własnie odkryli takie pieczone herbatki. Generalnie chodzi o to, że zapieka się owoce z cukrem i przyprawami, aż puszczą sok, ale się nie rozgotują. Później taki sok rozcieńczamy wodą, ciepłą lub zimną, zależnie od temperatury i nastroju; albo dolewamy do herbaty. Sięgnęłam po przepis z jabłkami w roli głównej, bo przecież teraz na nie właśnie jest najlepszy czas. Wybrałam twarde(...)szklanką gorącej wody, zimnej wody (może być gazowana) lub dodać do czarnej herbaty. Smacznego! Jabłka można również dodawać do herbaty, można je wyjeść łyżeczką albo podać gorące do ulubionych lodów. Są słodkie i aromatyczne, bardzo ciężko im się oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiała ambitny plan wzięcia udziału w Waniliowym Weekendzie III - akcji organizowanej przez Mikser i Durszlak - ALE oczywiście trafiłam na milion innych rzeczy, które nie cierpiały zwłoki
Spektrum Smakutaki sposób.Duży, złoty guzik, znaleziony podczas spaceru z ukochanym... Który już gdzieś indywidualnie układa sobie życie.Nie sprawia bólu, że więź między nami się rozerwała. Ale przypomina jego ciepły uśmiech, miękki głos i wielkie, czarneoczy, które niegdyś z taką lubością patrzyły w moje... Stara wejściówka na koncert, którą podarowałam Mamie.Zdjęcia czarno-białe i kolorowe, analogowe, umieszczone w wielkich(...)obieram listki świeżej mięty i wrzucam do reszty składników. Całość zagotowuję, po czym zmniejszam ogień. Duszę do miękkości rabarbaru. Studzę i podaję jako napój orzeźwiający. Można podawać z lodem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, zatapiając się we wspomnieniach, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWitam, witam moi Piękni. Czas na coś porządnego, sycącego i ciepłego. Innymi słowy, czas na danie obiadowe. Dzisiaj lekko, bo tak ciepło to się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka(...)wsypujemy sól, cukier i dodajemy masło, jednak szparagi wsadzamy do wrzątku na 10 min max. Pod koniec tego czasu warto przygotować sobie miskę z zimną wodą a nawet i lodem, bo trzeba zahartować nasze szparagi w takiej właśnie wodzie. W trakcie gdy woda na szparagi się grzeje, my zajmiemy się mięsem, idąc za ciosem, nasza salsa powinna być lekko przestygnięta
Kuba Gotujetutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było ciepło. Wczoraj C. ubrał znów krótkie spodnie, i podobno wcale nie zmarzł. W sumie to mu wierzę - sama chodziłam w koszulce z krótkim rękawem i grzałam się w promieniach południowego słonka. Ach, żeby(...)Efekt jednak jest warty każdej poświęconej minuty (których nie ma znowu aż tak dużo) - cudownie soczyste, lekko kwaskowate owoce, a na wierzchu chrupkie krążki pachnącego ciasta. Do tego gałka lodów waniliowych lub jeżynowego sorbetu, i można odpłynąć z rozkoszy...Przepis znalazłam w Den store dessert og bagebog, którą bardzo lubię za proste, ale ciekawe receptury i apetyczne zdjęcia. Wersja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteraz cudowny spokój witający mnie w czterech ścianach domu. Wakacje kojarzą mi się także z paroma daniami, które od dzieciństwa są dla mnie atrybutem wczasów. Oczywiście należą do nich lody w znacznie większej ilości niż w domu, chrupiące gofry w budkach nad morzem i jeziorami, obłożone masą różności . Gofry pierwszy raz w życiu jadłam będąc na rodzinnych(...)każdego członka rodziny. My jedną z wersji domowej pizzy przygotowujemy z: - 600g mąki pszennej typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Dokładny sposób wykonania jest tu ciasto na pizzę . Jednak wypiekanie robię zgodnie ze wskazówkami z Książki kucharskiej rodziny Soprano. Oznacza
I tu będę miała takie tewieczko, przedmioty prowadzą mnie w przeszłość. Lubię te podróże. Wyprawy do ciepłych krain - ogrzanych ciepłem kaflowego pieca i siedzącej przy nim Karolki, mojej najukochańszej Prababci. Do dziś jej ciepło wypełnia dom, jest jego siłą i mądrością. Pamiątki po Karolce zajmują niejedno pudełko. Zbierane przez lata dają mi poczucie bezpieczeństwa, niemal takiego samego, jakim otaczała mnie Prababcia, gdy byłam(...)obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech. I wkładam ją z powrotem między strony. Czy za kilka dni odnajdę jeszcze
KUCHARNIApiwem. Ceny ośmiornic w Brazylii są znacznie korzystniejsze niż w Polsce ponadto zdaniem Brasileiro można ją samemu złowić wędrując nocą po plaży. Wylegując się na plaży w Brazylii zamiast lodów i jagodzianek sprzedawca zaoferuje nam m.in ten koktajl w małym plastikowym kubeczku. Jak go przygotować? Składniki: - ośmiorniczka (pół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku(...)dodajemy zmiksowane orzeszki i krewetki. Na samym końcu dodawać będziemy kolendrę. Wszystko pod przykrywką i małym/średnim ogniu. Po dodaniu wszystkich składników dusimy jeszcze z 10 minut. Jemy na ciepło! Aby składniki się "przegryzły" pozwólmy koktajlowi ostygnąć. Po ponownym odgrzaniu będzie o wiele smaczniejsze
Smaki Brazyliipoprawy "nastroju", czyli lepszego wzrostu słuchają sobie muzyki, a ich opiekunowie - pracownicy Swedeponic należą do najbardziej uśmiechniętej i zadowolonej załogi, jaką przyszło mi spotkać. Przy takiej ilości światła i ciepła nie ma mowy o smutkach. A jeśli można jeszcze skubnąć (chyba można? my skubaliśmy bez ogródek) przy pracy listki stewii, boskiej rukoli, greckiej bazylii czy uspokajającej melisy, to przyznacie(...)sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym pojawiły się lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!). Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka
KUCHARNIAbyło robić latem, to szaleństwa nad jeziorem. Jak już mama pozwoliła wejść do wody, to ciężko było mnie z niej wyciągnąć. Usta siniały, zęby dzwoniły, ale... mamo! jeszcze trochę! ciepło mi jest! Teraz, z biegiem lat, wolę znacznie spokojniej spędzać ten czas. Jak wyjazd, to w miejsca odludne, żeby spokój był. Nie tęsknie za tłumami, które szczelnie wypełniają kurorty(...)obrusy. Pamiętajcie, że najpierw jemy oczami :) Zdradzę Wam mój sposób na pyszne wody smakowe :) Zamroźcie ulubione owoce, a potem wrzucajcie je do szklanek z wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki
Codzienna kuchnia niecodziennakoperkiem i czosnkiem i dodatkiem dobrej oliwy. A dzisiaj w sałatce. Taka sałatka z bobem, to doskonały i szybki sposób na obiad w upalny dzień. Możemy jeść ją z ciepłym bobem i ziemniakami lub już na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy, do zabrania w pudełku – lunchbox. Mąż po powrocie ze szkolenia usiadł z niepewną miną przed(...)kostk\u0119.\r","Pomidory kroimy w paski a cebulk\u0119 szatkujemy.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 mieszamy.\r","Polewamy sosem.\r","\r","Podajemy najlepiej po ok. 1h (przechowujemy w lod\u00f3wce), a\u017c smaki si\u0119 po\u0142\u0105cz\u0105"]} Drukuj Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką Składniki 300 g bobu 6 połówek suszonych pomidorów
Mieszam w Garnkuzjadamy je na jedno, góra dwa posiedzenia przy stole, ale wiecie o co mi chodzi. Pieczywo to przyjemność. A zrobione tak szybko jak to? Ok, kto poda masło? Ciepłą ale nie gorącą wodę, drożdże, cukier (lub miód) i mleko w proszku mieszamy razem w małej misce. Odstawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować a na powierzchni płynu wytworzy się(...)minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Bułki ostrożnie nacinamy z wierzchu cienkim, bardzo ostrym nożem, żyletką lub skalpelem. Na dno piekarnika rzucamy kilka kostek lodu lub wkładamy blaszkę lub szklane żaroodporne naczynie z zimną wodą, bagietki wkładamy na środkowy poziom. Po 15 minutach pieczenia wyjmujemy blaszkę z wodą (jeśli ją wkładaliście — jeśli wrzucaliście lód niczego już wyjmować
Karo in the KitchenNajpiękniejszego prezentu, jakim jest Zdrowie, Miłość, Spokój i Rodzinne ciepło, z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Życzę wszystkim sympatykom Leśnego Zakątka Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka Mroźny poranek Na dworze jasno od śniegu, którego mnóstwo napadało przez ostatnie dni. Dziadek Mróz wymalował szyby okienne tak dokładnie, że te przepiękne o niepowtarzalnych kształtach gwiazdki, kwiaty, drzewa, ptaszki, paprocie, ukryły(...)złote papierki po cukierkach, które długo zbierałam i skrzętnie układałam do pudełeczka. Szyszki z lasu na pewno już wyschły pomalowane srebrną farbą przez starszego brata. Długie jak sople lodu w kolorowych błyszczących papierkach cukierki, znów będą wisieć za wysoko:( Muszę sobie powtórzyć wierszyk. „Boże drzewko, zielona choina, Pod cackami, gałązki ugina Gałązki zielone, śnieżkiem przyprószone.... (...) Najbardziej podoba
Leśny ZakątekWczoraj padał lekki śniegi, zrobiło się jaśniej, bardziej czuć nadchodzące święta. Atmosfera gdy pada śnieg jest wręcz magiczna, uwielbiałam od zawsze ten widok, cieszę się jak
Zasmakuj Kuchnibuchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej ulicy i pachnie tak mocno cynamonem, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie, ale trdelnikowi mówimy nie, bo to specjał(...)Dlouhá 33 jest ciąg małych knajpek w pasażu pod adresem Dlouhá 39. Najlepiej z nich wygląda Naše maso (Nasze Mięso), czyli rzeźnik, gdzie możemy zamówić kiełbaskę czy stek na ciepło. Niesamowity jest widok małych, chudych Czechów, którzy pałaszują wielkie kilogramowe steki bez żadnych dodatków warzywnych. Gdy będę w Pradze kolejny raz na pewno pójdę do Michała (Náprstkova 8, Praha
Ugotowane pozamiatane