ciasto - 162258 przepisów (strona:3080/10818)

Grzesiek 242

Ciasto z serii tych bez pieczenia a co za tym idzie proste, szybkie w wykonaniu i pyszne. Skąd się wzięła jego nazwa? Oczywiście od znanych wszystkim wafelków czekoladowych „Grześki”. Ciasto bardzo posmakowało mojemu synowi więc domyślam się, że będzie często gościło na naszym stole – bo przecież wg hasła reklamowego batoników „dziecku odmówisz???” Składniki(...)gładką masę. 4 wafelki siekamy, dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Połowę masy wykładamy na dżem i równomiernie rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy pozostałą masę. Ciasto ozdabiamy pozostawionym, posiekanym wafelkiem. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na noc) aż herbatniki nieco zmiękną.   Smacznego

Fascynacje Ani
Mazurek serowy 106

ciasto;  2 szklanki mąki ½ łyżeczki  proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ½ szklanki cukru 200 g masła 2 ugotowane żółtka 1 łyżka śmietany 100 g orzechów włoskich masa serowa ½ kg  sera białego 4 łyżki masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka szczypta soli sok z cytryny zdobienie; lukier lub pisaki i posypki Mąkę przesiewamy do miski(...)dodajemy resztę produktów oprócz orzechów . mieszamy nożem, następnie wyrabiamy ciasto. formujemy kulkę i odcinamy ¼, odkładamy. Większą części zagniatamy z posiekanymi orzechami. Wkładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto orzechowe wałkujemy na kształt formy. Układamy w formie i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut. Ciepłe masło przekładamy

Gotowanie jest łatwe
Babka ucierana z zielonym pudrem 77

Babka ucierana z zielonym pudrem to moja propozycja na smaczne ciasto wielkanocne na ostatnią chwilę. Robi się ją bardzo szybko przy pomocy miksera i do piekarnika. Potem szybka i efektowna ozdoba w postaci zielonego pudru czyli liofilizowanego i sproszkowanego szpinaku – już bez lukru i polewy a i tak pięknie jest Ciasto wychodzi ciasto mięciutkie, wilgotne, lekkie, naprawdę smaczne! Babkę(...)jajkami i ucieramy. Potem dodajemy resztę mąki, aromat i ocet i ucieramy dalej. W kolejnym kroku foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Potem ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy ok godziny w 180st grzanie góra dół. Wyjmujemy z piekarnika, dajemy babce 10 min na odpoczynek a potem wyjmujemy babkę z formy. Po całkowitym ostygnięciu dekorujemy

Dorota Smakuje
Mazurek śliwkowo czekoladowy 117

Użyłam ksylitolu, powideł domowych bez cukru i czekolady z ksylitolem. Tak więc mazurek bezcukrowy. Bardzo polecam bo suszone śliwki i czekolada to połączenie idealne! Mazurek śliwkowo czekoladowy - przepis SKŁADNIKI ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 200 g masła 1 żółtka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 40 ml śmietany kremówki  - 30% lub 36% dodatkowo(...)czarnego bzu powidła śliwkowe migdały PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzać do 190 st C. Śliwki przeciąć na pół, zalać alkoholem, odstawić na ok 2 godziny a najlepiej na noc.   Ciasto:  Wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Kawałek ciasta odciąć - zrobimy z niego brzeg -  pozostałe rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym

Stare Gary
Amoniaczki 95

smaczne ciasteczka, które pieczone są na amoniaku. Wychodzą kruche i lekkie, przepis jest naprawdę świetny.  Można wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. A mi się spieszyło, wałkowałam po kawałku ciasta, smarowałam białkiem, posypałam cukrem i radełkiem szybciutko wycięłam ciasteczka. I siup do piekarnika - prawda, że szybko? 😂 Z podanej porcji wychodzi ich naprawdę sporo😊 Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej(...)razem. 2. W misce mieszamy 2 całe jajka i 1 żółtko (1 białko odkładamy do smarowania ciastek), cukier, śmietanę, amoniak. Mieszankę wlewamy do mąki z masłem i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 30-60 minut. 3. Ciasto wałkujemy, wycinamy foremkami różne kształty, każde ciastko smarujemy białkiem i posypujemy cukrem kryształem

Kuchnia domowa Ani
Szybkie ciasto bez pieczenia 62

Prosty przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Idealne gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale za bardzo nie chcemy się napracować. Składniki 2 kostki margaryny szklanka wody pół szklanki cukru 1 opakowanie mleka w proszku masa krówkowa herbatniki Przygotowanie Masło rozpuścić w wodzie, zagotować. Dodać mleko w proszku, wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć herbatnikami, na to masa z mleka, znowu herbatniki(...)górę masa krówkowa. Włożyć do lodówki na jakieś 2-3 godz. i ciasto gotowe. Autor przepisu: Karolina Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem 80

Bardzo lubię tarty! Miękkie, bogate nadzienie z chrupiącym ciastem dookoła kojarzy mi się ze śniadaniem w fajnej kawiarni, albo leniwym weekendowym porankiem. Lubię je także dlatego, że można je zrobić wcześniej i odgrzać w razie potrzeby. Albo pokroić na mniejsze kwadraciki i podawać jako małe przekąski na imprezach. Tarta ze szpinakiem i łososiem łączy w sobie dwa składniki, które świetnie(...)siebie pasują, jeśli pokusimy się o dodanie kilku kaparów to będzie prawdziwa bomba smaków!  Składniki Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 150 g masła 1 duże żółtko sól odrobina wody Nadzienie: 200 g szpinaku baby 2 ząbki czosnku kilka plastrów łososia 4 jajka 2 łyżki gęstej śmietany  18% sól, młotkowany pieprz olej, kapary (opcjonalnie) Przygotowanie Mąkę wymieszać ze szczyptą

Kulinarne Inspiracje
Karmelowa babka z krówkami 134

mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej 150 g tradycyjnych krówek 150 g miękkiego(...)maślanej dodajemy po jednym całym jajku - cały czas miksując. Teraz kolej na ajerkoniak (Advocaat), który również wlewamy do miksowanej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie do ciasta. Na koniec wsypujemy pokrojone wcześniej krówki. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka

Korniszonki
babka górnicza + film krok po kroku 82

Następnie dodajemy jajko oraz powidła śliwkowe i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem oraz kakao i wlewamy w dwóch turach mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 -50 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy

Domowy Smak Jedzenia
Pizzerinki z białą kiełbasą 115

pomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate(...)ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne i wcale nie potrzeba nam żurku by je zjeść do końca.... Choć bez wątpienia stanowią jego dopełnienie! Składniki na 16 sztuk Ciasto: 350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g sera wędzonego 2 łyżki majonezu

Kuchnia w czekoladzie
Domowe pizzerinki z pieczarkami 102

sosem czosnkowym. Znikają w mig i każdy prosi o dokładkę. Proste w przygotowaniu z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 400 gram mąki pszennej tortowej 30 gram świeżych drożdży 1 jajko ok 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: ok 400 gram(...)drożdży: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować. Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy

Blog kulinarny S9.PL
Zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i migdałową kruszonką 65

Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić nic innego jak zawijane babeczki drożdżowe z jabłkiem i kruszonką. Połączenie ciasta drożdżowego, skarmelizowanego jabłka i migdałowej kruszonki to zestaw, któremu nikt się nie oprze. Podczas ich pieczenia w powietrzu unosi się tak niesamowity aromat, że każda minuta oczekiwania na babeczki dłuży(...)smakują na ciepło, tuż po upieczeniu! Przekonajcie się sami! Przepis na 12 sztuk, jedna to około 244kcal, B: 5,7g, T: 9,4g, W: 36,8g. Składniki na drożdżowe ciasto: – 370g mąki pszennej – 150ml ciepłego mleka – 1 jajko, o temp. pokojowej – 50g miękkiego masła – 30g cukru trzcinowego – 15g świeżych drożdży – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 3 jabłka – 30g masła

Be Fit Be Strong
Pizza z szynką 64

Cudowna domowa pizza. Uwielbiamy ją. Znika niesamowicie szybko. Ten przepis na pizzę zachwyci nawet najbardziej wymagających. Składniki na ciasto: 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na ok. 10 minut by drożdże urosły. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i bazylię. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Sos pomidorowy: W dużym kubku umieszczam 4 pomidorki suszone z ziołami takie z oliwy (ze słoiczka), dodaję passatę pomidorową lub 1/2 puszki pomidorów pokrojonych, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz, 4 listki świeżej bazylii

MojaQchnia.pl
babka majonezowa + film krok po kroku 84

miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy majonez i ekstrakt cytrynowy. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45 min. Upieczoną wyciągamy z fory, odstawiamy do wystudzenia. Przed

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania