cieple lody - 1725 przepisów (strona:78/115)

Szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym 186

Świetnym pomysłem na przygotowanie deseru z grilla mogą być szaszłyki owocowe podawane z sosem czekoladowym. Lekko grillowane owoce i ciepły sos czekoladowy to idealne połączenie które będzie smakowało każdemu. Składniki: 2 dojrzałe banany, obrane 2 średnie nektarynki i brzoskwinie 6 całych truskawek ¾ szklanki startej czekolady półsłodkiej 2/3 szklanki skondensowanego mleka 2/3 szklanki cukru ¼ szklanki masła lub margaryny Przygotowanie: Aby przygotować(...)przemian umieścić na szpikulcach szaszłyków. Do każdego szpikulca dodać 1 truskawkę. Tak przygotowane szaszłyki grillować około 5 minut w średniej temperaturze. Podawać polane sosem czekoladowym oraz z lodami. Albo podawać z szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym do zanurzania. Do wygodnego grillowania szaszłyków polecamy specjalny zestaw do grillowania szaszłyków GrillPro. Szaszłyki owocowe z sosem czekoladowym is a post from

naRuszcie
Sposoby na przetrwanie jesieni 176

się do niego uśmiechniesz przechodząc obok. Gorąca herbata! Nic tak szybko nas nie rozgrzeje jak kubek gorącej herbaty i ciepłe bambosze, w kilak sekund stwarzamy sobie ciepły i przytulny azyl. Kawa! Jesień to czas kiedy kawa smakuje mi najbardziej! Dlaczego? To moment kiedy używam chyba w największych ilościach różnego rodzaju syropów smakowych do kawy, mam ich w domu około dziewięciu(...)cukru. Z ciasta usmaż naleśniki na wysmarowanej masłem patelni i przełóż gorącymi jabłkami. Całość oprósz cynamonem a jeśli miałaś na prawdę ciężki dzień dołóż łyżkę bitej śmietany albo gałkę lodów śmietankowych. Gwarantuje Ci że zaraz humor będzie lepszy! ;-) Zadbaj w prosty sposób o swoje zdrowie, dzień zaczynaj od szklanki letniej wody z cytryną i plasterkiem imbiru, podziała

SMYKWKUCHNI
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 200

Słońce się zmieniło, ma to ciepłe przygaszone światło jesieni. Nie wiem, czy Wy też to widzicie i czujecie, ale ja zawsze o tej porze roku, gdy czas żegnać się z latem, popadam w trochę dziwny zabarwiony nostalgią spokój. Chyba dlatego dzisiejsze danie też będzie trochę w takim klimacie, ale zdecydowanie inspirowane wakacjami z mojego dzieciństwa.     Gdy byłam(...)Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone.     Kiedy już byłam trochę starsza rodzice zabierali mnie i siostrę nad Adriatyk, gdzie raczyłam się prawdziwą włoską pizzą, lodami i makaronem, a dostępność świeżych owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych

Quinoa Raz!
CZEKOLADOWA PANNA COTTA 158

Dziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 50 g cukru trzcinowego Diamant 200

Kulinarne Fantazje Marioli
Gofry brukselskie 1961

posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie pochłonięcia tej samej ilości gofrów np z bitą śmietaną lub lodami... Gofry brukselskie składniki na ok. 8 sztuk   180 g wody gazowanej o temp. pokojowej 210 g letniego mleka  3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych(...)dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier.  Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut na złoty kolor

Mia Cucina Sofieta
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 182

straszny ze mnie łasuch, ale...ciiiiii....nikomu nie mówcie ;)Kandyzowane cytryny to kolejny przysmak. Fajnie smakują podgryzane, ciekawie wyglądają dodane na przykład do deseru. Do wody z lodem też można wrzucić :) Z cukrem, który po cytrynach zostanie można posłodzić herbatę.Syrop stosowałam głównie do herbaty, której normalnie nie słodzę, ale z tym syropem smakowała przepysznie. Przygotowanie(...)Woda powinna odparować niemal do połowy, a syrop nabierze gęstej konsystencji i pięknego złotego koloru. Wyjmować jeszcze gorące plasterki, odsączać je na papierowym ręczniku i ciepłe obtaczać w cukrze. Układać najlepiej w szklanym naczyniu (np. słoiku) i przesypywać lekko cukrem. Kandyzowane cytrynki są fajnym przysmakiem do podjadania lub do dekoracji :)Syrop przecedzić jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. 213

lody?Lody nie są jednak tematem dzisiejszego postu, lecz truskawkowy sos do lodów i deserów z prawdziwą wanilią. Gęsty, słodki i bardzo truskawkowy z waniliowym posmakiem. Znakomity! Idealny na uwieńczenie truskawkowego sezonu. SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. /przepis własny;/ na 450 ml sosu 0,5 - 0,6 kg świeżych truskawek(...)małym ogniu, w celu odparowania płynu. Jeśli jest zbyt rzadki - wystarczy dolać odrobinę wody i chwilę podgrzać,  by całość się połączyła. Sos też świetnie nada się na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowe orzeźwienie 158

herbatę. W krajach o suchym klimacie gorąca, słodka herbata i ubrania z długim rękawem/ nogawkami pomagają organizmowi lepiej się chłodzić poprzez większą ilość wydzielanego potu, który odbiera skórze nadmiar ciepła. W naszym klimacie aż tak dobrze ten sposób się nie sprawdza z powodu bardziej wilgotnego klimatu, dlatego częściej chłodzimy się zimnymi napojami i kąpielami wodnymi :) Co prawda daje(...)gronie przyjaciół. Wyśmienita! No to chlup! :) Truskawkowa lemoniada Potrzebujesz: 100g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki miodu ( u mnie miód z mniszka ) 600ml chłodnej wody kostki lodu kilka świeżych truskawek do podania Sposób przygotowania: 1. Truskawki pozbaw szypułek. 2. Owoce zmiksuj/ zblenduj na gładki sos razem z miodem ( ilość zależy od słodyczy truskawek) i sokiem z cytryny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mrożona Inka z kardamonem / Iced chicory coffee with cardamom 344

jeszcze nie koniec ciepłych dni w dni w tym roku, warto więc mieć pod ręką na pyszną i orzeźwiającą mrożoną Inkę doprawioną aromatycznym kardamonem. Jest to doskonała alternatywa dla klasycznych kaw mrożonych, których niektórzy nie mogą pić z różnych powodów lub zwyczajnie lubią kawę Inkę. Proponuję ją w wersji mniej klasycznej, bo schłodzonej, ze słodzonym mlekiem skondensowanym i odrobiną kardamonu(...)English Mrożona Inka z kardamonem (2 porcje) Składniki: 2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy Inki , schłodzonej 1 szklanka mleka 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu kostki lodu do podania Przygotowanie: W litrowej miarce lub większym pojemniku wymieszaj dokładnie (najlepiej przy pomocy rózgi) kawę z mlekiem skondensowanym. Dodaj mleko i kardamon i ponownie dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek

karmelowy
SYROP LAWENDOWY 232

Połowa lipca to idealny czas na zbieranie lawendy, jest ciepło, w tym czasie ma najwięcej olejków eterycznych. Ten pyszny syrop jest dość słodki i gesty. Można go dodać do sałatek, marynować mięsa lub zrobić pyszną lemoniadę, świetnie nadaje się także do drinków :) idealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne. SKŁADNIKI: - 2 szklanki(...)się zrobić więcej to zawekuj i w zimie ciesz się smakiem lata. LEMONIADA Z LAWENDOWEGO SYROPU wychodzi przepyszna, ja do 5 części wody dodaję 1 część syropu, do tego lód, parę truskawek i jest bosko. W WEEKEND POKUŚ  się na drinka z lemoniadę w wersji z szampanem, jest pyszny, a że lawenda działa uspokajająco to takie połączenie jest wprost

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa z pieczonej botwinki 186

Każdy ma swój sposób na gotowanie i podanie botwinki. A jest to jedna, moim zdaniem, z najlepszych zup, zapowiadająca początek lata. Może być przygotowana na ciepło i na zimno.  Na bulionie warzywnym – w wersji wegetariańskiej lub na drobionym. Wybór – według uznania.    Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego  (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki(...)ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty  z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce  - dodajemy do garnka.  Czosnek przeciskamy

mojewypiekiinietylko
Błyskawiczny solony karmel z mikrofalówki 310

prostszą metodę, za pomocą której przygotujemy przepyszny, solony sos karmelowy. A pomoże nam w tym mikrofalówka. W 5 minut uzyskamy idealny sos. Taki solony karmel jest wręcz idealny do lodów i kawy. Świetnie sprawdzi jako dodatek do ciast np. szarlotki czy sernika. Gofry z bitą śmietaną polane takim sosem też będą się śniły po nocach. Błyskawiczny solony karmel(...)minuty – wyłączając na chwilę mikrofalówkę). Do rozpuszczonego masła dodajemy kremówkę, cukier i sól. Mieszamy. Nastawiamy mikrofalówkę na średnią moc i podgrzewamy 1,5 minuty. Płyn powinien być bardzo ciepły. Po tym czasie dokładnie mieszamy karmel do czasu, aż cukier się rozpuści. Wstawiamy z powrotem do mikrofali i podgrzewamy następne 1,5 minuty (w połowie wyłączając na chwilę mikrofalę

Poezja smaku
Crumble gruszkowo-jabłkowe 148

sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon i cynamon,  a do kruszonki - kurkumę, która nadała(...)powstaną małe gródki. Wierzch owoców posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190`C. Pieczemy około 25 minut, lub do momentu przyrumienienia kruszonki. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania