ciasto - 162258 przepisów (strona:3065/10818)

Kruche babeczki z kremem i pistacjami 73

można kupić smaczne produkty w atrakcyjnej cenie. Składniki na 14 babeczek                                    Ciasto: mąka - 1 szkl masło - 100 g żółtko jajka - 1 szt cukier puder - 4 płaskie łyżki. Krem : śmietana 36% - 250 ml masa krówkowa - 200 g Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania foremek pistacje(...)prażone solone Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę.  Zrobić dołeczek. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier i żółtko.  Zagnieść szybko ciasto. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka, odstawić do lodówki na godzinę.  Przy użyciu pędzelka wysmarować tłuszczem foremki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki na babeczki.  Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 stop, przez ok. 15 minut

Kuchnia Danusi
Krucho-drożdżowe rogaliki z makiem 74

smakują w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Polecam :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn z drożdży: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka cukru Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 250 gram margaryny lub masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru Pozostałe składniki: pół puszki masy makowej 1 jajko(...)drożdże zaczną pracować. do miski przesypujemy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. gotowe ciasto dzielimy na 2 części, każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła o grubości

Blog kulinarny S9.PL
Bułki mleczne z czekoladą. 98

cukier.  Wymieszać i odstawić na 15 minut.  Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę.  Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe. Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się(...)cieście.  Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę.  Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia.  Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem  wymieszanym z mlekiem.  Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut

Agusiowe smakołyki
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami 96

owocami – przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy następnie mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Jeśli planujecie zrobić gofry wytrawne, to zrezygnujcie z dodatku cukru. Do ciasta dodajemy również olej, aby gofry nie przywierały do gofrownicy. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy miksera do połączenia się składników. Nie powinno być w cieście grudek. Ciasto na gofry jest z zasady(...)gęstsze niż ciasto na naleśniki. W przeciwnym raziem może nam się rozlać po gofrownicy. Po przygotowaniu ciasta, odrobinę wylewamy na gofrownicę i pieczemy na rumiany kolor. Jeśli dopiero co decydujecie się na zakup gofrownicy to wybierzcie urządzenie o jak największej mocy. Wtedy gofry będą szybko upieczone i nie staną się gumowate. Gofry po upieczeniu przekładamy na kratkę i dajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Oponki z serem 75

Składniki 3 jajka 500 g twarogu 500 g mąki pół szklanki cukru pół łyżeczki sody szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystko wymieszać razem w misce i uformować ciasto. Jeśli ciasto się klei to dodać trochę mąki. Następnie ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na ok 0.5-1 cm grubości. Wycinać kółka np. kubkiem. Środek wycinam zakrętką od butelki. Rozgrzać

Wasze Przepisy
Domowe bułeczki 89

tylko masło. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. A wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Zapach i smak obłędny. Upieczcie takie koniecznie. Udanych wypieków :)     Potrzebujemy:   Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 1 łyżka oleju   Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania blaszki mąka(...)Wykonanie pysznych bułeczek:   1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagniatamy gładkie i miękkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną formujemy okrągłe bułeczki

Izabelawkuchni
Keto ciastka maślane z cynamonem (Paleo, LowCarb) 80

należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz, który nadaje się do obróbki termicznej. Ja z reguły używam masła klarowanego(...)polać polewą czekoladową. Dobrze się przechowują, więc będą jak znalazł na niezapowiedzianą wizytę gości… 🙂 Course Deser Cuisine Europejska Diet Low-Carb, Gluten Free, Wege Keyword ciastka, ciastka kruche, ciasto kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 30 ciastek Calories 76 kcal Ingredients 150 g mąki kokosowej 2 łyżeczki

Modern Cave Girl
Ulubione pierniczki moich dzieci 89

wsypujemy mąkę, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Wbijamy jajka i mieszamy wszystko łyżką. Masło rozpuszczamy z miodem. Dolewamy do reszty składników. Wszystko najpierw mieszamy łyżką. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić (tak ma być).  Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 10-15 min. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy(...)przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Słodkie okruszki
Chałka drożdżowa z migdałami. 84

foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 70 g erytrytolu – 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 1 jajko + 2 żółtka – 60 g rozpuszczone masło – 4 krople aromatu migdałowego(...)łyżką erytrytolu. Odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i żółtka, rozpuszczone masło, sól, aromat migdałowy, erytrytol i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Miskę z elastycznym ciastem odstawiamy na godzinę i przykrywamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe część. Z każdej części formujemy wałek. Następnie łączymy i zaplatamy jak warkocz

Zdrowy Styl Joanny
staropolski dojrzewajacy piernik 73

maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto(...)lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia

mojej kuchni
staropolski dojrzewajacy piernik 97

maslo ogrzewać w garnku do rozpuszczenia cukru.. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Przełożyć ciasto do szklanego,, emaliowanego,, lub kamionkowego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.  Po tym czasie wyjąć ciasto(...)lodówki. Podzielić je na 3części. Przygotować blaszki. Takie jakie chcemy mieć pierniki-. Blaszki wysmarowane i wyłożone papierem. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C termoobieg, przez około 20 minut .Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły. Wystudzone pierniki posmarować dżemem śliwkowym przykryć papierem do pieczenia

w mojej kuchni
Bułki Z Dodatkiem Twarogu 93

mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale. Składnik na 8 bułek: Zaczyn: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 18 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej typ 450 100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450) 100 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 łyżeczka(...)gorącej wody z mlekiem tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąki, sól oraz twaróg rozkruszony. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski  i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu. Gotowe ciasto

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka twarogowe. 79

Przechowuję ciasteczka w dużym słoiku lub puszce na blacie kuchennym i często  mi się zdarza niekontrolowane podjadanie he, he.... Ciasteczka twarogowe podczas pieczenia rozwarstwiają się podobnie jak ciasto francuskie.  Przechowywane w słoiku są miękkie przez kilka dni.  Po moich ciasteczkach nie ma już śladu, zostały tylko zdjęcia :)  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)oczkach,  lub pokrojone na kawałki.  Twaróg przecisnąć przez praskę, lub rozgnieść widelcem. Dodać do mąki z masłem  i wymieszać. Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.  Można to zrobić robotem.  Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce.  Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąka.  Rozwałkować

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania