczny Skahe bananowo-waniliowy. Bardzo popularny i smaczny. Macie ochotę?"Składniki:250 ml mleka2 banany100 g lodów waniliowychpół łyżeczki ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania:Banany powinny mieć temperaturę pokojową, reszta składników powinna być schłodzona, lody zamrożone.Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.Do Blendera wrzucamy owoce, dodajemy lody, mleko
Słodkie PrzyjemnościRobi się ciepło, bardzo ciepło! Choć do lata jeszcze kilka tygodni, za oknem już upał, dlatego w kuchni musi być lekko i orzeźwiająco. Po prostu nie ma innego wyjścia. Dziś połączenie słodkości ananasa, goryczki i kwasku grejpfruta w prostym egzotycznym smoothie. Zdecydowanie poprosicie o dolewkę.Składniki na porcję:5 kostek lodu woda plasterek ananasabanan½ grejpfrutagarść winogronSposób
Słodkie Przyjemnościużywając do tego kostkownicy do lodu. Wystarczy masło rozpuścić ale nie zagotować :) i zalać nim kostki ze składnikami. Każde masełko może być inne jedno z sola morską, drugie z czosnkiem, trzecie z pietruszką, czwarte z bazylią, piąte z koperkiem, i tak dalej co tylko chcesz. To świetny pomysł w połączeniu z ciepłą grzanką no i na imprezę :) goście
Niezły Młynekodrobince i cała reszta zostaje. Wpadłam więc na pomysł, że skoro już mam zrobić, to zrobię inne i obdaruję wszystkich, kto się tylko nawinie i na ile wystarczy ;) Lody staram się mieć zawsze w zamrażarce, owoce na sos też ;) Musli jadam na śniadanie, więc i z nim problemu nie ma. W dobrej, mocnej gofrownicy pieczenie to czysta przyjemność(...)układamy ciepłych gofrów jeden na drugim, ponieważ zmiękną i zrobią się gumowate. Sposób przygotowania sosu: Mrożone owoce przekładamy do rondelka, na małym ogniu z dosłownie 1 łyżką wody rozmrażamy. Dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gdy nadmiar soku odparuje i konsystencja zrobi się bardziej gęsta, blenderujemy owoce na gładki sos. Gofry podajemy z lodami oraz
Kuchnia w czekoladzie