Kolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam! Składniki: Spody miodowe (blaszka 36x24cm): 50 dag mąki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miody płynnego 2 łyżeczki sody 25 dag cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany) Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić. 2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami
Kuchnia domowa AniWitam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 żółtek 200 g margaryny/masła cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Jabłka: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka cynamonu Sposób wykonania: 1. Zagnieść(...)ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę. 2. J abłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę) 3. Po upieczeniu i wystudzeniu
Kuchnia domowa Animoja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :) Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru 1/4 szklanki rozpuszczonego masła szczypta soli olejek cytrynowy Ser: 350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka) 1 żółtko 3 łyżki cukru olejek cytrynowy 1 czubata łyżka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość. 3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej
Kuchnia domowa Aniwstępie zaznaczę, iż mam nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu(...)też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy
Zakręcony WidelecPrzepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami(...)szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę) Składniki na ciasto: 1/4 szklanki oleju Kujawskiego 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 1 szklanka plus 2 łyżki mąki 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku
karmelowySkładniki: 3 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki masła lub margaryny 4-5 łyżek gęstej śmietany do ciasta sól Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić 2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem 3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem 4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami(...)Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki 6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski 7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć ) 8. Pieczemy na złoty kolor. trwa
Proste Potrawyplacek ze śliwkami suszonymi , dobry, ale dla kogoś takiego jak ja, kto może żyć bez słodyczy - może ciut za słodki ! Ale niewątpliwie prosty i efektowny. składniki ciasto: 100 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 2 jaja 4 łyżki mleka 250 g mąki obłożenie 500 g dużych suszonych śliwek węgierek ( miałam tylko kalifornijskie, bez pestek, użyłam 300g(...)Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka. Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt lub kwadrat (mój miał ok 26x26 cm) Najłatwiej
Stare GaryCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :))) Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu! Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :) Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji , ja jednak miałam ochotę na polewę(...)Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek
Kraina Miodem Płynącamąki 1-2 łyżki wody Przygotowanie: Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru,sól, żółtko i 1 łyżkę ciepłej wody. Ciasto zagniatamy jak jest potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1h do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wyciskamy kółka szklanką
Niezły Młyneksobie pomyślałam, że już dawno nie robiłam biszkoptu i że powinnam to zmienić ;). Ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała tego ciasta w jakiejś innej, nowej dla mnie odsłonie. Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto(...)mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło. Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy). Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części. W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione z cukrem maliny. Połowę masy wykładam na jeden krążek ciasta i przykrywam drugim
UgotujmyTo.plprzeciw przygotowaniu skomplikowanych wypieków ale niestety nie zawsze mam na to czas, a apetyt na coś słodkiego zawsze się przyplącze..;) Pamiętam jak w młodości czytałam książki, gdzie były wspomniane ciasta marchewkowe lub dyniowe to zupełnie nie mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich(...)Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je ulubioną polewą ( z0bacz np. tutaj
UgotujmyTo.plnajlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką. 2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą(...)większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię i zostawić na kratce na 10 minut. Delikatnie nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i zostawić do dalszego studzenia cały czas w tortownicy. Zimne ciasto włożyć
UgotujmyTo.plmurzynka czyli ciasto kakaowe chyba nie trzeba chyba nikogo namawiać…? Na murzynka z malinami tym bardziej pewnie nie… Ten przepis różni się jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut :)! Jak nie kochać więc takiego ciasta :)? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę(...)piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju. Murzynek z malinami na oleju Składniki: 2 jajka 360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki) 300 g cukru (1,5 szklanki) 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao
UgotujmyTo.plKiedy Rodzinka zgłosiła zapotrzebowanie na ciasto czekoladowe to postanowiłam to wykorzystać i upiekłam babkę czekoladową, która mnie zachwyciła na blogu Oli . Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo smakuje nawet osobom, które nie przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)! Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową , marchewkową , wielkanocną , i babkę(...)każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera i po trochu mąki aż do wyczerpania obu składników. 3. Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie łączymy je z ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem
UgotujmyTo.plilości dodać masę karmelową. Posmarować nią krakersy i ponownie ułożyć warstwę krakersów. Do odłożonej śmietany dosypać 2 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i czekoladą (fot.2) . Schłodzić najlepiej przez całą noc w lodowce. A od rana można się już zajadać
Świat Ciasta