ciasto - 163312 przepisów (strona:3088/10888)

Pierogi z fasolą i ziemniakami 132

nadzienie : 300 g fasoli jaś, 300 g ziemniaków (typ kulinarny B), 1 cebula, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, ciasto : 250 g mąki, 140 ml gorącej wody, sól, Nadzienie : Fasolę przebrać, wypłukać i.... 1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić lub 2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić(...)lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oleju. Fasolę, ziemniaki i cebulę zemleć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać majeranek lub tymianek. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, w miarę

królestwo garów
Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem 152

mielony według uznania przyprawa do dań z kapusty według uznania Na bułki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka soli ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko kminek cały według uznania Wykonanie pysznych bułek(...)przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania. Studzimy.  2. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców

Izabelawkuchni
Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną) 147

Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej . Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną. Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo . Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez(...)oczywiście musi być roztopiony. Jeśli nie lubisz cynamonu i korzennego smaku możesz go pominąć. Rozgrzej piec do 180° . Foremkę do pieczenia posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem. Teraz dodaj do ciasta sodę, dobrze wymieszaj, a na sam koniec ocet jabłkowy lub sok z cytryny i energicznie zamieszaj ciasto. Piecz około 50 minut – do suchego patyczka. Gotowy chleb można jeść samodzielnie

PaleoSMAK
Kruche ciasteczka korzenne 111

Kolejny przepis na świąteczne wypieki last minute. Wiem i w pełni rozumiem, że wielu z nas jest tak zabieganym, że ciężko nam znaleźć czas na przygotowanie odpowiednio wcześniej ciasta na piernik czy pierniczki. Z myślą o tych osobach jest właśnie dzisiejszy przepis na kruche ciasteczka korzenne. Nie są to klasyczne pierniczki, ale smakują GENIALNIE i są ich namiastką. Są cudownie(...)uwielbiam i piekę je co roku. Na choince ich wprawdzie nie powiesimy, ale przecież najważniejszy jest ten smak! Koniecznie wypróbujcie też przepisy na szybkie pierniki i inne ciasta świąteczne. Kruche ciasteczka korzenne Składniki: 500 g mąki 250 g masła/margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 250 g cukru pudru 18 g cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PatiGotuje
Sernik cynamonowy z masłem orzechowym ciasteczkami korzennymi (bez glutenu, cukru białego) 142

CIASTECZKA 1. W garnuszku rozpuścić olej, miód, ksylitol i przyprawy. 2. W misce wymieszać mąki i sodę. 3. Do suchych składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 4. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia   i wycinać dowolne

Candy Pandas
pierniczki orzechowe 80

wykonanie: Żółtko i jajko miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy miód, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Na końcu dodajemy zmielone orzechy i wyrabiamy ciasto (będzie trochę luźne). Schładzamy w lodówce przez noc. Następnie wałkujemy (podsypując odrobiną mąki), wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Biskup 1084

Ciasto Biskup to pyszne, warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta lub urodziny. Jest tak pyszne, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Tak więc jeśli lubicie bezowe ciasta z makiem, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciast The post Ciasto Biskup appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 118

pudru trzcinowego 150 g margaryny 50 ml mleka przyprawa do speculaaskruiden Mąkę pszenną przesiać z cukrem pudrem trzcinowym, dodać przyprawę speculaaskruiden - wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei(...)się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość stępelka. Rada - gdy używamy foremek - stępelek należy obsypać mąką wierzch ciasta, ponieważ przykleja się do wzoru stępla. Ciasteczka układać ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 - 20 minut

Ciastka - domowe słodkości
SOPECULOOS - CIASTKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 148

szczelnym zamkniętym słoiczku z dala od światła. Ciasteczka  Świętego Mikołaja - mąkę pszenną przesiać z cukrem pudrem trzcinowym, dodać przyprawę speculaaskruiden - wymieszać. Dodać schłodzoną pokrojoną w plastry margarynę - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek i wlać mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto przypomina konsystencję cista na pierogi, jest luźne w przypadku, gdy klei(...)się do dłoni należy dodać stopniowo trochę mąki (w moim przypadku było to ok. 2- 3 łyżek). po wyrobieniu ciasta rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość stępelka. Rada - gdy używamy foremek - stępelek należy obsypać mąką wierzch ciasta, ponieważ przykleja się do wzoru stępla. Ciasteczka układać ciasno na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 - 20 minut

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka cynamonowe 156

pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, proszek dopieczenia i cynamon, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 170st. Ciasto na ciasteczka, dzielimy na 2-3 części(...)podczas kiedy pracujemy z jedną częścią, resztę trzymamy w lodówce. Na oprószonym mąką blacie kuchennym, wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy kształty dowolnymi foremkami. Pieczemy ciasteczka około 10 minut, do ich lekkiego zarumienienia się. 5 / 5 ( 2 ocen ) Artykuł Kruche ciasteczka cynamonowe pochodzi z serwisu Przepisy

NiePieprz.pl
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z CIOCCOLINI 125

Dobrze wiem, że uwielbiacie na blogu tą bezglutenową serię! Dziś na grona przepysznych bezglutenowych wypieków dołącza kolejne – przepyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem obłędnych, nadziewanych ciasteczek Cioccolini marki Schär .   Cioccolini marki Schär to bezglutenowe, okrągłe herbatniki z nadzieniem kakaowym, a ciasto z ich dodatkiem smakuje fantastycznie! Jest wilgotne, a zarazem puszyste! Ciasteczka pozostają chrupkie, a po rozgryzieniu wylewa się(...)nich idealnie kremowe wnętrze. Czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? Mi tak! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie, dlatego też jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości! Jest w 100% bez glutenu, ale gwarantuję Wam, że zachwyceni będą nawet Ci, którzy bez glutenu nie wyobrażają sobie życia! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) * Mix C Mix Pâtisserie Schär

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka anyżowe 147

Lubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki(...)stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilinowy, skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Na końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce

Smaki Na Talerzu
sernik z burakami na kakaowym cieście... 150

Składniki: sernik - jajka 10 sztuk "M", cukier 1 szklanka, twaróg półtłusty 1,30 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, buraczki gotowane zmiksowane 1 szklanka ciasto - 4 jajka "M", margaryna miękka 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, kakao 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba proszek do pieczenia 1 łyżeczka Jajka, cukier utrzeć mikserem(...)kogel-mogel. Do jajek dodać zmielony twaróg, budyń, kaszę manną, buraczki zmiksowane ugotowane, mikserem połączyć składniki. Miękką margarynę, cukier, jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia utrzeć mikserem na gęste ciasto. Formy silikonowe keksówki 22 cm, na dnie form rozsmarować ciasto, na ciasto wylać masę serową lub jedna forma duża np. 34x25 cm. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Brownie oreo 119

Brownie to jedno z takich ciast, które chce się jeść codziennie… ta moc czekolady osłodzi każdą chwilę. Nie zje się tego dużo, ale nawet nie trzeba. Mały kawałek wystarczy, by się uśmiechnąć.   Co nam trzeba? 250 g masła 400 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g cukru pudru (u mnie Kupiec ) 150 g mąki szczypta soli łyżeczka cukru(...)pokruszone ciasteczka oreo i wylewamy do formy. Brownie z zasady musi być niskie, nie szukajcie więc głębokiej formy. Płaska forma do tarty czy kwadratowa blaszka wystarczą. Po wylaniu ciasta układamy rozpołowione ciasteczka oreo, białą masa do dołu. Pieczemy około 30-35 minut w 165-170 stopniach. Wszystko zależy od wielkości blaszki i wylanego ciasta. Im mniejsza blaszka i wyższe ciasto

Latosiowydom
Ciasto czekoladowe 2921

Ciasto czekoladowe – to jeden z prostszych wypieków, tuż obok popularnego murzynka. Mimo iż nie jest to jakieś wymyślne ciasto, to smakuje każdemu! My je doceniamy za prostotę wykonania i pysznie wilgotne ciasto, bo takie szybkie ciasta lubimy The post Ciasto czekoladowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje