ciasto - 163312 przepisów (strona:3090/10888)

Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 135

jestem tymi rogalikami po prostu zachwycona. Są pyszne, mięciutkie i zachowują świeżość nawet na drugi dzień. To świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jedyna trudność – ciasto Początkowo jest dosyć luźne i mocno klei się do rąk. Nie ma się jednak co poddawać, czy dosypywać mąki, bo po czasie pięknie daje się wyrobić. Trzeba tylko cierpliwości(...)wytrwałości. Ja swoje ciasto wyrabiałam naprawdę długo, ale wiecie co, warto było! Rogaliki są pyyyyszne i takie pulchniutkie, że te 8 sztuk, które otrzymacie z poniższych proporcji to zdecydowanie za mało! Rogaliki: 300 g mąki pszennej (u mnie typ 480) 60 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 jajko 12 g świeżych drożdży

Smaki Na Talerzu
Sprawdź kto wygrał zestaw 3 kaw od Jackdaw Coffee Roasters 122

konkursów było więcej, aby więcej osób miało uśmiech na twarzy. Pamiętajcie, to jest zabawa! A nagroda w postaci zestawu kaw powędruje do:   Pana Dariusza K. „ Ciasto i kawa <3 … to rzemieślnicza rozprawa! Nijak smakuje ciasto w samotności, gdy brak mu aspektu kawowości. Duet idealny, stworzony by zachwycać. Serca kawoszy głębią smaku, niczym żar rozniecać. By inspirować(...)spełniać najdziksze kubków smakowych zachcianki Na każdy dzień i w wyjątkowych chwilach, niechaj kroplę po kropli, szatańskiego trunku od Jackdaw Coffee Roasters – Rzemieślnicza Palarnia Kawy. będę mógł wychylać Ciasto i kawa- normalnie sztosik a do tego mikrolot, pełny natural. Ostateczny sznyt odkrywa „nagą prawdę” o kawowym profilu sensorycznym Ciasto i kawa = Słodkie okruszki życia nasączone poezją Jackdaw

Słodkie okruszki
Konopia siewna dla zdrowia i dobrego samopoczucia 160

jest dopiero bomba zdrowia! Przede wszystkim zawiera dużą dawkę cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poza tym moc białka i błonnika. Nasiona konopi będą świetnym dodatkiem do ciast, pieczywa, ciasteczek, jogurtu, musli, sałatek czy makaronów. Dodadzą potrawom charakteru poprzez swój lekko orzechowy posmak. Można je także chrupać osobno jako mała przekąska. Wtedy polecam bardziej prażone nasiona, ponieważ(...)Mąka zawiera również mało tłuszczu, więc polecam ją osobom na diecie. Ma lekko orzechowy posmak, który nie dominuje w potrawach, więc z powodzeniem można nią urozmaicić naleśniki, ciasteczka, ciasta, babeczki i inne wypieki. Nie polecam jednak podmieniać w 100% tradycyjnej mąki na konopną, ponieważ konsystencja przy jej użyciu jest inna. Mąka konopna nie zawiera glutenu, więc nie „wiąże” tak ciast

Analiza Smaku
Słodka choinka z bakaliami o nucie chałwy – ciasto świąteczne 163

wyrzutów sumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam i dzięki temu ciekawy smak(...)uzyskałam. Dzięki foremce cisto choinkowe powstało i bardziej świąteczną formę przybrało. O moje bezpieczeństwo rękawica https://ambition.pl/ zadbała, bo podczas wyciąganie gorącej foremki z ciastem idealnie się przydała. Składniki na niewielką foremkę ok. 25 cm: 50 g mąki pszennej ekstra, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru wanilinowego, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonych brzoskwiń

Moniki Smakołyki
Drożdżówki z serkiem straciatella 161

wyrobić. [Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2 .Dodać żółtko, jajko, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał. ] Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować(...)kulę(nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować) i podzielić na 2 części. Jedną przykryć ściereczką a drugą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm .Posmarować serem i zwijać na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach

Moje domowe kucharzenie
Smażone pierożki 170

przystawki oraz przepisy na dania główne . Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1/2 piersi z kurczaka 1 papryka czerwona Olej 1 cebula Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki ciepłej wody Sól 15 g cukru 1/4 kostki świeżych drożdży 5 łyżek oleju 1/4 szklanki mleka Ser Koncentrat pomidorowy Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta(...)szklanki dodajemy drożdże, które zalewamy ciepłą wodą. Następnie dodajemy również do tego 1 łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie w dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy je ręką. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy farsz. Cebulę oraz pieczarki obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy je na patelni i następnie dodajemy do miski. Pierś z kurczaka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 207

naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3 Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 szklanka mąki Basia Wrocławska 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól i roztrzepane jajka(...)przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę mąki. Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się

W garach u Gosi
Zwijane drożdżówki z serem 124

Składniki: ( składniki na ok. 10 sztuk) (szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka  pszenna 2 szklanki Suche drożdże paczka Mleko letnie 3/4 szklanki Żółtka 2 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie (niepełna łyżka) Olej 4  łyżki Masa serowa: Twaróg półtłusty 250 g Jajko 1 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka) Budyń w proszku 2 płaskie łyżki * Dodatkowo lukier(...)cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić, aż na dnie miski nie będzie oleju. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę serową mieszając ze sobą wszystkie składniki. Twaróg dodatkowo rozgniatam widelcem. Gotowe ciasto wyłożyć

Kulinarne przygody
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 156

unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam tylko proporcje pod większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki(...)pianę. Partiami wsypywać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec partiami wsypywać przesianą mąkę wraz z kakao i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem tortownicy.  Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości

My simple kitchen
Drożdżówka z serem i kruszonką. 142

wyrabiała, a potem rosło w misce, pod pierzyną. Później się piekło, a po domu, roznosił się ten cudowny zapach. Moja drożdżówka jest pyszna, ale nigdy nie dorównam babci. Moje ciasto, nigdy nie będzie tak pulchne. Chociaż, kto wie, może... jak będę już babcią....:) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 50 g. drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka 2 jajka 1 żółtko(...)kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ponownie odstawić na pół godziny. Kiedy podrośnie, wyłożyć łyżką ser, robiąc kleksy na cieście. Składniki na kruszonkę, rozgnieść palcami. Posypać

Agusiowe smakołyki
Przepis na pulchny i smaczny sernik "wiejski" 115

fani serników? No jasne, że są! Chyba nie ma osoby, która by nie uwielbiała tego pysznego ciasta, które gości dość często w domach. Znacie już moje przepisy na sernik tarty, sernik rosa oraz sernik krówkowy, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik "wiejski". Dlaczego taka nazwa? Ponieważ użyłam sera prawdziwego - wiejskiego. Dodatkowo powiem Wam, że ten sernik 'nigdy(...)opada'. Ciasto: 130g masła 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany Wszystko razem wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 10 minut. Następnie wyjąć i podziękować widelcem. Ser: 1,40 kg twarogu (ja miałam prawdziwy wiejski) 8 jajek (żółtka osobno) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru

My World by Dagmara Rek
Ciasto chałwowe z gruszkami 152

bardzo mi się udała. Chałwę robię zwykle samodzielnie prażąc ziarna sezamu i niewielkiej ilości słoneczniku, a po ostudzeniu mieląc je w młynku do kawy i następnie mieszając z miodem. Ciasto zawiera korzenne przyprawy, przez co dobrze wpisuje się w świąteczny klimat. Wykonanie ciasta ułatwi mikser lub melakser. Jeśli posiadacie Thermomix, to wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wybrać opcję(...)wyrabianie ciasta” i ustawić na 4 minuty. 3 mniejsze gruszki 300 chałwy 50 g miękkiego masła lub oleju kokosowego 70 g ksylitolu 220 g mąki orkiszowej (ok. 1,5 szklanki) 250 ml soku z granatu, pomarańczowego lub jabłkowego (1 szklanka) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej W osobnej misce mieszamy mąkę

Kucharzyca
MAŚLANE BUŁECZKI HAMBURGEROWE 111

odstawiamy na 20 minut, do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrośnięte drożdże oraz pozostałą wodę z mlekiem. Miksujemy 5 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy jajko, a po chwili także żółtko. Mieszamy do połączenia i zaczynamy dodawać po kawałku miękkiego masła. Kolejną porcję, dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się(...)masą. Po dodaniu ostatniego kawałka, miksujemy jeszcze 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży - będzie elastyczne i gładkie. Wierzch ciasta oprószamy mąką i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Lekko natłuszczamy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów (powinno mocno urosnąć). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem

cool and minty
Chałwianeczka 11939

Bardzo dawno temu jadłam ciasto z chałwą. Chciałam sobie przypomnieć ten smak dlatego też upiekłam chałwianeczkę na weekend. Wszyscy byli pod wrażeniem. Ciasto zniknęło raz, dwa ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 0.5 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki prawdziwego kakao Masa I: 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka 125 g margaryny Kasi

Prosty przepis na
Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta 211

puder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Następnie wbijamy 1 jajko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Uwaga! Ciasto to należy zagniatać dość długo i wytrwale. Ciasto jest dość suche i nie zagniata się go łatwo. Opcjonalnie można dodać do niego łyżkę kwaśnej śmietany, co ułatwi proces(...)zagniatania. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką na grubość około od 5 mm do 1 cm (nie cieniej, ja zazwyczaj rozwałkowuję na 1 cm) i wykrawamy pierniczki foremką do katarzynek (ja ją wcześniej zanurzam zawsze w mące, strzepuję jej nadmiar i dopiero wycinam). Jeśli takiej nie macie możecie użyć innej Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach

Słodkie okruszki