ciasto - 163312 przepisów (strona:2995/10888)

Babka czekoladowa 74

Babka czekoladowa to bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Goście z przyjemnością będą się nią zajadać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na babkę czekoladową nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nawet osoba początkująca z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem. Babka ma głęboki czekoladowy(...)proszkiem do pieczenia. Suche składniki przełóż do masy jajecznej, wlej śmietankę i całość wymieszaj do połączenia za pomocą drewnianej łyżki. 3. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 minut, funkcja grzania góra-dół. 4. Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej (w razie potrzeby dodaj ok. 2 łyżek

Przepiski.pl
Wytrawne placuszki z żółtym serem 75

mojej kolekcji przepisów jest już mnóstwo pomysłów na placuszki. Większość z nich jest na słodko. Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wytrawne placuszki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Placuszki są miękkie, wilgotne, przepyszne. Sprawdzą się na śniadanie, przekąskę na wynos i kolację, przepis jest bardzo uniwersalny. Taką wielkość placuszków polecam zawsze dla niemowląt i małych dzieci, gdyż dziecku jest(...)łatwiej złapać w rączkę niż tradycyjnego dużego naleśnika. Warto usmażyć te placuszki na specjalnej patelni naleśnikowej, wtedy nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia (wystarczy ten dodany do ciasta). Patelnia naleśnikowa to świetny wybór, smażenie placuszków na takiej patelni jest o wiele przyjemniejsze, nic nie przywiera, a placuszki znacznie łatwiej się przewracają. Ja mam patelnię z firmy Berghoff i jestem

ProstePesto.pl
Babka biszkoptowa 403

Babka biszkoptowa to niezwykle proste i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na Wielkanoc i nie tylko. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, puszysta i delikatna. Polewa z masy krówkowej oraz dekoracja z pokruszonych orzechów dodaje jej charakteru i jako całość pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną babkę na świąteczny stół, nasza babka(...)proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać do połączenia za pomocą drewnianej łyżki. 3. Foremkę z kominkiem wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Przelać masę. 4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka. 5. Masę krówkową podgrzać na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynna. W razie

Przepiski.pl
Babka dwukolorowa 423

szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 opak. cukru waniliowego Przygotowanie Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszać pozostałe składniki (oprócz kakao). Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać. Natłuść tortownicę lub formę na babkę. Posypać bułką tartą lub kaszą manną. Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki(...)masy ciemniej i masy białej. Piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia. Autor przepisu: Sandra Artykuł Babka dwukolorowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Babeczki z musem jabłkowym 86

Pyszne babeczki po brzegi wypełnione musem jabłkowym są z wierzchu chrupiące a w środku rozpływające się w ustach jabłkowe nadzienie. PYSZNE Składniki: ciasto: - 225 g mąki pszennej - 100 g płatków owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g masła - 100 g cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta cynamonu nadzienie - 500 g jabłek - 50 g cukru - 150 ml soku jabłkowego(...)łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy godzinę w lodówce. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i sok jabłkowy. Podgrzewamy aż sok wyparuje. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. 3/4 schłodzonym ciastem wyklejamy formy na babeczki i napełniamy je przygotowanym nadzieniem

Zainspirowana w kuchni
Sernik ananasowo-pomarańczowy 102

Wilgotny sernik o niepowtarzalnym smaku. Na kruchym spodzie z dodatkiem ananasa i dużą ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smaki komponują się świetnie. Jeśli ktoś za ananasem w cieście nie przepada można zamienić na brzoskwinie z puszki. Zdecydowanie dla osób które lubią ciasta serowe ;)   Blaszka o wym 25/30 cm Ciasto kruche: 10 dag mąki krupczatki 15 dag mąki pszennej(...)drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker Szczypta soli   Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka 1 szklanka cukru 5 jajek 2 białka (z ciasta kruchego) 2 torebki budyniu śmietankowego Dr.Oetker 20 dag kwaśnej śmietany 18%   Dodatkowo: 1 puszka ananasa 10 dag kandyzowanej skórki   pomarańczowej Lukier do dekoracji   Sposób przygotowania: Mąkę pszenną

Wanilia i Kardamon
Jabłka w cieście z jogurtu greckiego. Nasz rodzinny przysmak :) 89

Kochani, dziś dzielę się z Wami typowo rozpustnym przepisem… Zapraszam serdecznie na jabłka w cieście z jogurtu greckiego! To nasz rodzinny przysmak i chwila przyjemności do popołudniowej kawy Ciasto przygotowuję na mące orkiszowej pełnoziarnistej, więc jest zdecydowanie zdrowsze niż na mące białej, oczyszczonej. Jabłuszka smakują wyśmienicie i bardzo szybko znikają z talerza. Zatem serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki(...)ćwiartkę kroimy na cienkie plastry. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt grecki, sól, sodę o cynamon. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy także mąkę i ponownie mieszamy. Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto. Na koniec dorzucamy do niego jeszcze plasterki jabłek i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy partiami masło klarowane. Ja smażę 4 partie, więc najpierw rozgrzewam 1 łyżkę masła. Ciasto nakładam łyżką

Natka Pietruszki
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 97

drożdżowe z jabłkami? Drożdżówki z jabłkami to pyszna przekąska nie tylko na lato, ale i zimowe dni. Puszyste pszenne bułeczki ze słodką kruszonką i kwaśnymi jabłkami. Drożdżowe bułeczki, rogaliki, ciasta, pączki moje wypieki które są faworytami wśród słodkości i znajdziesz je na Blogu. Szybkie drożdżówki z jabłkami, bez zawijania, bez kulania i innych długich zabiegów. Jak zrobić proste drożdżówki(...)kruszonką i jabłkami ze świeżych lub suszonych drożdży ? Szybkie drożdżówki z jabłkami i kruszonką Jak zrobić dobre ciasto na drożdżówki z jabłkami? Wbrew temu co się utarło, dobre ciasto drożdżowe na bułki, rogaliki i inne słodkie wypieki nie wymaga długiego procesu wyrabiania. Wystarczy szybko i krótko wymieszać składniki, a później pozwolić im wyrosnąć. Długo powinno się wyrabiać ciasto

Dieta moja pasja
Maślankowe pancakes 86

rózgą kuchenną) jajka, maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszamy łyżką, tylko do połączenia ( uwaga! nie mieszamy zbyt długo; im krócej, tym placuszki wychodzą lepsze ; ciasto mieszane zbyt długo ma jednolitą i gładką konsystencję w konsekwencji czego placuszki wychodzą mniej pulchne, a bardziej „gumowate” ). Patelnię lekko natłuszczamy (rozprowadzamy niewielką ilość oleju za pomocą ręcznika papierowego(...)wykładamy porcję ciasta (1 łyżka = 1 placuszek). Smażymy na niewielkim ogniu, z obu stron, do zezłocenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. UWAGI: Osobiście wszelkie ciasto na placuszki polecam dosyć krótko mieszać, wówczas placuszki wychodzą bardziej puszyste ( w cieście mogą być widoczne „grudki”, nie ma potrzeby mieszać go do uzyskania jednolitej konsystencji – to ważne! ). Ciasto

Smaki Na Talerzu
Chałka idealna 71

ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przygotowuje miskę z przesianą mąką, dodaje rozpuszczone masło, jedno jajko ubite z cukrem, wodę i dodaje rozczyn, wszystko zagniatam. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. Każdą część ciasta zrolować w wałeczki i zrobić warkocz. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej

Wasze Przepisy
Serdelki w cieście francuskim 80

Bardzo szybka i smaczna przekąska. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno więc można ją spakować i zabrać na wycieczkę :) Składniki (6 porcji): duże opakowanie ciasta francuskiego 6 serdelków z szynki 6 plastrów sera żółtego 5-6 łyżek ketchupu 1 czubata łyżka oregano 2 łyżki sezamu 1 małe jajko Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z płata ciasta francuskiego wytnij(...)wymiarach 12x7 cm oraz 6 prostokątów 12x10 cm. Większe prostokąty ponacinaj w poprzek w ich środkowej części. Na mniejsze prostokąty ułóż po jednym złożonym na pół plasterku sera. Brzegi ciasta muszą pozostać widoczne. Ser posyp suszonym oregano, a następnie nałóż pasek ketchupu. Na ketchupie ułóż serdelek i przykryj kawałkiem ciasta z nacięciami. Sklej dokładnie brzegi ciasta. Tak przygotowane ułóż

Delicious Place
Babka na białkach z majonezem. 80

Babkę zrobiłam z dodatkiem majonezu, to zamiast masła, lub oleju.  Majonez nie jest wyczuwalny, a babka jest wilgotna i miękka.  Piekłam w tradycyjnej formie na babkę, ale ciasto po upieczeniu nie wypełniło  całej formy. Babka jest trochę mniejsza niż tradycyjna.  Składniki: 5 białek szczypta soli  2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki majonezu(...)szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta  Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier  cały czas ubijając. Dodać majonez i ubijać jeszcze chwilę na wolnych  obrotach miksera. Tylko tyle, żeby majonez połączył się

Agusiowe smakołyki