ciasto - 162907 przepisów (strona:3050/10861)

Gruszki w cieście francuskim 83

Prosty i smaczny deser dla dużych i małych łasuchów. Składniki 4 obrane gruszki ciasto francuskie 1 szklanka cukru wanilia 1 łyżeczka cynamonu żurawina jajko do posmarowania Przygotowanie Do garnka z wodą dodać cukier, cynamon, wanilie. Zagotować, dodać gruszki i gotować do miękkości. Wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia. Odciąć górną część wydrążyć szypułkę, do środka włożyć żurawinę. Gruszki owinąć paskami ciasta(...)francuskiego, posmarować jajkiem i piec 20-25 min 200° i gotowe. Artykuł Gruszki w cieście francuskim pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Jak wybrać blachę do ciasta? 90

Chociaż wybór blachy do ciasta lub innych wypieków może nie wydaje się zbyt trudny, to przed zakupem warto rozważyć kilka rzeczy. Nawet jeśli chodzi o samą jej konstrukcję, jest z czego wybierać. Gdy ma się w zwyczaju spędzać dużo czasu w kuchni, przeważnie już na start nabywa się co najmniej dwa naczynia tego typu. Dobrym pomysłem jest również posiadanie takich(...)wariant nieprzywierający znacznie przyspiesza czyszczenie i łatwiej, jest wyjąć z niego wypiek. Należy przy tym pamiętać, ze ta opcja nie eliminuje całkowicie potrzeby smarowania patelni przed pieczeniem. Blacha do ciasta fakturowana z powłoką nieprzywierającą Michel 28×24 cm Jeśli planujesz używać papieru pergaminowego lub silikonowych wkładek, nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy na blachy nieprzywierające. Co więcej, silikonowe wkładki zwykle

sierotka maRysia w kuchni
Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką 92

Składniki: ( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto:  500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier(...)miski dodajemy przestudzone mleko z masłem, cukier, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodajemy partiami przesianą mąkę i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiamy ciasto rękoma . W razie konieczności podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę podsypujemy odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości

Kulinarne przygody
Deser Truskawkowa Chmurka 315

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser truskawkowa chmurka to idealna alternatywa dla ciasta truskawkowa chmurka, którą z pewnością każdy z Was uwielbia! Deser w pucharku idealnie sprawdzi na każdą okazję, się szczególnie podczas lata, kiedy to na dworze panują wysokie temperatury i nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, podczas pieczenia ciasta. Domowy deser truskawkowa chmurka to nieco szybsza i łatwiejsza wersja tego smacznego(...)ciasta, które stało się inspiracją do przygotowania deseru w kieliszku w truskawkowej wersji. Deser truskawkowa chmurka jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na upalne dni i nie tylko. Tak przygotowany deser możemy zaserwować znajomym na domowych imprezach, urodzinach, imieninach, czy innych nadarzających się okazjach. Deser truskawkowa chmurka można zaserwować w pucharku, kieliszku czy też zwykłej szklance

Przepiski.pl
Szybkie rogaliki z owocami 97

Lubicie szybkie i proste desery? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam szybkie rogaliki z owocami, idealne do filiżanki ulubionej kawy. Rogaliki można przygotować z zaledwie 3 składników. Ja dodatkowo do ciasta dodaję zawsze odrobinę cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii. A nadzienie? Tu można dowolnie je modyfikować. U mnie dziś owoce z puszki, ostatnio były kawałki truskawki, a wcześniej marmolada. Takie(...)świeże owoce np. kawałki truskawki Przygotowanie: Do szerszej miski lub na blat wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier wanilinowy i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto.  Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkujemy cienko

Słodkie okruszki
Babeczki wiśniowe 120

wiśni (mogą być mrożone) 3 łyżki cukru 200 g mascarpone 150 g śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru   Przygotowanie: babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciastoCiasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych(...)masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.  Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. krem: Na początku przygotowujemy mus wiśniowy

Bon appetit mon amie
Rolada bezowa z rabarbarem 109

Rolada bezowa z rabarbarem Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu z rabarbaru. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.     Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki(...)250g serka mascarpone Mus z rabarbaru: 200g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta       *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier

Blog z Apetytem
Kruche ciasteczka “oczka” z dżemem lub nutellą 91

kruche ciasteczka wypełnione dżemem, nutellą czy marmoladą. Przepis i wykonanie są bardzo proste, a ciasteczka wychodzą piękne i idealnie nadają się do kawki. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia ciasta: 30 min Czas pieczenia: ok. 20 min   Składniki: (na ok. 33 sztuki czyli jedną blaszkę) 300 g mąki (prawie dwie szklanki) 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru(...)nadzienia ok. 150 g Przygotowanie: Mąkę wymieszaj w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym Dodaj zimne masło i rozdrobnij do uzyskania kruszonki Dodaj jajko i krótko wyrób jednolite ciasto Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min Porcjuj ciasto np. za pomocą łyżeczki i formuj w dłoniach lekko spłaszczone kulki Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodki Blog
Tartaletki "Malinowa chmurka" 129

wiem czy jest ktoś, kto jeszcze nie próbował oryginalnej wersji malinowej chmurki. Czym się charakteryzuje? Mnogością smaków- znajdziecie tutaj kruche ciasto, pyszną galaretkę malinową z kwaskowymi owocami, puszysty krem, słodką, chrupiącą bezę i migdały. Deser ten można przygotować w formie ciasta i znajdziecie je tutaj , ale dziś zachęcam do przygotowania wersji mini.  Składniki na 8 sztuk   Ciasto: 150g(...)soli oraz żółtka z małych jajek siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy. Schładzamy w lodówce minimum godzinę, a następnie dzielimy na 8 części i wylepiamy foremki do tartaletek. Na cieście układamy kawałki papieru do pieczenia, wysypujemy groszek, żeby obciążyć ciasto by nie wybuliło nic w trakcie pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Seromakowiec czyli sernik z makiem 88

konkretnie orzechów włoskich i migdałów. Oblany solidną ilością orzeźwiającego cytrynowego lukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przekładany łaciaty sernik z masą makową 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz.  5 min. Kalorie 310 kcal Sernik twarogowy z masą makową z kawałkami orzechów włoskich i migdałów(...)będzie już całe zapełnione obiema masami, stwórz kolejną warstwę: teraz masę makową nakładaj na wcześniejszą warstwę masy serowej i odwrotnie. Postępuj w ten sposób do wykończenia składników. Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika na 65 minut. Upieczony sernik z makiem wystudź na blacie kuchennym. Przełóż na paterę i udekoruj świeżo przygotowanym lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. ZOBACZ

ProstePesto.pl
Pierogi z serem na słono 74

Pierogi z serem na słono. Przepis na pierogi z białym serem na słono. Składniki na ciasto pierogowe: ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko szczypta soli 2 łyżki stopionego masła około 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Nadzienie do pierogów z serem: 500g białego sera twarogowego 2 jajka 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub świeżej mięty(...)pieprzowej sól do smaku Pierogi z serem. Przepis na pierogi z serem na słono. Krok 1. Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając w razie potrzeby wody

Moja Książka Kucharska
Szarlotka bananowa 116

powstał w ramach naszej wakacyjnej szkoły gotowania z moimi dziećmi – jest banalnie prosta. Najdłużej schodzi się przy obieraniu jabłek a potem ścieraniu ich na tarce – samo składanie ciasta – przesypywanie warstw jabłek z bananami warstwą sypką to już kwestia dosłownie 5 minut. PRZEPIS SZARLOTKA BANANOWA Składniki: 1,5 kg jabłek 3 banany sok z 1 cytryny(...)Zaraz potem na owoce wysypujemy drugą część suchej mieszanki, a na nią wykładamy drugą część owoców. Na wierzch wysypujemy trzecią, ostatnią część suchej mieszanki produktów. Na koniec na wierzchu ciasta równomiernie rozkładamy wiórki masła (można też masło roztopić i polać wierzch). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (grzanie góra dół) i pieczemy przez ok godzinę. Zostawiamy

Dorota Smakuje
Tort z truskawkami i galaretką 109

sezonie na truskawki obowiązkowo musi być u mnie ciasto na biszkopcie z kremem i galaretką. W tym roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch blatów biszkoptowych, przełożone kremem i podwójnie truskawkowe. Ten tort wymagał trochę pracy, ale efekt wszystko wynagrodził. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie i mocno truskawkowe :) Krem to mój najnowszy udany eksperyment, który ostatnio bardzo często wykorzystuje(...)ciast czy deserów. Nie jest to klasyczna bita śmietana, czy budyń ale połączenie chudego twarogu, serka waniliowego oraz mascarpone. Ten krem wychodzi gęsty, więc nie ma potrzeby dodawania żelatyny, nie trzeba też uważać przy miksowaniu, bo nie nam się na pewno nie zważy, ani nie rozpłynie. W połączeniu z puszystym biszkoptem smakuje idealnie. No a galaretka i truskawki tylko wieńczą

Healthy food explorer
SERNIK NA ZIMNO NA MLECZKU KOKOSOWYM, TORCIK Z PIANKĄ I Z OWOCAMI 119

także mleko krowie, choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę). U nas po części z konieczności, po części  z preferencji smakowych- coraz bardziej odpowiada nam smak ciast na bazie mleczka kokosowego. To ciasto- torcik na 2-gie urodziny naszej Małej Wielbicielki owoców. Zauroczyło swym smakiem nie tylko Jubilatkę, choć gości było niewielu, to ciasto znikało błyskawicznie(...)programie do pieczenia biszkoptów. Przed wystawieniem z piekarnika, można sprawdzić na środku patyczkiem, czy jest dopieczony. Formę wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości ok. 50cm na podłogę, ciasto doznaje wstrząsu i staje się równe (a nie wybrzuszone środkiem, a wklęśnięte i skurczone bokami). Stosuję tę metodę od kilku lat i zawsze się sprawdza. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Masa owocowa

Smaczne Zdrowe
truskawkowa pianka z owocami i galaretką bez pieczenia + film krok po kroku 105

składniki : 300 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru – opcjonalnie 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa + 400 ml gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania