ciasto - 162258 przepisów (strona:3001/10818)

Sezamkowa babka z nutą wanilii i gryki 225

minut Na keksówkę o wymiarach 12x35cm i głebokości 8cm Składniki: Polewa:  Pół kostki margaryny Bielmar PALMA 4 łyżki pasty tahini pół tabliczki czekolady białej 2 łyżki gryczanego miodu Ciasto: 1 szklanka mleka 1 laska wanilii 1 szklanka mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki mąki gryczanej niepalonej 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu gryczanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kroku dodajemy na zmianę mąki wymieszane z proszkiem i mleko waniliowe. Miksujemy aż do uzyskania wolno i jednolicie lejącej się masy. 3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut.  4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki. 5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy

Kuchnia PROzdrowotna
Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym 244

gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też smarujemy je kremem. Zaczynajmy! Porcja dla całej rodziny Czas przygotowania: 2g40min Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka otrębów orkiszowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250g margaryny Bielmar PALMA 1,5 szklanki miodu 2 jajka otarta skórka(...)pieczenia i sól wymieszać razem 3/ Do margaryny dodać wmieszane składniki suche i skórkę z pomarańczy,dobrze wymieszać. Odłożyć na ok. 2h do lodówki 4/ Rozwałkowywać małe kawałki ciasta na grubość ok 0,5 cm. Pamiętać aby dobrze podsypywać mąkę pod ciasto i z wierzchu. 5/ Wyciąć ciastka za pomocą foremek bądź szklanki. Piec w temp. 180 stopni przez

Kuchnia PROzdrowotna
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 226

przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Internecie można znaleźć go na każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto(...)pieczenia o wymiarach 40x26 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy osobno w 180 st. C przez 15-20 minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi

Food Square
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 169

Dziś zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) poniżej przedstawiam deser jaki zrobiłam. Jutro zaprezentuję danie główne. Składniki 1 ciasto francuskie 1 ser ricotta szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 2 łyżki rodzynek marcepan - wielkość batona  100 ml rumu 1 cukier waniliowy łyżeczka cukru 1 jajko Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy(...)Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepan ślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 389

masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu).  Po tym czasie ciasto(...)uderzam kilka razy pięścią w celu odgazowania. Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 cm i wycinam duże kółka o średnicy około 10 cm. kółek wyszło 10. W dłoniach lekko naciągam ciasto, które smaruję marmoladą. Składam  zawijając cztery brzegi pod spód i układam łączeniem do dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę

Bon Appetit Małgorzaty
Tort ala Sachera (Sachertorte) 201

strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej. Składniki na blachę o średnicy 24 cm: Ciasto: 150 g masła 8 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki) 2 łyżki śmietanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 250 g marmolady morelowej ze słoiczka 1 opakowanie truskawek Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańcz.-imbirową 210

Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :) Składniki na blachę o średnicy 24 cm: Ciasto: 150 g masła 8 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: 200 g gorzkiej czekolady(...)masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis  tutaj ) 2 pomarańcze 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Wykonanie: Ciasto: Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić

Bon Appetit Małgorzaty
Odrywany chlebek drożdżowy z cynamonem 120

poprosić fachowca o odzyskiwanie danych. Na  szczęście większość zdjęć się odtworzyło. Ale przepadło zdjęcie ilustrujące instrukcję jak robi się taki chlebek. Dlatego udostępniłam zdjęcie z bloga  przystole.blox.pl :) Ciasto pierwszy raz jadłam na spotkaniu blogerskim od Kasi z bloga  Kuchnia w opałach . Od razu się nim zachwyciłam, ponieważ uwielbiam drożdżowe wypieki, nawet same świeże drożdże :-P może(...)dlatego, że miałam 2 dziadków piekarzy? Pewnie tak :) Składniki na ciasto:  20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 400 g przesianej mąki tortowej 40 g cukru szczypta soli 2 duże jajka 60 g roztopionym masłem dodatkowo: 100 g cukru trzcinowego ok. 60 g roztopionego masła 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu Zdjęcie pochodzi z bloga:  Przy Stole

Bon Appetit Małgorzaty
Brazylianka 327

Kolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam! Składniki: Spody miodowe (blaszka 36x24cm): 50 dag mąki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miody płynnego 2 łyżeczki sody 25 dag cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany) Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić. 2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami

Kuchnia domowa Ani
Krucha szarlotka 152

Witam. Dziś zapraszam Was na pyszną kruchą szarlotkę. To mój ulubiony przepis na tego typu ciasto! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 żółtek 200 g margaryny/masła cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Jabłka: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka cynamonu Sposób wykonania: 1. Zagnieść(...)ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę.   2. J abłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę) 3. Po upieczeniu i wystudzeniu

Kuchnia domowa Ani
Strucla drożdżowa z serem i jagodami 636

moja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :) Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru 1/4 szklanki rozpuszczonego masła szczypta soli olejek cytrynowy Ser: 350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka) 1 żółtko 3 łyżki cukru olejek cytrynowy 1 czubata łyżka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość. 3. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, olejkiem i rozpuszczonym masłem na gadką masę. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy mniej

Kuchnia domowa Ani
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 174

wstępie zaznaczę, iż mam nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu(...)też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom. Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje): Wspólne: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki  1 kulka sera mozzarella  220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski) 1 pomidor pół puszki groszku przyprawy

Zakręcony Widelec
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 195

Przepyszne, słodkie i wilgotne ciasto korzenne z dużą ilością żurawiny i gruszki w karmelu. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami(...)szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę) Składniki na ciasto: 1/4 szklanki oleju Kujawskiego 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki miodu 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 1 szklanka plus 2 łyżki mąki 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku

karmelowy
Rurki z kremem z białek 163

Składniki: 3 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki masła lub margaryny 4-5 łyżek gęstej śmietany do ciasta sól Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić 2. Dołożyć twardą masło i szybko posiekać nożem 3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem 4. Ciasto jest niezbyt elastyczne, dołożyć zatem zimną śmietanę, wyrobić całość szybko mokrymi rękami(...)Ugniatamy ciasto w kulę i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki 6. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski 7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć ) 8. Pieczemy na złoty kolor. trwa

Proste Potrawy
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 195

placek ze śliwkami suszonymi , dobry, ale dla kogoś takiego jak ja, kto może żyć bez słodyczy - może ciut za słodki ! Ale niewątpliwie prosty i efektowny. składniki ciasto: 100 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 2 jaja 4 łyżki mleka 250 g mąki obłożenie 500 g dużych suszonych śliwek węgierek ( miałam tylko kalifornijskie, bez pestek, użyłam 300g(...)Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka.  Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt lub kwadrat (mój miał ok 26x26 cm) Najłatwiej

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania