prezentuję Wam muffinki a'la pączki! Złociste, bardzo aromatyczne i wypełnione domowym dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P). Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach konfiturę z czarnej porzeczki, która świetnie równoważy ciepłe smaki swoim owocowym obliczem. Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy(...)poniższych zdjęciach :) Jeżeli zatem macie ochotę na słodkie co nieco, a nie po drodze Wam ze smażeniem pączków lub chcecie sięgnąć po coś mniej tłustoczwartkowego, to mieszajcie to aromatyczne ciasto i wyciągajcie wyraziste dżemy, niech będzie pysznie, słodko i przytulnie :) Muffinki a'la pączki na ok. 12 szt Potrzebujesz: 260g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Kuchnia w Słońcu Skąpanażytnią. Dodać suszone drożdże, zakwas chlebowy oraz sól i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i olej. Dodać wodę do mąki i zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto (u mnie odbyło się to za pomocą haka robota). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Dodać do ciasta(...)pokrojone śliwki oraz żurawinę i całość zagnieść. Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mąką żytnią lub otrębami. Włożyć do niej ciasto i dłońmi zwilżonymi w wodzie równomiernie je rozłożyć. Wierzch posypać ziarnami słonecznika (opcjonalnie). Następnie ciasto zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do pieca i pieczemy 30 minut
My simple kitchenDzisiaj sprawdzony przepis na pyszne kruche rogaliki. Rogaliki, które przygotujecie z 2 składników. Ciasto to tylko mąka i serek mascarpone. Z podanej ilości wychodzi około 32 pysznych rogalików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki z 2 składników Porcje 32 Składniki Składniki na ciasto : 250 g serka mascarpone 200 g mąki tortowej Dodatkowo : marmolada 1 jajko(...)posmarowania Instrukcje Mascarpone i mąkę łączymy, następnie zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie dzielimy na 4 części. Każdą z nich po kolei wałkujemy na koło o średnicy około 22-23 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich kładziemy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym
To co lubię - gotuję i polecamktórego autorką jest moja znajoma Ania. Zapewniała, że pączki są puszyste jak chmurki i faktycznie takie wyszły. Nie miałam pomysłu na wykorzystanie żółtek, więc dodałam je do ciasta. Pączki wyszły rewelacyjne a przepis nie należy do trudnych i skomplikowanych :) SKŁADNIKI NA 20 ŚREDNICH PĄCZKÓW: 25 g świeżych drożdży lub 1 paczka suszonych 4 łyżki cukru(...)drożdże i ok. 4 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dodajemy mąkę, cukier waniliowy, olej, roztrzepane żółtka. Wlewamy rozczyn i wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem, w maszynie do chleba lub ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy, Wałkujemy
Pani na deserpokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać galaretkę w wrzącej wodzie, wlać do przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych z cukrem żółtek. Do utartych żółtek na puszysto wmieszać łyżką budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę(...)przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone ciasto, zrolować i gotowe. Autor przepisu: Dorota The post Rolada jabłkowa first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisykakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubijcie jajka i dodajcie mleko oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszajcie. Połączcie zawartość obu naczyń i mieszajcie, aż uzyskacie jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzejcie patelnię na średnim ogniu i posmarujcie ją odrobiną masła lub oleju. Na rozgrzaną patelnię wlejcie niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni. Smażcie naleśniki przez około(...)syrop klonowy. Naleśniki kakaowe z czekoladą Jeśli chcecie dodać jeszcze więcej kakaowego smaku do swoich naleśników, możecie przygotować naleśniki kakaowe z czekoladą. Wystarczy dodać dwie łyżki kakao do ciasta podczas mieszania składników. To prosty sposób na wzmocnienie smaku czekolady i uczynienie tej potrawy jeszcze bardziej apetyczną. Niezwykła rozkosz dla podniebienia Naleśniki z czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich intensywny
Ania i Marcin gotująNapisze tak: ono jest pyszne, delikatny krem i nieziemsko pyszne ciasto. Czegóż chcieć więcej, tylko kubek kawy czy herbaty albo czystka jak lubicie i deser gotowy. Ciasto robi się szybciutko, potem pieczenie, krem zrobimy w międzyczasie. Potem już tylko przekładamy cisto kremem i gotowe! ciasto kroimy na kawałki i zajadamy ze smakiem. Pyszne ciasto bananowe - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemarmolada do nadzienia 1 jajko do posmarowania cukier do posypania grzebieni Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy ją sobie na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na brzegu ciasta, wzdłuż wykładamy małą łyżeczką marmoladę. Zwijamy w rulon, do połowy ciasta, odcinamy(...)Rulon dzielimy na 3 równe części. Każdą z części nacinamy do połowy. U kładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginając każde ciasto w łuk. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Ułożone na blaszce grzebienie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut
Walijskie Pichcenieposypania Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy do środka żółtka, wsypujemy cukier, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie dodajemy schłodzone masło i energicznie zagniatamy rękami, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy tradycyjne faworki i zawijamy je. Smażymy natychmiast
Wasze PrzepisyOdkryj smak włoskiej kuchni z naszym przepisem na szybki i łatwy Stromboli. To proste, ale efektowne danie łączy w sobie delikatnie przyprawioną ciasto pizzowe z soczystym indykiem, kremowym serem Muenster i pikantnymi papryczkami. Posmarowany musztardą i posypany świeżymi ziołami, Stromboli staje się idealnym wyborem na szybką kolację lub wykwintny posiłek. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne, to danie(...)indykiem Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi indyk, mięso, przekąska Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 8 porcji Author Magdalena Składniki 1 tuba około 390g ciasta na pizzę z lodówki 225 g cienko pokrojonego indyka z delikatesów 225 g cienko pokrojonego sera Muenster 1/4 szklanki kiszonych papryczek 2 łyżeczki
ale Pyszniecukru (lub innego dżemu) 3 szklanki mąki Orzechy, bakalie 2 białka W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut
Słodki sentymentcukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi(...)zwijam w rulon. 4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki smaruję białkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasicukier, następnie żółtka i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 20-25 min. składniki na krem budyniowy
Domowy Smak Jedzeniasię z odwiedzinami u babci, gdy z kubkiem malinowej herbaty zajadaliśmy najlepsze faworki na świecie. Zawsze myślałam, że ich zrobienie wymaga niezwykłego wysiłku i nadprzyrodzonych wręcz zdolności, żeby z ciasta powstały takie leciutkie, kruche chrusty. Odkąd robię je ze sprawdzonego przepisu - udają się za każdym razem. I wcale nie ma potrzeby wybijania ciasta wałkiem, wystarczy zagniatać je kilkakrotnie składając(...)smażenia: 5 kostek smalcu lub ok 1 litr oleju do oprószenia: cukier puder Mąkę przesiać z solą, zagnieść ze śmietaną, żółtkami i spirytusem. Gdy składniki się połączą, zagniatać ciasto składając je, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte na ok 15 minut, następnie jeszcze raz zagnieść składając. Można również wybić ciasto wałkiem, również składając je kilkakrotnie. Owinąć folią i odstawić
Obiad gotowyWitam serdecznie i zapraszam na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Są bardzo smaczne i ładnie wyglądają, polecam je przygotować. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: ciasto francuskie 3 okrągłe foremki różnej wielkości dżem (na przykład wiśniowy) cukier puder Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie ze sklepu, rozwijam i przekładam(...)ciastka się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika i zdejmuję z blachy. Gotowe ciastka możemy oprószyć cukrem pudrem. Ciasta są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje