ciasto - 163312 przepisów (strona:3086/10888)

Czechy - Kalafior w cieście piwnym (Smažený květák v pivním těstíčku) 159

Ciasto piwne jest dość popularne w kuchni czeskiej i często używane jako panierka. Jedną z wegetariańskich opcji w czasie podróży do Czech (a szczególnie w okolice Ołomuńca) są smażone olomouckie twarożki w cieście piwnym. Byliśmy, nie próbowaliśmy, bo okrutnie śmierdzą. Ale zdecydowanie żałujemy (no cóż, będzie dobry powód do tego, żeby do Ołomuńca jeszcze wrócić). My dzisiaj proponujemy květáka, czyli(...)kalafior. Równie smaczny, a mniej kontrowersyjny. Taki oto smażony  květák  zagościł na naszych widelcach podczas naszej wizyty w przepięknym Telczu. Květáka  robimy na wegańsko, więc ciasto składa się z (w zasadzie) piwa i mąki z ciecierzycy. Skladniki (4 porcje): - kalafior  - woda - pół szklanki mąki pszennej - 150 g mąki z ciecierzycy - 250 ml piwa - sól, pieprz, kminek

Roślinożerni urlopowicze
Rzeżuchowe naleśniki z żółtym serem 129

czasu do czasu najdzie mnie na nią ochota, to dodaję ją do wszystkiego: do sałatek, kanapek, mięs, naleśników itp. Tym razem przygotowałam naleśniki, do których dodałam posiekaną rzeżuchę do ciasta. Podałam je w bardzo prosty sposób, posypane żółtym serem, zwinięte w kieszonki i obsmażone. Takie naleśniki to fajny i odmienny sposób na śniadanie, obiad czy kolację. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)żółtego sera olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową i szczyptę soli. Wlałam mleko, wbiłam jajko i zmiksowałam wszystkie składniki na jednolite ciasto naleśnikowe. Na koniec do ciasta dodałam posiekaną rzeżuchę i wymieszałam jeszcze raz wszystko, ale już łyżką. Małą patelnię rozgrzałam i lekko natłuszczałam przed nalaniem każdej porcji ciasta. Ciasto nalewałam łyżką wazową

Waniliowe Improwizacje
Uszka z grzybami i soczewicą 128

jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki zamiast sklepowego tortellini. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło i wlałam do mąki. Składniki wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą rozwałkowałam na cienki ok. 2-3mm grubości okrągły placek. Z ciasta małą okrągłą foremką wycinałam kółka. Na środek każdego kółka nakładałam małą łyżeczkę farszu

Waniliowe Improwizacje
Uszka z kaszą i soczewicą 162

takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić w lepienie uszek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. gorącej wody 1 łyżka masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 0,5szkl. suchej zielonej soczewicy 1 cebula 2 łyżki kaszy jęczmiennej sól(...)dokładnie wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną wsypałam do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuściłam masło i wlałam do mąki. Wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam elastyczne ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto uformowałam w kulę i rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 2-3mm. Małą okrągłą foremką wycinałam z ciasta kółeczka. Na każdym takim

Waniliowe Improwizacje
Bezglutenowe pierniczki 134

kukurydzianej, 150g masła, 100g ksylitolu, 2 żółtka, paczkę przypraw do piernika. 1. Do miski wsyp obie mąki, przyprawę, drobno pokrojone masło i żółtka. 2. Wymieszaj składniki i dokładnie zagnieć ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo ułatwić sobie trochę życie i użyć malaksera (ja tak zrobiłam 😉). 3. Przygotowane ciasto rozwałkuj. Ponieważ ciasto nie zawiera glutenu dość ciężko się wałkuje, możesz więc(...)podzielić je na 3 części i każdą z nich delikatnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką owsianą. Żeby wałek nie przyklejał się do ciasta też warto go podsypać delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki

Z notatnika dietetyka
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 131

odparowania wody. 3. Do przestudzonego szpinaku dodaj żółtka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 6. Na dużą blachę wyłóż papier do pieczenia, na to wylej ciasto, rozsmaruj, aby powierzchnia była w miarę równa i włóż do piekarnika na 15 minut(...)Przestudź ciasto, odwróć je papierem do góry i delikatnie zdejmij papier z ciasta. 8. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem i posmaruj ciasto. 9. Na wierzch połóż plastry łososia, posyp sezamem i zwiń w roladę. 10. Gotową roladę zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 11. Schłodzoną roladę pokrój w plastry i gotowe. Roladę możesz podać samą

Z notatnika dietetyka
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 154

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy(...)zamienią się w płyn. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajka, cukier puder, śmietanę, sól i drożdże. Wszystkie składniki siekamy, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę. Pokrojone składniki wsypujemy do ciasta i wszystko dobrze zagniatamy. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki (około 70 g) i formujemy z nich bułeczki. Układamy

Trzeci talerz
Placki tortilli pszenno-ryżowe 173

jeszcze, że zostały dwa na drugi dzień i znacznie zmiękły, więc można je przygotować dzień wcześniej. Polecam podawać z ulubionymi dodatkami.Spróbujcie koniecznie takie zrobić. Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Dodatkowo: mąka do posypania stolnicy Wykonanie placków tortilli: 1. Obie mąki, sól(...)olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy

Izabelawkuchni
Mini pączki bez wyrabiania. Najszybszy przepis na karnawał 129

szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia (ok. 1 litr) mały kieliszek spirytusu Wykonanie: Do oleju wlej kieliszek spirytusu i włącz ogień. W między czasie przygotuj ciasto na mini pączki. Do miski wbij jajko, dodaj jogurt i cukier i wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aż wszystko się dobrze połączy. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, ponownie dobrze wymieszaj(...)Przygotuj dwie łyżki, które zamocz w grzejącym się oleju. Na jedną łyżkę nakładaj porcję ciasta w ilości ok. 1/3 łyżki i wrzucaj do rozgrzanego oleju pomagając sobie drugą łyżką. Olej musi być dobrze nagrzany, na początku wykonaj próbę wrzucając jedną porcję ciasta. Jeśli od razu zacznie się smażyć i szybko wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Smaż na złoty

Słodki Blog
Rumiane Chałki 152

Proste i przepyszne chałki idealne na śniadanie ;) Składniki na dwie chałki Zaczyn: 30 g drożdży świeżych 250 ml mleka 1 łyżka cukru Ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 1 jajko kl L lub XL 6 łyżek cukru esencja waniliowa 50 g roztopionego masła 1 nie czubata łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko + 1 łyżka mleka 1. Z drożdży, 1 łyżki cukru(...)ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.  Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na dwie części

Gotowanie...to proste !
Wegańskie cynamonowe ciasteczka 161

innego słodzika łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę orkiszową, a następnie dodaj cynamon oraz cukier. Do suchych składników dodaj olej kokosowy (powinien mieć twardą konsystencję). Zagniataj ciasto aż powstanie gładka i elastyczna kula. Gdy ciasto nie będzie się łączyć, możesz dodać łyżkę śmietany kokosowej lub wody. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut(...)czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, a następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestudzeniu. Smacznego Artykuł Wegańskie cynamonowe ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Świąteczne, walentynkowe, piernikowe smakołyki 115

mikrofali na jedną minutę). Jeśli nie mamy płynnego miodu, wówczas wkładamy go do ciepłego masła i dokładnie w nim rozpuszczamy, lekko studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki, rękoma wyrabiamy ciasto, aż stanie się ono jednolite i lśniące. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (jeśli nam się spieszy, etap chłodzenia pomijamy(...)jednak ciasto może nam się kleić i trudno będzie nam z niego robić pierniczki). Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki, pozostawiamy na kilka (kilkanaście) minut, żeby się lekko ogrzało. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Stolnicę oprószamy bardzo delikatnie mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość 4-5 mm, foremkami wykrawamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

KulinarneImpresje.pl
Tartaletki makowo-serowe 154

Tartaletki makowo-serowe   są idealne na przyjęcia rodzinne. Oprószone cukrem pudrem urzekają swoim wyglądem i smakiem.   Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko  1 cukier wanilinowy Masa makowa:     około 500 g gotowej masy z puszki Masa serowa: 500 g sera białego z wiaderka 1 jajko(...)cukru pudru Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.   Schładzamy je przez około pół godziny w lodówce.  Po tym czasie wykładamy ciasto  na posypany mąką blat,  rozwałkowujemy i wyklejamy foremki do tartaletek.   Zapiekamy spody przez około 10-15 minut  w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Miksujemy wszystkie składniki masy serowej.  Do niej dodajemy masę

Pyszności Słodkości
Najlepszy przepis na oponki serowe 146

śmietanę umieść w misce, wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli ciasto będzie się kleić w trakcie wyrabiania, podsyp je mąką. Ja dodatkowo użyłam jeszcze 3-4 łyżki mąki do podsypania. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość

Słodki Blog