ciasto - 162907 przepisów (strona:3033/10861)

DROŻDŻOWY CHLEBEK ZIOŁOWO-CZOSNKOWY. ODRYWANY 297

jesli chodzi o jego złożenie), ale ... chyba taki jego urok 😉 Jeśli nie lubimy smaku i zapachu czosnku, spokojnie możemy go w przepisie pominąć, wykorzystując same zioła.  Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej  300 ml ciepłej wody 40 g świeżych drożdży  0,5 łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka soli 4 łyżki oleju roślinnego Składniki na nadzienie ziołowo(...)cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną nam pracować czyli rosnąć. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, olej roślinny, pozostałą wodę i wyrośniety rozczyn z drożdzy. Wyrabiamy ciasto około 10 minut ręcznie, lub przy użyciu miksera z hakiem. Ciasto będzie wyrobione, jeśli będzie odchodzić od ścianek miksera lub od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
Babka czekoladowa z orzechami 114

subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka czekoladowa z orzechami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 250g masła w temperaturze pokojowej 160g cukru 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli(...)użyłam tortowej) 100g zmielonych orzechów laskowych 1-2 krople aromatu rumowego (niekoniecznie) Polewa: 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 90-100ml śmietanki kremówki 30% Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Formę do babki o średnicy 25-26cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć, tłuszczu w spray

Mała Cukierenka
Focaccia 113

100ml wody. Mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie przesiewamy resztę mąki na stolnicę, dodajemy sól, oliwę, resztę wody i mąki oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk i wkładamy je do miski oprószonej mąką. Zostawiamy ciasto na około 1-1,5 godziny. Przepis na: Pizza Parma na tortilli Ciasto(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-0,7 cm, przekładmy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószonym mąką. Zostawiamy na 30 minut. Następnie kciukiem robimy wgłębienia w cieście i wkładamy nasze dodatki. Smarujemy ją oliwą, oprószamy ulubionymi zioła i pieczemy w 200 st. C. przez 25 minut. Studzimy i podajemy jeszcze ciepłą. Smacznego! Artykuł Focaccia pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z konfiturą śliwkową i dżemem brzoskwiniowym z lawendą 75

dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka(...)Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę z bułeczkami. Pieczemy je w tej temp

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 60

Koniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka chowamy do lodówki. Na stolnicę przesiewamy mąkę, rozdrobnione pierniki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy lśniące, sprężyste ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Jabłka pozbawiamy skórek, gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy

Raj dla Podniebienia
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 61

farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania pierogów. Lubi małymi paluszkami gnieść puszyste ciasto, a potem lepić pierożki w różnym kształcie. W tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja. Co nam będzie potrzebne? Składniki ciasto 250 g ciepłej(...)robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 52

dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka(...)Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko podrosną. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 200 C i umieszczamy w nim blachę

Raj dla Podniebienia
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 69

moim Raju! Czy Ty też żałujesz, że kończy się lato? Żal Ci, że słoneczny, pełen ciepła czas już za nami? Jest jednak coś, co może poprawić nastrój. To ciasto na pocieszenie. Na koniec lata. Ma wszystko, co dobre, a połączenie czekoladowego brownie z delikatnym kremem to raj dla podniebienia. Tak naprawdę możesz użyć dowolnych, ulubionych owoców. Krem z każdymi będzie(...)smakował przepysznie! Spróbuj śmiało! Początek jesieni trzeba zacząć słodko. A co trzeba przygotować do brownie? Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie

Raj dla Podniebienia
Domowe chlebki pita z patelni – prosty przepis 110

łyżka oleju rzepakowego lub delikatnej oliwy z oliwek większa szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Miksę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką matę lub blat. Ciasto chwilę wyrabiamy

Słodkie okruszki
Czekoladowe ciasto z ciemną polewą i orzeszkami 94

Czekoladowe ciasto z ciemną polewą i orzeszkami Dziś mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zrobiłam na prośbę najbliższych. Proste w przygotowaniu. Idealne dla wielbicieli czekoladowych słodkości. Nic tylko piec i jeść ze smakiem My uwielbiamy takie czekoladowe słodkości. Ta wersja jest dodatkowo oblana ciemną polewą i posypana chrupiącymi orzeszkami w karmelu. Coś cudownego. Małe czekoladowe niebo. Koniecznie(...)sodę. Całość miksujemy do połączenia. Naszą czekoladową masę przekładamy łyżką do przygotowanej formy (u mnie tortownica 22 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką). Ciasto pieczemy około 45 min w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi 84

pieczenia: 18 minut Ilość : 16 sztuk Przygotowanie Wszystkie składniki łączymy razem ręcznie lub w robocie kuchennym ( wiórki kokosowe , kaszę mannę , cukier / ksylitol , masło i jajko ). Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego , lepimy kulkę którą dość mocno spłaszczamy. Później ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka nie rosną). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez(...)jest ostudzić na metalowej kratce . Przechowujemy w szczelnym pojemniku 3-5 dni. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy

WegePrzepis
Kotlety jajeczne 78

nich majonez , sól , pieprz , natkę pietruszki oraz odciśniętą bułkę . Całość dobrze mieszamy. Przygotowujemy miskę z roztrzepanym jajkiem , oraz osobną z bułką tartą do obtoczenia kotletów. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kotlety i obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej . Najlepiej często moczyć dłonie, gdyż masa bardzo się lepi. Kolety smażymy na rozgrzanym oleju na nieco większym ogniu, dopóki się(...)białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge

WegePrzepis

Proponowane wyszukiwania