ciasto - 163312 przepisów (strona:3083/10888)

Orzechowy Jabłecznik 117

Orzechowy Jabłecznik Pyszne ciasto, niedrogie, mało składników. Ciasto trzy warstwowe, przekładane musem jabłkowym, oblane masą orzechową. Składniki na ciasto: ·        3 szklanki mąki pszennej ·        Kostka margaryny ·        Żółtko ·        ¾ szklanki cukru pudru ·        ½ szklanki(...)masła ·        130 ml mleka Dodatkowo; ·        Mus jabłkowy Sposób przygotowania: 1.   Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, dzielimy na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkować przełożyć do jednakowych form  ( 25 cm x 25 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut

Kulinarna Chwila
Chleb "swojski" żytnio - pszenny 70/30 158

jasna typ 720 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 Fermentacja 11-12 h w cieple 25-27oC, aż zacznie opadać i nabierze kwaskowego smaku. Na drugi dzień ciasto: cały zaczyn 10 g sól 20 g powidła jabłkowe lub miód po wymieszaniu: 150 g żytnia typ 720 150 g pszenna typ 650 Wody do ciasta już nie dodajemy(...)Ewentualnie bardzo małą ilość do korekty konsystencji podczas wyrabiania. Wyrobić ciasto, ręcznie ok. 5-6 minut. Fermentacja ciasta w misie 45 minut w cieple 28-30oC, potem uformować i przełożyć do koszyka lub foremki, zaczekać aż wyrośnie, u mnie 45 minut. Uwaga, żeby nie przegarować: ciasto robione na takim luźnym zaczynie rośnie dosyć szybko. Pieczenie w piekarniku

Przepisy na domowy ser i chleb
Pan co'Santi 108

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suchych drożdży szczypta pieprzu 350 g zimnej wody W misce połączyć suche składniki, dodać wodę i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką przez 30 sekund. Jeżeli ciasto nie będzie bardzo klejące dodać łyżkę lub dwie wody. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się(...)bąbelki. Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie przełożyć na nią ciasto. Uformować je w kulę.  Ściereczkę kuchenną oprószyć obficie mąką, przenieść na nią uformowany bochenek, który   przykryć końcami ściereczki.  Odstawić na 1-2 godziny, aż ciasto ponownie podwoi objętość. Pół godziny przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 240 stopni. Nagrzać w nim również żeliwny garnek, w którym będzie

wyzwania kuchenne
Pierogi z mięsem mielonym 139

Pierogi , tym razem z mięsem mielonym. Ciasto pierogowe: 50 dkg mąki około 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli Farsz 50 dkg mielonego mięsa   1 cebula 1 jajko sól, pieprz, majeranek Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto.Odstawić na 10 minut(...)przykryte ściereczką. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać podsmażoną cebulę oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać[jeśli ciasto będzie suche dodać odrobinę zimnej wody] Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - nadzienie, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Kostka kawowa 146

Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy. Spód formy o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem. Żelatynę

Fascynacje Ani
Rolada bezowa z wiśniami 144

Rolada bezowa z wiśniami Chrupiąca i słodka beza z miękkim kremowym wypełnieniem, dopełniona smakiem lekko kwaskowych wiśni. Idealne połączenie smakowe. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 150g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 120g serka mascarpone 1 słoik wydrylowanych(...)bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z wiśniami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Naleśniki śmietanowe (na kwaśnej śmietanie) 156

razem pomysł na ciasto naleśnikowe wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie i puszyste. Idealnie smakują ze słodkim nadzieniem. Uwaga: naleśników nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ szybko się rumienią.  Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1/2 szklanki śmietany 18% (100 g) 1,5 szklanki mleka 3 łyżki oleju(...)jajka 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu, ponieważ szybko się rumienią!) . Smażyć z obu stron

Ugotować
FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE 143

powiecie na prosty i szybki przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone? Mega chrupiące, lekkie i delikatne. Ich przygotowanie tak samo jak i pieczenie zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo ciasta nie trzeba ani chłodzić w lodówce, ani też mocno wybijać wałkiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście faworków z mascarpone to polecam :) Składniki: * 300 g mąki pszennej * 250 g serka mascarpone * 4 żółta(...)łyżka octu * szczypta soli * olej do smażenia * cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto podzielić na 2 części, Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość około 2 mm. Następnie przy pomocy

Zrób to smacznie
Chleb orkiszowy 136

Chleb kiedy sami upieczemy, to pewność mieć będziemy, że ze smakiem go zjemy. Z mąki swojej ulubionej ciasto wyrabiamy, czasem ziarna, płatki dokładamy, po swojemu kombinujemy i z wielkim apetytem go jemy. Warto mieć z spiżarce mąki na półce poukładane, a w lodówce drożdże schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto(...)Następnie dodajemy sól, 400 g mąki i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Zagniatamy i pozostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 30 min. Wyrabiamy ciasto dodając niewielką ilość mąki (20 g), formułujemy bochenek chleba, oprószamy mąką, przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto delikatnie nacinamy po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Moniki Smakołyki
Arancini dolci di Carnevale 151

karnawału można łatwo znaleźć Arancini w lokalnych piekarniach i cukierniach. Ponadto w niektórych rodzinach zwyczaj przygotowywania ich w domu jest nadal powszechny. Arancini di Carnevale są ciastkami zrobionymi z ciasta, jajek, mleka i cukru, które są zwijane po doprawieniu skórką, a niekiedy sokiem pomarańczowym. Po wykonaniu charakterystycznych krętlików są one smażone. Zgodnie z tradycją arancini można również przygotować w innej(...)pieczenia. Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. W drugim naczyniu połącz jajka z ciepłym mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Wymieszaj. Do mąki dodaj masę mleczno – jajeczną. Zagniataj ciasto aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Gotowe odłóż do miski i zostaw na ok. 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie

365 dni dookoła kuchni
gofry wg Michela Roux bez spulchniaczy 115

szczypta soli kilka kropel esencji waniliowej wykonanie: Mąkę mieszamy z mlekiem, żółtkami, cukrem, przestudzonym masłem oraz esencją. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą. Ubite dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W miedzy czasie nagrzewamy gofrownicę. Pieczemy partiami, aż będą chrupkie i rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami… inspiracja z przepisu mojewypieki

Domowy Smak Jedzenia
BAGHRIR – MAROKAŃSKIE NALEŚNIKI 112

PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy ok. 3-4 minuty. Wsypujemy proszek do pieczenia i ponownie miksujemy do momentu, aż ciasto zrobi się „puszyste” , bombelkujące ( zajmie to ok. 2-3 minuty ). Smażymy na patelni nieprzywierającą powłoką ( to ważne! ) wylewając cienkie porcje ciasta. Smażymy tylko z jednej strony! Po wlaniu(...)patelnię ciasto samo powinno się rozlać na boku tworząc placuszek. Baghrir po usmażeniu powinien być gąbczasty, ale nie lepki lub gumowaty. Dacie radę! Trzymam kciuki! Będzie pysznie! P.s Jeśli dziurki nie wytworzą się prawidłowo, ciasto prawdopodobnie było zbyt grube. Spróbujcie go rozcieńczyć, dodając dodatkową łyżkę stołową lub dwie wody. Przed użyciem pozostawcie ciasto do odpoczynku przez dodatkowe 10 minut

Ostra na Słodko
Pyszny mazurek pleśniakowy-idealny do kawy 227

polewy lub zrobić swoją masa bezowa 2 białka 15 dag cukru przygotowanie Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać margarynę miękką i mąkę. Przełożyć na podsypaną stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Dwie części jedną jasną, jedną ciemną dajemy do zamrażalnika. Drugą jasną schładzamy w lodówce na 30min i rozwałkowujemy. Ciasto(...)przełożyć do przygotowanej tortownicy, posmarować powidłami 1/2 słoika. Na to zetrzeć 2 część białego ciasta z zamrażalnika. Potem robimy bezę czyli z białek i cukru ubić sztywną pianę i rozłożyć na cieście. Do piany dodatkowo można dodać cukier waniliowy i łyżkę kokosu. Lekko wymieszać. Na bezę zetrzeć ciemne ciasto z zamrażalnika. Mazurek pieczemy ok 45 min w temp

Moje Wyroby
pierogi z fasolą i grzybami 111

majerankiem. składniki: 450 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy

Domowy Smak Jedzenia