ciasto - 163312 przepisów (strona:2996/10888)

Szybkie ciasto na kefirze 1928

Proste ciasto na kefirze, które przygotujecie w kilka minut! Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne i smakuje wyśmienicie. Składniki 2 szklanki kefiru 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 4 jajka Przygotowanie Wymieszaj kefir z sodą. Osobno wymieszaj mąkę, cukier, kakao i jajka. Następnie wlej kefir wymieszany z sodą i wszystko razem wymieszaj(...)połączenia. Masę przełóż do keksówki i piecz przez 50 minut w 200 stopniach. Autor przepisu: Anna Artykuł Szybkie ciasto na kefirze pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
TORCIK CZEKO-WIŚNIA (bez glutenu, białego cukru) 209

ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Dodać olej i znów całość krótko oraz delikatnie przemieszać. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze(...)można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. 8. Równo ściąć górę biszkoptu i umieścić go w rancie cukierniczym oraz polać

Candy Pandas
Entremety jagodowe /tartaletki/ 85

talerzyki po raz kolejny wskakuje smak jagód. Co prawda świeżych jagód o tej porze roku nie znajdziemy, ale mrożone też świetnie się nadają. Przygotowałam jagodowe entremety z migdałowego kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem oraz jagodowym musem. Wierzch tartaletek udekorowany jest kremem jagodowym oraz świeżymi borówkami. JAGODOWE TARTALETKI Składniki: (na 10 szt.) korpusy tartaletek:  200 g mąki 30 g mąki(...)waniliowego krem jagodowy: 60 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 100 g serka mascarpone +5 łyżek musu jagodowego   Przygotowanie:   korpusy tartaletek:   Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z ciasta wycinamy okręgi i paski i wylepiamy nimi foremki perforowane do tartaletek. Foremki wraz z ciastem

Bon appetit mon amie
Biała pizza z kurczakiem i szpinakiem 85

jedynie nad szpinakiem – czy nie byłby lepszy taki wyłożony na pizzę w wersji bez obróbki? Bo smakowo super, ale wizualnie jakoś tak słabo się ten szpinak prezentował 1/2 ciasta na pizzę z tego przepisu 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka ulubione przyprawy (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, curry, sól, pieprz) 1/2 małej cebuli 1 kulka(...)Oprószamy płatkami chili oraz granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Ricottę rozcieramy z tymiankiem, oregano, bazylią oraz upieczonym czosnkiem wyciśniętym z osłonek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto na pizzę wałkujemy na płaski placek. Smarujemy białym sosem, posypujemy tartą mozzarellą oraz kurczakiem, piórkami cebuli i szpinakiem. Na wierzchu rozkładamy porwaną na kawałki białą mozzarellę. Pieczemy przez około

Smaki Na Talerzu
Murzynek z dżemem 86

Przepis na proste ciasto, które może przygotować każdy. Zaspokoi apetyt na słodkie, a do tego będzie lepszą alternatywą sklepowych słodkości. Składniki 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek dżemu wiśniowego 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Przygotowanie Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę. Do nich wlać mleko, olej(...)dodać jajka i zmiksować. Następnie dołożyć dżem i wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 25×37 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 50 min. Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem. Autor przepisu: Aneta Artykuł Murzynek z dżemem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
placuszki waniliowe ze startymi jabłkami... 90

potrzeba, cukier puder do posypania - ile potrzeba Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, sól, szczyptę soli, cukier wanilinowy, wlać mleko, wodę gazowaną, wbić jajka i rózgą ciasto wymieszać na dość gęste i gładkie. Umyte, obrane ze skórki jabłka od razu do ciasta zetrzeć na tarce szatkownicy na plasterki. Jabłka dokładnie wymieszać z ciastem i zostawić pojemnik(...)minut na blacie kuchennym. Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść nie duże porcje ciasta na placuszki. Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (za duży ogień przypiecze mocno z wierzchu a w środku mogą być surowe) , tak średnio do 3 minut z każdej strony, odkładać na talerz, przed podaniem po0sypać pudrem cukrem - jedne z naszych ulubionych

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek Hobbita 104

szybki w przygotowaniu. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! *oryginalny pomysł pochodzi ze strony Kuchnia Doroty, ja naniosłam na niego swoje zmiany     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli po pół łyżeczki oregano i bazylii 40g rozpuszczonego masła pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo(...)mąkę z drożdżami. Dodajemy mleko, jajko, sól oraz cukier i zioła *** *** Wszystko mieszamy, dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę *** *** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną zieleninę

Blog z Apetytem
Przepyszne placki bananowe z jabłkami / dzieci je pokochają 72

miski przekładam jogurt, dodaję szczyptę soli, sodę, cukier, oraz jajka i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję mąkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany drobno kroję i dodaję do ciasta. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, i dodaję do ciasta. Ciasto dokładnie mieszam łyżką(...)smażę placki. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki. Nakładam po dwie łyżki ciasta na placek i smażę na małym ogniu, przez około półtorej minuty z każdej strony na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe można oprószyć cukrem pudrem. Placki są gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Jaki jest najlepszy tort świata? 71

Trudno określić kiedy powstał pierwszy tort w formie, która jest dzisiaj najpopularniejsza czyli biszkoptu przekładanego kremem - zwykle udekorowanego. Dzieje się tak dlatego, że ewoluowały one z najprostszych placków i ciast wypiekanych już w starożytności. Miały okrągły kształt, a ciasto przypominało to, z którego wyrabiano chleb. Dodatkowymi składnikami były np. miód, orzechy i owoce. Takie wypieki tworzono często jak i dzisiaj(...)kupić cukrową masę plastyczną by ozdobić nią tort samodzielnie. Kiedyś była trudniej dostępna i korzystali z niej głównie specjaliści. Jednak nie na dekoracjach i artykułach spożywczych kończy się tematyka ciast i tortów.   Torty są zwykle dość spore. Gdy przygotowujemy je w naszej pracowni cukierniczej czy domowej kuchni, często musimy je później przetransportować. Poprzez swoją specyfikę, niektóre słodkości są bardzo

kruche babeczki
Przepis na kopytka tradycyjne – jak się je robi krok po kroku? 95

proste, szybkie i lekkie danie, które będzie idealne na obiad. Kluski z ziemniaków są miękkie i wręcz rozpływają się w ustach. Nazwa kopytek pochodzi od ich formowanego kształtu. Z ciasta wykonuje się wałeczki, które następnie krojone są po skosie. Kopytka tradycyjne podasz w różnej formie w zależności od ulubionych smaków. Dowiedz się, jak zrobić kopytka, które posmakują każdemu. Prosty(...)pokrój w ósemki. Ugotuj w osolonej wodzie w tradycyjny sposób. Wystudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę albo mocno rozgnieć tłuczkiem. Wymieszaj ostudzone ziemniaki z mąką, jajkiem i przyprawami. Teraz zagnieć ciasto. Podziel ciasto na kilka równych porcji. Z każdej z nich uformuj wałek, najlepiej o grubości około 3-4 centymetrów. Pokrój ciasto w tradycyjne kopytka, czyli otrym nożem, w ukośne kawałki

Rozdomowiona
Chlebki naan z piekarnika 77

Składniki (na 8 sztuk) 280 g mąki pszennej 1 jajko 60 g jogurtu naturalnego 60 g mleka 1 łyżeczka soli Przygotowanie Składniki przekładamy do miski i zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 8 porcji, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni z blachą w środku na której będziemy piec chlebki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek. Placki delikatnie

Wasze Przepisy
KETO CHLEBEK PITA BAMBUSOWY (bez glutenu) 93

zadowoli zarówno osoby na diecie niskowęglowodanowej, jak i bezglutenowej. Niewątpliwie jej zaletą jest również fakt, że nie wymaga użycia piekarnika, ponieważ jest pieczona na gorącej suchej patelni. Podczas podgrzewania ciasto pięknie rośnie i tworzy w środku kieszonkę. Można ją wypełnić dowolnym ulubionym farszem np. szarpaną wołowiną , filetem z kurczaka, mięsem mielonym, serem, warzywami i różnego rodzaju sosami. Ogranicza(...)gumy guar sól kłodawska Przygotowanie Odważyć wszystkie składniki na pitę. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i mąki łubinowej. Ciasto ma być plastyczne z możliwością uformowania kształtu kuli i wałkowania . Następnie gotową masę odstawić na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko podsypaną błonnikiem bambusowym matę, stolnicę lub blat

Ola la LCHF
Ryba w cieście z sosem feta 76

ryba jest idealna. Ryba usmażona w cieście piwnym jest niesamowicie chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Do niej przygotuj sos na bazie śmietany z dodatkiem sera feta. Sos jest słonawy i idealnie pasuje do ryby, a zestawienie chrupiącej panierki i sosu jest naprawdę wymarzone. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha(...)newslettera function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} RYBA W CIEŚCIE Z SOSEM FETA Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki ryba: 400-500 g mintaja lub innej białej ryby morskiej 50 g mąki pszennej 150 ml zimnego jasnego piwa

nietylkopasta.pl
Pomysł na dania w roli głównej z podgrzybkami suszonymi 96

czasie dodajemy szklankę mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Pozostaje już tylko zagęścić zupę śmietaną i gotowe. Podajemy ją z makaronem, ryżem bądź kaszą. Podgrzybki suszone w cieście Podgrzybki suszone można przygotować na wiele różnych sposobów i każdy z nich zapewne ma coś w sobie. Czas na naszą kolejną propozycję i tutaj mamy na myśli przepis na podgrzybki(...)cieście, a dokładnie w cieście ziemniaczanym. Na początek znowu zalewamy 200 gram podgrzybków suszonych na kilka godzin i po tym czasie gotujemy je w osolonej wodzie przez około godzinę. Gdy będą już miękkie dodajemy je na rozgrzane na patelni masło. Dodajemy też dwie cebule i całość dusimy pod przykryciem. Gdy wszystkie składniki są już miękkie blendujemy je na gładką masę

sierotka maRysia w kuchni
Oponki z kremem 531

miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Następnie wlewamy rozczyn, wbijamy jajka oraz wsypujemy sól. Całość wyrabiamy za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie wlewamy masło. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, by było jednolite i gładkie. Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto

Przepiski.pl