ciasto - 162258 przepisów (strona:3026/10818)

Muffinki a'la pączki 40

prezentuję Wam muffinki a'la pączki! Złociste, bardzo aromatyczne i wypełnione domowym dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P). Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach konfiturę z czarnej porzeczki, która świetnie równoważy ciepłe smaki swoim owocowym obliczem. Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy(...)poniższych zdjęciach :) Jeżeli zatem macie ochotę na słodkie co nieco, a nie po drodze Wam ze smażeniem pączków lub chcecie sięgnąć po coś mniej tłustoczwartkowego, to mieszajcie to aromatyczne ciasto i wyciągajcie wyraziste dżemy, niech będzie pysznie, słodko i przytulnie :) Muffinki a'la pączki na ok. 12 szt Potrzebujesz: 260g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami i żurawiną. 35

żytnią. Dodać suszone drożdże, zakwas chlebowy oraz sól i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić miód i olej. Dodać wodę do mąki i zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto (u mnie odbyło się to za pomocą haka robota). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Dodać do ciasta(...)pokrojone śliwki oraz żurawinę i całość zagnieść. Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mąką żytnią lub otrębami. Włożyć do niej ciasto i dłońmi zwilżonymi w wodzie równomiernie je rozłożyć. Wierzch posypać ziarnami słonecznika (opcjonalnie). Następnie ciasto zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do pieca i pieczemy 30 minut

My simple kitchen
Rogaliki z 2 składników. 49

Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszne kruche rogaliki. Rogaliki, które przygotujecie z 2 składników. Ciasto to tylko mąka i serek mascarpone. Z podanej ilości wychodzi około 32 pysznych rogalików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki z 2 składników Porcje 32 Składniki Składniki na ciasto : 250 g serka mascarpone 200 g mąki tortowej Dodatkowo : marmolada 1 jajko(...)posmarowania Instrukcje Mascarpone i mąkę łączymy, następnie zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie dzielimy na 4 części. Każdą z nich po kolei wałkujemy na koło o średnicy około 22-23 cm. Dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym z nich kładziemy niewielką ilość marmolady. Zawijamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym

To co lubię - gotuję i polecam
PĄCZKI NA BIAŁKACH 191

którego autorką jest moja znajoma  Ania. Zapewniała, że  pączki są puszyste jak chmurki i faktycznie takie wyszły. Nie miałam pomysłu na wykorzystanie żółtek, więc dodałam je do ciasta. Pączki  wyszły rewelacyjne a przepis nie należy do trudnych i skomplikowanych :)   SKŁADNIKI NA 20 ŚREDNICH PĄCZKÓW: 25 g świeżych drożdży lub 1 paczka suszonych  4 łyżki cukru(...)drożdże i ok. 4 łyżek mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski dodajemy mąkę, cukier waniliowy, olej, roztrzepane żółtka. Wlewamy rozczyn i wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem, w maszynie do chleba lub ręcznie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyrabiamy, Wałkujemy

Pani na deser
Rolada jabłkowa 82

pokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać galaretkę w wrzącej wodzie, wlać do przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych z cukrem żółtek. Do utartych żółtek na puszysto wmieszać łyżką budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę(...)przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone ciasto, zrolować i gotowe. Autor przepisu: Dorota The post Rolada jabłkowa first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Naleśniki z czekoladą 31

kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubijcie jajka i dodajcie mleko oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszajcie. Połączcie zawartość obu naczyń i mieszajcie, aż uzyskacie jednolite ciasto bez grudek. Rozgrzejcie patelnię na średnim ogniu i posmarujcie ją odrobiną masła lub oleju. Na rozgrzaną patelnię wlejcie niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je równomiernie po powierzchni. Smażcie naleśniki przez około(...)syrop klonowy. Naleśniki kakaowe z czekoladą Jeśli chcecie dodać jeszcze więcej kakaowego smaku do swoich naleśników, możecie przygotować naleśniki kakaowe z czekoladą. Wystarczy dodać dwie łyżki kakao do ciasta podczas mieszania składników. To prosty sposób na wzmocnienie smaku czekolady i uczynienie tej potrawy jeszcze bardziej apetyczną. Niezwykła rozkosz dla podniebienia Naleśniki z czekoladą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich intensywny

Ania i Marcin gotują
Pyszne ciasto bananowe 30

Napisze tak: ono jest pyszne, delikatny krem i nieziemsko pyszne ciasto. Czegóż chcieć więcej, tylko kubek kawy czy herbaty albo czystka jak lubicie i deser gotowy. Ciasto robi się szybciutko, potem pieczenie, krem zrobimy w międzyczasie. Potem już tylko przekładamy cisto kremem i gotowe! ciasto kroimy na kawałki i zajadamy ze smakiem. Pyszne ciasto bananowe - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KRUCHO-DROŻDŻOWE GRZEBIENIE 32

marmolada do nadzienia 1 jajko do posmarowania  cukier  do posypania grzebieni Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy kulę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy ją sobie na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm. Na brzegu ciasta, wzdłuż wykładamy małą łyżeczką marmoladę. Zwijamy w rulon, do połowy ciasta, odcinamy(...)Rulon dzielimy na 3 równe części. Każdą z części  nacinamy do połowy.  U kładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginając każde ciasto w łuk. Identycznie postępujemy z resztą ciasta. Ułożone na blaszce grzebienie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut

Walijskie Pichcenie
Tradycyjne chrupiące faworki 29

posypania Przygotowanie Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy do środka żółtka, wsypujemy cukier, szczyptę soli i siekamy nożem. Następnie dodajemy schłodzone masło i energicznie zagniatamy rękami, dolewając piwo tak, aby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je bez trudu wyciągać i rozciągać. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy tradycyjne faworki i zawijamy je. Smażymy natychmiast

Wasze Przepisy
Przepis na Szybki i łatwy stromboli z indykiem 39

Odkryj smak włoskiej kuchni z naszym przepisem na szybki i łatwy Stromboli. To proste, ale efektowne danie łączy w sobie delikatnie przyprawioną ciasto pizzowe z soczystym indykiem, kremowym serem Muenster i pikantnymi papryczkami. Posmarowany musztardą i posypany świeżymi ziołami, Stromboli staje się idealnym wyborem na szybką kolację lub wykwintny posiłek. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczne, to danie(...)indykiem Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi indyk, mięso, przekąska Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 8 porcji Author Magdalena Składniki 1 tuba około 390g ciasta na pizzę z lodówki 225 g cienko pokrojonego indyka z delikatesów 225 g cienko pokrojonego sera Muenster 1/4 szklanki kiszonych papryczek 2 łyżeczki

ale Pysznie
Babka pomidorowa 38

cukru (lub innego dżemu) 3 szklanki mąki Orzechy, bakalie 2 białka W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut

Słodki sentyment
Drożdżowe ślimaki z powidłem i migdałami 33

cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi(...)zwijam w rulon. 4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki smaruję białkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
tort ambasador 39

cukier, następnie żółtka i powoli wlewamy olej cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 20-25 min. składniki na krem budyniowy

Domowy Smak Jedzenia
Faworki (chruściki) 126

się z odwiedzinami u babci, gdy z kubkiem malinowej herbaty zajadaliśmy najlepsze faworki na świecie. Zawsze myślałam, że ich zrobienie wymaga niezwykłego wysiłku i nadprzyrodzonych wręcz zdolności, żeby z ciasta powstały takie leciutkie, kruche chrusty. Odkąd robię je ze sprawdzonego przepisu - udają się za każdym razem. I wcale nie ma potrzeby wybijania ciasta wałkiem, wystarczy zagniatać je kilkakrotnie składając(...)smażenia: 5 kostek smalcu lub ok 1 litr oleju do oprószenia: cukier puder Mąkę przesiać z solą, zagnieść ze śmietaną, żółtkami i spirytusem. Gdy składniki się połączą, zagniatać ciasto składając je, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte na ok 15 minut, następnie jeszcze raz zagnieść składając. Można również wybić ciasto wałkiem, również składając je kilkakrotnie. Owinąć folią i odstawić

Obiad gotowy
Ekspresowe ciastka z ciasta francuskiego – piękne pyszne i łatwe w przygotowaniu – ciastka różyczki 26

Witam serdecznie i zapraszam na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciastka z ciasta francuskiego. Są bardzo smaczne i ładnie wyglądają, polecam je przygotować. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: ciasto francuskie 3 okrągłe foremki różnej wielkości dżem (na przykład wiśniowy) cukier puder Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z ciasta francuskiego Przygotowanie: Ciasto francuskie ze sklepu, rozwijam i przekładam(...)ciastka się zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone od razu wyjmuję z piekarnika i zdejmuję z blachy. Gotowe ciastka możemy oprószyć cukrem pudrem. Ciasta są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania