Kokos i maliny to jedno z moich ulubionych połączeń na słodko. Zamknięte w cieście drożdżowym, delikatnym niczym brioszka z najlepszej piekarni, smakuje wspaniale, nawet kolejnego dnia. ciasto drożdżowe: 370 g mąki orkiszowej jasnej 45 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego) 30 g świeżych drożdży 20 g cukru trzcinowego 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego dodatkowo(...)odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z mlekiem w proszku. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy połową mleczka kokosowego, a następnie konfiturą. Posypujemy wiórkami kokosowymi i zwijamy jak roladę. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry
Mienta blogCzasem mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Tym razem padło na delikatny biszkopt z dwoma masami i bezą. To był strzał w 10. Ciasto zniknęło w 5 min. Wszystkim aż się uszy trzęsły
Prosty przepis naketchup sól pieprz oregano Przygotowanie: Chleb rozrywamy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Jeśli dodamy za dużo mleka, możemy odcisnąć, aby nasze „ciasto” nie pływało. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oregano i dwa ząbki czosnku (opcjonalnie). Do masy dodajemy jajka i dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na rozgrzaną blachę(...)wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy równomiernie naszą masę – im cieńsza warstwa, tym ciasto będzie bardziej chrupiące. Pieczemy 30minut. W międzyczasie kroimy cebulę, pieczarki i nasze wędliny. Ja kroję wszystko w kostkę i smażę na jednej patelni, do momentu, aż całość się obsmaży i połączy ze sobą. Kiedy już nasze ciasto na „pizzę” będzie przyrumienione, otwieramy piekarnik
NiePieprz.plśniadanka. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe , które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami! PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE Ciasto: 300 g mąki pszennej 130 ml wody 3 łyżki oleju 1 jajko 9 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: kukurydza szynka z kurczaka(...)żółty w plasterkach 200 g 1/4 papryki Przygotowanie: W dużej misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek. Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki. Na każdym kółeczku umieścić
Przepiski.plskórkę i miękki środek. Świetnie smakują z twarożkiem lub samym masłem. Składniki (na 10 bułek): Zaczyn 160 g mąki pszennej typ 00 5 g świeżych drożdży 160 ml wody Ciasto właściwe zaczyn 200 g mąki pszennej typ 00 100 g mąki pszennej typ 450 + mąka do podsypania 10 g soli 5 g cukru 200 ml wody 30 zielonych, małych oliwek(...)kuchennym. Rano do zaczynu dodać pozostałe mąki, sól, cukier i wodę. Wymieszać składniki drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do autolizy. Oliwki pokroić na połówki. Dodać je do ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut po przykryciem. Ciasto rozciągając za każdym razem końcówki i złożyć jak kopertę. Czynność 5. powtórzyć jeszcze 3 razy
Weekendy w domu i ogrodzierumianą skórką. Żeby podać je jeszcze ciepłe na śniadanie, zaczynam przygotowania wieczorem. Szykuję podmłodę, która wyrasta przez 10-12 godzin, a rano mieszam ją z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto rośnie jeszcze przez jakiś czas, a potem formuję z niego bułeczki. Ostanio, kiedy je upiekłam, Dario i Młody zgodnym chórem oznajmili, że bułki są takie jak z piekarni, a nawet lepsze(...)Skladniki (na 10 sztuk po 100 g każda): Podmłoda: • 100 g mąki pszennej bułkowej T 650 • 100 g letniej wody • szczypta drożdży instant Ciasto właściwe: • cała podmłoda • 500 g mąki T650 • 300 g wody • 3 g drożdży instant • 10 g soli Sposób przygotowania : 1. Przygotować podmłodę
W mojej kuchniśniadanka. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe , które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami! PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE Ciasto: 300 g mąki pszennej 130 ml wody 3 łyżki oleju 1 jajko 9 g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: kukurydza szynka z kurczaka(...)żółty w plasterkach 200 g 1/4 papryki Przygotowanie: W dużej misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek. Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki. Na każdym kółeczku umieścić
Przepiski.plPrzepis na ciasto toffi bez pieczenia. Pyszne, delikatne, słodkie i proste w przygotowaniu. Składniki duża paczka herbatników paczka krakersów puszka toffi lub masy krówkowej cukier waniliowy pół kostki masła pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mleka 3 żółtka 3/4 szkl. mąki pszennej Przygotowanie Naczynie wysmarować masłem i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Zagotować półtorej szklanki mleka z połową szklanki cukru(...)ciastka i przykryć drugą warstwą herbatników, na to gorącą masę toffi, na toffi ułożyć krakersy. Jak wystygnie na wierzch położyć ubitą śmietanę. Na śmietanę zetrzeć na tarce całą czekoladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Autor przepisu: Elżbieta Rybak Artykuł Ciasto toffi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymieszamy mleko z jajkami oraz roztopionym, przestudzonym masłem i wlewamy do wymieszanych suchych składników. Całość mieszamy tylko do połączenia się na jednolitą masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi papilotkami (12 szt.). Pieczemy w 170 st. C do tzw suchego patyczka, przez
Domowy Smak JedzeniaStopniowo wlewaj wodę i mieszaj składniki łyżką. Podana ilość wody jest orientacyjna, ponieważ ile dodasz jej ostatecznie zależy od mąki jakiej używasz – jedna może być bardziej chłonna niż inna. Ciasto powinno być wilgotne, nie suche. Kiedy połączysz mąkę z wodą i w cieście nie będzie suchych kawałków, przełóż ciasto na blat i wyrabiaj rękami. 3-4 minuty energicznego zagniatania wystarczą(...)Przełóż ciasto z powrotem do misy, posmaruj odrobiną oleju, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Krok 2 Frytki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do niego tackę do pieczenia, niech się nagrzewa. Obierz marchew i pietruszki, razem z ziemniakami umyj na sicie. Odsącz. Pokrój na mniejsze kawałki w poprzek, a potem wzdłuż na frytki. Przełóż na papier
Niedzielny kucharzSkładniki: (z podanej porcji wyszło 12 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Drożdże świeże 50 g Mleko szklanka Masło 50 g Jajko Cukier 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Mięso mielone 400 g Cebula mała czosnek ząbek Puszka pomidorów krojonych Ser 100-150g Sól Pieprz Oregano łyżeczka Papryka słodka łyżeczka + jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem(...)minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę
Kulinarne przygodyCzęsto nie wiemy co zrobić z czerstwym chlebem, który nie jest już smaczny, a jednak żal go wyrzucać. To ciasto jest znakomitym pomysłem na jego wykorzystanie. Składniki 1l mleka 500g czerstwego chleba 2 jajka 200g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100g kakao 100g nasion słonecznika + do posypania 100g rodzynek 100g miękkiego masła Przygotowanie Czerstwy chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem(...)odstawiamy na całą noc. Do rozdrobnionego chleba dodać jajka, cukier, masło, słonecznik, rodzynki, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec ok 60-70 minut w 180 stopniach. Autor przepisu: Ewelina Patalas Artykuł Ciasto z czerstwego chleba pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisybyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na SłodkoSUCHE: dodaj je do pozostałych składników, przechodząc od razu do punktu 3. Do misy miksera dodaj obie mąki, drożdże lub roztwór drożdży, wodę, miód, maślankę i olej. Zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto ma już w miarę zwartą formę dodaj sól. Ciasto możesz wyrabiać rękoma (około 10 minut) lub mikserem stacjonarnym (4-5 minut). Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw(...)ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż ciasto podwoi objętość. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 210 st C. Naczynie żaroodporne lub garnek żeliwny nagrzej wraz z piekarnikiem, a jeśli używasz garnka glinianego to najpierw przez 20 minut namocz go w wodzie a później wstaw do zimnego piekarnika i nagrzej wraz z piekarnikiem. Wyrośnięte ciasto chlebowe wyłóż na blat
nietylkopasta.plbyło i tym razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW
Ostra na Słodko