ciasto - 162258 przepisów (strona:3054/10818)

Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 59

Ponownie zachęcam do czerpania pełnymi garściami z trwającego sezonu. Tym razem wystarczą dwie garści truskawek :) Rzekomo już polskich. Skuszona ich katalogowym wyglądem,  zapewniłam im wdzięczną oprawę w jogurtowym cieście. Wysokim, w strukturze zwartym, może troszkę przypominającym babkę piaskową. Prostym, niezawodnym, szybkim. Proponowany dziś jogurtowiec doskonale się przechowuje,  a włożony do lodówki przyjemnie wilgotnieje  i staje się bardziej(...)rozmiar L 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta 30 dag truskawek  Wykonanie: Truskawki płuczemy i kroimy na połówki. Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera, aż zupełnie zbieleją. Dolewamy

Kronika Piekarnika
Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem 65

żeby się nagrzała. Wymieszaj w misce trzepaczką olej, mleko i jaja. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do gofrownicy porcję ciasta i smaż przez 4-8 minut (w zależności od gofrownicy). Przed podaniem posmaruj gofry serkiem kanapkowym, ułóż na nich plastry wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny, posyp świeżo zmielonym pieprzem

Na-talerzu.pl
Bagietka Francuska 63

Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Po pierwsze wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i na koniec wodą. Pamiętaj by dobrze wymieszać, ale nie wyrabiać ciasta. Owiń miskę folią spożywczą i pozostaw na jakieś 45 minut. Po drugie, trzecie i czwarte wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą, nie podsypuj mąką, mimo, że ciasto będzie bardzo się kleić, chwilę(...)kula i ponownie włóż do miski i przykryj folią. Odstaw na 45 minut. W sumie musisz powtórzyć tę czynność 3 razy. Teraz po trzecie powierzchnię roboczą podsyp mąka, wyłóż ciasto, je też dość mocno podsyp mąką i podziel na 4-5 części. Z każdej uformuj mały wałek, przykryj folią i odstaw by odpoczęły na jakieś 15 minut. Po czwarte wałek

RafalCook
Niedzielny sernik 73

największą starannością, warto przygotować deser, który lubią wszyscy! Bo jak to niedzielny obiad bez serniczka? Żadna babcia nie wypuści z domu, jak nie zostanie skonsumowany chociaż kawałeczek ciasta. I z szacunku do babci, ale i też ogromnej miłości do sernika, warto się skusić! W czym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa(...)dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser. Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać, aż wystygnie, nie otwierając drzwiczek. Wtedy będziemy mieć pewność, że sernik nie popęka. W przeciwnym razie osiądzie i straci

Oryginalny smak
Lemoniada rabarbarowa 65

Całość balansujemy ulubionym słodzidłem – u mnie najczęściej jest to cukier trzcinowy lub miód. Rabarbar – owoc czy warzywo? Rabarbar często traktowany jest jako owoc – jedzony jest na słodko, w ciastach i deserach. Oficjalnie jednak jest kategoryzowany jako warzywo i należy do rodziny rdestowatych, podobnie jak szczaw i gryka. Szkodliwe liście Zawsze namawiam Was do gotowania w duchu zero waste

Na-talerzu.pl
Bułeczki z dżemem 73

Człowiek nie wie, nie docenia, tego co ma, dopóki tego nie straci. Bułeczki z dżemem są bardzo proste w zrobieniu. Etapy ich produkcji można podzielić na trzy części : przygotowanie ciasta, formowanie bułeczek i pieczenie, a i czwarty etap, najważniejszy, zjadanie przepysznych bułeczek z domowym dżemem truskawkowym. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z bułeczki(...)jakieś 10 minut, aż powstanie zawiesina. Po drugie dodaj resztę cukru, masło, sól, trochę mąki i dobrze wymieszaj. Teraz po trzecie wlej mieszankę do reszty mąki i wyrabiaj ciasto jakieś 10 minut, aż będzie miękkie i nie będzie się kleić do rąk. Po czwarte uformuj kulę, włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw na jakieś 90 minut

RafalCook
Kajzerka na śniadanie i nie tylko 67

Suche drożdże 8 gram Cukier 1 łyżeczka Sól 1 łyżeczka Jajko Masło płynne 1-2 łyżki Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Przygotowanie ciasta Po pierwsze włóż wszystkie składniki do miski i zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski, wyrabiaj je jakieś 5-7 minut, po czym pozostaw na ok. 10 minut(...)czasie wyrabiaj kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno przypominać plastelinę. Po drugie uformuj kulę z ciasta i włóż ją do miski, którą wcześniej musisz mój drogi czytelniku wysmarować lekko oliwą. Na koniec przykryj miskę ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 60 minut. Kajzerki i pieczenie Po upływie 60 minut, wyłóż ciasto na powierzchnię robocza, podziel na 8 części

RafalCook
Zakręcone drożdżówki z budyniem. 60

wkruszyć drożdże. Wymieszać.  Odstawić na 10 minut.  Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.  W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami  zagnieść kruszonkę(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.  Rozwałkować na prostokąt.  Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne.  Na budyń posypać borówki.   Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry.  Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem.  Następnie posypać

Agusiowe smakołyki
Makowiec zawijany 58

Mój ukochany przepis na Makowca zawijanego. Idealne ciasto drożdżowe, dużo nadzienia makowego, polewa czekoladowa oraz skórka pomarańczy...mogłabym go jeść na okrągło :) Długo zachowuje świeżość. Składniki: Ciasto drożdżowe na 3 makowce : mąka pszenna 450 g + 3 łyżki do podsypywania, letnie mleko 180 ml, rozpuszczone i przestudzone masło 150 g, żółtka 6 szt, drożdże świeże 45 g lub suszone(...)Sposób przygotowania: Suche drożdże wymieszać z mąka a jeśli używacie drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn. Następnie dodać pozostałe składniki, a pod koniec rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odsączyć, ostudzić i dwukrotnie zemleć.  Do maku

kulinarne odsłony pati
Jaki jest przepis na krakowskie obwarzanki? 49

trzeba do jednej z nich przesiać mąkę oraz dodać dodaj cukier, sól, drożdże. Wszystko ze sobą mieszamy. Następnie trzeba wlać ciepłą wodę i ponownie wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowane ciasto należy zostawić na kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodawanie masła. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Pozostawiamy je na około godzinę do fermentacji w temperaturze pokojowe. Po 30 minutach należy raz przebić(...)Teraz przygotowane ciasto należy wyłożyć na stolnicę. Następnie trzeba je rozpłaszczyć i uformować w kwadrat. Po czym okrywamy je i pozostawiamy na kolejne 15 min. Należy pamiętać, aby ciasto jeszcze bardziej rozpłaszczyć. Teraz trzeba odcinać paski i odkładać na drugą stolnicę lub obok na stół. Z tego ciasta powinno wyjść około 24 paski. Następnie bierzemy dwa paski i kładziemy jedno

Marcepanowa kuchnia
Sernik z 4 składników 71

zmieszać, przełożyć do blaszki, albo tortownicy i wstawić do piekarnika. Sernik z 4 składników przygotowuję bardzo często w momencie, kiedy mają pojawić się w domu wcześniej niezapowiedziani goście. To ciasto to również fajna propozycja na szybki deser do popołudniowej kawki w niedzielne popołudnie. Pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować ten przysmak. Jest o naprawdę szybki i prosty sernik. Składniki(...)pieczemy jeszcze przez kolejne 40 minut. Sernik po upieczeniu studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy. Smacznego! Jak piec w kąpieli wodnej? Aby piec ciasto w kąpieli wodnej wystarczy na dno nagrzanego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną wody. W wysokiej temperaturze będzie tworzyła się para wodna, dzięki czemu nasze ciasta nie będą po upieczeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ślimaki drożdżowe z kokosem 58

roztapiamy. 3.Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za 4.pomocą haka do ciasta drożdżowego. 5.Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . 6.Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. 7.Składniki na nadzienie : tłuszcz, kokos i cukier dokładnie łączymy. 8.Kiedy(...)ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach około 20/30 cm i smarujemy przygotowaną masą kokosową. 9.Zwijamy ciasto w rulonik i dzielimy go na 12 kawałków używając ostrego noża. 10.Ślimaczki układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i przykrywamy na chwilkę ręczniczkiem (15 min). 11.Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy

Do Garów!
Makowiec cytrynowy + filmik 58

Proponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy , w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i ładnie wygląda. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta

Kawa z mlekiem
Odrywane bułeczki czosnkowe – świetne do grilla i nie tylko 82

pietruszki, bazylii, szczypiorku, koperku       *** Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki *** *** Dodajemy mokre składniki, wkruszamy drożdże *** *** Całość zagniatamy na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem z hakiem) *** *** Z ciasta formujemy kule i umieszczamy ją w oprószonej mąką misce. Miskę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Miękkie masło do nadzienia mieszamy(...)przeciśniętym czosnkiem oraz posiekanymi świeżymi ziołami *** *** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm i smarujemy maślanym nadzieniem *** *** Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulon *** *** Rulon kroimy w poprzeczne paski *** *** Krążki układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej foremce (może to być blaszka do pieczenia, tortownica albo naczynie żaroodporne) i całość odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Następnie pieczemy w piekarniku

Blog z Apetytem
Najlepsza babka drożdżowa 69

powinno być letnie (nie może być gorące). Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Do miski przesiewamy 3/4 mąki, dodajemy utarte żółtka, mleko, masło, szczyptę soli i rozczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i dalej wyrabiamy do momentu aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Wtedy dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i olej i jeszcze(...)wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przekładamy do formy na babkę posmarowanej masłem (ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości formy) i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięta babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. C i pieczemy ok 40 minut.  Upieczoną studzimy, polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania