ciasto - 162258 przepisów (strona:3029/10818)

Jak zastąpić karob? 40

Kakao Jednym z najpopularniejszych zamienników karobu jest kakao. Kakao ma podobny smak i konsystencję do karobu, dlatego może być używane w wielu przepisach jako zamiennik. Można go dodać do ciast, deserów, napojów i wielu innych potraw. Kakao jest również bogate w antyoksydanty i inne składniki odżywcze, co czyni go zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego karobu. 2. Czekolada Jeśli nie możemy użyć(...)karobu, czekolada może być kolejną opcją. Czekolada ma intensywny smak i konsystencję, która może zastąpić karob w wielu przepisach. Można ją dodać do ciast, muffinek, lodów i wielu innych deserów. Wybierając czekoladę, warto zwrócić uwagę na jej zawartość kakao – im wyższa, tym lepsza jakość i smak. 3. Mąka ziemniaczana Mąka ziemniaczana to kolejna alternatywa dla karobu. Ma delikatny smak

Żyję by jeść
Bobalki – kuchnia podkarpacka 27

Bobalki to tradycyjne wigilijne danie podawane na południu Podkarpacia. Co ciekawe, istnieją dwie różne wersje bobalków. W tradycji łemkowskiej bobalki, a właściwie „bobalky”, to gotowane małe kluseczki z ciasta pierogowego. Z kolei w kuchni bojkowskiej bobalkami nazywano malutkie drożdżowe bułeczki. W obu przypadkach bobalki podaje się obtoczone w maku z miodem. Praktycznie jest użyć trochę zmielonego maku przygotowywanego do pieczenia(...)bobalka miała pierwsza wyjść za mąż. Podstawowe informacje na temat przepisu pochodzą z Tygodnika Sanockiego nr 51 (1558). Bobalki – kuchnia podkarpacka Składniki (na 2 takie porcje, jak na zdjęciu): Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli Dodatkowo: 50 g maku 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru

Trzeci talerz
Rolada z dziką różą 37

proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Wcześniej w kilku miejscach dajemy na blachę odrobinę masła aby papier się nie przesuwał. Wylewamy ciasto na blachę i równo rozprowadzamy na blasze. Pieczemy w temp.170st przez 20 minut nie otwierając piekarnika. Po tym czasie, ciasto powinno być przyrumienione. Uchylamy odrobinę  piekarnik i czekamy kilka chwil(...)minuty. Następnie na blat stołu kładziemy arkusz papieru i przekładamy ciasto do góry papierem na którym się piekło. Delikatnie zrywamy papier z ciasta. Teraz powinien być przygotowany krem lub jak w tym przypadku dżem. Dopóki ciasto jest jeszcze ciepłe smarujemy go i zwijamy przy pomocy papieru.  To mój sposób na zwijanie rolady, która pięknie się roluje i nigdy

Leśny Zakątek
Pyszne półkruche paszteciki z kapustą 39

ilość i trochę zamrażam. Świetnie znoszą mrożenie, a odgrzane i podpieczone w piekarniku są jeszcze lepsze niż na świeżo. Przepis z kapustą kiszoną jest naszym faworytem więc zapodaję skład: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej pół kostki zimnego masła 1/2 szklanki kefiru lub gęstej, kwaśnej śmietany 1 żółtko 10 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli farsz(...)miodu 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonego kminku sól i pieprz czarny do smaku 3 łyżki wody dodatkowo: masło do duszenia białko do posmarowania wierzchu pasztecików ( zostanie po oddzieleniu żółtka do ciasta ) czarnuszka do posypania (może też być mak, sezam lub słonecznik ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw trzeba zrobić farsz. Musi on całkowicie wystygnąć więc możesz go zrobić nawet dzień wcześniej. Cebulę posiekaj

Ogrodnik w podróży
Ciasteczka rozetki 22

jajka 1 szklanka +1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładko, odstawiamy ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę wkładamy do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymujemy chwilę i osuszamy. Gorącą foremkę zanurzamy w cieście i od razu przenosimy do tłuszczu. Smażymy

Wasze Przepisy
Ciasto z kaszy manny 32

Ciasto z kaszy manny, czyli pomysł na pyszny deser do kawy. Robi się je błyskawicznie! Składniki 1 szkl. kaszy manny 1 litr mleka 1 szkl. cukru 250 g margaryny 3 łyżki kakao herbatniki Polewa pół kostki margaryny 1-1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżek kakao Przygotowanie Herbatniki wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać(...)przygotowana mieszaninę mleka i kaszki. Mieszać do zgęstnienia. Wylać ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta i pozostawić do wystygnięcia. Autor przepisu: Arleta The post Ciasto z kaszy manny first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto z kaszy manny 46

Ciasto z kaszy manny, czyli pomysł na pyszny deser do kawy. Robi się je błyskawicznie! Składniki 1 szkl. kaszy manny 1 litr mleka 1 szkl. cukru 250 g margaryny 3 łyżki kakao herbatniki Polewa pół kostki margaryny 1-1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżek kakao Przygotowanie Herbatniki wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać(...)przygotowana mieszaninę mleka i kaszki. Mieszać do zgęstnienia. Wylać ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta i pozostawić do wystygnięcia. Autor przepisu: Arleta Artykuł Ciasto z kaszy manny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
KETO PALUSZKI (bez glutenu, redukcja) 47

garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez ok, 1,5 min. Do rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na odpowiednią ilość porcji. Powinno wyjść ok. 20-25 cienkich paluszków takich(...)zdjęciu. Paluszki formować z ciasta dłońmi na stolnicy do uzyskania odpowiedniej grubości i długości wałeczków. Powinny być cieniutkie o średnicy ok 0,5-1 cm. Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Można dodatkowo delikatnie oprószyć je przyprawami. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C góra-dół i piec przez ok. 20-25 minut, obserwując by ciasto nie przypaliło się

Ola la LCHF
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 39

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym Aromatyczne i przepyszne. Podczas pieczenia tych rogalików w całym domu magicznie pachnie pieczonym jabłkiem i cynamonem.       Składniki: Ciasto 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 szklanki mąki pszennej 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie: 5 jabłek 3 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo(...)się płynne *** *** Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na cztery części i każdą kolejno rozwałkować na kształt koła *** *** Koło dzielimy

Blog z Apetytem
Ciasta bez pieczenia na święta 33

Ciasta bez pieczenia na święta stanowią prawdziwy fenomen kulinarny, który podbija serca nie tylko miłośników słodkości, ale także tych, którzy preferują szybkie i łatwe w przygotowaniu desery. Ale co sprawia, że te wyjątkowe wypieki są tak powszechne i uwielbiane? Dlaczego ciasta bez pieczenia na święta to dobry pomysł? Jednym z głównych powodów popularności ciast

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki wonton z sosem słodko kwaśnym 45

zajęciem i zdaję sobie sprawę, że tym brakuje dużo do oryginału, kształt zrobiłam najprostszy na wzór naszych uszek ale nadzienie jest fenomenalne! Nie sądziłam, że wyjdą mi tak przepyszne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne i po ugotowaniu wprost rozpływają się ustach. Sos słodko kwaśny podkreśla ich smak. Będziecie zachwyceni ;) Wszystkie niezbędne składniki do pierożków i innych egzotycznych dań kupicie(...)sklepie internetowym Kuchnie Świata  Składniki na około 45 sztuk: Ciasto: 40 dag mąki pszennej 4 dag mąki ryżowej 1 jajko 1 szklanka gorącej około 80*c wody Szczypta soli   Farsz: 50 dag mięsa mielonego z szynki 30 g suszonych grzybów shitake 100 ml bardzo zimnej wody 1 szklanka posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku

Wanilia i Kardamon
Orzechowe trójkąty z marcepanem 39

się! Ciasteczka są przepyszne, mocno orzechowe, z delikatnym posmakiem marcepanu. Ładnie wyglądają pokrojone właśnie na trójkąty. Są przepyszne i gorąco je Wam polecam. Przepis znalazłam na stronie Przyślij Przepis. Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 50 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko Masa: 400 g orzechów włoskich(...)wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki rozcieramy w dłoniach, łącząc ze sobą. Następnie dodajemy oba cukry, szczyptę soli oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na około 30-45 minut). Orzechy siekamy. Marcepan trzemy na dużych oczkach tarki. Łączymy z orzechami (ja dodatkowo ugniotłam marcepan

Smaki Na Talerzu
Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśniowym 42

uniwersalna i można z nią zaszaleć. Sama dość delikatna w smaku, chętnie przyjmuje wszelkie smaki i przyprawy. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na   DANIA Z DYNI  (zupy, ciasta, curry, placuszki),  a dziś kolejny przepis czyli kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygotowujemy jak kopytka i można je też podać na słodko z cynamonem(...)wymieszać, rozdrabniając przy tym ser, najlepiej to robić widelcem. 4.      Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową i solą, przełożyć do dyni. 5.      Ciasto dobrze wymieszać łyżką, jak będzie za rzadkie ( to zależy od dyni, wielkości jajka) to dosypać trochę mąki. Jak będzie dość zwarte, ale nadal klejące można już z niego robić kluseczki

Smaczny zeszyt
Ekspresowe bułki pszenne bez wyrastania. 38

instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Miód rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać suche składniki i powoli, mieszając dodać wodę z miodem. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć ciasto zacząć wyrabiać ręką do momentu zebrania całej mąki. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać na spójne ciasto następne 6 minut. Wyrobione dobrze ciasto uformować w wałek i podzielić(...)większe możecie podzielić je na mniej części). Każdą z części rozciągnąć na placek i zawijając jego brzegi do środka uformować bułeczkę. Patrz film. W uformowaniu ładnego kształtu pomoże rolowanie ciasta, środkiem dłoni, na stolnicy. Tak jak jest to pokazane na filmie. Uformowane bułeczki przełożyć na tacę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Tylnią częścią noża zrobić w nich wgłębienia w kształcie krzyża

Pani M - kuchnia smakowita
Ciasteczka rozetki 36

jajka 1 szklanka +1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładko, odstawiamy ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę wkładamy do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymujemy chwilę i osuszamy. Gorącą foremkę zanurzamy w cieście i od razu przenosimy do tłuszczu. Smażymy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania