Ciasto z serii tych bez pieczenia a co za tym idzie proste, szybkie w wykonaniu i pyszne. Skąd się wzięła jego nazwa? Oczywiście od znanych wszystkim wafelków czekoladowych „Grześki”. Ciasto bardzo posmakowało mojemu synowi więc domyślam się, że będzie często gościło na naszym stole – bo przecież wg hasła reklamowego batoników „dziecku odmówisz???” Składniki(...)gładką masę. 4 wafelki siekamy, dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Połowę masy wykładamy na dżem i równomiernie rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy pozostałą masę. Ciasto ozdabiamy pozostawionym, posiekanym wafelkiem. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na noc) aż herbatniki nieco zmiękną. Smacznego
Fascynacje Aniciasto; 2 szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ½ szklanki cukru 200 g masła 2 ugotowane żółtka 1 łyżka śmietany 100 g orzechów włoskich masa serowa ½ kg sera białego 4 łyżki masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka szczypta soli sok z cytryny zdobienie; lukier lub pisaki i posypki Mąkę przesiewamy do miski(...)dodajemy resztę produktów oprócz orzechów . mieszamy nożem, następnie wyrabiamy ciasto. formujemy kulkę i odcinamy ¼, odkładamy. Większą części zagniatamy z posiekanymi orzechami. Wkładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto orzechowe wałkujemy na kształt formy. Układamy w formie i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut. Ciepłe masło przekładamy
Gotowanie jest łatweBabka ucierana z zielonym pudrem to moja propozycja na smaczne ciasto wielkanocne na ostatnią chwilę. Robi się ją bardzo szybko przy pomocy miksera i do piekarnika. Potem szybka i efektowna ozdoba w postaci zielonego pudru czyli liofilizowanego i sproszkowanego szpinaku – już bez lukru i polewy a i tak pięknie jest Ciasto wychodzi ciasto mięciutkie, wilgotne, lekkie, naprawdę smaczne! Babkę(...)jajkami i ucieramy. Potem dodajemy resztę mąki, aromat i ocet i ucieramy dalej. W kolejnym kroku foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Potem ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy ok godziny w 180st grzanie góra dół. Wyjmujemy z piekarnika, dajemy babce 10 min na odpoczynek a potem wyjmujemy babkę z formy. Po całkowitym ostygnięciu dekorujemy
Dorota SmakujeUżyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne! Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis SKŁADNIKI ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 200 g masła 1 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietany kremówki - 30% lub 36% dodatkowo(...)czarnego bzu powidła śliwkowe migdały PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 190 st C. Śliwki przeciąć na pół, zalać alkoholem, odstawić na ok 2 godziny a najlepiej na noc. Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg - pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym
Stare Garysmaczne ciasteczka, które pieczone są na amoniaku. Wychodzą kruche i lekkie, przepis jest naprawdę świetny. Można wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. A mi się spieszyło, wałkowałam po kawałku ciasta, smarowałam białkiem, posypałam cukrem i radełkiem szybciutko wycięłam ciasteczka. I siup do piekarnika - prawda, że szybko? 😂 Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę sporo😊 Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej(...)razem. 2. W misce mieszamy 2 całe jajka i 1 żółtko (1 białko odkładamy do smarowania ciastek), cukier, śmietanę, amoniak. Mieszankę wlewamy do mąki z masłem i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 30-60 minut. 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy foremkami różne kształty, każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem
Kuchnia domowa AniProsty przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale za bardzo nie chcemy się napracować. Składniki 2 kostki margaryny szklanka wody pół szklanki cukru 1 opakowanie mleka w proszku masa krówkowa herbatniki Przygotowanie Masło rozpuścić w wodzie, zagotować. Dodać mleko w proszku, wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć herbatnikami, na to masa z mleka, znowu herbatniki(...)górę masa krówkowa. Włożyć do lodówki na jakieś 2-3 godz. i ciasto gotowe. Autor przepisu: Karolina Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyBardzo lubię tarty! Miękkie, bogate nadzienie z chrupiącym ciastem dookoła kojarzy mi się ze śniadaniem w fajnej kawiarni, albo leniwym weekendowym porankiem. Lubię je także dlatego, że można je zrobić wcześniej i odgrzać w razie potrzeby. Albo pokroić na mniejsze kwadraciki i podawać jako małe przekąski na imprezach. Tarta ze szpinakiem i łososiem łączy w sobie dwa składniki, które świetnie(...)siebie pasują, jeśli pokusimy się o dodanie kilku kaparów to będzie prawdziwa bomba smaków! Składniki Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 150 g masła 1 duże żółtko sól odrobina wody Nadzienie: 200 g szpinaku baby 2 ząbki czosnku kilka plastrów łososia 4 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 18% sól, młotkowany pieprz olej, kapary (opcjonalnie) Przygotowanie Mąkę wymieszać ze szczyptą
Kulinarne Inspiracjemogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej 150 g tradycyjnych krówek 150 g miękkiego(...)maślanej dodajemy po jednym całym jajku - cały czas miksując. Teraz kolej na ajerkoniak (Advocaat), który również wlewamy do miksowanej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie do ciasta. Na koniec wsypujemy pokrojone wcześniej krówki. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka
KorniszonkiNastępnie dodajemy jajko oraz powidła śliwkowe i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem oraz kakao i wlewamy w dwóch turach mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 -50 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy
Domowy Smak Jedzeniapomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate(...)ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne i wcale nie potrzeba nam żurku by je zjeść do końca.... Choć bez wątpienia stanowią jego dopełnienie! Składniki na 16 sztuk Ciasto: 350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g sera wędzonego 2 łyżki majonezu
Kuchnia w czekoladziesosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 400 gram mąki pszennej tortowej 30 gram świeżych drożdży 1 jajko ok 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: ok 400 gram(...)drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować. Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy
Blog kulinarny S9.PLWami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się tak niesamowity aromat, że każda minuta oczekiwania na babeczki dłuży(...)smakują na ciepło, tuż po upieczeniu! Przekonajcie się sami! Przepis na 12 sztuk, jedna to około 244kcal, B: 5,7g, T: 9,4g, W: 36,8g. Składniki na drożdżowe ciasto: – 370g mąki pszennej – 150ml ciepłego mleka – 1 jajko, o temp. pokojowej – 50g miękkiego masła – 30g cukru trzcinowego – 15g świeżych drożdży – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 3 jabłka – 30g masła
Be Fit Be StrongCudowna domowa pizza. Uwielbiamy ją. Znika niesamowicie szybko. Ten przepis na pizzę zachwyci nawet najbardziej wymagających. Składniki na ciasto: 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na ok. 10 minut by drożdże urosły. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i bazylię. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Sos pomidorowy: W dużym kubku umieszczam 4 pomidorki suszone z ziołami takie z oliwy (ze słoiczka), dodaję passatę pomidorową lub 1/2 puszki pomidorów pokrojonych, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 listki świeżej bazylii
MojaQchnia.plmiksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy majonez i ekstrakt cytrynowy. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45 min. Upieczoną wyciągamy z fory, odstawiamy do wystudzenia. Przed
Domowy Smak Jedzenia