Serowe knedle z truskawkami są bogatsze w smaku niż tradycyjne knedle ziemniaczane, w miękkim i delikatnym cieście z dodatkiem twarogu zamknięta jest słodka i soczysta truskawka. Przepis jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu. Udostępnij Składniki na serowe knedle z truskawkami 500 g ziemniaków(...)Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części. Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, zlepić brzegi formując kulę. Knedle odkładać na blat
niecodziennikparymąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: olej do natłuszczenia ciasta 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania bułeczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać lekko ciepłe mleko (około 30 o C), wsypać 2 czubate łyżki mąki, rozmieszać(...)Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, wsypać sól, wlać wodę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wyrobić. Sprężyste ciasto wysmarować olejem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną, krótko wyrobić. Zrobić wałek
niecodziennikparybawiliśmy, a dzięki bardzo dobrej współpracy i ustalonemu podziałowi zadań przygotowywanie i wypiekanie drożdżowego chleba o czosnkowo-pietruszkowym smaku przebiegało bardzo sprawnie. Składniki na drożdżowy chleb z masłem ziołowym Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 300 ml wody 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g oleju Masło ziołowe: 100 g masła w temperaturze pokojowej(...)ząbki czosnku 1 cebula 1 pęczek pietruszki 1 / 2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Pół szklanki wody lekko podgrzać, rozpuścić w niej drożdże i cukier. Wsypać dwie łyżki mąki, rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól, wlać podgrzaną resztę wody i olej, przemieszać, a następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto
niecodziennikparywolnego pozwoliły nam na dłuższe przebywanie w kuchni i przygotowywanie na jedno ze śniadań drożdżowych racuchów z jabłkami . Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego(...)łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w kostkę, wsypać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać, pozostawić na 5-10 minut, żeby ciasto ponownie podrosło. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy
niecodziennikparyformie do tortów. Quiche z pieczarkami i mięsem mielonym z pewnością zasługuje na wypróbowanie i włączenie go do ulubionych dań. Składniki na quiche z pieczarkami i mięsem mielonym Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g zimnej margaryny 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Nadzienie: 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka bułki(...)tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Śmietanowo-jajeczna mieszanka: 300 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtko, wodę oraz sól, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Pieczarki dokładnie umyć lub obrać
niecodziennikparyBabka piaskowa wielu z nas kojarzy się z Wielkanocą i wypiekami na specjalną okazję. Tymczasem to łatwe do zrobienia ciasto można przygotować do codziennej kawy lub herbaty. Upieczona przez nas babka piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana(...)poprzedniego z masą. Wlać mleko, wsypywać po łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Formę do babki natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta, do reszty wmieszać przesiane kakao, przełożyć je do formy, całość lekko przemieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparyJedną z wielu potraw wigilijnych są łazanki z kapustą i grzybami , które mogą być alternatywą dla świątecznych pierogów. Składniki są takie same – kiszona kapusta, suszone grzyby i ciasto, ale sposób wykonania jest o wiele szybszy, co w natłoku przedświątecznych przygotowań ma duże znaczenie. Ja zdecydowanie wolę świąteczne pierogi , zwłaszcza te w podsmażanej wersji, ale wszystkim zabieganym, nie lubiącym lepić(...)jałowca oraz liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, około 50-60 minut. Domowe łazanki: Mąkę wysypać na blat, dodać sól oraz wbić jajka. Zagnieść jednolite, sprężyste ciasto, jeśli słabo będzie się kleiło, można dolać odrobinę wody. Ciasto na łazanki zawinąć w folię spożywczą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, jedną
niecodziennikparybułki wrocławskie z przedziałkiem , który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności Gdyby nie czas wyrastania to byłyby to bułeczki ekspresowe. Żeby zmienić ich smak, następnym razem do ciasta dodam np. suszone pomidory, prażoną cebulkę albo jakieś świeże zioła. Polecam Wam upiec te okrągłe bułeczki śniadaniowe, które smakują nawet z samym masłem. Z tego przepisu wychodzi 7 sporych bułek(...)wraz z olejem lub miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, albo ręcznie, dodajemy mieszaninę jajek i wody, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Zostawiamy ciasto w misce na ok. 1 godzinę. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy bułki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na makaron: 200 g mąki 2 jajka lub ok. 250 -300 g gotowego makaronu np. wstążki dodatkowo: 1 -2 łyżki masła wykonanie: Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy na kształt wstążek lub łazanek. Gotowy wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z masłem. składniki dodatków: ok. 500 g jabłek 2 łyżki cukru 2 jajka
Domowy Smak JedzeniaPonadto: 400 g masy kajmakowej (użyłam masy kajmakowej od Helio ) orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu(...)dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Każdą część ciasta uformować w dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż, na środek każdego wałeczka wyłożyć
Kocham..lubię..gotuję..danie które zaskoczyło domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/2 kg ziemniaków 300 gram twarogu 1 duża cebula olej/smalec do smażenia sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka sody oczyszczonej ok 1 szklanka wody większa szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz możemy sobie przygotować od razu lub nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce. Ciasto: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i sodę, dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając przegotowaną lekko ciepłą wodę. Gotowe ciasto na stolnicy podsypanej mąką lekko rozwałkowujemy
Blog kulinarny S9.PLbyć też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta(...)boczku wędzonego 1 cebula opcjonalnie 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać sól, olej i powoli wlewać ciepłą wodę. Dłońmi zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zrobić kulę i odstawić na 15-20 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szpinak trochę posiekać
Danka PichciPyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru(...)szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) Ciasto Drożdże wymieszać z 1łyżką cukru,2 łyżkami mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.Mąkę wymieszać z cukrem, solą, rozpuszczonym masłem i jednym jajkiem. Dodać zaczyn i pozostałą część ciepłego mleka
Moje domowe kucharzenieJest weekend, a to oznacza, że trzeba upiec coś słodkiego do niedzielnej kawki :) Przynajmniej u nas w domu, nie ma weekendu, bez domowego ciasta. Tym razem, pyszny sernik z brzoskwiniami. Myślę, że ten przepis, spokojnie możecie wykorzystać na święta. Ja robiłam w zeszłym tygodniu. Dziś mam w planach jakąś babkę, albo babeczki. Jeszcze nie wiem, ale na pewno coś(...)puszka brzoskwiń Wykonanie: Do miski wsypać składniki sypkie. Wymieszać. Dodać pokrojoną margarynę. Rozgnieść palcami, jak na kruszonkę. Dodać jajka. Zagnieść, ale tylko do momentu, kiedy zacznie się kleić. Ciasto nie powinno być zawarte, tylko jak mokra kruszonka. 2/3 ciasta, wyłożyć na blaszkę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Delikatnie docisnąć. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Przygotować
Agusiowe smakołykiSahara to ciasto, które smakuje wszystkim. Bo kto nie lubi kruchego spodu i delikatnej, mlecznej masy? Mój mąż je uwielbia, zawsze kiedy pytam go co upiec na weekend odpowiedź jest jedna - saharę
Prosty przepis na