ciasto - 163312 przepisów (strona:2992/10888)

Ciasto z rabarbarem i bezą 1920

Ciasto z rabarbarem i bezą to proste i efektowne ciasto, które warto przygotować w sezonie na rabarbar. Artykuł Ciasto z rabarbarem i bezą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
blok czekoladowy hitowy deser z PRL-u 70

składniki: 500 g mleka w proszku 150 ml wody 180 g cukru 200 g masła 4-5 łyżek kakao 150 g herbatników 60 g rodzynek 60

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z pistacjami i czekoladą. 105

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Następnie do dużej misy oprócz masła dodać wszystkie składniki oraz przygotowany rozczyn i wyrobić ciasto albo ręcznie albo mikserem. Pod koniec wyrabiania dododajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę(...)włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować masłem pistacjowym oraz posypać pokrojoną w kosteczkę czekoladą gorzką i mleczną oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Następnie zwinąć prostokąt ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt

I LOVE LIFE
Pierogi z mięsem w sosie boczkowym 64

pierogi, bo nieskromnie mówiąc, wyszły zajefajne. Opis jak zwykle pod moimi wstępnymi wypocinami. Miłego lepienia, pysznej degustacji.               Składniki:         Ciasto:         400 g mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody         Farsz:         700 g ugotowanego mięsa z rosołu(...)natkę mielimy na średnich oczkach, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Na środek wyciętych okręgów kładziemy farsz, składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi

R'n'G Kitchen
Grissini – paluszki z rozmarynem 69

łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu – opcjonalnie: sól gruboziarnista Przygotowanie: Do misy miksera doda mąkę, drożdże, oliwę, sól i na początek 150 ml wody. Wyrabiaj, a jak uznasz, że ciasto jest zbyt suche, to dodaj więcej wody. Misę wyrabiaj około 4-5 minut, po czym dodaj do ciasta drobno posiekany rozmaryn i jeszcze wyrabiaj przez chwilę, aby rozmaryn znalazł się(...)całym cieście. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Po wyrośnięciu podsyp nieco blat lub stolnicę i podziel ciasto na 12-16 części. Przykryj je ściereczką, aby nie wysychały i wyciągaj po jednej części. Podziel ją na pół i obie części rozwałkuj na 2 cieniutkie wałeczki równej długości. Jak będą gotowe, zawiń je wokół

nietylkopasta.pl
Semla 94

każdy i tak pożera bułkę z kardamonem, migdałami i bitą śmietaną. Semla. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem pyszną bułkę ze Szwecji. Składniki Ciasto Suche drożdże 8 gram Mleko letnie 125 ml Mielony Kardamon 2 łyżeczki Mąka 325 gram Jajko 1 sztuka Cukier 50 gram Proszek do pieczenia 0/5 łyżeczki Sól 0/5 łyżeczki Miękkie Masło(...)łyżki Mielony Kardamon 0/5 łyżeczki Ekstrakt Waniliowy 0/5 łyżeczki Bita Śmietana Śmietana 30% 200 ml Cukier 0/5 łyżeczki Ekstrakt Waniliowy 0/5 łyżeczki Dodatek Jajko 2 sztuki lekko ubite Przygotowanie Ciasto Po pierwsze mleko wymieszaj z cukrem, dróżdżami i mlekiem, odstaw na jakieś 15 minut. Po drugie mąkę wymieszaj z kardamonem, solą, proszkiem do pieczenia. Po trzecie dodaj zawiesinę, jajko

RafalCook
Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki 73

mikrofalówce. Jest to również bardzo tania przekąska, gdyż powstaje z kilku podstawowych składników. Można podać je z ketchupem czy sosem czosnkowym. Składniki na cebularze lubelskie (około 8 sztuk): Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 650 250 ml mleka 50 g masła 25 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych jajko rozmiar L łyżka cukru łyżeczka soli Dodatkowo: 4 cebule(...)mąkę, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajko, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży lub suche drożdże i cukier. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę

e-PrzepisyKulinarne
Puszyste placki na maślance 80

gram mąki pszennej 2 szkl. maślanki 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli Przygotowanie Wszystko wrzucamy do miski, mieszamy i czekamy ok. 10 min, aż ciasto zacznie pracować (pojawią się bąbelki). Potem wlewamy olej na patelnię i wlewamy dosłownie po łyżce ciasta na jeden placek. Trzeba smażyć na małym ogniu, aby ciasto urosło i nie było

Wasze Przepisy
Tort z dostawą – pyszny pomysł na prezent! 85

Tort ze świeczkami z okazji urodzin. Wielopiętrowe ciasto z racji kolejnej rocznicy lub okrągłego jubileuszu. Ulubione ciasto na święta, makaroniki na imieniny czy smakowite wypieki na chrzciny… Każdą z tych okazji łączy słodki deser, który nierzadko jest zwieńczeniem rodzinnej imprezy, a także doskonałym pomysłem na prezent, który z pewnością docenią Twoi najbliżsi. Teraz możesz go wręczyć bez względu na dzielącą(...)świeżej cytryny czy cierpkiej maliny. Wśród absolutnych klasyków i hitów cukierniczych, króluje: Wybierz, zamów i odbierz! Wejdź na stronę cukierni, która oferuje tort na prezent. Spośród szerokiej oferty różnorodnych ciast i ciasteczek wybierz wypiek, który podbije kubki smakowe obdarowywanej osoby. Dokładnie przeczytaj opis wypieku, a następnie zdecyduj o docelowym rozmiarze ciasta. Nie zapomnij dorzucić do zamówienia karty upominkowej lub kwiatów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta prowansalska z kozim serem i pomidorkami 78

jakimi się go podaje. Zazwyczaj przygotowywałam go w połączeniu z burakiem, ale tym razem wybrałam inny dodatek pomidorki koktajlowe i zioła prowansalskie.  Do przygotowania tej tarty potrzebujemy: 1 ciasto francuskie  100-150 g twarogu koziego ok 20 pomidorków papryczkowych 2 łyżki musztardy stołowej 2 jajka 100 ml śmietany 30% zioła prowansalskie Ciasto rozkładamy w formie do tarty(...)ceramicznymi kulkami / fasolą / ryżem i pieczemy przez 15 minut w 200 ° C. W międzyczasie rozdrabniamy twaróg w miseczce. Mieszamy w kubeczku śmietanę i jajka. Pomidorki kroimy na połówki. Podpieczone ciasto smarujemy musztardą i wykładamy pomidorki. Całość posypujemy serem i zalewamy jajkami ze śmietaną, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy całość 20 minut w 180 ° C. Najlepiej zjeść na ciepło. Smacznego

Emskie Smaki
babka twarogowa 76

dwóch turach ser oraz ekstrakt i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy z kominem. Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, prze ok. 50-60 min. Wystudzoną babkę dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Jajka w cieście francuskim 82

przekąska od razu wpadła mi w oko jak ją zobaczyłam. Zrobiłam na urodziny męża, ale świetnie sprawdzi się też na stole świątecznym. Polecam serdecznie.  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (u mnie XXL - o wadze 375g) 4 jajka ugotowane na twardo majonez rzodkiewki szczypiorek lub zielona cebulka ziarna sezamu jajko do posmarowania ciasta Sposób przygotowania: 1. Ugotowane jajka pokroić(...)plasterki.  2. Płat ciasta rozwinąć, wyciąć kwadraty o boku ok 7 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć plasterek jajka. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12-14 minut - do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na kratkę i wystudzić.  3. Majonez umieścić w szprycy, wycisnąć trochę na jajko. Udekorować półplasterkami rzodkiewki

Kuchnia domowa Ani
Kremowy sernik z bitą śmietaną. 79

duży więc spokojnie możecie upiec go z połowy porcji. Jednak jest tak dobry, że nie warto tego robić ;) Szczerze polecam. Sernik możecie upiec na kruchym spodzie, przepis na kruche ciasto znajdziecie TU. Kruche ciasto wcześniej podpiekamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kremowy sernik z bitą śmietaną Składniki 1200 g sera białego (z wiaderka, śmietankowego lub twarogu 3-krotnie(...)zmielonego) 10 jajek 250 g masła miękkie 300 g cukru jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta dodajcie więcej 250 ml śmietanki 30 % 4 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (słodzony) 40 g garść rodzynek można pominąć jeśli wolicie sernik bez rodzynek laska wanilii same

To co lubię - gotuję i polecam
babka czekoladowa na białkach 79

masę. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (ok. 2 l). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 35-40 min. w ok. 175 st. C (góra-dół

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Cyganka 1512

Ciasto cyganka to kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować! Jest bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Artykuł Ciasto Cyganka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda