ciasto - 162258 przepisów (strona:3039/10818)

Najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc 76

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się różnego rodzaju ciasta i wypieki. Oto lista najbardziej popularnych przepisów na moim blogu: Babka wielkanocna – klasyczne ciasto, które nie może zabraknąć na polskim stole wielkanocnym. Najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc -- AleTorcik! | Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
tort o smaku białej czekolady wiśni oraz czekoladowych trufli 61

ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i olej. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st.C przez ok. 30 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy w formie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim. 61

masła zimnego 2 łyżki kwaśnej śmietany ½ szklanki cukru pudru Instrukcje Wszystkie składniki przekładamy do miksera, malaksera lub na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (delikatnie podsypując mąką) do 0,5 cm grubości. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem

To co lubię - gotuję i polecam
Zebra 40

Zebra to ciekawe ciasto powstające poprzez wylewanie naprzemienne ciemnej i jasnej masy. Bardzo ładne wygląda i super smakuje. Składniki 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. oleju 1 szkl. wody gazowanej Dodatkowo: 2 łyżki kakao 0,5 szkl. mąki Przygotowanie 5 jajek utrzeć, dodać(...)szkl. cukru i cukier waniliowy. Następnie dodać 2,5 szkl. przesianej mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać 1 szkl. oleju i 1 szkl. wody gazowanej. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki kakao do drugiej 0,5 szkl mąki. Ciasto wylewać do formy (10x25cm) po dwie łyżki na przemian. Piec w 180 stopniach

Wasze Przepisy
Babka cytrynowa 45

jeśli takowej nie posiadasz. Z powodzeniem można ją upiec w zwykłej keksówce. Przygotowanie tej babki cytrynowej nie wymaga wielu składników i specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego jest to również świetne ciasto dla osób zaczynających swoje przygody z wypiekami. BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS Składniki 180 g mąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa) 125 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania kisielu(...)dodajemy suche składniki do masy jajecznej. 5. Następnie dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy masło. 6. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez o. 30 minut, do tzw suchego patyczka. 7. Po upieczeniu i ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle

Przepiski.pl
Dietetyczna rolada biszkoptowa z truskawkami bez cukru 54

Dietetyczna rolada biszkoptowa z truskawkami bez cukru . Tym razem zrobiłam ciasto bez cukru słodzone erytrolem, upiekłam biszkopt bez cukru, krem serowy bez cukru i zrobiłam różowy lukier bez cukru. Cała rolada ma 1130 kcal, pokroiłam na 20 kawałków, każdy kawałek ma tylko 56,5 kcal. Ciasto idealne dla osób na deficycie kalorycznym. Dieta nie jest mi straszna, mimo deficytu kalorycznego(...)zerknąć na przepisy poniżej: – Rolada biszkoptowa z lodami i malinami – Rolada z musem jabłkowym i czekoladą – ekspresowa rolada z gruszkami Zapraszam też po przepisy na Pyszne ciasta na Święta Pyszna rolada biszkoptowa z truskawkami słodzona erytrolem to kolejny fit przepis. Biszkopt zrobiłam z: 4 jajek, 100 g erytrolu, ( 6 łyżek) szczypty soli, 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto pychotka bez pieczenia + film 44

Ciasto pychotka to przepyszny i prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi, bez konieczności włączania piekarnika. Składa się ono z chrupiących biszkoptów, pysznej masy kokosowej z mascarpone i masy kajmakowej. W tym przepisie, połączymy ze sobą klasyczne składniki w nowy sposób, aby stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia.     składniki na formę(...)dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów, na ciastka wykładamy masę kajmakową i starannie ją rozprowadzamy ( masę kajmakową można lekko podgrzać, żeby lepiej się rozsmarowała ). Wierzch ciasta posypujemy orzechami włoskimi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.   Artykuł Ciasto pychotka bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Gofry jak z budki 11754

gofry będą idealnie wypieczone, chrupiące i delikatne. Należy również pamiętać, by nie otwierać gofrownicy, kiedy gofry się pieką, a wiele osób popełnia ten błąd. Poniżej znajdziecie przepis na idealne ciasto na gofry, a trzymając się powyższych zasad, Wasze gofry z pewnością będą jak z budki. Zapraszam! PRZEPIS NA GOFRY JAK Z BUDKI Składniki 1,5 szklanki mąki 2 jajka(...)miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do żółtek, miksujemy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy ubite wcześniej białka, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Porcję ciasta wykładamy do nagrzanej wcześniej gofrownicy. Pieczemy 7-8 minut, bez otwierania gofrownicy. Gotowe gofry studzimy na kratce, co zapewni ich chrupkość. Uwaga! Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, u mnie

Przepiski.pl
Morele w gniazdku 40

Składniki na 18 sztuk: ? 9 świeżych moreli ? 1 ciasto francuskie ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Morele przekroić na połówki. Każdą naciąć na wierzchu ostrym nożem nie przecinając do końca. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy większej o 1 cm od średnicy moreli. ? Na każde kółko ciasta położyć połówkę moreli stroną od pestki(...)dołu. ? Roztrzepać żółtko z mlekiem. Pędzelkiem pomalować wystające ciasto i nacięte morele. ? Posypać ciasto i morele cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. ? Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.C na 10 minut. ? Smakują na ciepło i zimno. ? Ilość gniazdek zależy od wielkości moreli

To co kocham
Tarta pomidorowa z jajkiem 41

Składniki na 4-6 osób. Ciasto: ? 250 g mąki pszennej ? 250 g masła lub margaryny ? 250 g sera białego ? szczypta soli Farsz: ? 5 jajek ugotowanych ? 1 jajko surowe ? 4 pomidory ? 6 łyżek śmietany ? 1 serek topiony śmietankowy 100 g ? sól, pieprz, zioła prowansalskie ? posiekana natka pietruszki Wykonanie: ? Składniki ciasta zagnieść, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. ? Piekarnik nagrzać(...)st.C. ? Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki formy na tartę, uprzednio posmarowanej olejem. ? Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 mniut. ? Ugotowane jajka pokroić na plasterki, umyte pomidory pokroić w grubsze plastry. ? Wyłożyć na ciasto jajka, pomidory i na wierzch znów jajka. ? Surowe jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i zalać tartę. ? Na wierzchu ułożyć kawałeczki

To co kocham
Tort Koszyk z grzybkami 42

łyżeczki płaskie cukru pudru ? szczypta proszku do pieczenia ? 1 żółtko i 1 łyżeczka wody do smarowania ciastek Wykonanie dekoracji: ? Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i wyrobić twarde ciasto. ? Zrolować z kawałków ciasta 30 cieniutkich wałeczków i uformować 30 sztuk 12cm ósemek na bok tortu. ? Z reszty ciasta zrobić grzybki – wycinać okrągłe ciastka 4 i 6 cm średnicy(...)piekarniku do 180 st.C przez 10-15 minut. Kabłączek. ? 3 dkg mąki ? 1/2 jajka ? szczypta proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki masła ? 1/2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie kabłączka: ? Wyrobić twardawe ciasto. Zrolować cienki długi wałek, złożyć go na pół. Skręcić i zwinąć w kabłączek. ? Gotowy ma mieć 50-60 cm długości. Posmarować żółtkiem i piec w temp 180 st.C przez

To co kocham
Indyk w cieście francuskim z pieczarkami 46

obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów fileta z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? zioła prowansalskie ? 2 łyżki masła ? 1 kula mozzarelli ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. ? Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić. ? Gotowe pieczarki osączyć(...)płynu na sitku. ? Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. ? Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. ? Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. ? Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. ? Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić dekorację ale niekoniecznie. ? Gotowe posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez

To co kocham
Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 50

Nowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: ? resztki bigosu ok. 1 kg ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 torebki kaszy gryczanej ? 1 jajko Wykonanie: ? Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki. ? Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut(...)osolonej wodzie. ? Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. ? Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. ? Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. ? Piec w 200 st.C przez 30 minut. ? Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. ? Dobrze smakuje z keczupem

To co kocham
Faworki zwane chrustem 41

cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. ? Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. ? Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto. ? Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. ? Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. ? Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy(...)poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! ? Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. ? Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. ? Radełkiem kroić

To co kocham
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 37

kilku dni bardzo się nudzą. Kiedy wczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa ozdoba. Ciasto na muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe jak na czekoladożercę przystało. Składniki: ? 1,5 łyżeczki glukozy ? 1,5 łyżeczki żelatyny ? 25 ml gorącej wody ? 350 – 400 g cukru pudru(...)wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. ? Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo. ? Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe. ? Podzielić na kilka części, dodać barwniki i kakao oraz ponownie zagnieść. ? Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. ? Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać

To co kocham

Proponowane wyszukiwania