ciasto - 163312 przepisów (strona:3080/10888)

Quiche z boczkiem wędzonym 137

fantazja i upodobania nas ograniczają. Cytując Julię Child: „ Quiche prosto z piekarnika, sałata i butelka zimnego białego wina – oto doskonały lekki posiłek”. Nic dodać nic ująć! Ciasto na którym przygotowałam quiche powstało w wersji pełnoziarnistej bo użyłam maki pszennej graham typ 1850. PRZEPIS QUICHE Z BOCZKIEM WĘDZONYM Składniki na quiche z boczkiem wędzonym: ciasto: 250g mąki(...)śmietanki 30% 200ml mleka 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 cebule oliwa 150g boczku wędzonego Jak zrobić quiche z boczkiem wędzonym: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw mieszamy mąkę z solą. Następnie siekamy masło z mąką. Potem rozcieramy palcami, dodajemy śmietanę i żółtko, zagniatamy. Teraz owijamy folią i chłodzimy przez 30 min w lodówce. W kolejnym

Dorota Smakuje
Bułki kajzerki – domowe wypieki 142

gorąca, bo drożdże się zaparzą i również nie urosną. Całość lekko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Dodaj masło, wodę, jajko, sól i mąkę. Całość wymieszaj mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje zwartej i jednolitej kuli. Miskę przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło z góry i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut(...)czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyciągnij je z miski i przełóż na stolnicę wysypaną odrobiną mąki. Podziel je na dwie równe części, zroluj, wydłuż, tak by móc podzielić je na 6 równych części. Każdy z kawałków ugnieć w dłoniach na kulkę, następnie zgnieć, by przypominała kształtem bułkę kajzerkę. Na blachę z piekarnika wyłóż papier

To Musisz Wiedzieć
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki 149

Składniki: Rozczyn: Drożdże 25 g Mleko letnie 1/2 szklanki Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Jajka 3 Cukier 1/2 szklanki Masło 50 g Cukier Waniliowy Mąka 500 g Dodatkowo: powidła, czekolada itp. żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem Przygotowanie: Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy

Kulinarne przygody
Proste kapuśniaczki 130

się wydawało, a efekt... Mniam! 😃 Przepis jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje ich zrobienie ale tak naprawdę smak wynagradza wszystko. Farsz to zasmażana kapusta kiszona z grzybami.   Składniki : Ciasto : 300 g mąki pszennej 30 g drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa(...)mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, żółtko, resztę mleka, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.   Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę

Czarnawisienka
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim 238

budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju(...)Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem racuszki oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: kefirowe placki nadziewane marmoladą (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Chleb oliwny z oliwkami 175

Ciasto na pizze przeważnie z mąki typ.00 przygotowujemy, ale z niej również chleb pieczemy. Kiedy dodatkowo oliwę i oliwki dodamy, to wyjątkowy chlebek mamy. Na jednej kromce z pewnością się nie zatrzymamy, bo kolejne z wielkim smakiem zjadamy. Idealny jako dodatek do sałatek.  Składniki: 1 opakowanie drożdży instant lub świeżych 25 g, 1 płaska łyżeczka cukru, 350 g mąki(...)oliwki wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki, nie musza być plasterki. Do  wyrośniętego zaczynu  dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól, oregano oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku ciasto można mieszać dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza, powinno być delikatne, miękkie i nie przyklejać się do rąk. Formujemy kulę

Moniki Smakołyki
Uszka wigilijne 115

Robi się je właściwie raz do roku, bo klejenie drobnych pierożków naprawdę wymaga sporo cierpliwości i wprawy. W każdym domu robi się je nieco inaczej. Jedni wycinają kwadraciki z ciasta, inni z kolei wolą kółka wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami . Ale istnieje też(...)wigilijne 200 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilkanaście ziarenek kminku 2 kulki ziela angielskiego 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków) 1 duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Ciasto na uszka Przepis na ciasto na pierogi Jak zrobić uszka wigilijne Rozpocznij od przygotowania farszu. Kapustę zalej niedużą ilością wody i gotuj ją z dodatkiem ziela angielskiego, kminku i listków

okolicepalnika.pl
Sylwestrowe przekąski na 15 sposobów 102

przygotować na wiele sposobów, ale moją ulubioną wersją są koreczki z szynką i serkiem chrzanowym. 10. Poduszeczki szpinakowe Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Co pysznego można przygotować z ciasta francuskiego? A no na przykład takie niewielkie poduszeczki ze szpinakiem . Proste i smaczne! 11. Tartaletki z kapustą i śliwkami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Wykorzystując ten przepis możecie wykorzystać(...)zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Pomidorowa pasta z cieciorki może posłużyć wam do przygotowania niewielkich kanapeczek dla gości. Możecie też wykorzystać ją jako dip do warzyw lub chipsów. 13. Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Grzane wino – ciasto bez pieczenia , które idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy. Możecie też nim wznieść toast

okolicepalnika.pl
Pączki serowe 132

pączki serowe. To fantastyczne połączenie doskonale wszystkim znanych pączków i oponek serowych. Będą świetnie pasować do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak tych pączków, możesz dodać do ciasta np. wanilię, ulubiony aromat do ciast lub skórkę z cytryny. Oczywiście takie pączki można też nadziewać – wystarczy jedynie odpowiednia marmolada lub dżem. Możesz także poeksperymentować z polewami. Ja najczęściej(...)puszysty kogel mogel. Następnie dodaj do niego olej oraz przygotowany wcześniej twaróg.  Na samym końcu do masy dodaj zaczyn oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Gdyby za bardzo kleiło się do rąk, podsyp je niedużą ilością mąki. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.  Wyrośnięte ciasto oprósz

okolicepalnika.pl
Bułeczki pszenno kukurydziane 138

mąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony.  Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę. Składniki na 8 szt.: 20 g świeżych drożdży, 1 płaska mała łyżeczka, 200 g maki kukurydzianej, ok. 300 g mąki pszennej typ. 405, 250 ml ciepłej wody(...)mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika, podsypaną mąką

Moniki Smakołyki
KAKAOWIEC Z BUDYNIEM 142

zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły.  Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kakao dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto wychodzi lekko gęste. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki  smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wyłożyć łyżką ciepły budyń. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Dekoracja: W kąpieli

Ciastka - domowe słodkości
Plecione, kręcone, miękkie i delikatne... bułeczki i mini chałeczki 147

misy wsypałam mąkę (600 g), dodałam sól i wymieszałam.  Dodawałam po kolei pozostałe składniki:  mleko z drożdżami, roztopione masło, miód oraz jajka. Zaczęłam mieszać i wyrabiać ciasto, dodając  resztę (75 g) mąki w trzech porcjach. Teraz już tylko pozostało dobrze wyrobić, żeby ciasto nie kleiło się do misy i do rąk. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne(...)Przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na ok.  godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość,  wyjęłam z miski, zagniotłam. Odkrawałam kawałki ciasta. Zwijałam, rolowałam  tworząc paski, ruloniki długości około 37 - 38 cm długości Teraz już wg własnej fantazji skręcałam, podwijałam, przekładałam i plotłam ruloniki, tworząc bułeczki i plecione mini chałeczki. Wyplecione bułeczki i chałeczki

Kuchnia u Krysi
Jak zrobić łatwy chleb na drożdżach 281

Dodaj ok. 2/3 mąki i wymieszaj mikserem lub łyżką. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 60 min. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę oraz sól i wyrób ciasto za pomocą miksera przez ok. 15 min. Foremkę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka a następnie oprósz mąką. Ciasto przełóż do foremki, posyp niewielką ilością mąki i wyrównaj wierzch za pomocą(...)łyżki. Przykryj foremkę foliową reklamówką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60-90 min aż ciasto podwoi objętość. Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 15 min. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Wskazówki: Chleb najlepiej kroić jak całkowicie wystygnie

Słodki Blog