cytrynowym lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto. Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera(...)żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego mleko do posmarowania drożdżówek lukier cytrynowy Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa: składniki
Smakołyki AsiBardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami. Idealne na lato. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 1.5 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao (tak do koloru) szczypta soli Białka + szczypta soli ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier kryształ, żółtka i cukier wanilinowy. Dodać(...)tego mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok. 25 minut. Masa: śmietana łaciata 30% w kartoniku 1 szt. serek mascarpone 250g 4 płaskie łyżki cukru pudru Ubić samą śmietanę na sztywno. Dodać cukier puder i serek
Wasze PrzepisyMięciutkie jak poduszeczki, ślimaczki z ciasta drożdżowego. Dodatki mogą tu być według uznania. Co kto lubi, albo co akurat jest w lodówce. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Dzięki temu, że jest w nim sporo tłuszczu, nie trzeba podsypywać go mąką na stolnicy. Gotowe ślimaczki można zamrozić i później odgrzewać w piekarniku. Kiedy robię ślimaczki(...)miski. Wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajka. Wyrobić. Ja zrobiłam to robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować dodatki. Kulki mozzarelli przekroić na połówki, paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek również pokroić. Kiedy ciasto wyrośnie
Agusiowe smakołykiCiabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Nocne kajzerki Domowe bułki do burgerów Składniki (na 6-8 sztuk): zaczyn tangzhong: 15g mąki 25ml wody 50ml mleka ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki (najlepiej luksusowej typ 550) 30g mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą) 30g cukru 1 jajko 1 żółtko 100ml mleka 10g świeżych drożdży 5g soli(...)można na całą noc). Do ostudzonego zaczynu tangzhong dodać drożdże, mleko, wymieszać. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem i solą, dodać do zaczynu. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 90 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6-8 kawałków
Obiad gotowyteż jestem fanem i kibicuje naszym postanowiłam przygotować przekąski na te mistrzostwa, szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania. Pierwszy z nich to te pyszne, delikatne i kruche paluchy z ciasta niby francuskiego (czemu niby dowiecie się z przepisu) Składniki na 2 blaszki paluchów: 220 g mąki pszennej tortowej 150 g serka naturalnego typu Philadephia, Piątnica czy Łaciaty 3/4 nie czubatej(...)miski wrzucamy po kolei mąkę, masło, serek, sól, na razie 1 łyżkę jogurtu bądź śmietany i z około 2 łyżki kminku. Zaczynamy zagniatać i jeśli ciasto nie za bardzo chce się skleić dodajemy jeszcze trochę jogurtu bądź śmietany. 2. Gotowe zagniecione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. 3. Następnie tak schłodzone ciasto dzielimy na 4 kuliki i wałkujemy
Gotowanie...to proste !Magda Kolejna odsłona mojego ulubionego słonego wypieku czyli tarty na spodzie z ciasta francuskiego tym razem z nadzieniem z wędzonego łososia i brokułu. Jak to przy takiej tarcie bywa jest szybko, prosto i bardzo smacznie. Połączenie brokułów i łososia bardzo się sprawdza, dorzuciłam jeszcze odrobinę podsmażonej cukinii, aby przemycić dodatkową porcję zielonych warzyw. Na gorąco, na zimno, sprawdzi się świetnie(...)Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100g wędzonego łososia, w plastrach mały brokuł 1 mała cukinia 1 średnia cebula sól i pieprz do smaku 100g tartego żółtego sera łyżka oliwy Na zalewę: 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól i pieprz do smaku łyżka pokrojonego świeżego szczypiorku Do podania: trochę świeżego szczypiorku do posypania cząstki
Smaczna StronaPyszne ciasto bez pieczenia dla zapracowanych z kremem z serka mascarpone i herbatników. Składniki kilka opakowań herbatników puszka masy krówkowej 200g śmietana 30% 500g mascarpone pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie Schłodzoną śmietankę dokładnie ubijasz, aż do momentu zgęstnienia, pod koniec dodajesz przesiany cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajesz partiami mascarpone i dokładnie mieszasz. Herbatniki wykładasz na blaszkę, smarujesz(...)masą krówkową. Potem masa i potem znowu herbatniki. Na sam koniec kładziesz ostatnią warstwę herbatników, potem kajmak i na to zetrzyj czekoladę gorzką. Ciasto najlepiej wstawić na chwilę do lodówki wtedy herbatniki będą bardziej miękkie. Autor przepisu: Agata Artykuł Ciasto bez pieczenia z mascarpone pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyczyli lekko ciepłą. Wtedy dodaj drożdże i cukier i odstaw na 5-10 minut. Do misy miksera dodaj mąkę, mleko z masłem i drożdżami, i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut). Natłuść keksówkę i włóż do niej ciasto chlebowe(...)Przykryj keksówkę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h, aż ciasto bardzo wyraźnie urośnie. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 st C. Piecz chlebek przez 20 minut aż stanie się rumiany i wyrośnięty. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chlebek od razu z foremki i studź go na kratce. Krój dopiero po ostygnięciu po około
nietylkopasta.plkolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :) Składniki na około 9-10 jagodzianek Na zaczyn: 25 g drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 g mąki 1 całe jajko kl. M 4 łyżek cukru około 40 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie z jagód : 120 g jagód mrożonych(...)wyrośnięcia. 2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajko, dodajemy esencję waniliową oraz szczyptę soli. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około
Gotowanie...to proste !soli do dekoracji oraz dosłodzenia cukier puder Oczywiście zamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak: rabarbar truskawki maliny banany jagody lub borówki Sposób wykonania racuchów z piekarnika. Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę w rozczynie drożdżowym :). Ukłon dla osób(...)rozkruszam 30g drożdży oraz wsypuję 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po kwadrancie drożdże będą uaktywnione i dodaję do nich pozostałe składniki. Przygotowuję ciasto na racuchy. Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki: pozostałą mąkę, wbijam 1 całe jajko i dodaję także szczyptę soli. Całość mieszam do połączenia składników, przykrywam ściereczką kuchenną i odstawiam
Ania gotujeWilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto cytrynowe. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 6 jajek 6 łyżek wody 27 dkg cukru (14 łyżek) 24 dkg mąki pszennej (z tego odsypać 3 łyżki i dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na pianę, dodać(...)ostudzoną masę wylać na 1 plaster biszkoptu, następnie przykryć drugim. Na górę lukier. U mnie sok z 1 cytryny ucierany z cukrem pudrem. Dobrze schłodzić. Autor przepisu: Roksana Artykuł Ciasto cytrynka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypapryka czerwona pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony sól, pieprz bazylia świeża Tortille: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, oraz wodę wrzątek. Składniki mieszam mikserem hakiem. Jak ciasto będzie dobrze wyrobione, odstawiam je przykryte ściereczką na 15 minut. Dzielę na pięć części. Ściereczkę zmaczam wodą i owijam kawałki ciasta w nią. Jeden kawałek ciasta rozwałkowuję na bardzo cienki(...)placek. Nie podsypuje mąką. Moja tortille miały średnicę 25 cm. Tak samo rozwałkowuję pozostałe porcje ciasta. Patelnię grillową rozgrzewam i na suchej smażę po około 40 sekund z każdej strony aż zrobią się pęcherzyki na cieście. Po usmażeniu owijam w mokry ręczniczek tortille. Nie będą wysychać i łamać się. Mielone: Można wykorzystać fasolę z puszki, albo ugotować samemu. Fasolę
wesoła kuchniaodrobinie masła naleśniki z farszem z młodej kapusty to idealny pomysł na letni, rodzinny obiad. Farsz z dodatkiem młodej kapusty, marchewki, żółtego sera i śmietanki idealnie pasuje do ciasta naleśnikowego. Całe danie wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swojego codziennego menu, naleśniki z farszem z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Poniżej znajdziecie przepis, który jest bardzo(...)oleju 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli FARSZ 500 g młodej kapusty 1 cebula 2 marchewki 200 g żółtego sera 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu, miksujemy do uzyskania leistego, gładkiego ciasta. Następnie odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło. Po upływie czasu, na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki
Alle Dobre!dzień: Tort z musem malinowym podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis
Słodki PomysłCiasto kokosowe to prosty i smaczny wypiek z wiórkami kokosowymi, który pachnie i smakuje wyśmienicie. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 4 jajka 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru szyta soli Do głębokiego talerza daje żółtka do tego ocet, proszek do pieczenia i mieszam po czym odstawiam. Białka ubijamy(...)już drobinek cukru daje żółtka, mieszam, dodaje olej i mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temp. 180 stopni 25 min. Ciasto kokosowe: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 białka ubijamy z szczyptą soli, żółtka
Wasze Przepisy