cieple lody - 1725 przepisów (strona:95/115)

Kilka słów o produktach Morga Suisse. 184

istnieniu dopiero jakiś czas temu. Przeglądając sklepy internetowe w poszukiwaniu produktowych nowinek, natknęłam się na mąkę z tapioki i maranty (ta druga podobno świetnie nadaje się do przyrządzania wegańskich lodów :)) Sama marka powstała w 1930 roku w Szwajcarii i zajmuje się produkcją zdrowej, ekologicznej żywności. Firma ma w swojej ofercie również produkty nadające się do spożycia w szczególności przez(...)błonnika, a do tego jest wegańska i bezglutenowa. Kotleciki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a więc świetnie sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego i jednocześnie zdrowego posiłku. * Miks tapioki i maranty to dla mnie nowość - jeszcze nigdy wcześniej nie widziałam mąki z tych bulw. Całość jest bezwonna, o neutralnym smaku. Zagęszcza nawet zimne

Poranek na słodko
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku 168

piec chleb w zaparowanym piekarniku. Nie mam piekarnika z opcją pary, jednak jej wytworzenie domowym sposobem jest dziecinnie proste. Umieszczam foremkę z wodą na dnie piekarnika, lub wrzucam kostki lodu do foremki. Jeden i drugi sposób jest dobry. Kiedy chleb powinien być pieczony w zaparowanym piekarniku, a kiedy nie musi być parowany i dlaczego(...)rumienimy mąkę do lekkiego brązu. Mąka nie może się przypalić, bo będzie gorzka. Można to zrobić wieczorem tak jak robimy zaczyn i siemię lub w dniu następnym i jeszcze ciepłą  wymieszać z mąkami do wypieku tego chleba, co korzystnie wpłynie na ostateczne rośnięcie ciasta. Ciasto właściwe, następny dzień 680g zaczynu, 220g namoczonego siemienia lnianego, 70g sezamu białego lub czarnego

Leśny Zakątek
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 191

cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać(...)cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję

My simple kitchen
Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 195

domu przynieśliśmy zaledwie trzysta gram zdobyczy. Starczyło akurat na lody, o których opowiem Wam innym razem (choć w zasadzie powinno to nastąpić jak najszybciej, bo sezon na lody w pełni). Wieczorem wybraliśmy się na spacer z Ptysią. Ot, taki niezobowiązujący. Przechodziliśmy w okolicach naszego poziomkowego miejsca, i postanowiliśmy nadrobić kawałek drogi, żeby sprawdzić, czy jeszcze(...)Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować.Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe jeżyny rozłożyć na tarcie, polać sosem.Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Ja wiem, że temat psich kupek może nie za bardzo pasuje do kulinarnego bloga

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 197

drożdżówce nie szukam jednak zaskoczenia. Tutaj ten składnik nie jest mi potrzebny. Niespodzianką ma być  constans . Ten sam smak i zapach, jaki pamiętam z dzieciństwa, gdy jeszcze ciepłą popijałam zimnym mlekiem.  Tu niespodzianką jest podróż w czasie tą samą drogą, w to samo miejsce, o tym samym smaku.  Zupełnie odwrotnie jest z konfiturami.  Tutaj liczę(...)niecała łyżeczka grubo mielonego różowego pieprzu Potrzebne Wam też będą specjalne foremki do czekoladek. Ja część pralinek robiłam w specjalnie do tego przeznaczonej foremce, pozostałe w silikonowych foremkach do lodu - i to właśnie im zawdzięczam tą zamszową fakturę. Zaczynamy od temperowania czekolady i przygotowania korpusów - odsyłam wszystkich zainteresowanych po dokładne instrukcje do Lo albo do Viri . W czasie, gdy korpusy

KUCHARNIA
Ekologiczne produkty Allos! 149

chia 9%* (Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane,  mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *. * składniki z upraw ekologicznych Jak widać, skład jest wprost idealny. Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego mleka i około 60 g mieszanki. Po zamieszaniu i odczekaniu około 7 minut uzyskujemy gęstą, aromatyczną owsiankę. W smaku jest lekko słodka, z dyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping(...)zużyć, ponieważ w lodówce wytrzymuje około 4 dni, co mimo wszystko świadczy o braku sztucznych dodatków i można to uznać za dowód "naturalności" :) Testowałam w połączeniu z lodami, na gorącej grzance jak i z kaszką kukurydzianą.  We wszystkich zestawieniach wypadł wyśmienicie. * Allos Hochlandblütenhonig - miód wysokogórski z obszaru Sierra Madre. Ciekawostką jest fakt, że Sierra Madre (położone

Poranek na słodko
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 240

potem skarpetkę, i ze zdziwieniem odkryłam, że stopa nie jest zupełnie płaska. Za to zrobiła się ogniście wręcz czerwona i puchła w zastraszającym tempie. Szybko dostałam worek z lodem, i tak siedziałam i się zastanawiałam, co teraz...  Nie pozostawiono mi wyboru - Lisbeth szybciutko uporała się z pozostałą pracą i zawiozła mnie na pogotowie. A tam... No cóż, znów nastąpiło(...)Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie, przełożyć do szczelnej puszki. Smacznego! My tu gadu-gadu , a to najwyższy czas spać; za chwilę trzeba przecież jechać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Liebster Blog Award razy cztery 192

piec, i jeść.  11. Czy jest danie/deser, bez którego nie wyobrażacie sobie życia?  Hmm... Wiele jest takich, szczerze mówiąc. Ale chyba lody. Życie bez lodów byłoby niesamowicie smutne... Pytania od Karo : 1. Gdybyś mogła mieszkać w wybranym mieście w Europie, które by to było i z jakiego powodu? Wiele jest takich. Wahałabym się między Wiedniem(...)teraz, gdzie by to było? Tak jak pisałam wyżej - Paryż, Barcelona, Wiedeń. Może Kraków? Uwielbiam jego artystyczny klimat. Albo jakieś małe, malownicze miasteczko gdzieś w Europie, gdzie jest raczej ciepło niż zimno, gdzie na targu można kupić piękne sezonowe warzywa i owoce, żartując przy tym ze sprzedawcą, gdzie miałabym piękną kuchnię w drewnie, a z belek pod sufitem zwisałby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną 203

Tort lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy

codojedzenia
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 217

leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad, robiłam później sobie kawę i węszyłam znowu za czymś słodkim. Raz było, raz nie, ale wieczorem, kiedy dzieci już spały, zawsze coś opędzlowałam(...)szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo, białą mąkę. Nabiał jem cały czas tak samo, jedynie odstawiłam

bistro mama
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 525

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego. Proporcje w zalinkowanym przepisie starczają na 2 duże porcje, w ebooku przeliczyłam przepis na 4 osoby. Wymyśliłam też, że skoro(...)włoski przekrój na pół następnie pokrój na cienkie plasterki. Podobnie na plasterki pokrój rzodkiewki. Ja wzorem Jamiego zrobiłam to w robocie kuchennym. Przełóż warzywa do miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania