ciasto - 162258 przepisów (strona:3076/10818)

Tarta szpinakowa z serkiem topionym 136

Kruche ziołowe ciasto i szpinakowo serowe nadzienie . Dziś propozycja dla jaroszy i nie tylko. Smaczne danie bez dodatku mięsa sprawdzi się zarówno na ciepły obiad jak i kolację. Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania i smaczna ! W każdym kęsie wyczuwalny jest smak serków topionych Sertop akurat ja użyłam w niej miksu ale można dać swój ulubiony. Z każdym będzie komponować(...)się doskonale.   Składniki na okrągłą  formę 26 cm Ciasto kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii   Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz

Wanilia i Kardamon
Kajmakowe babeczki 83

masła 100 g cukru 2 żółtka dodatkowo: 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego  lub 1 puszka gotowego kajmaku   Przygotowanie:   babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciastoCiasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy(...)foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.  Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia.    kajmak: Gotujemy

Bon appetit mon amie
kremowy sernik z mascarpone + film krok po kroku 70

przekładamy wszystkie składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Uderzamy naczyniem z masą o blat 2-3 razy aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przekładamy masę serową na spód ciasta. Pieczemy w ok. 160 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy sernik możemy polać dowolną polewą

Domowy Smak Jedzenia
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska 72

można podać na obiad lub kolację. Przyznam się, że nigdy wcześniej nie robiłam sama łazanek, czynność ta przywołała jednak wiele wspomnień z dzieciństwa. Niezliczoną ilość razy obserwowałam mamę wałkującą ciasto, krojącą je w pasy, a później w wąski makaron. Przesypywała go między palcami i oprószała mąką, żeby się nie lepił podczas podsychania. Sama robiła makaron na kluski z serem(...)też rad i objaśnień. Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu) 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła) 250 ml gęstej śmietany 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka) sól masło

Trzeci talerz
PUSZYSTE BUŁKI Z MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ 77

zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn podrósł. Po tym czasie do zaczynu dodać 500 g mąki, pozostałe mleko, wbić całe jajko i wlać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub przy pomocy robota z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Ponownie miskę zakryć ścierką, ciasto odstawić na 60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte(...)ciasto wyłożyć z miski na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto lekko wyrobić dłonią, bardzo krótko. Podzielić je na 12 części. Każdą część lekko spłaszczyć, na środku położyć łyżeczkę marmolady. Zwijamy w kulkę i dokładnie zlepiamy brzegi, by marmolada nie wypłynęła w czasie pieczenia. Bułki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie. Ponownie zakryć ścierką

Zrób to smacznie
Gofry z bitą śmietaną 70

przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności otworu na ciasto. Te głębsze będą piekły się nieco dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy(...)talerzu gofry od spodu będą “się pocić”, przez co mięknąć. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Szybko mieszam rózgą kuchenną lub mikserem (tylko do połączenia). Wymieszane ciasto odstaw na 15 minut. W międzyczasie przygotowuję gofrownicę – nagrzewam ją do wybranej temperatury. Szykuję łyżkę wazową, którą będę nakładać porcje ciasta. Gdy gofrownica jest odpowiednio nagrzana wlewam ciasto

Zasmakuj Kuchni
Za co kochamy naleśniki i najlepsze przepisy na naleśniki 92

może być tak skomplikowany, że przerośnie nawet największego szefa kuchni. Dlatego też przedstawiamy naleśnikowe FAQ czyli najczęściej zadawane pytania. Czym są naleśniki? Naleśnik to nic innego jak placek ciasta naleśnikowego usmażony na patelni. Ciasto na naleśniki składa się z mąki, mleka, wody, jajek, soli i tłuszczu (według różnych przepisów oleju bądź masła). Ciasto na bazie wymienionych składników należy wymieszać(...)pół. Jakie są dania podobne do naleśników? Jest kilka innych dań spokrewnionych bliżej lub dalej z naleśnikami. Warto wymienić tutaj gofry, które robi się z bardzo podobnego do naleśnikowego ciasta. Wymienić można też racuchy, czyli ciasto naleśnikowe z kawałkami owoców. Wspomnieć można też o naszych polskich krokietach, czyli naleśnikach obtoczonych w bułce tartej i usmażonych na patelni. Jaki farsz

ProstePesto.pl
Ciasto truskawkowe Marysi 83

przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo na przemian z pianą z białek dodawać do masy żółtkowej, wymieszać delikatnie łopatką. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 30 minut. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na pół. Truskawki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki , ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką(...)rozpuszczoną w połowie wody), przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki do stężenia się galaretki. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan- fix i posmarować nią ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień

przepisy- Milki
Naleśniki z Porem 106

przepis na pyszne naleśniki z porem. Szybki i łatwy pomysł na obiad, który będzie świetną odskocznią dla tradycyjnych dań mięsnych. PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z POREM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO NA NALEŚNIKI 2 jajka 250 ml mleka 2% 125 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki pszennej FARSZ 600 g pora 200 g sera żółtego Sól Pieprz(...)łyżka masła 3 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem. Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w wysokim naczyniu, następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności dodać odrobinę mąki lub dolać mleka. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Pora umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pora i dusić przez kilka minut. Ser żółty zetrzeć

Przepiski.pl
Drożdżówki z serem 68

Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży 500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 100g rozpuszczonego masła 40g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 450g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń „Mój ulubiony” lub President 2 żółtka 60g cukru waniliowego Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Przygotowanie: Do miski wkładamy rozdrobione drożdże, dodajemy łyżkę cukru(...)Mieszamy i odkładamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia rozczynu (powinien zwiększyć objętość) Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę oraz pozostałe składniki, następnie dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ręcznie ok. 10 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie. Po wyrobieniu przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. W misce mieszamy ser, żółtka oraz cukier waniliowy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta

CityTaste - Przepisy
Drożdżówka z tortownicy z jabłkowych podkówek 60

Ciasto wielokrotnie pieczone, tym razem w dość ciekawej odsłonie. Puszyta, subtelnie maślana drożdżówka. W jej zakamarkach aromatyczne jabłka, bez dodatku cynamonu. Niewiele tłuszczu i cukru,  a bułeczka zachwyca miękkością i delikatną słodyczą. Zagniotłam ją bardzo szybko, w czasie wsłuchiwania się wykłady on - line.  Przyjemne z pożytecznym. Coś dla ducha, coś dla ciała. Wystarczy jedno spore jabłko, starte(...)minut. Po tym czasie, gdy zaczyn "ruszy", przesiewamy do niego mąkę, wsypujemy cukier waniliowy, sól i zaczynamy zagniatać. Po chwili dodajemy miękkie, prawie rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto, aż otrzymamy miękką, odchodzącą od dłoni kulę. Wstawiamy ją w misce do wyrośnięcia, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, aż podwoi objetość, tj. na około 30 minut. Po wyciagnięciu, przekładamy

Kronika Piekarnika
KWIATY Z ANANASA 102

Kwiaty z ananasa to słodka, jadalna dekoracja do tortów, babeczek, ciast i deserów. Kwiaty z suszonego ananasa nie są trudne do zrobienia. Ale trochę czasochłonne. Jednak warto poświęcić czas dla tak pysznej i pięknej dekoracji! Suszone plastry ananasa zrobiłam jako dekoracja do tortu z kremem cynamonowym i frużeliną z ananasa. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE

Słodki Pomysł
Paszteciki 63

Przepis na proste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek. Składniki Ciasto: 1 kg mąki 10 dag świeżych drożdży 1-1.5 szklanki ciepłego mleka kostka masła lub margaryny – 200 gram 1 całe jajko 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania) 2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1.5 kg pieczarek(...)kilka godzin. Po tym czasie należy dodać 3 surowe jajka i szklankę bułki tartej. Farsz jest teraz gotowy do użycia. Pamiętacie o jajkach. Bez tego farsz wypłynie podczas pieczenia. Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić zaczyn. Przykryć folią spożywczą i czekać aż wyrośnie. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą. Dodać wyrośniety zaczyn i rozbełtane całe jajko

Wasze Przepisy
chrupiące gofry jak z budki + film krok po kroku 90

pieczenia, cukrem, cukrem z wanilią,oraz solą. Dodajemy wodę gazowaną, olej oraz żółtka i miksujemy do połączenia się składników. \na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto stopniowo nakładamy do gofrownicy i pieczemy na rumiano. Stopień wypieczenia zależy od mocy gofrownicy. Z podanych składników wyszło mi 11 szt. gofrów

Domowy Smak Jedzenia
Klasyczne czekoladowe ciasto brownie 65

Klasyczne czekoladowe ciasto brownie to jest popularne amerykańskie ciasto czekoladowe. Soczyste, proste do przygotowania, które zdecydowanie uda się każdemu. Brownie- ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charystycznego, ciemno-brązowego koloru wypieku. Przepis pochodzi od sympatycznej Katarzyny. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu. Składniki 250  … The post Klasyczne czekoladowe ciasto brownie appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania