adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to jedno z najczęściej pojawiających się ciast w naszym domu. Wszyscy bardzo go uwielbiamy, dlatego z chęcią go piekę. Za każdym razem piekąc sernik, staram się w jakiś sposób go urozmaicić, aby zaskoczyć swoich domowników. Tym razem postanowiłam przygotować sernik z dodatkiem polewy czekoladowej, która swoim wyglądem przypomina kolce, stąd też nazwa sernika. Sernik z kolcami(...)mąki 1 budyń waniliowy – sam proszek 200 g cukru 3 łyżki cukru wanilinowego POLEWA 2 czekolady mleczne 60 ml mleka Wykonanie Wszystkie składniki na spód wymieszać i ugnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąc z lodówki i uformować na dnie blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut w 170 stopniach. Białka ubić mikserem na pianę i odstawić. Twaróg
Przepiski.plTarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Wytrawna tarta nazywa się Quiche. Tarta, to dobry pomysł na wieczór we dwoje, spotkanie ze znajomymi i poczęstunek dla gości. Dzisiaj tarta z szynką,salami i pieczarkami. SKŁADNIKI: ciasto: 250g mąki 100g masła szczypta soli 50 ml wody Nadzienie(...)kiełbasy 200 ml śmietany słodkiej 18% 50 ml mleka 100 g startego żółtego sera łyżka masła sól,pieprz 3 jajka WYKONANIE: mąkę posiekać z masłem,wodą , dodać sól, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem i piec w 180stopniach 15 min, w tym czasie rozgrzać patelnie,rozpuścić
Kuchnia Beatysię w ustach sernik z pyszną śmietankowo-wiśniową polewą. Palce lizać! Sernik nowojorski jest tak pyszny i delikatny, ponieważ jest pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu blaszkę z ciastem musimy dokładnie owinąć folią aluminiową, aby do sernika nie dostała się woda i całość umieścić w większej foremce lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Składniki: Spód: 70g roztopionego masła(...)gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Gdy sernik i frużelina całkowicie wystygną, przygotowujemy polewę śmietankową. Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy *** *** Na polewę śmietankową wykładamy równomiernie frużelinę wiśniową *** *** Końcem łyżeczki mieszamy delikatnie wiśnie ze śmietanką *** *** Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** Polecam również
Blog z Apetytemoznacza jedno – tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Ich tajemnica tkwi w dobrze wybitym, cienko rozwałkowanym cieście. Ja proponuję wersję na piwie. Dzięki dodatkowi tego alkoholu ciasto nie chłonie tłuszczu podczas smażenia, jest bardziej kruche i bardzo delikatne. Przepis znajdziecie tutaj 2. Oponki serowe Lekkie, puszyste, delikatne(...)warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się na pewno rękaw cukierniczy
Fascynacje AniCiasto z serii tych bez pieczenia a co za tym idzie proste, szybkie w wykonaniu i pyszne. Skąd się wzięła jego nazwa? Oczywiście od znanych wszystkim wafelków czekoladowych „Grześki”. Ciasto bardzo posmakowało mojemu synowi więc domyślam się, że będzie często gościło na naszym stole – bo przecież wg hasła reklamowego batoników „dziecku odmówisz???” Składniki(...)gładką masę. 4 wafelki siekamy, dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Połowę masy wykładamy na dżem i równomiernie rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Na wierzch wykładamy pozostałą masę. Ciasto ozdabiamy pozostawionym, posiekanym wafelkiem. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na noc) aż herbatniki nieco zmiękną. Smacznego
Fascynacje AniJeśli szukacie oryginalnego i pysznego ciasta, to polecam Wam to zielone ciasto, które nie tylko pięknie wygląda ale także pysznie smakuje i nawet Ci co szpinaku nie lubią zjedzą je ze smakiem. A krem, który powstał z połączenia mleczka kokosowego i serka kanapkowego to po prostu mistrzostwo świata. Ciasto: 3 jaja 1/3 szklanki ksylitolu (można użyć erytrol(...)obroty wlewamy szpinak i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąki, sodę, proszek do pieczenia i sok z limonki i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do niej ciasto i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem kokosowy: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) - najlepiej wstawić je do lodówki dzień wcześniej 150 g serka kanapkowego (u mnie
Cynamonowe szczęścieMini szarlotki to doskonały pomysł na szybką słodką przekąskę. Mamy ochotę na coś słodkiego po ciężkim dniu, potrzeba niewiele aby sprawić sobie przyjemność:) Zaopatrzmy się w ciasto francuskie, jabłka lub słoik gotowych smażonych i oto cała tajemnica. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg jabłek lub gotowe jabłka smażone, duży słoik 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko cukier puder do posypania(...)blaszka do mufinek opcjonalnie kiedy smażymy jabłka, nie kupujemy gotowych:cynamon, kilka łyżek cukru, smażona skórka pomarańczowa, galaretka cytrynowa Ciasto wcześniej wyjmujemy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Jeżeli nie używamy gotowych jabłek smażymy swoje. Wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Posypujemy kilkoma łyżkami cukru, kilka łyżek wody, 1 łyżeczka cynamonu, skórka
gotuj ze mnąwody + 60 g mleka) 20 g cukier 2 małe jajka 150 g mleko 15 g drożdże świeże 11 g sól 40 g olej lub 45 g miękkie masło Łącznie ciasta wyszło 999 g (podzieliłem na porcje ciasta 6x166 g, trochę za duże te buły wyszły, chyba lepiej będzie zrobić z tego 7-8 trochę mniejszych bułek). Najpierw przygotować zakwas(...)kleik tangzhong. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od misy miksera, sól pod koniec, na samym końcu olej/masło. Wyrabianie zajęło mi kilkanaście minut. Zostawić do fermentacji wstępnej na ok. 1 h do podwojenia objętości, w połowie czasu odgazować (przegnieść ciasto). Podzielić na kęsy 6-8. Ukulać okrągłe buły. Porozkładać bułki na papierze do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Zostawić
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepis na ciasto pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany" . Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo pyszne. Idealne do kawy czy herbaty. Jak mówi autorka najważniejsze jest aby do ciasta dodać sok ze świeżo wyciśniętych cytryn. Włoskie ciasto cytrynowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto Smerfetka to pomysł na pyszne i niesamowicie proste do przygotowania ciacho bez pieczenia, z którym każdy sobie poradzi. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt 6 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić i dodawać kolejno pozostałe składniki. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Masa ze śmietaną(...)tężeć ubić śmietanę i dodać galaretkę. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki. Galaretka z owocami 2 galaretki borówki Rozpuścić galaretki w 400 ml gorącej wody. Owoce ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki. Autor przepisu: Mar Lena Artykuł Ciasto Smerfetka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyFaszerowane paszteciki to fajny i ciekawy pomysł na szybką przekąskę na imprezę. Świetnie pasują do barszczu. Składniki Ciasto: 40 dkg mąki 30 dkg margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 0.5 łyżeczki octu 1 jajko Farsz: pieczarki papryka cebulka kapusta kiszona Przygotowanie Warzywa smażymy, a kapustę gotujemy do miękkości. Później wszystko razem wymieszać i doprawić według uznania. Składniki ciasta zagnieść(...)godz. wstawić do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt wąskiego prostokąta. Na środek wyłożyć farsz I zwinąć. Posmarować jajkiem. Piec w temp 170 ° 20-30 min. Autor przepisu: Natalia Artykuł Faszerowane paszteciki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySmakują na ciepło i na zimno. Można zrobić większą ilość i zamrozić. Ja mam zawsze woreczek tych pyszności w zamrażarce dlatego podaję przepis na około 70 sztuk. Składniki na ciasto 1 kg mąki pszennej tortowej ok. 450 -500 ml. mocno ciepłego mleka 130 gramów masła 1 jajko szczypta soli Farsz 500 gramów mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 puszka(...)mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15- 20 minut do momentu aż część płynów odparuje a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i studzimy. Ciasto na pierogi Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy sól, jajko i roztopione masło wszystko mieszamy, następnie wlewamy stopniowo bardzo ciepłe mleko. Ponownie całość mieszamy, przekładamy na blat i zgniatamy
Andzia Pichcidzień: Tort z kremem oreo podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis
Słodki Pomysłbiałą czekoladą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz. Kalorie 330 kcal Ciasta owsiane, Białe Michałki, słodzone mleko skondensowane, biała czekolada. Sernik z białymi Michałkami i polewą z białej czekolady. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTECZKOWY SPÓD 200 g Oreo White lub ciastek owsianych(...)papierków i posiekaj nożem w drobne wiórki. Przełóż do powyższych składników i wymieszaj już tylko silikonową szpatułką. Masę przelej na stężały ciasteczkowy spód, wygładź jej powierzchnię. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika na 50 – 60 minut. Podczas pieczenia miej sernik pod kontrolą, jeśli z wierzchu zacznie się rumienić zmniejsz temperaturę o kolejne 10 stopni. Po upieczeniu odstaw do całkowitego
ProstePesto.plCiasto z jabłkami – szybkie i tanie w przygotowaniu, o obłędnym smaku i aromacie. Składniki 250 g margaryny 250 g cukru 5 jajek 1 proszek do pieczenia 1 cukier waniliowy 350 g mąki 3 duże lub 5 mniejszych jabłek Przygotowanie Miękką margarynę dobrze wymieszać z jajkami i cukrami, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć składniki i dodać pokrojone(...)jabłka (w mniejsze kawałki). Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec na 200 stopni ok. 30-35 min. Autor przepisu: Magdalena Artykuł Szybkie i puszyste ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy