ostatnio Wam mówiłam , moim ulubionym ciastem zaraz po Rafaello z malibu jest Blondies – jaśniejsza siostra Brownie – czyli ciasto z dodatkiem masła orzechowego i białej czekolady. Nie potrafię poczekać aż wystygnie … znika prosto z piekarnika. Już od pierwszego kęsa zapominam o kaloriach .. dietach .. nie liczy się nic tylko obłędny smak , który wyczuwamy jeszcze przez długi czas po zjedzeniu(...)proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - masło ( w temperaturze pokojowej ) – 100 g - masło orzechowe – 150 g - cukier – 175 g - jajko – 1 szt - olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka - biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym garnku miksujemy masło orzechowe z miękkim masłem. Dodajemy cukier , roztrzepane jajko
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy podobno za niedługo ma się skończyć , dlatego staram się czerpać z niego pełnymi garściami! Koktajle … ciasta … muffinki i inne desery powstają u mnie w ilościach hurtowych ( a mama narzeka , że pupa rośnie :p ). Było już przepyszne ucierane ciasto na jogurcie … muffiny z truskawkami i chrupiącą kruszonką też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną(...)też już zrobił furorę … więc przyszła pora na coś innego! Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek! Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką! Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: jajka
Ostra na SłodkoObiecany , wyczekany przepis na przepyszne ciasto z truskawkami już jest!!! Ciasto zrobiłam kilka dni temu na Imprezę BLOG EXPERTS i podobno ;) było pycha!!! Przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa … domowe , babcine ciasta , którymi uwielbiamy się rozkoszować w sezonie letnim! Niesamowicie delikatne i puszyste … a przy każdym kęsie rozpływa się w ustach! SKŁADNIKI: ( tortownica 22cm ) - kefir(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą. Układamy truskawki. Pieczemy ok. 45 minut
Ostra na SłodkoSoczyste maliny z połączeniu z czekoladowym ciastem i odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?! Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością! Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I! SKŁADNIKI: - mąka(...)masy cały czas ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką z ciastem. Połowę wylewamy do wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy warstwą malin. Przykrywamy pozostałą masą i resztą malin. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 18oC i pieczemy ok. 50 minut
Ostra na Słodkoletnim obowiązkowo kilka razy gości na moim stole. Pokazywałam Wam już przepyszne RIGATONI z jego dodatkiem , które totalnie zawładnęło podniebieniami domowników … a dziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko(...)szczypta * bazylia – 1 szczypta * ocet balsamiczny – 1 łyżeczka * mozzarella – 150 g * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy. Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. NADZIENIE : Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok ( ok. 30-45 minut ). Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory obieramy ze skórki , kroimy
Ostra na Słodkonadzwyczajnego … nic szałowego … Proste i smaczne! Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście. Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii. Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie …. W sam raz do popołudniowej kawki! Spróbujcie(...)jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości
Ostra na SłodkoMurzynek – jedno z moich ulubionych ciast. Niesamowicie łatwe … niesamowicie szybkie … delikatne … miękkie i absolutnie nie pracochłonne. A do tego przepyszne! Ten murzynek wychodzi mokry … zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię! Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta(...)mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszamy tylko jedną w stronę ). Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodkozawsze kojarzy się z weselami , albo też imieninami u cioci. Podczas tych okazji ( za czasów kiedy byłam młoda :p ) zawsze gościła rolada. Były to typowo weselne , masowe ciasta , z wyczuwalną margaryną , która już po pierwszym kęsie w gardle mi stawała. Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata! Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie(...)wylądował w lodówce. Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości! SKŁADNIKI: CIASTO : * jajko – 6 szt * cukier – 8 łyżek * cukier waniliowy – 1 op * mąka pszenna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao
Ostra na SłodkoChrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie? Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje – obłędnie! Na myśl przywodzi marzenia o egzotycznych wakacjach pod palmami … ciepłych plażach i gorącym piasku … Dziś mam dla Was przepis na przepyszną przekąskę / ciasto , które jest świetnym pomysłem na słodki podwieczorek(...)przekąskę w pracy. Miło też zaskoczy gości na rodzinnym przyjęciu! Polecam! SKŁADNIKI : * banan – 2 szt * ciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g ) * malibu – 125 ml * płatki migdałów – 50 g * cukier – 70 g * mąka – 1 łyżka * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy. Dodajemy cukier
Ostra na SłodkoChodziła za mną … chodziła … i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową. Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szkl - masło – 100 g - jajko(...)lazur ) – 50 g - śmietana 18% słodka – 1 szkl - jajko – 1 szt - gałka muszkatołowa – do smaku - sól – do smaku - pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię. Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem
Ostra na Słodkopełni korzystam z sezonu truskawkowego ! Ciasta … desery … lody i koktajle goszczą u mnie teraz najczęściej! Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiła na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym! I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie! Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym . Podana z lodami(...)waniliowymi i świeżą miętą podbiła serca domowników! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * cukier – 1 szkl * jajko L – 4 szt * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * olej rzepakowy – 1 szkl MUS: * świeże truskawki – ok. 300 g * żelatyna – 3 czubate łyżeczki * cukier
Ostra na SłodkoWiśnie to taki owoc, za którym jedni przepadają, a drudzy wręcz przeciwnie. Kwaśny … raczej nadający się do przetworów czy też soków i kompotów niż do większości ciast. Ja jednak postawiłam na tę słodką wersję. Mam dla Was przepis na fajne czekoladowe ciasto wypełnione właśnie tymi kwaskowatymi owocami i waniliowym serkiem. Fajne połączenie, które równoważy smaki i sprawia(...)przyjemnością sięgamy po dokładkę! SKŁADNIKI: ( blacha 25 x 22 ) CIASTO: * duże jajka – 2 szt * mąka – 80 g * cukier – 80 g * kakao – 2 łyżki MASA: * serek homogenizowany naturalny – 400 g * cukier wanilinowy – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * wiśnie – 250 g * żelatyna – 3 łyżki * sok wiśniowy – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Całe
Ostra na Słodkofurorę w domu , że postanowiłam upiec kolejną wersję. Tym razem postawiłam na nadzienie z dodatkiem soczystych gruszek. Krem waniliowy z kaszy manny , gruszki i chrupiąca kruszonka na mięciutkim drożdżowym cieście to fantastyczna przekąska w pracy , jak i słodkie śniadanie. Wielbiciele drożdżowych wypieków ( i nie tylko! ) będą zachwyceni! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : ( 10 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier – 25 g * mąka(...)pszenna – 50 g * mleko – 150 ml CIASTO : * mąka pszenna – ok. 350 g * cukier – 25 g * sól – 1 szczypta * masło – 100 g * żółtko – 1 szt NADZIENIE: * napój sojowy ( lekko słodki ) Alpro – 500 ml * kasza manna błyskawiczna – 6-7 łyżek * cukier wanilinowy – 1 op * soczyste gruszki – 2 szt KRUSZONKA: * mąka pszenna – 50 g * masło – 50 g * cukier puder
Ostra na SłodkoFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym. Ja pierwszy(...)podróży do Rzymu i od tamtej pory kilka razy już zagościła w moim domu. Dziś mam dla Was jedną z tych podstawowych wersji – z oliwkami i świeżym rozmarynem. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste! SKŁADNIKI : * mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g * sól – 1 łyżeczka * drożdże suszone – 1 łyżeczka *świeży rozmaryn – 1 pęczek * oliwki
Ostra na Słodkopyszności pojawił się w ostatniej chwili. Wszystko razem zajmuje góra pół godziny (razem z pieczeniem) i jest do zrobienia nawet jak się ma dwie lewe ręce. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko śliwki cynamon, cukier waniliowy Jajko bełtamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto smarujemy mieszanką i kroimy na kwadraty ok 7x7 cm (w zależności od wielkości śliwek mniejsze(...)większe). Każdą śliwkę kroimy na 2 lub na 4 i owijamy kwadratem z ciasta. Może wystawać, być nierówno, rozwalać się itp, ciasto francuskie i tak sprawi, że wypiek będzie piękny. Gotowe paczuszki smarujemy resztką mieszanki jajecznej, wykorzystujemy papier od ciasta francuskiego. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. Na koniec najlepsze - możemy się bezkarnie zajadać jeszcze
Z butelką mleczka w tle