Ponownie zachęcam do czerpania pełnymi garściami z trwającego sezonu. Tym razem wystarczą dwie garści truskawek :) Rzekomo już polskich. Skuszona ich katalogowym wyglądem, zapewniłam im wdzięczną oprawę w jogurtowym cieście. Wysokim, w strukturze zwartym, może troszkę przypominającym babkę piaskową. Prostym, niezawodnym, szybkim. Proponowany dziś jogurtowiec doskonale się przechowuje, a włożony do lodówki przyjemnie wilgotnieje i staje się bardziej(...)rozmiar L 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta 30 dag truskawek Wykonanie: Truskawki płuczemy i kroimy na połówki. Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, aż zupełnie zbieleją. Dolewamy
Kronika Piekarnikażeby się nagrzała. Wymieszaj w misce trzepaczką olej, mleko i jaja. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do gofrownicy porcję ciasta i smaż przez 4-8 minut (w zależności od gofrownicy). Przed podaniem posmaruj gofry serkiem kanapkowym, ułóż na nich plastry wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem
Na-talerzu.plJeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Po pierwsze wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i na koniec wodą. Pamiętaj by dobrze wymieszać, ale nie wyrabiać ciasta. Owiń miskę folią spożywczą i pozostaw na jakieś 45 minut. Po drugie, trzecie i czwarte wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą, nie podsypuj mąką, mimo, że ciasto będzie bardzo się kleić, chwilę(...)kula i ponownie włóż do miski i przykryj folią. Odstaw na 45 minut. W sumie musisz powtórzyć tę czynność 3 razy. Teraz po trzecie powierzchnię roboczą podsyp mąka, wyłóż ciasto, je też dość mocno podsyp mąką i podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj mały wałek, przykryj folią i odstaw by odpoczęły na jakieś 15 minut. Po czwarte wałek
RafalCooknajwiększą starannością, warto przygotować deser, który lubią wszyscy! Bo jak to niedzielny obiad bez serniczka? Żadna babcia nie wypuści z domu, jak nie zostanie skonsumowany chociaż kawałeczek ciasta. I z szacunku do babci, ale i też ogromnej miłości do sernika, warto się skusić! W czym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa(...)dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser. Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać, aż wystygnie, nie otwierając drzwiczek. Wtedy będziemy mieć pewność, że sernik nie popęka. W przeciwnym razie osiądzie i straci
Oryginalny smakCałość balansujemy ulubionym słodzidłem – u mnie najczęściej jest to cukier trzcinowy lub miód. Rabarbar – owoc czy warzywo? Rabarbar często traktowany jest jako owoc – jedzony jest na słodko, w ciastach i deserach. Oficjalnie jednak jest kategoryzowany jako warzywo i należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw i gryka. Szkodliwe liście Zawsze namawiam Was do gotowania w duchu zero waste
Na-talerzu.plCzłowiek nie wie, nie docenia, tego co ma, dopóki tego nie straci. Bułeczki z dżemem są bardzo proste w zrobieniu. Etapy ich produkcji można podzielić na trzy części : przygotowanie ciasta, formowanie bułeczek i pieczenie, a i czwarty etap, najważniejszy, zjadanie przepysznych bułeczek z domowym dżemem truskawkowym. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z bułeczki(...)jakieś 10 minut, aż powstanie zawiesina. Po drugie dodaj resztę cukru, masło, sól, trochę mąki i dobrze wymieszaj. Teraz po trzecie wlej mieszankę do reszty mąki i wyrabiaj ciasto jakieś 10 minut, aż będzie miękkie i nie będzie się kleić do rąk. Po czwarte uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw na jakieś 90 minut
RafalCookSuche drożdże 8 gram Cukier 1 łyżeczka Sól 1 łyżeczka Jajko Masło płynne 1-2 łyżki Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Przygotowanie ciasta Po pierwsze włóż wszystkie składniki do miski i zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski, wyrabiaj je jakieś 5-7 minut, po czym pozostaw na ok. 10 minut(...)czasie wyrabiaj kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno przypominać plastelinę. Po drugie uformuj kulę z ciasta i włóż ją do miski, którą wcześniej musisz mój drogi czytelniku wysmarować lekko oliwą. Na koniec przykryj miskę ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 60 minut. Kajzerki i pieczenie Po upływie 60 minut, wyłóż ciasto na powierzchnię robocza, podziel na 8 części
RafalCookwkruszyć drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami zagnieść kruszonkę(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne. Na budyń posypać borówki. Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie posypać
Agusiowe smakołykiMój ukochany przepis na Makowca zawijanego. Idealne ciasto drożdżowe, dużo nadzienia makowego, polewa czekoladowa oraz skórka pomarańczy...mogłabym go jeść na okrągło :) Długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 makowce : mąka pszenna 450 g + 3 łyżki do podsypywania, letnie mleko 180 ml, rozpuszczone i przestudzone masło 150 g, żółtka 6 szt, drożdże świeże 45 g lub suszone(...)Sposób przygotowania: Suche drożdże wymieszać z mąka a jeśli używacie drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn. Następnie dodać pozostałe składniki, a pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odsączyć, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Do maku
kulinarne odsłony patitrzeba do jednej z nich przesiać mąkę oraz dodać dodaj cukier, sól, drożdże. Wszystko ze sobą mieszamy. Następnie trzeba wlać ciepłą wodę i ponownie wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowane ciasto należy zostawić na kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodawanie masła. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Pozostawiamy je na około godzinę do fermentacji w temperaturze pokojowe. Po 30 minutach należy raz przebić(...)Teraz przygotowane ciasto należy wyłożyć na stolnicę. Następnie trzeba je rozpłaszczyć i uformować w kwadrat. Po czym okrywamy je i pozostawiamy na kolejne 15 min. Należy pamiętać, aby ciasto jeszcze bardziej rozpłaszczyć. Teraz trzeba odcinać paski i odkładać na drugą stolnicę lub obok na stół. Z tego ciasta powinno wyjść około 24 paski. Następnie bierzemy dwa paski i kładziemy jedno
Marcepanowa kuchniazmieszać, przełożyć do blaszki, albo tortownicy i wstawić do piekarnika. Sernik z 4 składników przygotowuję bardzo często w momencie, kiedy mają pojawić się w domu wcześniej niezapowiedziani goście. To ciasto to również fajna propozycja na szybki deser do popołudniowej kawki w niedzielne popołudnie. Pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować ten przysmak. Jest o naprawdę szybki i prosty sernik. Składniki(...)pieczemy jeszcze przez kolejne 40 minut. Sernik po upieczeniu studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy. Smacznego! Jak piec w kąpieli wodnej? Aby piec ciasto w kąpieli wodnej wystarczy na dno nagrzanego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną wody. W wysokiej temperaturze będzie tworzyła się para wodna, dzięki czemu nasze ciasta nie będą po upieczeniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roztapiamy. 3.Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za 4.pomocą haka do ciasta drożdżowego. 5.Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . 6.Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. 7.Składniki na nadzienie : tłuszcz, kokos i cukier dokładnie łączymy. 8.Kiedy(...)ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach około 20/30 cm i smarujemy przygotowaną masą kokosową. 9.Zwijamy ciasto w rulonik i dzielimy go na 12 kawałków używając ostrego noża. 10.Ślimaczki układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i przykrywamy na chwilkę ręczniczkiem (15 min). 11.Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy
Do Garów!Proponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy , w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i ładnie wygląda. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiempietruszki, bazylii, szczypiorku, koperku *** Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki *** *** Dodajemy mokre składniki, wkruszamy drożdże *** *** Całość zagniatamy na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem z hakiem) *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Miękkie masło do nadzienia mieszamy(...)przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami *** *** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm i smarujemy maślanym nadzieniem *** *** Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon *** *** Rulon kroimy w poprzeczne paski *** *** Krążki układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej foremce (może to być blaszka do pieczenia, tortownica albo naczynie żaroodporne) i całość odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Następnie pieczemy w piekarniku
Blog z Apetytempowinno być letnie (nie może być gorące). Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Do miski przesiewamy 3/4 mąki, dodajemy utarte żółtka, mleko, masło, szczyptę soli i rozczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i dalej wyrabiamy do momentu aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Wtedy dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i olej i jeszcze(...)wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy do formy na babkę posmarowanej masłem (ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości formy) i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. C i pieczemy ok 40 minut. Upieczoną studzimy, polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
Cynamonowe szczęście