jest aż na tyle smaczny, bo teraz będzie to chyba jeden z moich ulubionych kremów, a dodatkowo dopełniały go pyszne biszkopty czekoladowe. Chyba nie muszę więcej nic dodawać, to ciasto jest po prostu przepyszne! Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jaj 130 g czekolady 75 g masła 200 ml mleka 220 g mąki 2 łyżeczki(...)mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-23 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy
Kuchnia Łukaszalodówce i może zostać wykorzystany na drugi dzień do przełożenia świeżo upieczonych ciasteczek. Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynowe Składniki: ciasto 85g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 65g masła 35g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 małej cytryny krem cytrynowy 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 30ml soku(...)cytryny 1 łyżka cukru 50g masła 50g białej czekolady Wykonanie: - mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce - jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając - dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła - do masy
Smakołyki BerenikiBardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka(...)malin. Wykonanie Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt
Z miłości do słodkościłyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanka cukru pudru 1 - 2 łyżki kaszy manny Wykonanie: Mąkę i masło posiekać. Dodać żółtka i cukier i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kaszą. Mniejszy kawałek ciasta schować do lodówki. Jabłka obrać, pokroić(...)kawałki. Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami cukru. Pod koniec dodać cynamon. Podduszone jabłka wyłożyć na ciasto posypane kaszą. Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki cukru pudru. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec przez 45 - 50 minut
Sto kolorów kuchniPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem " Sernik z wiórkami ". D odałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny(...)albo ś mietankowy) 1/4 szklanki mleka 2% Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny. Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem
Czerwona PorzeczkaStęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie(...)gotowego ciasta francuskiego 300 g pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę
Kulinarne przygody Gatityjeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :). Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki: Ciasto 50 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy z oliwek Masa(...)koperek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy drożdże urosną dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej
Kulinarne przygody GatitySzparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek(...)łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami
Kulinarne przygody Gatitycukier Muscovado, który nadał jej apetycznego złocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru(...)waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie
Kulinarne przygody Gatityodżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość. Potrzebujesz(...)ogniu aż się rozpadną (można minimalnie podlać wodą). Ostudzić. 2. Nagrzać piekarnik do 180 C góra-dół 3. Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto. 4. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi
Matka Żywicielkasernik który im tak smakował nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie(...)szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć
Ala piecze i gotujecukru 2 jajka 100g kajmaku Przygotowanie 1. Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mąkę, płatki owsiane, cukier, roztopioną margarynę i całość miksujemy. Ciasto będzie miało bardzo kleistą konsystencje. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na jakieś 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy. 2. Na ciastka przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem(...)pieczenia. Do nakładania ciasta najlepszy jest rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, ale wyjdą nie foremne. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka kiedy na środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak
zjem to blog kulinarnySkładniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 15 dag masła 3 jajka 20 dag cukru około 1 szklanki mleka Składniki na masę makową: mak 50 dag 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia(...)żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość Przygotowanie masy makowej: Mak moczymy w letniej wodzie przez całą noc, po tym czasie osączamy na sicie Przekładamy
Proste PotrawySkładniki na ciasto: 2 i 1/5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 duże lub 3 mniejsze żółtka 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie jagodowe : około 6 szklanek jagód, u mnie były 4 20 dag mielonych migdałów - bez skórki(...)łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam w foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę Po tym czasie upiekłam przez
Proste Potrawyłaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest(...)dość suche, z masłem wyśmienite. Ciasto udaje się też w prodiżu. Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić
Proste Potrawy