ciasto - 164325 przepisów (strona:2983/10955)

Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 314

Bardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka(...)malin.  Wykonanie Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt

Z miłości do słodkości
Sernik obłędnie kokosowy ;) 2953

Puszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój stary zeszyt z przepisami, gdzie znalazłam przepis pod tytułem " Sernik z wiórkami ". D odałam trochę modyfikacji i tak oto powstało moje ciacho ;) Polecam! ;) Blacha 24x24cm Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 3/4 margaryny(...)albo ś mietankowy) 1/4 szklanki mleka 2%   Piana kokosowa: 100g wiórek kokosowych+ odrobina do posypania wierzchu 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godziny.  Do sera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i układamy na blachę wyłożoną papierem

Czerwona Porzeczka
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 270

Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie(...)gotowego ciasta francuskiego 300 g  pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 208

jeszcze dodała bułeczkom charakteru ! Dorotko, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :). Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki: Ciasto 50 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy  z oliwek Masa(...)koperek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki letniego mleka  z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Gdy drożdże urosną dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Rzodkiewkę płuczemy, odcinamy końcówki i ścieramy na grubej

Kulinarne przygody Gatity
Najprostsza tarta z zielonymi szparagami 264

Szparagi cały czas w natarciu ! Kupiłam wczoraj kolejną porcję i zastanawiałam się co by tu z nich zrobić, tak na szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała  zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek(...)łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Porcja na 2 blaszki o wymiarach 36 x 13 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 265

cukier Muscovado, który nadał jej apetycznego  złocistego koloru. Tarta  z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka  cukru(...)waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier  puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka, która podniesie Cię na duchu 291

odżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość.   Potrzebujesz(...)ogniu aż się rozpadną (można minimalnie podlać wodą). Ostudzić. 2. Nagrzać piekarnik do 180 C góra-dół 3. Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto. 4. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi

Matka Żywicielka
Sernik z jogurtów greckich 3066

sernik który im tak smakował  nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie(...)szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru   3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć

Ala piecze i gotuje
Strucla makowa 233

Składniki na ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 15 dag masła 3 jajka 20 dag cukru około 1 szklanki mleka Składniki na masę makową: mak 50 dag 25 dag sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia(...)żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli masa zbyt sucha należy dodać ostrożnie letnie mleko i ciągle wyrabiać ciasto Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość Przygotowanie masy makowej: Mak moczymy w letniej wodzie przez całą noc, po tym czasie osączamy na sicie Przekładamy

Proste Potrawy
Jagodowy placek z kruszonką 216

Składniki               na ciasto: 2 i 1/5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 duże lub 3 mniejsze żółtka  2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na nadzienie jagodowe :  około 6 szklanek jagód, u mnie były 4 20 dag mielonych migdałów - bez skórki(...)łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam w foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę Po tym czasie upiekłam przez

Proste Potrawy
Drożdżowy placek z dynią 192

łaźni dodajemy stopniowo mąkę, olej, sól, drożdże i pozostałe mleko -wyrabiamy Gdy składniki połączą się dodajemy dynię utartą na drobnych oczkach i ponownie wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest(...)dość suche, z masłem wyśmienite. Ciasto udaje się też w prodiżu. Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić

Proste Potrawy
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 305

wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody) 3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką. Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem): Ciasto: Forma: długość ok. 30 cm Czas pieczenia: mniej(...)więcej 35-40 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty) Temperatura: 180 stopni Kalorie: całość ok. 1800 kcal Kalorie: ok. 231/100g upieczonego ciasta Babeczki: Ilość: mniej więcej 12 sztuk (foremki napełniamy do 2/3 wysokości) Czas pieczenia: 20-25 min (aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty) Temperatura: 180 stopni Kalorie: ok. 150 kcal/babeczka (o ile wyszło

Malowane smakiem
Rustykalna tarta z rabarbarem 203

łyżka mąki ponadto: roztrzepane jajko              łyżka cukru brązowego Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić(...)puścił sok.  Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt krążka o średnicy około 25 cm. Przenieść razem z papierem na dużą płaską blaszkę i posypać łyżką mąki, zostawiając czysty około 4 cm margines.  Ułożyć na posypanym cieście odsączony rabarbar. Zawinąć brzegi do środka, aby nachodziły

wyzwania kuchenne
Malinowe z cytrynką na jogurcie 219

Bardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki  i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne(...)oraz cukrem. Dodać do malin i delikatnie wymieszać. Połączyć z mokrymi składnikami, delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do przygotowanej foremki -keksówki. Piec ok. godz. w temp. 160st. Moje ciasto wyszło nieco zakalcowate, warto więc przedłużyć czas pieczenia do ok. 10minut. Ciasto ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem i pokrojone na plastry.     Smacznego:) Przepis dodaję co akcji

Z miłości do słodkości
Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką 262

Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto: 100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka(...)cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać przesianą mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę. Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania