ciasto - 163312 przepisów (strona:2994/10888)

Tarta z bigosem i kaszą gryczaną 72

Nowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: ? resztki bigosu ok. 1 kg ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 torebki kaszy gryczanej ? 1 jajko Wykonanie: ? Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki. ? Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut(...)osolonej wodzie. ? Bigos wymieszać z kaszą gryczaną. ? Wyłożyć do formy, udekorować paskami ciasta francuskiego. ? Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. ? Piec w 200 st.C przez 30 minut. ? Po 15 minutach przykryć folią aluminiową. ? Dobrze smakuje z keczupem

To co kocham
Faworki zwane chrustem 61

cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. ? Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. ? Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto. ? Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. ? Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. ? Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy(...)poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny! ? Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce. ? Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. ? Radełkiem kroić

To co kocham
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 67

kilku dni bardzo się nudzą. Kiedy wczoraj wróciłam z pracy oniemiałam, bo takie cudeńka leżały sobie w mojej kuchni. Musiały więc pojawić się na blogu jako niewątpliwa ozdoba. Ciasto na muffinki może być dowolne, Monika zrobiła czekoladowe jak na czekoladożercę przystało. Składniki: ? 1,5 łyżeczki glukozy ? 1,5 łyżeczki żelatyny ? 25 ml gorącej wody ? 350 – 400 g cukru pudru(...)wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. ? Na stolnicę wysypać część cukru pudru i wymieszać z rozpuszczoną mieszaniną. Cukier puder dodawać stopniowo. ? Na koniec zagnieść gładkie ciasto cukrowe. ? Podzielić na kilka części, dodać barwniki i kakao oraz ponownie zagnieść. ? Ciasto szybko wysycha, więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. ? Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać

To co kocham
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 64

mojego dzieciństwa. Babcia była specjalistką w drożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę przejęła mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej(...)mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe ? 500 g mąki pszennej ? 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki ? 1/2 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 2 jajka ? 125 g masła ? 50 g drożdży ? szczypta soli Jagody ? 2 szklanki jagód ? 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze ? 2 łyżki bułki tartej Kruszonka ? 100 g mąki ? 60 g masła ? 60 g cukru

To co kocham
Sernik z makiem 69

Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa ? 1 kg sera mielonego np Piątnica ? 5 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 3 łyżki(...)nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. ? Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny. ? Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i dopiero po 15 minutach wyjąć zupełnie z piekarnika. Dzieki temu ciasto będzie gładkie

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 64

paru lat kupuję białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: ? surowa, cienka biała kiełbasa – pęto(...)kształcie ślimaka ? 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: ? Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk 1 cm paseczków. ? Rozwinąć kiełbasę ze ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. ? Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało i skleiło się ze sobą. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez

To co kocham
Racuszki maślankowe z jabłkami 60

Jabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma  efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką. Są pyszne, miękkie i pachnące. Składniki: ? 350 g mąki ? 2 szklanki(...)łyżeczki sody oczyszczonej ? 2 łyżki cukru ? cukier waniliowy ? 5 jabłek ? cukier puder do posypania ? olej do smażenia Wykonanie: ? Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. ? Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ja pokroiłam trzy jabłka

To co kocham
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 67

nareszcie zrobiłam ciasto, które mogłam jeść bez ograniczeń, bo kalorie już dawno przestałam liczyć. Trochę miałam obaw co do spodu fasolowego, bo bez glutenu i bez jajek, ale ku mojemu zaskoczeniu okazał się badzo smaczny i aromatyczny. Jabłka mają ładny cytrynowy kolor i kwaskowy posmak. Galaretka na wierzchu to przysłowiowa kropka nad „i”. Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam(...)się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam. A w smaku był przepyszny i Sławkowi też smakował, ale przepisu nie dostaniecie! Składniki: Ciasto

To co kocham
Drożdżowe bułeczki z serem 63

Pyszne, mięciutkie drożdżowe bułeczki z serem. Ciasto drożdżowe idealne dla początkujących i dla obawiających się takiego typu wypieków. Ja tym przepisem przełamałam się i zaczęłam tworzyć drożdżowe wypieki. Składniki: Ciasto drożdżowe ? 1 kg mąki pszennej ? 1/2 litra mleka ? 200 g drożdży ? 3/4 szklanki cukru ? 1 cukier wanilinowy ? 125 g masła ? 1 jajko ? 1 żółtko ? szczypta soli Masa serowa(...)sera białego mielonego ? 1 jajko ? 1/2 szklanki cukru pudru ? powidła śliwkowe Wykonanie: Masa serowa ? Ser wymieszać z cukrem pudrem i jajkiem na gładką masę. Ciasto drożdżowe ? Podgrzać mleko i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! ? Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować na gładki krem. ? Masło rozpuścić. ? Do masy jajecznej dodać mąkę

To co kocham
Piernik marchewkowy z polewą serową 83

Ciasto pochodzi z mojego najstarszego, pożółkłego zeszytu kulinarnego. Piekłam je bardzo dawno temu i nie pamiętam, kto mi zdradził ten przepis. Piernik im starszy tym lepszy i tak samo jest z tą recepturą. Pachnie obłędnie, smakuje jeszcze lepiej. Piernik marchwiowy jest wilgotny i chrupie orzechami, a polewa serowa idealnie się wpasowuje w ten klimat. Można by rzec, że jest(...)ciasto owocowo-korzenne, bo marchewka wg przepisów Unii Europejskiej jest owocem. Dlaczego? Też się zdziwiłam! Otóż, jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy i dopóki marchewka była warzywem, Portugalczycy nie mogli sprzedawać swojego dżemu w krajach Unii, bo w trakcie negocjacji Francuzi zgodzili się jedynie na definicję dżemu jako produktu powstałego z owoców. Portugalczycy prosili więc

To co kocham
Szarlotka z połówek jabłek 68

Naszło mnie ostatnio na ciasta z jabłkami i ogólnie na jabłka, których to mam pod dostatkiem, a że takie były już małe i lekko pomarszczone, postanowiłam upiec szarlotkę z połówek jabłek. Nawet nie myślałam, że tak fajnie wyjdzie i że będzie taka smaczna. Połówki jabłek ładnie się upiekły, ciasto nie rozmiękło od nich, a dodatek serka sprawił, że było inne(...)małych jabłek – cukier puder do posypania   Wykonanie: – Wymieszać suche składniki na stolnicy, następnie posiekać z masłem. – Zagnieść z jajkiem i serkiem na gładkie ciasto. – Połową ciasta wyłożyć spód blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. – Jabłka obrać, przekroić na połowę, wyjąć gniazda nasienne i poukładać jabłka wypukłością do góry. – Przykryć drugą, rozwałkowaną częścią

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 81

trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki: – 500 g niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki(...)pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz do smaku – 4 łyżki mąki pszennej Ciasto piwne – 2 jajka – 200 ml piwa – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – sól do smaku – olej do smażenia   Wykonanie: – Pieczarki umyć, wykręcić trzonki i zdjąć skórkę z kapeluszy

To co kocham
Sernik z rosą 68

jakie jadłam. Ma kremową konsystencję, przypominającą w smaku ptasie mleczko, a pianka bezowa jest bardzo delikatna. Jeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej – 150 g masła – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 jajko – 2 żółtka Masa serowa(...)szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru   Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek do pieczenia, starte na tarce zimne masło i cukier puder. Rozkruszyć w dłoniach na kruszonkę. – Następnie dodać 1 jajko, 2 żółtka i szybko zagnieść gładkie

To co kocham
Miseczki chlebowe do wielkanocnego żurku 74

Ciasto na miseczki do wielkanocnego żurku przygotowałam z przepisu na Chleb świąteczny. klik ↓   Ciasto z tej samej ilości składników. Może dodałam odrobinę mąki więcej. Trzeba dokładnie uformować ciasto, aby chlebki nie pękały w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia można przełączyć na grzałkę dolną, aby spód był bardziej przypieczony. Z tej ilości ciasta uformowałam 6 bułeczek o wadze około(...)Część ciasta odjęłam na pompony. Wyrastały na blasze z piekarnika wyłożonej papierem przez 60 minut i z blachą włożyłam do pieczenia. Czas pieczenia oczywiście skróciłam do około 30minut. Po wystudzeniu odkroiłam każdej miseczce czapeczkę, wydrążyłam środek, owinęłam szczelnie w woreczki i zamroziłam. Polecam takie jednorazowe jadalne miseczki. U mnie w domu się sprawdziły. Poza tym ładnie się prezentują na stole

Leśny Zakątek
Pierogi z serem – przepis 862

pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera ,jak to przy pierogach przepis bardzo prosty samo lepienie trochę czasochłonny, ale warto    Pierogi z serem – przepis Składniki ciasto: 200ml bardzo ciepłej wody (1 szklanka) 400g mąki pszennej 1 płaskie łyżeczki soli 15ml oleju rzepakowego Składniki Farsz: 350g – ser biały tłusty lub pół tłusty 2 żółtka  Szczypta soli(...)sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Do zmielonego sera dodajemy dwa żółtka, szczyptę soli, cukier wanilinowy oraz jedną solidną łyżkę cukru, wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej  i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy

Księga-Smaku