ardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką(...)pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowa PRZEPIS (żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r) Temperatura piekarnika : 170 ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy) Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comSzukałam , szukałam i znalazłam przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy
Słodkości i nie tylkocóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą "kora drzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :) Foremka : 25 x 40 Składniki: Ciasto: 1/2 szkl. cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych(...)cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy
Słodkości i nie tylkokremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię. Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki : Ciast o 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny 2,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach rumowy Masa serowa(...)twarogu z kubełka 6 jajek 150 g masła 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka
Słodkości i nie tylkowanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :) Wymiary foremki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka(...)cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło
Słodkości i nie tylkoCudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny! Ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 80 g masy marcepanowej tabliczka czekolady gorzkiej garść orzechów ziemnych(...)łyżek masła Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego
sama złodyczswojej słabości do ciasta francuskiego już wspominałam. Zapowiadałam również kolejną porcję pomysłów na jego wykorzystanie, dlatego też dziś następny przepis z tej francuskiej serii:) Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie. I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku robiłam(...)moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale raz na jakiś czas, czyli na święta można sobie pozwolić:) składniki: 250 mąki pszennej 100 g cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao(...)gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 400 g masy krówkowej orzechowej Mąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut
Monia miesza i gotujebiałej czekolady 3-4 łyżki mleka 400 g masy krówkowej waniliowej Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, ponakłuwać na dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec(...)minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia
Monia miesza i gotujePogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek(...)wzięcia na uczelnie czy do pracy. Niedługo pokażę Wam także kolejny przerobiony ciuch, oraz ozdobione pudełko na szpargały (niestety, najpierw muszę zdobyć ładny papier do niego). Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) Puszka kukurydzy – mała lub pół zwykłej Przyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek ) Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty
Fabryka pomysłówjuż drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm, gdyż wybraliście ją w akcji „Gotowanie za głosowanie”. W dodatku ciasto nie jest skomplikowane, a jedyna przeszkoda to czas, jaki trzeba odczekać zanim krem stężeje. Muszę przyznać, że jest on uzależniający, gdyż wyjadałam go już prosto z rondelka w trakcie przygotowań(...)połączeniu z herbatnikowym spodem tworzy ciasto idealne i na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Ja tylko żałuję, że tak późno je wypróbowałam – przepis znalazłam tutaj , choć wprowadziłam małe zmiany. Przede wszystkim zamieniłam limonkę na cytrynę, bo akurat miałam je w domu. Ponadto, bazując na tym przepisie można również poszaleć z różnymi wariantami smakowymi, a mamy jeszcze tyle sezonowych owoców
Fabryka pomysłówSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)cukier. Czekolady kruszymy i dodajemy do śmietany. Mieszamy do rozpuszczenia i powstania gładkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając łyżką. Gdy krem wystygnie, wstawiamy do lodówki. Ciasto ciemne i jasne przygotowujemy tak samo. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka
Czerwona PorzeczkaCiasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne. Ciasta Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach (pianka z galaretką i trukawkami) Bardzo puszysty sernik Tarta w 15 minut! Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Ciasta. Przepisy na ciasta. pojawił się poraz pierwszy
Kulinarne Przebojemoją mocną stroną (lepiej wychodzi to Adzie), ja wolę gotować niż piec słodkości, ale i te umiejętności trzeba chociaż w małym stopniu opanować. Tak więc postanowiłem upiec ciasto kakaowe tylko, że tym razem wzbogaciłem je o piankę i wiśnie. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło na poniższych zdjęciach. Składniki na ciasto: 6 jajek 11/2 szklanki maki pszennej(...)białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez pół godziny. Moje ciasto nie wyrosło równomiernie, a tylko środek, wiec postanowiłem zrobić z niego
cookplKostka chałwowa świetnie sprawdzi się na każdą okazję, czy to rodzinne spotkanie, czy leniwe popołudnie z kawą a szczególnie na zbliżające się święta!. Zapraszam do zapoznania
Przepiski.pl