Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Jeśli masa będzie wydawać się zbyt sucha, można dodać 1 łyżkę mleka. Na blacie rozwijamy papier do pieczenia. Wykładamy na niego łyżką porcje, ciepłego jeszcze, ciasta ciemnego. Przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na prostokąt (mniej więcej 25-30cm). Na ciasto ciemne, rozprowadzamy masę kokosową (ja rozkruszyłam ją w palcach po całej powierzchni ciasta ciemnego(...)następnie wygładziłam za pomocą łyżki. Na koniec delikatnie (!) przewałkowałam całość). Pomagając sobie papierem do pieczenia, na którym jest ciasto, zwijamy całość w roladę. Owijamy papierem i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Przed podaniem kroimy na plasterki
Smaki Na TalerzuMakownik – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Nowosiółki Dydyńskie, gmina Fredropol, powiat przemyski Zawijane makowce w cieście drożdżowym to świąteczny klasyk, którego nie trzeba reklamować. Ale być może zainteresuje Was przepis, w którym do ciasta zamiast masła dodaje się olej, a mak jest nie tylko parzony, ale również smażony? Zapraszam na makownik według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Pokolenie” w Nowosiółkach Dydyńskich. Żeby zminimalizować(...)wspomina, więc pozostawiam to Waszemu doświadczeniu :) Przepis na makownik pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków LGD „Ziemia Przemyska”. Makownik – kuchnia podkarpacka Składniki na 2 makowniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 żółtka 0,5 szklanki oleju 50 g drożdży 250 ml mleka 3 łyżki cukru sól Masa makowa: 500 g maku suchego 100 g masła 0,75 szklanki cukru
Trzeci talerzsernik wiedeński mojego taty Polecam przepis na tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a nawet spodu z kruchego ciasta lub herbatników. Co ważne, ten sernik nie pęka i prawie nie opada, i zawsze się udaje . Poniżej zdradzam sekrety jego przygotowania. Z tego przepisu wychodzi sernik na tortownicę(...)pęka? Sekret sukcesu przy tym serniku jest prosty - nie ma w nim zbyt dużo wtłoczonego powietrza. Twaróg mielony w maszynce i ręczne ucieranie masy zapobiega zbytniemu napowietrzeniu ciasta. Tylko piana jest dobrze ubita, ale dzięki temu sernik staje się puszysty, ale nie opada po ostudzeniu. Pieczenie w kąpieli wodnej i obniżenie temperatury zapobiega wysychaniu ciasta i przypalaniu "od góry
Korniszonkiorzechów włoskich. Łuskane orzechy włoskie moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie osuszamy je i drobno mielimy. Z mąki, masła, cukru pudru, zmielonych orzechów i żółtka szybko zarabiamy gładkie ciasto , formujemy kulę i na kilka godzin wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto ponownie zarabiamy i formujemy kilka wałeczków o średnicy ok. 2 - 3 cm . Wałeczki ciasta
Korniszonkiprzygotować ją samodzielnie w domu. Prosty przepis pozwoli ci cieszyć się tym luksusowym smakołykiem bez wydawania tysiąca monet. W bogatej strukturze dubajskiej czekolady kryje się tajny składnik, którym jest ciasto Kataifi. To przypominający włosy rodzaj ciasta filo, wywodzący się z Grecji. Właśnie kataifi nadaje nadzieniu czekolady wyjątkowej tekstury i sprawia, że staje się chrupiące. Połączone z kremem pistacjowym jest niezwykle(...)przygotowania dubajskiej czekolady potrzebne ci będą również silikonowe foremki, w których uformujesz tabliczki. Cały proces można wykonać w mniej niż 2 godziny, ale większość tego czasu to smażenie ciasta kataifi i oczekiwanie, gdy czekoladki twardnieją w lodówce. Składniki: 300 g czekolady mlecznej 250 g ciasta kaifi 100 g masła słoik pasty pistacjowej 100 g białej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Posiekaj czekoladę
Smakowity Blog KulinarnyChleb żytni – prosty przepis Dziś mam dla Was prosty przepis na chleb żytni na drożdżach . Wystarczy dobrze wymieszać składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia i już można piec. Taki domowy chleb żytni smakuje świetnie z każdymi dodatkami. Polecam Jeśli szukacie przepisu na pszenny chleb z chrupiącą skórką sprawdźcie ten https://www.slodkieokruszki.pl/domowy-chleb-z-chrupiaca-skorka/ Jak zrobić żytni chleb na drożdżach? Składniki(...)mąkę, sól, dodajemy suszone drożdże, oliwę i ciepłą wodę z łyżeczką cukru. Wszystko wstępnie mieszamy. Następnie wyrabiamy za pomocą robota z hakiem do połączenia składników około 3-4 minuty. Ciasto musi być dobrze wyrobione! Teraz dodajemy nasze nasiona, mieszamy całość. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej całe ciasto, wyrównujemy wierzch ręką (należy ją zwilżyć wodą). Ciasto na chlew
Słodkie okruszkipołączenia się z masą. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao i miksujemy do powstania małych grudek. Następnie wyrabiamy ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy na dzielimy części, rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty, w połowie wykrojonych ciasteczek wykrawamy dziurkę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 12-14 min. Upieczone studzimy. Na pierniczku
Domowy Smak Jedzeniasernik wstawić do lodówki całą noc. Na drugi dzień przygotować polewę. Obydwie czekolady połamać na mniejsze kawałki, i razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią ciasto. Po zastygnięciu polewy, sernik udekorować świeżą żurawiną, małymi pierniczkami i czekoladowymi figurkami. * należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed
Świat Ciastaherbatniki . Wyróżnia się delikatnym, karmelowym smakiem, dzięki czemu świetnie komponuje się z deserami. Jest używana do wzbogacenia tekstury i smaku tortów, kremów, musów czekoladowych, past pralinowych czy nadzień do ciast. Jej zastosowanie jest bardzo wszechstronne – można ją dodawać bezpośrednio do mas, kremów lub używać jako chrupiącej warstwy w deserach. Prażynka jest szczególnie ceniona przez cukierników za swoją unikalną strukturę, która(...)cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i bardzo cienko rozsmarowujemy po całej długości papieru. Ciasto na francuską prażynkę rozsmarowane na blasze - warstwa ciasta musi być bardzo cienka Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na 10-15 min. Prażynkę pieczemy na złocistobrązowo
KorniszonkiCiasto na kakaowym biszkopcie z wkładką kokosową i pysznym kawowym kremem. Wierzch zdobi rozpuszczona czekolada oraz wiórki kokosowe. Po prostu palce lizać! Artykuł Ciasto z wkładką kokosową pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plpół szklanki cukru pudru, do obtoczenia ciasteczek Wykonanie : W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z sodą oczyszczoną, cukrem i przyprawami. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i wyrobić do otrzymania ciasta o konsystencji mokrego piasku - można zrobić to w robocie kuchennym płaską końcówką do mieszania lub przesiekać wszystko razem specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Dodać miód oraz mleko i zmiksować(...)zagnieść ręcznie do dokładnego połączenia składników. Ciasto nakryć folią spożywczą w kontakcie i schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać je obficie w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. UWAGA : Moje ciasto po uformowaniu
Opowieści z piekarnika