ciasto - 162907 przepisów (strona:3012/10861)

Ciastka maślane 42

Dobra, nie będę Wam tutaj sprzedawać takich historii. Nie zjadł słodkości, taki jest fakt. Znowu. I żeby nie było, ciastek ze zdjęcia nie robiła dwulatka. Ja oczywiście zrobiłam ciasto, a Tolka wykrawała różne części ciała jeży, wiewiórek i innych ślimaków. Ciastka były krzywe, brzydkie, idealne. No wiecie o co mi biega. Wyszły bardzo prawdziwe, ale do publikacji się raczej(...)zimnego masła 90 g cukru pudru 1 żółtko (przepis na 3 blachy ciastek) Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, cukier, żółtko i zagniatamy ciasto. Na początku może się kruszyć, ale ostatecznie dobrze się wyrabia. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki

Kardamonovy
Paluchy z ciasta francuskiego z serem 49

barszcz z krokietem (a jakże) i jakieś duperele do przegryzania alkoholu. Może zrobię jeszcze jakieś sosy do podgryzaczy, chodzą za mną tzatziki i coś z pieczonego bakłażana. Paluchy z ciasta francuskiego z serem próbowałam już robić w zeszłym roku. Paluchy jednak wyszły wyjątkowo niefotogeniczne. Krzywe, za grube, za bardzo przypieczone. W tym roku postanowiłam je zrobić na luzie, pamiętając(...)wersję, miały być jeszcze dwie. Te z orzechami mnie pokonały. Z tych z kabanosami zrezygnowałam, bo wkurzyłam się na te z orzechami. Na szczęście My parę dni wcześniej kupił ciasto francuskie, które to dziś ląduje na blogu. Ta przystawka jest prosta w wykonaniu i nie zabiera dużo czasu. Najsmaczniejsza jest świeża. Dobrze wejdzie z różnymi rodzajami dipów. Pod przepisem wrzucę

Kardamonovy
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 48

Jeffrey’a Hamelmana. Kiedy w końcu miałam ją przed sobą i zobaczyłam w jakiej formie jest ta książka, złapałam się za głowę. Pieczenie z parą, temperatura wyrobionego ciasta, proporcje (6,5 kg mąki na 700 g zakwasu i 2,1 kg wody). Potem zaczęłam się bardziej zagłębiać w tę książkę i się zakochałam. Jednocześnie musiałam trochę połączyć systemy(...)dzisiejszy. Specjalnie chciałam zacząć od chleba na suchych drożdżach, bo jest po prostu najłatwiejszy. Dodatkowo mogę do woli teraz używać mojego prezentu urodzinowego, który jest wprost stworzony do wyrabiania ciast. Zresztą jak go dostałam, od razu wiedziałam, że będzie mi pomocny głównie przy wyrabianiu chleba. Jak tylko My wróci do normalnego jedzenia, będę bardziej szaleć z pieczywem. Chleb pszenny

Kardamonovy
Naleśniki 56

publikacji tego konkretnego przepisu. Naleśniki zawsze robiłam na oko, wiedziałam jaką chcę uzyskać konsystencję i zawsze to się sprawdzało. Odpada jednak post w stylu „dodaj tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany”. Wzięłam więc do ręki książkę mojej ulubionej Hanny Szymanderskiej, znalazłam przepis na naleśniki, zrobiłam je jak przykazała i jest chyba tak jak trzeba. Właściwie(...)uwielbiam. Ale ja chyba nie jestem do końca obiektywna, bo należę do psychofanów farszu pierogów ruskich. Czasem wyjadam go takie ilości podczas lepienia pierogów, że brakuje później do ciasta… Cóż. Bywa. A poniżej pod przepisem, wrzucę Wam jeszcze parę przepisów na naleśniki zrobione z nieco innych składników niż te dzisiejsze. Zerknijcie sobie na nie, może się czymś zainspirujecie

Kardamonovy
Truskawkowa chmurka 56

Uwielbiam to ciacho! Istne niebo w gębie 🙂 Składniki blaszka 23/33: Ciasto: mąka pszenna 170 g,  Masło 130 g,  żółtka 4 szt,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka,  cukier puder 3 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie (16 g), Warstwa truskawkowa: truskawki świeże 500-600 g,  Galaretka truskawkowa 3 szt,  Woda gorąca 3,5 szklanki,  Krem(...)puder do smaku,  śmietanex 1 opakowanie,  Beza : Białka 4 szt,  cukier 200 g,  Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,  płatki migdałowe 1 garść,  Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Schłodzone

kulinarne odsłony pati
Piegusek 59

Proste i smaczne ciasto z dużą ilością owoców. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki 6 jajek 1/5 szkl. cukru 1/5 łyżeczki sody 1,5 szkl. oleju 3 szklanki mąki jagody Przygotowanie Jajka z cukrem utrzeć mikserem, później dodać olej, sodę i na koniec mąkę. Wylewam pół ciasta na blaszkę, posypuje jagodami, wylewam drugą część ciasta i na wierzch ponownie

Wasze Przepisy
Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką – bez pieczenia! 196

Obiecałam nowe ciacha z truskawkami , a więc słowa dotrzymuję! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciacho z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką. Co prawda ciasto budyniowe z truskawkami jest już na blogu, ale takiej wersji jak ta – na bank nie znajdziecie! Robi się je szybko, jest bez pieczenia i nie wymaga wiele pracy. Gorąco polecam(...)Połowę kremu wykładamy na biszkopty, wygładzamy. Przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu, wygładzamy. Układamy pokrojone truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na noc do lodówki. Smacznego! The post Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką – bez pieczenia! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Drożdżowe z nutellą i owocami. 63

cukrem. Można to zrobić mikserem, lub trzepaczką.  Do miski z drożdżami wsypać mąkę, dodać ubite jajka i wymieszać.  Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.  Wyrobić ciasto mikserem z hakami, lub robotem.  Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.  Nakryć ściereczką i odstawić(...)minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć nutellę.  Nie za dużo.  Ja zrobiłam łyżką esy floresy.  Na to wyłożyć pokrojone truskawki i borówki.  Owoców nie powinno być za dużo, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie.  Składniki na kruszonkę przełożyć do miski.  Zagnieść palcami, żeby powstała kruszonka.  Posypać wierzch ciasta

Agusiowe smakołyki
Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka 71

Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Staniszewskie, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski  Ciasto pierogowe składa się z niewielu składników, ale nawet w tak prostym przepisie istnieją niuanse. Dodajemy jajko, czy nie? Dodajemy tłuszcz, czy nie? A jeśli tak, to jaki? No i czy na pewno do przygotowania ciasta niezbędna jest woda? Moja babcia robiła wiele rodzajów pierogów na słodko(...)jagodami, z truskawkami, z jabłkami, ze śliwkami, z kaszą manną i do takich pierogów ciasto przygotowywała zawsze na mleku, nie na wodzie i dodawała do niego miękkie masło. Pierogi ze słodkim farszem przygotowane z ciasta na mleku są delikatniejsze w smaku, a podane ze słodką śmietaną… bajka, jak mawiała moja babcia :) Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka Składniki na około

Trzeci talerz
Drożdżówki z budyniem, rabarbarem, truskawkami i kruszonką 71

Klasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :) ciasto drożdżowe: 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 7 g suszonych drożdży 15 g cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 18 % kruszonka: 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej(...)jasnej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego dodatkowo: 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łodyga rabarbaru 1 szklanka truskawek 1 żółtko 1 łyżka mleka Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy go do wystudzenia. Ja kupuję budyń bez cukru i dodaję do niego

Mienta blog
Soczysty pieczony kurczak w maślance 88

domowych smaków, czyli Nigella Lawson . Jeśli śledzicie regularnie bloga, to wiecie, że jestem fanką jej przepisów i wielu z nich jestem wierna od lat (chyba nie ma bardziej obłędnego ciasta czekoladowego niż jej czekoladowa chmura ). Nigella nie przygotowuje wykwintnych dań rodem z restauracji z gwiazdkami Michelin. To mistrzyni nieskomplikowanego gotowania i przepisów idealnych dla początkujących. To ona nauczyła mnie

Na-talerzu.pl
Przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką 63

Ciasto drożdżowe z truskawkami     Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe, drożdżówka z truskawkami.      👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓     Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy(...)ciasto do foremki, układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i zjedzenie. Prawda, że prosta robota?     Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.     Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką? - Smak wakacji - Jak u babci   Składniki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasteczka francuskie ze świeżymi owocami 56

Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasteczka ze świeżymi owocami. Idealne na osłodę dnia. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Nutella kilka malin i borówek 1 jajko do posmarowania cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, nałożyć Nutellę, następnie kilka malin, borówek i przykryć drugą połową ciasta. Boki dociskamy widelcem, wierzch nacinamy i smarujemy jajkiem. Piec

Wasze Przepisy
ROGALIKI MLECZNE, MAŚLANE, LEKKIE JAK PUCH 71

dodatkiem mąki, cały czas mieszając, tylko do momentu kiedy zacznie się tworzyć kleik. Zdejmujemy z palnika (nie powinno się gotować), dokładnie mieszamy (powstanie jakby kisiel), odstawiamy do wystudzenia. ciasto właściwe: - 520g mąki tortowej typ450 orkiszowej lub pszennej - 200g letniego mleka - 15g świeżych drożdży - 60g miękkiego masła - 30g mleka w proszku (można pominąć) - 5g soli - 1 średnie jajko - 50g cukru (daję(...)ksylitol lub trzcinowy) - tangzhong dodatkowo: - jajko do posmarowania rogali - łyżeczka mleka - mak do posypania Wszystkie składniki ciasta właściwego umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ja rozpuszczam wcześniej drożdże w niewielkiej ilości mleka, z łyżką mąki, ale nie jest to konieczne. Masa powinna być gładka, elastyczna, dość rzadka, ale nie płynna. Ciasto odstawiamy pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
FOCACCIA Z OLIWKAMI I POMIDORKAMI + FILMIK 58

Fociaccia to cienkie, pyszne drożdżowe ciasto przypominające pizzę, pachnące oliwą. Puszysta pokrojona w paski jest idealna do podjadania z sosami, pastami, humusem itp.  SKŁADNIKI :  500 g pszennej mąki  50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody  2 łyżki cukru  5-6 łyżek oliwy z oliwek  sól do smaku  pomidorki koktajlowe oliwki liście bazyli(...)PRZYGTOWANIE :  Drozdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i przekładamy do misy robota, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na naoliwioną i wyłożoną papierem blaszkę i rozciągamy je tak aby powstało cienkie ciasto na całą powierzchnię.  Ciasto po wierzchu skrapiamy oliwą

Kulinarne Fantazje Marioli