Pizza z patelni? Tak, to możliwe Zapewne wiele osób myśli sobie teraz, że co to za pizza, że to jakiś placek, a nie pizza, że to nie smakuje i tak dalej… Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej(...)pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie.blogspot.com ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto. Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą
NiePieprz.plKlasyczna, domowa pizza z dużą ilością sera i salami - jedyne co ją wyróżnia to przepyszne w smaku, puszyste brzegi, których wnętrze stanowi ciągnący ser. Pizza idealna dla wielbicieli dużych porcji sera i miłośników pulchnego, puszystego ciasta. Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: ok. 100 g salami (lub inne dowolne składniki na pizze) Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy
Słodka Stronapizza Tego dania, nie trzeba przedstawiać chyba nikomu. Jest to niewątpliwie jeden z przykładów, jak z najprostszych składników, robi się rzeczy najlepsze. Od wieków wiadomo że w społecznościach ubogich, gdzie wszystkie składniki, wykorzystać należy dosłownie do ostatniego okruszka, powstają dania o wprost fantastycznym smaku. Podobnie rzecz miała się z pizzą która według jednej z hipotez, powstała, na biednej włoskiej(...)prowincji, jako "efekt uboczny" w trakcie wypieku chleba. Pizzę pieczono bowiem w piecach, z ostatków chlebowego ciasta, po zakończeniu właściwego wypieku, kiedy temperatura w piecu była już za niska, by upiec w nim kolejne bochenki. Temperatura pieca była jednak nadal na tyle wysoka, by dało się przypiec w nim, cienkie placki z drożdżowego ciasta. Teraz taki placek należy jedynie polać
Miód i pieprzPizza to prawdopodobnie najbardziej ulubione danie na świecie. No może przynajmniej w Europie i Ameryce :) Ja z całą pewnością bardzo ją lubię. Zawsze mi się wydawało, że pizzę bardzo trudno zrobić w warunkach domowych. A jeśli już się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która(...)niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście. Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo i pysznie może być. Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis Składniki na ciasto: 250 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram droższy 100 ml wody
Pyza i SurówkaWczoraj były cebularze , tajemnica żadna. Zostało mi sporo nadzienia, którego nie mogłem przecież wyrzucić i zużyłem je do kanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście
BaRepasMożna kupić gotowy. W kartoniku. Pomidory z oregano i bazylią... Tylko po co kupować, skoro możemy zrobić sami? Jak? A tak! :) Składniki: 2 pomidory garść
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki : 2 kg dojrzałych małych pomidorów liście laurowe czosnek tymianek sól Sposób wykonania : Pomidory umyć, przekroić na pół, poukładać dość ciasno w słoikach i wstawić do
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1/3 kostki drożdży szczypta soli i pieprzu 1 płaska łyżka cukru 1 jajko 2 szklanki mąki 1/3 kostki masła Dodatki: 3
A Ty Smakuj MnieSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki ciepłego mleka 1/2 kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg
A Ty Smakuj MnieSkładniki: ciasto:ok. 2 szklanki mąki,10 g świeżych drożdży,1 łyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki
Aga w kuchniNo dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować
Dzieje kuchennej WiewiórySobota. To był intensywny dzień. Byłam do bardzo późna na nogach w sensie dosłownym i przenośnym. Rano Małżon pojechał na targ po truskawki i warzywa. Musiałam
Dzieje kuchennej Wiewióry