ciasto - 163312 przepisów (strona:2997/10888)

Lavash Khorovats 84

pojemnika, dodaj resztę składników, bardzo dobrze wymieszaj, przykryj pojemnik i schowaj, najlepiej na noc do lodówki. Lavash Po pierwsze dodaj sól do mąki, wymieszaj, wlej wodę i zacznij ugniatać ciasto. Po drugie kiedy ciasto będzie sprężyste, zwiń je w kulkę, włóż do pojemnika, przykryj ściereczka i pozostaw na jakieś 30 minut. Po trzecie, przełóż ciasto na powierzchnię roboczą, lekko podsypaną(...)mąką i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Po czwarte podziel ciasto na 8-10 część z każdej uformuj kulkę i schowaj pod ściereczkę. Po piąte rozgrzej dużą, nieprzywierającą patelnię, bez dodatku oleju. Po szóste z każdej kulki uformuj placek na wielkość patelni, wrzuć gotowy placek na patelnię i smaż z każdej strony na złoto – brązowy kolor. Khorovats i Dodatki

RafalCook
Deser kopiec kreta 1047

pewno wiele z Was zna kopiec kreta. Pyszne ciasto z dużą ilością puszystego kremu i dodatkiem bananów. Ostatnimi czasy nachodziło mnie, by przygotować kopiec kreta w pucharku, gdyż mój mąż jest wielkim fanem tego ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak też się stało! Przygotowałam deser kopiec kreta, który zrobił wielką furorę na domowym przyjęciu. Ta forma podania jest dużo szybsza(...)prostsza niż tradycyjna wersja tego ciasta. Dodatkowo kopiec kreta w pucharku wygląda bardzo ciekawie i pięknie prezentuje się na stole. Idealny pomysł, by miło zaskoczyć gości. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. DESER KOPIEC KRETA – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie czarnych herbatników 330 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 banany 50 g czekolady 2 łyżki soku z cytryny

Przepiski.pl
Czekoladowe ciasto bananowe 78

Dziś klasyka, czyli chlebek bananowy, ale w wersji czekoladowej. To proste, smaczne i przy okazji zdrowe ciasto, które można zjeść na diecie. Jako deser na weekend również doskonale się sprawdzi, zwłaszcza, że robi się je bardzo szybko.  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 4 kopiate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany 2 duże(...)drugiej miski dodać jajka, mleko, obrane i rozgniecione banany, olej oraz miód i dokładnie wymieszać. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.  Piec w w 180 stopniach C   ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić

Healthy food explorer
Eklerki w 15 minut 168

Eklerki to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, które chyba każdy uwielbia. Wiele osób obawia się przygotowania domowych eklerków właśnie ze względu na ciasto parzone, które jest dość pracochłonne. Idealnym rozwiązaniem dla tych osób będą szybkie eklerki w 15 minut! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie eklerki w 15 minut smakują naprawdę świetnie i dodatkowo są bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy zakupić tradycyjne(...)biszkopty, które zastąpią nam ciasto parzone. Następnie przygotować krem na bazie śmietanki kremówki i przełożyć nim biszkopty. Całość smakuje naprawdę wybornie, szczególnie z dodatkiem polewy czekoladowej. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis! EKLERKI W 15 MINUT – PRZEPIS Składniki 330 ml śmietanki kremówki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 30 biszkoptów sos czekoladowy

Przepiski.pl
Bezglutenowa pizza — czy to ma prawo się udać? 73

Pizza to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań, którym zajadają się mieszkańcy całego świata. O jego jakości w dużej mierze decyduje smak i konsystencja ciasta. Idealny placek jest cienki, kruchy i chrupki. Do jego wykonania potrzebny jest nie tylko wyjątkowy kunszt kulinarny, ale także odpowiednio zmielona mąka. Zanim więc rozpoczniesz swoją przygodę z robieniem pizzy, zastanów się dobrze nad wyborem(...)oddzielenia otrębów, co wpływa między innymi na zawartość związków mineralnych. Przemiał decyduje ponadto o tym, jak sypki będzie produkt finalny. Rodzaj wykorzystywanej mąki wpływa na strukturę i charakter ciasta, dlatego wyroby, które z nich powstają są tak różne. Pizza wychodzi najlepiej, kiedy do jej zrobienia używa się mąki typu 00, która charakteryzuje się wyjątkowo wysokim stopniem zmielenia. Jej konsystencja zbliżona

ProstePesto.pl
Eklerki z kremem budyniowym 73

Przepis na pyszne podłużne ciastka z parzonego ciasta. Po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem budyniowym. Składniki Ciasto 1/4 l wody 125 g masła 4-5 jajek 1 i 1/2 szkl. mąki Krem budyniowy 1/2 l mleka 1 i 1/2 op. budyniu 1 kostka masła Przygotowanie Ciasto: Margarynę z wodą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać aż powstanie lepka

Wasze Przepisy
Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze 180

wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i przyprawę suszone pomidory. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pastę ziołową. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)świeże zioła drobno siekamy. Oliwę, czosnek świeże i suszone zioła oraz sól mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu. Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą

e-PrzepisyKulinarne
Kruche babeczki z bitą śmietaną i cukrową posypką 76

ilości gorącej wody też szybciej zastyga, wystarczy przestudzoną dać do zamrażalnika i nie zapomnieć. Bardzo polecam na szybki podwieczorek. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Na krem: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 niebieska galaretka(...)szklanka gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna posypka   Wykonanie pysznych babeczek:   1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce, następnie wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wylepiamy nim foremki do babeczek. Układamy je na blaszkach i nakłuwamy widelcem. 2. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez

Izabelawkuchni
Pierogi ukraińskie – przepis 79

pierogów ruskich , w tym przypadku oprócz głównych składników takich jak ziemniaki, biały ser i cebula użyjemy boczku parzonego wędzonego      Pierogi ukraińskie – przepis Składniki ciasto: 400ml bardzo ciepłej wody (2 szklanki) 80 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 30ml oleju rzepakowego Składniki Farsz: 500g – ziemniaki 250g – ser biały 200g – cebuli 200g – boczku parzonego, wędzony czyli(...)cebulą. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i w razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem  – farsz na pierogi ukraińskie powinien być dosyć słony i pieprzny. Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej  i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy

Księga-Smaku
Taralli ’ nzogna i pepe e pepe z Neapolu 80

włoska opiera się w dużej mierze na pysznych dania z małej ilości produktów i produktów, które zostały. I w tym przypadku było dokładnie tak, neapolitańscy piekarzy potrzebowali wykorzystać resztki ciasta na zakwasie z chleba i wpadli na pomysł tych pysznych bułek – Taralli. Taralli stały się pokarmem dla najuboższych, na początku XIX wieku dodano do nich migdały. Chociaż połączenie mąki(...)niezwykłe bułki, które łącza w sobie słodycz migdałów i ostrość pieprzu. Składniki Zakwas Mąka 00 100 gram Woda letnia 90 ml Cukier 1 łyżeczka Drożdże suche 8 gram Ciasto właściwe Mąka 00 400 gram Woda 100 ml Smalec 200 gram Migdały w skórkach 150 gram plus 50 gram Sól 20 gram Pieprz świeżo zmielony 5 gram Miód 5 ml Przygotowanie

RafalCook
Knedliki z gulaszem – przepis inspirowany Węgrami 74

słodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz. Na knedliki: 450 g mąki, 2 jajka, 300 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, odrobina soli. Przygotowanie Zacznij od ciasta. Do 50 ml lekko podgrzanego mleka dodaj mąkę, cukier, sól i świeże, pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli stosujesz suszone drożdże, nie musisz(...)przygotowywać rozczynu. Zacznij od kolejnego kroku. Połącz mąkę z jajkami, następnie wlej rozczyn z drożdżami. Ugniataj ciasto samodzielnie albo za pomocą robota z końcówką w kształcie haka, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto na knedliczki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę. Mięso umyj, wysusz, pokrój na mniejsze kawałki, z odrobiną mąki podsmaż na mocnym ogniu. Następnie zmniejsz

Rozdomowiona
Zielone pierogi z serem 88

Ciasto pszenne stosunkowo łatwo zabarwić naturalnymi produktami. Wystarczy trochę soku z buraka, aby otrzymać czerwone naleśniki ( Buraczane naleśniki ) czy trochę szpinaku, aby przygotować zielone kopytka ( Kopytka Shreka ). W przypadku pierogów jest to równie proste - ciastu możemy łatwo nadać barwę dodając np. przygotowany wcześniej szpinak. Zielone pierogi z serem - przepis na  Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 400g mąki semoliny(...)patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, szpinak i sól, smaż do odparowania wilgoci, po czym ostudź. 3. Mąkę wymieszaj ze szpinakiem i dolej tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto. 4. Ciasto wyrób, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na chwilę. 5. Posiekaj suszone pomidory. 6. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem, dodaj żółtko i suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem

Z notatnika dietetyka
Noworoczny tort na wytrawnie 76

oliwek 1 łyżka soli Rozpuścić drożdże w letniej wodzie wymieszanej z cukrem. Odważyć mąkę i dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Zagnieść dość luźne, lekko klejące ale odchodzące od boków ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Najlepiej wyrobić ciasto w mikserze używając haka do wyrabiania. Przykryć naczynie z ciastem folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Nastawić piekarnik na 250ºC(...)termoobieg. Prostokątną formę o wymiarach 18 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto równomiernie, aby wyrosło jak najprościej. Najlepiej zwilżyć palce oliwą, wtedy ciasto łatwiej się rozciąga. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180ºC na termoobiegu i piec jeszcze przez 15 – 20 minut. Temperaturę najlepiej dostosować

codojedzenia
TARTA BROWNIE z powidłami (bez glutenu) 129

wlać podgrzaną zawartość garnuszka. 3. Na koniec dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, następnie wstawić na min. pół godziny do lodówki. 4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki.. 5. Powidła zmiksować wraz z rozpuszczoną czekoladą oraz jajkami na jednolitą masę. 6. Nadzienie wyłożyć na przyogotwany spód i całość piec(...)minut do zarumienienia boków ciasta. 7. Ciasto następnie ostudzić i schłodzić w lodówce. 8. Ozdobić według uznania, np. kleksami z jogurtu i połówkami żurawiny

Candy Pandas
Kruche ciasteczka z migdałami 79

migdały, które użyłam były pieczone. Upiekłam je na świąteczny stół. Przechowywane w szczelnym słoju postoją bardzo długo, nawet ponad tydzień. Bardzo polecam.       Potrzebujemy:   Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 20 dag masła 82 % ( ewentualnie margaryny ) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag migdałów ( użyłam pieczonych(...)Wykonanie pysznych ciasteczek:   1. Migdały przekładamy do woreczka, następnie za pomocą wałka rozgniatamy je, wystarczy kilka rady je przewałkować. można ewentualnie drobno pokroić. 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i ponownie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny. 3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy

Izabelawkuchni