Biszkopt kokosowy z truskawkami to pyszne ciasto na lato. To ciasto wegańskie, czyli w jego składzie nie ma żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego. Biszkopt jest puszysty, a truskawki są doskonałym uzupełnieniem ciasta. Przepis jest łatwy i szybki. Oto przepis na pyszny biszkopt kokosowy z truskawkami. 75 minut Forma o wymiarach 24 cm x 24 cm 400 g mąki pszennej(...)mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce mieszamy mleko sojowe z olejem. Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Dobrze
My Chcemy JeśćSezon na czereśnie nie jest zbyt długi, mrożonych czereśni nie kupimy, więc teraz jest czas na pierogi z czereśniami . Ciasto : 500 ml mąki (ok. 350 g), 230 – 280 ml gorącej wody, 2 łyżki roztopionego masła, szczypta soli, mąka do podsypywania podczas wałkowania, 800 g czereśni, Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować, przekroić na pół. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski(...)dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinać koła – na przykład szklanką. Na środku układać 4 połówki czereśni, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie
królestwo garówJagodzianki przepis Jagodzianki przepis na pulchne bułeczki drożdżowe z jagodami. Sprawdzony przepis na domowe bułeczki z owocami. Z tego ciasta drożdżowego można zrobić bułki z rabarbarem, serem, truskawkami czy bułeczki z budyniem lub makiem. Można także przygotować bułki z dżemem. Każdy z sentymentem wspomina jagodzianki jak u Babci, jagodzianki z kruszonką i te z cukrem pudrem. Czy dziś jeszcze(...)smaku jagodzianek jak dawniej nie damy rady. Jagodzianki przepis sprawdzony, wiele razy przetestowany i prosty. Jagodzianki jak zrobić Jagodzianki to drożdżowe bułki z nadzieniem, ich podstawą jest dobre ciasto drożdżowe. Ciasto na jagodzianki oraz inne drożdżowe wypieki musi być takie aby się z nim dobrze pracowało. Bułki z jagodami robi się podobnie jak każde inne, trzeba dać nadzienie i pozwolić
Dieta moja pasjakoncentratu pomidorowego * 4 łyżki ketchupu * pół łyżeczki suszonej bazylii Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe mleko, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać wszystkie pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie mięso obrać od kości, pokroić w mniejsze kawałki, pieczarki w paski, kukurydzę osuszyć z zalewy. Koncentrat(...)pomidorowy wymieszać w miseczce z ketchupem i bazylią (można doprawić solą i czosnkiem). Powracamy do ciasta. Na stolnicę podsypaną mąką przełożyć ciasto drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 15 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka
Zrób to smaczniesoli PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej, dodaj szczyptę soli oraz wbij 1 średnie jajko. Wymieszaj składniki łyżką, następnie wyrób je szybko ręką na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się klei, podsyp je lekko mąką. Przygotuj sobie sporą deskę do krojenia lub czysty blat, podsyp mąką. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki ciasta, utocz z nich rulon(...)odrywaj małe kawałeczki ciasta. Z każdego małego kawałka zrób kuleczkę, następnie utwórz kształt zaokrąglonej prostokątnej zacierki. Odkładaj je na oprószoną mąką deskę lub blat. W ten sposób przygotuj wszystkie kluseczki. W szerszym garnku zagotuj wodę, lekko ją posól. Zacierki możesz także ugotować w rosole lub aromatycznym bulionie. Zacierki wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiaj łyżką
Zasmakuj Kuchnimieszanek owocowych, wzbogacając ich smak i dodając napojowi dodatkowych pozytywnych właściwości. 4. Pizza i zapiekanki z piekarnika. Nie od dziś wiadomo, że jakimś magicznym sposobem, wszystkie warzywa wrzucone na ciasto do pizzy i zapieczone z serem smakują o niebo lepiej i nikomu nie przeszkadza chociażby kawałek szpinaku, za którym nie przepada. To jest również idealny sposób na przemycenie warzyw(...)pizza była zdrowa, a także nie dodawać na nią czerwonego mięsa, które niestety sprzyja powstawaniu szkodliwych stanów zapalnych, co stoi w opozycji do prozdrowotnego, przeciwzapalnego działania warzyw. 5. Ciasta warzywne. Od pewnego czasu, na profilach kulinarnych królują przepisy na ciasta z dodatkiem warzyw. Trend ten podyktowany jest w większości zapotrzebowaniem na przepisy, które nie zawierają jajek, mleka czy różnego rodzaju
ProstePesto.plDodatkowo: 500 g jagód 1 jajko 1 łyżka mleka 2 - 3 łyżki cukru pudru 1. Mąkę, cukier, drożdże, sól i cukier dajemy do misy miksera i mieszamy (jeśli ciasto będziemy wyrabiać ręcznie, to dajemy na stolnicę). 2. Mleko podgrzewamy, dodajemy do reszty składników. Tak samo masło, jajko i skórkę otartą z cytryny. 3. Mikserem ja wyrabiałam ciasto(...)minut, ręcznie wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki (będzie miękkie, ale nie powinno się kleić). 4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 5. Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. 6. Składniki na kruszonkę dajemy do miseczki, mieszamy, zagniatamy i wstawiamy do lodówki. 7. Po upływie godziny stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto, zagniatamy i formujemy z niego wałek
kruche babeczkiBardzo smaczne, lekkie ciasto, składające się z puszystego biszkoptu, delikatnego kremu bawarskiego oraz warstwy galaretki i zatopionych w niej owoców. Jeśli chodzi o krem bawarski - jest to krem nieco podobny do słynnej Panna Cotty, ale jest od niej bardziej puszysty, a konsystencję ma wręcz piankową. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami. To był mój pierwszy raz z kremem bawarskim, i choć(...)wykonać i cieszyć się smakiem pysznego deseru. Krem bawarski można przygotować również jako indywidualny deser, np. w pucharkach i podać z owocami lub musem owocowym. A do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce lata - u mnie są to borówki i czereśnie. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka 70 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 25 g mąki ziemniaczanej
Opowieści z piekarnikaPierożki krucho drożdżowe z chorizo. No fajne, fajne. Takie w sam raz na ząb. Zatrzepiste ciasto wyszło. Nadzienie tez fajne, tylko trzeba było przemilczeć, że w skład nadzienia chodziło chorizo, bo Królisiowi (doświadczalnym) by się to nie spodobało. Jak Króliś pyta z czym te pierożki, to zaczynacie wymienianie od ziemniaczków, potem wspominacie o oliwkach, czerwonej fasoli. przyprawach. Jak dochodzicie(...)przewracaniem się na podłogę i dziwnymi konwulsjami powtarzacie aż Króliś wyżre wszystkie pierożki i będzie można o nich zapomnieć i przejść do kolejnego dania. Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na ciasto 500 g mąki pszennej 220 g masła pokrojonego w plasterki 180 g kwaśnej śmietany 15 g suchych drożdży Na nadzienie
Spice things upnóżki – „zampetti”. W kuchni rzymskiej nie brakuje także ryb. Je się tu przede wszystkim sardele („alici”) oraz dorsza („baccala”) – często smażonego w kawałkach w grubej panierce z ciasta („pastella”). W takiej panierce smażone są także warzywa, jak bakłażany („melanzane”), cukinie („zucchine”), kalafiory („cavolfiori”), brokuły („broccoli”) zwane ogólnie „fritti in pastella”. Warto spróbować również smażonego kwiatu dyni („fiori(...)zucca”), najczęściej nadziewanego serem mozarella i „alici”. A co z pizzą? Oczywiście znana na cały świat jest rzymska pizza na cienkim cieście. Zobacz więc koniecznie przepis na ciasto na pizzę -jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze . Słodkim specjałem rzymskiej kuchni są „maritozzi con panna” – pyszne ciastka drożdżowe, koniecznie wypełnione śmietaną. Ich nazwa wiąże się z tradycją, zgodnie
ProstePesto.plSkładniki: (szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk) Rozczyn: Drożdże 40 g Łyżeczka cukru Łyżka mąki Mleko letnie 1/2 szklanki Ciasto: Mąka pszenna 500 g Masło 100 g Cukier 1/2 szklanki Mleko letnie 1/2 szklanki Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Sól szczypta Nadzienie Jagody świeże lub mrożone 300g Mąka łyżeczka Cukier łyżka Kruszonka: Masło 25 g Cukier(...)mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce. Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut
Kulinarne przygodynajpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka oraz mleko i wymieszać wszystko razem do połączenia. Wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto ( należy wyrabiać przez co najmniej 5-7 minut ). Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)godziny ). Nadzienie serowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg rozgnieść w miseczce widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze rozetrzeć wszystko razem widelcem. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części, z każdej formować zgrabną kulkę i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na około
Opowieści z piekarnikatuńczykiem. Wariantów były dziesiątki. Dzisiaj znajdzie swoje miejsce na moim blogu. Z chęcią dzielę się z Wami tym przepisem, wiem jak wiele osób na niego czeka. Enjoy! Składniki na ciasto (bułeczki gotowane na parze): 210 g mąki pszennej 270 ml wody 20 g oleju rzepakowego do ciasta plus odrobina do posmarowania bułeczek 10 g cukru 1/4 łyżeczki(...)syropu klonowego szczypta chili olej sezamowy do smażenia 100 g orzeszków ziemnych dymka czarny sezam Ze składników na bułeczki zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Składniki możesz od razu wszystkie wymieszać w jednej misce, pamiętając aby zagniatać ciasto drożdżowe dość długo - około 10 minut. Niech będzie gładkie i sprężyste. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Następnie
Mango PapajaProdukt ten zdobył popularność dzięki wzrastającej modzie na zdrowe odżywianie. Zawiera bowiem wiele cennych witamin, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdza się bardzo dobrze w wielu rodzajach słodkich ciast i ciasteczek. Dużą popularnością cieszą się również makaroniki z niej wykonywane. Spis treści: Mąka migdałowa – skąd pochodzi? Mąka migdałowa – jak możemy wykorzystać ją w kuchni? Mąka migdałowa – wartości odżywcze Mąka(...)bardzo niską zawartość węglowodanów (co wiąże się z odmiennymi właściwościami organoleptycznymi) warto łączyć ją z innymi rodzajami klasycznych mąk zbożowych. Mąka migdałowa dobrze sprawdzi się jako dodatek do ciasta na muffinki, ciasta i makaroniki. Można sporządzać z niej nawet ciasto do pizzy oraz chleb. Orzechowy posmak migdałów sprawia, że również racuchy oraz naleśniki przyrządzane z tej mąki skradną każde serce
Cynamonowe szczęściegęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem Pierogi z botwiną i fetą Pierogi z bobem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej(...)Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut. nadzienie: 0,5 kg bobu 100g wędzonego boczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku sól pieprz odrobina oliwy lub oleju do podania : masło, listki szałwii, bułka tarta, okrasa z cebulki Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, obrać ze skórek i rozgnieść widelcem. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej
Obiad gotowy