Tradycyjne, słodkie ciasto z masy z twarogu na spodzie z kruchego ciasta. Ciekawe w Polsce i krajach Europy. Wersja z owocami ma sezonowe dodatki – najczęściej truskawki, maliny, borówki lub brzoskwinie. Owoce można ułożyć na wierzchu lub dodać do masy serowej. Sernik jest bogaty w białko i wapń. Może być pieczony lub na zimno. Często podawany w kawiarniach oraz jako(...)owocami to świetne dobranie kremowej konsystencji sera z kwaskową nutą świeżych dodatków. Tradycyjny przepis wymaga użycia twarogu, jajek, cukru oraz dodatku świeżych owoców sezonowych, najczęściej truskawek, malin lub borówek. Ciasto można przygotować na zimno lub w wersji pieczonej, która wymaga około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wielkość kaloryczna jednej porcji to średnio 350-400 kcal, co czyni
Czynniki pierwszepyszne rogaliki zawsze jest pora, więc dziś rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą. Już kiedyś wstawiłam przepis na podobny wypiek, a mianowicie smalcowki z serem. One też były z ciasta krucho - drożdżowego ale na smalcu. Dziś tradycyjnie, bez żadnych modyfikacji rogaliki. Można je zrobić z różnymi nadzieniami, ja akurat miałam pod ręką marmoladę. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50g świeżych(...)minut. Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, dodałam szczyptę soli oraz pokrojone na plasterki zimne masło. Wbiłam jajka i wlałam wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam jednolite elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i wstawiłam na godzinę do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie ciasto podzieliłam na cztery równe części. Każdą część ciasta walkowalam na okrągły placek
Waniliowe Improwizacjedrożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy esencje waniliowa, żółtka oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia(...)około 1 h. 4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 4 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na posmarowanym masłem koszyku, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ps. jeśli boicie się o przyklejenie bułek do koszyka, połóżcie je na kawałku popiera do pieczenia. 5. Po wyrośnięciu
Gotowanie...to proste !świetny pomysł na obiad, lub kolację. Kruchy spód, chrupiące warzywa i masa śmietankowo serowa. Delikatna i krucha, smakuje na ciepło i na zimno. Sprawdźcie przepis. Składniki: Ciasto kruche: 200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g. masła 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 1 opakowanie warzyw do piekarnika FROSTA 150 g. śmietanki 30 % 2 jajka(...)feta sól, pieprz Dodatkowo: Trochę oleju do podsmażenia warzyw Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, 20-30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Schłodzone ciasto
Agusiowe smakołykizaczyn z drożdży, wody i mąki, który odstawiamy do powolnej, kilkunastogodzinnej fermentacji. Po upływie tego czasu (najczęściej następnego dnia) dodajemy do niej pozostałe składniki i powstaje w tej sposób ciasto właściwe. Chleb przygotowany na podmłodzie daje nam gwarancję chrupiącej skórki i miękkiego, delikatnego miąższu. Wypiek chleba na podmłodzie jest bardzo prosty, tylko trochę rozciągnięty w czasie 😊 Przepis znaleziony tutaj(...)świeżych drożdży Drożdże mieszamy z wodą do rozpuszczenia, nastepnie dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie (podmłoda jest gęsta, to prawidłowe), miseczkę przykrywamy i odstawiamy na 8-16 h. Składniki na ciasto: (u mnie na okrągły chleb o średnicy 22 cm) podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 30 g mleka w proszku czubata łyżeczka soli
Walijskie Pichceniemianowicie bez dodatku surowych ziemniaków do cista. Wiem, wiem, może i lekka profanacja ale jakoś przeszkadza rodzince ten posmak surowizny.. Taki specyficzny. No bardziej leży pyza w cieście od kluski śląskiej Taki mariaż jakby z kuchni Fusion Poważnie to dobry przepis, ciasto nie klei się do rąk, łatwo się nadziewa i jest pyszne składniki: ciasto: 1,2 kg ugotowanych(...)gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego sól, pieprz czarny do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj jajko, szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto, które nie powinno się lepić do rąk. Przykryj folią i odstaw na bok. Na patelni wytop wędzoną słoninkę lub inną wędzonkę. Dołóż siekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek. Podsmaż
Ogrodnik w podróżyłatwy wypiek i nie zawsze wychodzą, są kapryśne jak mało co. Są włoskie, są francuskie, dwie różne szkoły, francuskie są łatwiejsze do zrobienia ale w nich jest mniej stabilne ciasto, więc różnie to bywa, nadzienie mocno kawowe podkręca smak korpusów. Całość pyszna, zaopatrzcie się w matę do makaroników i można działać. Choć raz musicie wypróbować. Składniki: Makaroniki(...)soli Kawowe ganache: 175 g czekolady karmelowej bez nadzienia 100 g śmietanki kremówki 75 g zaparzonego espresso 4 g żelatyny 2 łyżki zimnej wody Sposób przygotowania: Ciasto: Cukier puder zmielić dodatkowo w blenderze z mąką migdałową tylko do sypkiej konsystencji, nie za długo bo wytrąci się olej, przesiej przez grubsze sitko, pozostałości-grudki wyrzuć. Białka
Wanilia i KardamonStefanka ciasto z kaszą manną Dziś przepis retro, Stefanka na herbatnikach . Szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia z mleczną masą z kaszy manny. O cieście tym można powiedzieć jeszcze jedno, że było i jest przepisem z PRL-u. Prostym, szybkim i tanim. Dziś mało które dziecko wie, co to jest mannik, za to wielu dorosłych na nim wyrosło(...)Ciasto stefanka bez pieczenia Ten stary przepis miał dwa warianty, stefanka z gorącej lub zimnej masy. I jak zapracowana Babcia na co dzień robiła szybką stefankę z gorącej masy, tak już od święta była masa grysikowa ucierana. I takiej właśnie, jestem wielką fanką. Zapraszam na przepis! 🙂 Stefanka na herbatnikach bez pieczenia przepis ciemnie herbatniki 300 g Masa mleko
Dieta moja pasjaduszkami z mozzarelli! Duszki nadają jej zabawny i lekko przerażający wygląd, wręcz idealny na kolację na Halloween! Do przygotowania spodu możesz wykorzystać nasz lub swój sprawdzony przepis na ciasto, a nawet kupić gotowy spód do pizzy. Dodatki też są Twoją indywidulaną sprawą, dlatego możesz bez problemu dodać do niej pepperoni, pieczarki lub szynkę! Zapraszamy na przepis! Pizza na Halloween Składniki(...)Ciasto: mąka do pizzy typ 00: 500 g świeże drożdże: 30 g cukier: 1 łyżeczka lekko gazowana, letnia woda: 230 – 250 ml oliwa: 4 łyżki sól: 10 g Dodatki: sos do pizzy: 3 łyżki mozzarella pokrojona w grubsze plastry: 150 g czarne oliwki drylowane: 8 – 10 szt. starty parmezan: 100 g oliwa do skropienia upieczonej pizzy Sposób przygotowania
Kuchnia Na WypasieBardzo proste ciasto, przypominające konsystencją biszkopt, wilgotne, mięciutkie i chociaż składników wiele to pracy mało także póki sezon dyniowy trwa zróbcie koniecznie to ciacho. Ps. zawsze ciężko mi uchwycić na zdjęciach tą wilgotność i pulchność ciasta także starałam się i mam nadzieje że choć troszkę to widać. Składniki na keksówkę o wymiarach(...)składniki osobno. 2. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. 3. Następnie wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Czekoladę możemy trochę dodać do środka ciasta a trochę na wierzch. Pieczemy w 180 stop przez około 60 minut. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! Wystudzone ciasto możemy polać dowolną polewą. Smacznego
Gotowanie...to proste !mianowicie bez dodatku surowych ziemniaków do cista. Wiem, wiem, może i lekka profanacja ale jakoś przeszkadza rodzince ten posmak surowizny.. Taki specyficzny. No bardziej leży pyza w cieście od kluski śląskiej Taki mariaż jakby z kuchni Fusion Poważnie to dobry przepis, ciasto nie klei się do rąk, łatwo się nadziewa i jest pyszne składniki: ciasto: 1,2 kg ugotowanych(...)gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego sól, pieprz czarny do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, przełóż do miski. Dodaj jajko, szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto, które nie powinno się lepić do rąk. Przykryj folią i odstaw na bok. Na patelni wytop wędzoną słoninkę lub inną wędzonkę. Dołóż siekaną cebulkę i wyciśnięty praską czosnek. Podsmaż
Ogrodnik w podróżyprawdziwa feta magia! Ta chrupiąca poduszka z ciasta filo, wypełniona aromatycznym serem feta i konfiturą z cytryny , to absolutny hit! Zrobicie ją dosłownie w kilka minut. Składniki: ser feta warstwa lub 2 ciasta filo 3 łyżki konfitury z cytryny lub pomarańczy jajko łyżka miodu sezam Przygotowanie: Oddzielamy dwie warstwy ciasta filo – to podstawa idealnie chrupiącego wypieku. Na środek nakładamy(...)słodko-kwaśną konfiturę i kremowy ser feta, który rozpływa się w ustach. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby się pięknie zrumieniły. Składamy w poduszkę. Rozgrzewamy piekarnikna 200°C Pieczemy 25 minut. Oblewamy miodem i odrobiną prażonego sezamu. Podpowiedź: Jak masz cienką fetę użyj jeden warstwy ciasta filo . Obejrzyj. Smaczego
Niezły Młynek