ciasto - 162907 przepisów (strona:3086/10861)

Bezglutenowe pierogi z bobem, twarogiem, miętą i oliwą z oliwek 177

dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, twarogiem i siekaną miętą, farsz doprawiamy solą i pieprzem Mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki.  Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto partiami możliwe cienko, wykrawamy okręgi, na środek nakładamy farsz i lepimy pierogi. Należy pamiętać(...)ciasto bezglutenowe nie jest elastyczne, dlatego lepimy ostrożnie i starannie, uważając, aby nie rozerwać ciasta. Jeśli Ci wygodniej, można użyć przyrządu do lepienia pierogów. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut (w zależności od grubości ciasta). Wyjmujemy z garnka i natychmiast podajemy, polane oliwą z oliwek  gallo i posypane pieprzem utartym w moździerzu

Quinoa Raz!
Domowe bajgle z bananem i czekoladą z Bagel Bros – The Last of Us II 184

patelnia łyżka drewniana papier do pieczenia SKŁADNIKI: ZACZYN mąka pszenna typ 450 – 1 łyżka cukier – 1/2 łyżeczki mleko lub woda – 3 łyżki drożdże świeże – 15g CIASTO mąka pszenna typ 450 – 225 g (ok. 1 i 1/3 szklanki) mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista – 225g letnia woda – 250 ml cukier- 2 łyżki sól(...)mleko. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 min w temp. pokojowej. Po tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość i posiadać bąbelki na powierzchni. 2. WYRABIANIE CIASTA (5 min) + I WYRASTANIE (1,5h) Do zaczynu wsyp dwa rodzaje mąki, cukier i letnią wodę. Dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie wyrabiaj rękoma przez kilka minut do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji

Nerds Kitchen
Sernik z brzoskwiniami 161

robiłam takiego klasyka i zapomniałam jaki jest pyszny. I nawet ta bezowa pianka mi się udała. Bo o ile z samymi bezami nie mam problemu to często na wierzchu ciasta nie wychodzi mi tak jak powinno. A tu wszystko idealnie Aż żałowałam że zdecydowałam się na małą tortownicę. Sernik z brzoskwiniami składniki na tortownicę 20 cm: Kruchy spód(...)zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Składniki wrzucamy do miski i zagniatamy tak długo aż całkowicie się połączą w jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto wałkujemy lub odrywamy po kawałku przenosząc na dno tortownicy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia Masa serowa: 500 g twarogu (korzystam z tego z wiaderka

Relaxtime
CIASTA BEZGLUTENOWE – najlepsze przepisy! 106

Seria bezglutenowych słodkości cieszy się na blogu ogromną popularnością! Przypominam Wam kilka przepisów, które na nim znajdziecie – wystarczy kliknąć w zdjęcie. Zapraszam!

Ostra na Słodko
Drożdżówki 122

Dzisiaj polecam drożdżówki Dzisiaj polecam drożdżówki. Podaje składniki na ciasto drożdżowe oraz sposób wykonania, oraz propozycje ich podania. Ja przygotowałam z serem oraz z owocami (morele i rabarbar). Drożdżówki Składniki na 20 drożdżówek 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 500g mąki pszennej szczypta soli 100g drobnego cukru 100g masła 2 jajka Kruszonka 8 łyżek mąki 40 g zimnego masła(...)chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie. Przygotowanie kruszonki mąkę  i cukier wsypać do miski, dodać drobno

Pomysłowa kuchnia
Drożdżówki z brzoskwiniami 109

krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana, a zaczyn urosnąć. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby kleiło się do rąk, podsyp je nieco mąką. Ciasto przykryj bawełnianą(...)ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia

Zasmakuj Kuchni
Pizza ze śmietankowym sosem i salami 131

naje się nią spora rodzinka. Z takiej kolacji na pewno ucieszą się dzieci, które jak wiadomo ubóstwiają pizzę (przetestowane na mojej Hance-ona ją wprost uwielbia). Na ciasto 500 g mąki pszennej (najlepiej 00) 2,5 dag drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Na sos: 200 creme fraishe 1 łyżeczka(...)sera mozzarella 100 g salami 1 czerwona cebula Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową w mikserze) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie Ciasto rozciągnąć w koło

Krylowa Kuchnia
Gofry drożdżowe (begijskie) 126

mleka 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 3 duże jajka, temperatura pokojowa 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 180 g cukru Przygotowanie: Przygotowanie ciasta na gofry należy rozpocząć od rozczyny (jeżeli używamy drożdży instant to wsypujemy je bezpośrednio do pozostałych składników) . Do kubeczka kruszymy drożdże i zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami ciepłego mleka oraz(...)studzimy. W tym czasie przesiewamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy do suchych składników wyrośnięty rozczyn, jajka oraz ciepłe mleko. Na koniec dodajemy masło. Miksujemy około 10 minut (ciasto będzie dosyć luźne i klejące). Przykrywamy ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto będzie gotowe do wypieku, rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy wykładane łyżką gofry przez około

ChilliJemy
Z ŁĄKI NA TALERZ: Kakaowe ciastka z kwiatami 166

popołudnia na łąkę za osiedlem poszukać inspiracji i przyniosłam mały bukiecik rumianku, kilka chabrów i baldach kwiatu czarnego bzu. Do tego balkonowe bratki i gwiezdne kwiaty ogórecznika :) Na maślanym cieście z kakao i migdałami cała kwiatowa gawiedź świetnie się odnajdzie w formie rustykalnych ciasteczek. We wczesnym lipcowym słońcu przy herbacie w ulubionym kubku lub filiżance aromatycznej kawy sprawdzą się idealnie(...)czarny bez, bratki, ogórecznik, chabry bławatki) Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, kakao, migdały). 2. Dodaj jajko i masło i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 3. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ułóż na nim kwiaty i ponownie delikatnie przejedź wałkiem po cieście. 4. Schłodź ciasto w lodówce przez 30min. 5. Wycinaj ciasteczka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 173

Zapraszam Was na pyszne czekoladowe babeczki z delikatnym truskawkowym kremem i z ukrytą w środku niespodzianką w postaci truskawkowego musu :). Samo ciasto babeczkowe jest banalnie proste w wykonaniu - przygotowujemy je jak ciasto na muffiny, czyli mieszamy składniki suche ze składnikami mokrymi. Jest też dość intensywnie czekoladowe, więc delikatny truskawkowy krem pasuje tu idealnie. W środku każdej babeczki znajduje się łyżeczka(...)drugim naczyniu połączyć ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej oraz wodę.  Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać wszystko rózgą kuchenną tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie dość lejące. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny - najłatwiej zrobić to łyżką z dzióbkiem lub przygotować ciasto w naczyniu z dzióbkiem i wlewać do papilotek

Opowieści z piekarnika
Chlebki naan (Naan breads) – tradycyjny dodatek kuchni hinduskiej 128

część cukru, sól i olej. Wlać do miski mleko z drożdżami i jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszać i wyrabiać przez ok, 10-15 minut, aż do uzyskania błyszczącego, sprężystego ciasta. W razie potrzeby, dodać odrobinę wody.  Ciasto pozostawić w misce, w ciepłym miejscu na ok. godzinę, aż do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Do piekarnika włożyć wyłożoną papierem do pieczenia(...)blachę. Ja używam kamienia do pizzy, który najlepiej się sprawdza w tego typu chlebkach.  Piekarnik nagrzewamy do temp. 250 stopni (program góra-dół). Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy z misy i przenosimy na stolnicę podsypaną wcześniej mąką. Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok. 5 minut i dzielimy na ok. 6-8 części wielkości pięści. Każdą część ciasto podsypujemy mąką, lekko wyrabiamy

Calzonella.com
Pierogi z botwiną i fetą 128

botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe) 100g sera feta 1 ząbek czosnku 1 szalotka (lub nieduża cebula) sól pieprz olej do smażenia ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju do podania : masło, listki szałwii Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść(...)gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. Botwinę dobrze opłukać. Łodygi i buraki pokroić drobno. Liście grubo posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać botwinę, smażyć mieszając przez kilka minut, następnie przykryć i dusić ok 5 minut. Sok powinien odparować. Doprawić do smaku (uwaga na sól, gdy ser również

Obiad gotowy
Bułka do kebaba 173

minut, aż zacznie zwiększać swoją objętość. Następnie do miski dodajemy pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszamy na początku łyżką, ale następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Większą miskę oprószamy od środka mąką i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)godzinę do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy następnie na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy ją na kształt koła. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawić na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, musimy ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dama Kier - ciasto bez pieczenia 1248

Dama Kier to pyszne i efektowne ciasto, które świetnie prezentuje się na stole. Sprawdzi się na wszelkim przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Gwarantuję, że posmakuje nawet największym niejadkom

Prosty przepis na
Knedle z truskawkami 111

Zaczynamy wakacje! Miałam plan na pierogi z ciasta z dodatkiem ciemnego kakao w tym ostatnim dniu szkoły, ale w lodówce leżał twaróg z ostatnim dniem przydatności. Nastąpiła więc szybka zmiana planów, ale mam jeszcze truskawki, bo zrobiłam niezły zapas i być może jutro polepię pierogi.  Truskawki w tym roku na działce marne, choć krzaczków mamy całkiem sporo. Za dużo(...)dość, że covid, to jeszcze jakby pogoda wyczuwa nastroje. Mam nadzieję, że te letnie wakacyjne miesiące wynagrodzą wszystkim pierwszą połowę tego roku.  Do tej pory najczęściej robiłam ciasto na knedle z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Tym razem nie miałam, więc sprawdziłam tylko czy można z samym serem. Wujek google powiedział, że można. I tak oto, w ten deszczowo-słoneczny dzień

bistro mama