zimową porą śpię w skarpetach, noszę szalik i popijam gorące herbatki. Marzną mi dłonie a czubkiem nosa poznaję, gdy temperatura spada poniżej 20 stopnia, bo robi się jak kostka lodu. Nie lubię zimna i walczę z nim na różne sposoby. Zakładam grubaśne swetry i okrywam się wełnianymi pledami ale przede wszystkim rozpoczynam dzień od dobrego, rozgrzewającego śniadania . Do tego popijam(...)rczają niebiańskiego smaku ale również pomagają zwalczać infekcje , dolewam na potęgę szczególnie miodu i soku z malin (babcinego, najlepszego). O czywiście pamiętam, żeby te skarby dodawać o ciepłego a nie gorącego napoju . Do grzanego wina świetnie pasuje skórka pomarańczowa , idealna również do ciast. Zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Najlepiej i najzdrowiej przygotować ją samemu. Przepis
WYSPA SZCZĘSLIWAniekoniecznie. Rozumiem jednak potrzeby innych i domyślam się, że nie zawsze diety są czyimś "wymysłem", a koniecznością, z którą dla własnego zdrowia trzeba się zmierzyć. Ostatnio były lody, które zadziwiły swoim składem. Dziś będzie zdecydowanie bardziej przyziemnie ;) Ciasteczka z wykorzystaniem mąki kokosowej. Proste do przygotowania, smaczne i absolutnie wegańskie. To u mnie ;) Bo oprócz tego(...)pieczenia obróćcie blaszkę, tak jak ja to musiałam zrobić ;) Gotowe ciasteczka wyciągamy z piekarnika, ale nie przekładamy do momentu aż nie ostygną. Są bardzo miękkie i kruche, więc z ciepłymi trzeba naprawdę uważać ;) Jak już wyżej wspominałam- mam dla Was coś jeszcze... Nie ten jeden jedyny przepis, ale cały darmowy e-Book z przepisami wegańskimi, bez laktozy i glutenu
Kuchnia w czekoladziedziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała na uzyskiwanie zbyt wielu plonów. To wszystko spowodowało, że kuchnia tego kraju jest raczej mało wyszukana, ale nie zmienia to faktu, że może(...)celu rozgrzać mleko z masłem i dokładnie wymieszać. Upieczone pierogi zanurzaj w mleku i odkładaj na kratkę do obeschnięcia. Gotowe pierogi przykryj ściereczką na kilka minut, aby zmiękły. Jeszcze ciepłe karjalanpiirakat podawaj z jajecznym smarowidłem munavoi . * Korzystałem z informacji ze stron: Food from Finland oraz Skumbrie w Tomacie
Food Squarewarzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki! Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był wcześniej moczony w ciepłej wodzie. Na koniec warzywa i jajko. Zapomniałam, że jeszcze należy dodać wcześniej przygotowany sos do pad thaia, przygotowany na bazie soku z tamaryndowca, cukru palmowego, soli, wody, sosu sweet chili(...)Jego prostota jest zaskakująca, to specjalna, dosyć klejąca odmiana ryżu, gotowana na mleku kokosowym o słodko-słonym smaku z dodatkiem świeżego mango. Po lewej na dole obłędne lody kokosowe domowej roboty! <3 Tak wyglądała nasza uczta na koniec warsztatów w Kati Culinary Cooking school and Restaurant. Wszystkie zdjęcia, które przedstawiają przygotowanie potraw pochodzą z warsztatów
Czerwona Porzeczkakawałkiem wafelka i już cena szybuje wysoko ponad kwotę, którą zapłacilibyśmy za kawę tradycyjną. Ktoś powiedział, że lód nic nie kosztuje? No przecież jest to po prostu zamrożona woda! Nic bardziej mylnego! Te rzekomo „darmowe” zimne kostki wymagają przecież maszyny do lodu, której zakup jest dość poważną inwestycją. Przygotowanie kawy mrożonej trwa również dłużej, a więc pochłania więcej energii(...)czyli grecka Frappe tradycyjnie przyrządzana jest z rozpuszczalnego proszku, wody i mleka. Składniki wrzucamy do shakera i podajemy z lodem i cukrem. Prosto i klasycznie. Idealny wybór na wieczorny relaks z książką. Japońska Aisu Kohi warzona jest bezpośrednio na lodzie, co oznacza, że nie wymaga późniejszego chłodzenia. Sposób ten wyzwala z napoju niepowtarzalny aromat, którego nie uzyskamy w przypadku
codojedzeniaJakiś czas temu byłam na wyjeździe dla blogerów winiarskich. Jego elementem było wyjątkowe spotkanie z nowosądeckimi smakami. Do tej pory znałam Nowy Sącz tylko jako miasto, które słynie z lodów, ale po tym wyjątkowym obiedzie już zawsze będzie miał dla mnie smak zupy kminkowej. Spotkanie odbyło się w restauracji Ratuszowej na Rynku w Nowym Sączu, która słynie z kuchni(...)porcję) i odrobiną koperku. Można też użyć gotowego bulionu. Wtedy po prostu gotujemy go z kminkiem przez 15 minut a przed smaym podaniem dodajemy mrożone uszka i gdy będą ciepłe podajemy na stół. Artykuł Zupa kminkowa z uszkami pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiatanepromowymi itp. Do tej pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę. Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś(...)prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam
Moja smaczna kuchniaSól Olej lniany Fenkuł kroimy wzdłuż na pół i w cieniutkie plasterki najlepiej na mandolinie. Seler naciowy obieramy z włókien i kroimy obieraczką nacieknie wstążki. Dodajemy do fenkuła obsypujemy lodem i lekko solimy. W wysokim naczyniu miksujemy upieczonego selera z kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy(...)Sugeruję na ten czas zdjąć garnek z ognia. Dorzucamy też sól. 8 – 10 minut tężenia na małym ogniu nam wystarczy. Łyżkę lub dwie gorącego sosu wylewamy obficie na bardzo ciepły far na talerzu. Topinambur 6 sztuk topinamburu Olej do głębokiego smażenia Cynamon Cukier puder Sól Dokładnie szorujemy topinambur pod bieżącą wodą, tniemy go na przeźroczyste cienkie plasterki na mandolinie
karmelowyskładająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś je dla mnie w mojej kuchni przygotuje(...)Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, dokładnie wymieszać trzepaczką.Plastry jabłek maczać w cieście, smażyć na rozgrzanej patelni z masłem z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem lub złotym syropem.Smacznego!Dzisiaj, mimo przelotnych opadów, pogoda całkiem dopisuje, więc mam nadzieję, że lato pobędzie z nami jeszcze trochę, a ukochany kubek poczeka w szafce
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż się ich doczekamy to nie może ich zabraknąć na ruszcie naszego grilla. Grillowane brzoskwinie pokryte cynamonem, miodem, octem balsamicznym lub po prostu brązowym cukrem smakują wyśmienicie podawane z lodami, jogurtem lub serem pleśniowym. W szczególności połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo polecamy. Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował(...)przygotowanie. Należy tylko pamiętać aby te tosty z grilla przygotowywać z grubego chleba francuskiego. Chała też będzie dobra. Czy jest coś lepszego od pączka? Oczywiście pączek na ciepło z grilla! Wystarczy usmażyć własne pączki wykończyć je ulubionym lukrem a następnie grillować i pozwolić się cukrowi skarmelizować. Słodycze: Babka piaskowa smakuje rewelacyjnie gdy jest ciepła. Grillowaną polecamy podawać
naRuszciemaślanki Robico sok wyciśnięty z 2 cytryn 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Do garnka wlej mleko, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe (30°C). Dodaj kefir lub maślankę, poczekaj około 20 minut. Podnieś temperaturę do momentu, aż zacznie być gorące (70°C). Pamiętaj aby cały czas mieszać, mleko lubi się przypalić. Wlej(...)zapiekania posmaruj miękkim masłem. Wlej bazę puddingu do naczynia do zapiekania. Zapiekaj przez 35-40 minut na środkowej półce. Pudding cudownie smakuje z kulką lodów lub polewą malinową. Przepis na idealne naleśniki Przygotowałem także przepis na naleśniki idealne. Elastyczne, złociste i chrupiące takie właśnie będą wasze naleśniki, jeżeli skorzystacie
kuron.com.plNiedziela, obiad u mamy, rosół z domowym makaronem, schabowe, szarlotka... Brzmi tak swojsko, ciepło, rodzinnie. Dla niektórych to wręcz tradycja, bez której nie wyobrażają sobie weekendu. Dobry rosół lubi być gotowany długo i to chyba jedna z przyczyn, dla której w polskich domach rzadziej jest gotowany na tygodniu. Może też stąd bierze się jego magiczna moc, gdy jednoczy rodzinę(...)Rosół przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą* i pieprzem. Jeśli chcemy, by rosół był mniej tłusty, można zebrać nadmiar tłuszczu: do miski nalewamy zimną wodę i wrzucamy kostki lodu, żeby woda była jak najbardziej zimna, miskę lekko zanurzamy w garnku z rosołem (rosół nie może być bardzo gorący), a wtedy tłuszcz przyklei się do miski. Tym sposobem "odchudzimy"nieco
Obiad gotowymasła3 łyżki cukruDodatkowo:dżem truskawkowyWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do pojemniczka w kruszyć drożdże, dodać cukier, 3 łyżki mąki i mleko. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.Do mąki dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać rozczyn, jajka i zacząć zagniatać ciasto. Dodać masło. Dokładnie wyrobić ciasto, jak będzie za rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne(...)ciekawy klimat albo niecodzienną ofertę menu?- Mieszkam na wsi, do najbliższej miejscowości mam kawałek, ale jeszcze ich nie testowałam. W jednej na placu w Żyrardowie mają moje ulubione lody świderki (dają pysznie duże porcje :D)11.Sprzęt kuchenny, o którym marzysz?- Porządna sokowirówka i gofrownica.Więc teraz nominuje ja. Osobiście ja nominowałam te blogi na, które lubię zaglądać
Moje pyszne gotowanieMarcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse(...)Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.UwagiOliwki można zastąpić anchois, pamiętając że anchois są bardziej słone niż oliwki.Wierzch ciasta
Stare Garydomowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu, do tego gruntowne sprzątanie, po którym nie miałam siły ruszyć ręką ani nogą... Mocne postanowienie na ten tydzień - lenić się(...)przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Co zrobić z syropem z karmelizowania rabarbaru? Nie wylewajcie go, smakuje bowiem wyśmienicie. Rozcieńczony wodą z bąbelkami będzie rewelacyjną lemoniadą na ciepłe dni. Moja - widać na zdjęciu - ma pomarańczowo-żółty kolor, ale jeśli Wasz rabarbar będzie różowy, wyjdzie ładniejsza. Smaku to jej jednak nie odjęło - już dla niej warto takie rogaliki przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrze