ciasto - 162258 przepisów (strona:3044/10818)

Świąteczne ciasteczka z masą makową 69

zbędnie upiększających dodatków. Można je tak podać lub udekorować w/g własnego pomysłu, albo po prostu oblać gorzką czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Ja pozostawiłam je w wersji „roboczej”. Do ciasta dodałam minimalną ilość cukru, ponieważ po upieczeniu smarowałam ciastka miodem, który delikatnie w nie wsiąka i nadaje im miodowego smaku. Miód pozwala również na lepsze trzymanie masy makowej miedzy dwoma(...)ciastkami. Ciastka można przygotować oprócz lub zamiast tradycyjnego makowca. Zapakowane w dekoracyjny celofan mogą być ładnym i smacznym prezentem. Świąteczne ciasteczka z masą makową  Składniki na ciasto 600g mąki orkiszowej jasnej, 300g masła, 100g cukru pudru, 2 jajka, sól do smaku, ewentualnie odrobinę zimnej wody. Siekamy masło z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt

Leśny Zakątek
Piernik kawowy z powidłami 52

Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą(...)dodanej kawy, która dodaje delikatnej goryczki. Ciasto ma intensywnie korzenny smak i aromat, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia polewa z czekolady deserowej. Piernik jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania. To idealna propozycja dla osób, które nie zdążyły nastawić ciasta na piernik staropolski dojrzewający.  Składniki: 120 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki na jogurcie 57

mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, dodajemy jogurt i żółtka. Wlewamy naszą mieszankę z rondelka i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste i klejące. Takie ma być. Miskę z ciastem wstawiamy na noc do lodówki. Po schłodzeniu ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Podsypujemy mąką blat lub matę. W razie potrzeby(...)można też delikatnie podsypać ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm (można zrobić nawet ciut grubsze). Wycinamy pierniczki. Układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą blaszkę (mi wyszły 3, ilość zależy od wielkości pierniczków) pieczemy około 12 min w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Ciasta na Boże Narodzenie 160

Przepisy na ciasta w okresie świąt Bożego Narodzenia, to rzecz niezbędna. Serniki, makowce czy pierniki, to te najpopularniejsze, których zapach od razu przypomina, że świętowania nadszedł czas! Przedstawiam Wam moje sprawdzone i ulubione przepisy na świąteczne słodkości, które najczęściej goszczą na moim stole. Serniki Sernik doskonały to jeden z moich ulubionych przepisów i należący do tej grupy serników, która zawsze(...)delikatny i kremowy wypiek o aromacie cytryny. Makowce Strucla makowa vel makowiec zawijany to wypiek bez którego święta się nie obejdą! Wilgotny, pełen maku i bakali, otoczony puszystym ciastem drożdżowym z dużą ilością masła. Makowiec z bezą na kruchym spodzie to wspaniały wypiek, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wygląda doskonale na świątecznym stole. Piernik Piernik błyskawiczny to przepis

Słodki Blog
Wigilijny Quiche 232

dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik  lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą jest kruche wytrawne ciasto i masa jajeczno - śmietanowa. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować(...)większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól do smaku. Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Wykładamy ciastem 5 foremek do zapiekania o średnicy 11cm. Zapiekamy w temp. 200st do zrumienienia. Na zapieczone ciasto wykładamy

Leśny Zakątek
Kruche babeczki wytrawne do przekąsek lub sałatek 72

masła lub margaryny o temperaturze pokojowej szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% oraz metalowe foremki do babeczek Link do filmiku z przepisem na: Wytrawne babeczki Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem. Na blat wysypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i masło. Składniki łączę ze sobą, tak żeby powstały grudki, przypominające grubą kruszonkę. Następnie do ciasta dodaję żółtka, śmietanę(...)zagniatam. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 40 minut. Schłodzone ciasto wałkuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 4 milimetrów. I foremką troszkę większą od foremki, wykrawam krążki i wyklejam nimi foremki na babeczki. Przed pieczeniem nakłuwam ciasto widelcem i ustawiam foremki na blasze do pieczenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
Pierniczki owsiane 62

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W zimnym i suchym miejscu możemy przechowywać je nawet kilka miesięcy. Za pierwowzór dzisiejszych pierniczków niektórzy uważają miodowe ciastka z pieprzem wypiekane już w starożytnym Rzymie. Wiele osób początków tych pysznych ciastek dopatruje się dopiero(...)misce suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i ksylitol, a następnie dolej olej, miód i ponownie wymieszaj. 2. Do wymieszanych składników wbij jajko i wszystko zmiksuj. 3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut. 4. Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto z miski i wyrabiaj rękoma. Jeśli będzie zbyt luźne dosypuj po trochu mąki, dopóki ciasto nie przestanie

Z notatnika dietetyka
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 47

sezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić  w farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami(...)ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw.  Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest  smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane w gęstym cieście naleśnikowym

Przepiski.pl
Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana 61

należy. Typ 630 ma 10,6g białka.   Oto co autor napisał o tym chlebie  ⬇ Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną , moje godziny prowadzenia ciasta Zaczyn na 14-16 godzin w temperaturze 21st. Wieczór dzień przed pieczeniem chleba godz.20.45 318g mąki żytniej razowej, 264g wody, 17g zakwasu. Mąka zaparzana można wykonać w trakcie przygotowania zaczynu(...)przed pieczeniem chleba godz. 20,45 181g mąki żytniej razowej, 181g wrzącej wody. Mąkę zalewamy wrzątkiem przykrywamy szczelnie folią.  Następny dzień po 14 godzinach fermentacji godz.10,50  Ciasto właściwe  599g odejmujemy 17g zaczynu do następnego wypieku, 362g mąki zaparzanej,  227g mąki żytniej razowej, 181g mąki wysokoglutenowej, u mnie mąka orkiszowa typ 630,  264g wody

Leśny Zakątek
domowe pierogi z ruskim farszem... 57

Składniki: farsz ruski: ziemniaki 1/2 kg ugotowane w osolonej wodzie, twaróg śmietankowy 25 dag, cebula duża + masło 1/4 kostki + papryka ostra 1 łyżeczka + sól 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki ciasto na pierogi: mąka tortowa 70 dag, masło 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, woda gorąca 350-400 ml, mąka do podsypania blatu - ile potrzeba Cebulkę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć(...)twaróg w prasce do ziemniaków przecisnąć, dodać majeranek, pieprz mielony i wszystko dobrze wymieszać. Mąkę tortową wsypać do miski, dodać masło, sól, wlać gorącej wody i wyrobić sprężyste ciasto. Z porcji ciasta na blacie posypanym mąką rozwałkować cienki placek, szklanką wykrawać placki. Na każdy placek na środku nakładać łyżeczką porcję farszu. Placek złożyć na pół i lepić brzegi pierogów. Wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki chlebek bez drożdży 67

miód. 3. Wlać olej i krótko zamieszać. 4. Wsypać mąkę, siemię lniane i słonecznik. Zamieszać i zostawić na 5 minut. 5. W tym czasie okrągłą foremkę wyłożyć papierem. Z ciasta na chlebek uformować kulę i lekko przypłaszczyć. 6. Lekko zwilżyć wodą i posypać ziarenkami. Naciąć ostrym nożem, najlepiej na krzyż. 7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni

dolcevitainmykitchen
Piernik marchewkowy 369

pachnące przyprawą korzenną ciasto, przełożone powidłami śliwkowymi, niewątpliwie kojarzy się już ze zbliżającymi się świętami. Sekretnym składnikiem jest tu dodatek startej marchewki. Marchewka nie jest ani widoczna, ani wyczuwalna, natomiast nadaje całości wilgotności. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu zcukrempudrem. Ciasto bardzo nam smakowało. 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżki(...)widocznie zwiększy swoją objętość (około 7-10 minut). Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, a kolejno dodajemy startą marchewkę. Na koniec dodajemy składniki suche, mieszamy łyżką, tylko do połączenia. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty, przekładamy powidłami. Wierzch

Smaki Na Talerzu
Szybkie paszteciki z kapustą 1420

ciepło. Smakują rewelacyjnie, szczególnie z filiżanką ciepłego barszczyku. Te przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami można przygotować naprawdę w ekspresowym tempie. Wystarczy przygotować farsz i zawinąć go w ciasto francuskie, następnie zapiec i gotowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto. Smacznego! SZYBKIE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek(...)dusimy przez 5 minut. Dodajemy odciśniętą kapustę i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki do smaku. Przygotowany farsz przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 prostokąty, wzdłuż dłuższego boku. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Następnie każdy prostokąt zwijamy w rulonik, (łączeniem do dołu). Następnie każdy

Przepiski.pl
Ciasto cytrynowe 57

Proste i łatwe do wykonania ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, które może być świetnym pomysłem na niedzielny deser albo alternatywą dla urodzinowego tortu! Gorąco polecam to ciasto cytrynowe! Zamiast tradycyjnego tortu polecam również ciasto Fale Dunaju . Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 3/4 szklanki (180 ml) mąki pszennej (lub mąki orkiszowej jasnej typu 700) 1 łyżeczka(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja).  Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania